Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 18, 2010

Ook TAP-consortium wil Kaspisch gas naar Europa brengen

De Trans-Adriatische Pijpleiding (TAP) van Griekenland naar Italië zal het grootste gedeelte van zijn voorraden halen uit het tweede gedeelte van het gasveld Shah Deniz in Azerbeidzjan halen. Dat heeft het TAP-consortium, bestaande uit het Zwitserse energiebedrijf Elektrizitätsgesellschaft Laufenburg (EGL), het Noorse gasbedrijf Statoil en het Duitse Eon Ruhrgas, benadrukt. De Trans-Adriatische Pijpleiding vormt een onderdeel van de zogenaamde zuidelijke gascorridor, die ook de Nabucco-gaspijpleiding omvat. Het tweede gedeelte van Shah Deniz zou over zes jaar met de productie van gas moeten beginnen.

De gaspijpleiding is volgens het consortium het kortste en meest kostenefficiënte traject voor de gasbevoorrading van Italië en de Europese markten. De pijpleiding zou een capaciteit van ongeveer 10 miljard kubieke meter gas per jaar krijgen. De Trans-Adriatische pijpleiding heeft een lengte van ongeveer vijfhonderd kilometer en loopt van Griekenland over Albanië naar het zuiden van Italië. Turkije en Azerbeidzjan ondertekenden onlangs een contract voor de levering van 11 miljard kubieke meter Kaspisch gas per jaar. Dat contract gaat over zeven jaar in. Shah Deniz ligt ten zuidoosten van Bakoe in de Kaspische Zee en is het grootste gasveld van Azerbeidzjan.

De piekproductie van de eerste fase van Shah Deniz zou ongeveer 8,6 miljard kubieke meter tot 9 miljard kubieke meter per jaar bedragen. Door het opstarten van de tweede fase zouden daar echter 16 miljard kubieke meter kunnen bijkomen. Het consortium benadrukte dat de pijpleiding geen Iraans gas zal transporteren, tenzij de politieke omstandigheden zouden veranderen. Ook het Nabucco-consortium heeft een aanbesteding gedaan voor de aanleg van twee pijpleidingen van Turkije naar Irak en Georgië. Een derde verbinding van Turkije naar Iran is door de politieke omstandigheden eveneens voorlopig opgeschort. Ook Nabucco wil vooral met Kaspisch gas werken.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home