Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 18, 2010

Europese Unie hoopt op handelsakkoord met Mercosur

De Europese Unie hoopt tegen het midden van het volgende jaar een akkoord te kunnen sluiten met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Op dit ogenblik wordt er volgens Karel De Gucht, Europees Commissaris van handel, een oplossing gezocht voor een aantal prangende problemen zoals landbouwhulp en intellectuele eigendom. Beide partijen hebben in de maand mei de gesprekken hervat, nadat die gedurende een periode van zes jaar waren onderbroken. Een akkoord tussen de Europese Unie en Mercosur zou de grootste vrijhandelszone van de wereld kunnen worden, met een totale bevolking van 750 miljoen mensen en een handelsniveau ter waarde van 65 miljard euro.

"De onderhandelingen lopen bijzonder positief, maar er blijven een aantal belangrijke knelpunten," merkte Karel De Gucht op na een ontmoeting met de Braziliaanse minister van buitenlandse zaken Celso Amorim en diens collega van industrie Miguel Jorge. Eén van de grote struikelblokken blijft het sterke verzet van de Europese landbouwers, vooral in Frankrijk en Ierland. De Europese landbouwers vrezen immers goedkope import van hun Zuid-Amerikaanse collega's. Karel De Gucht zegt zich bewust te zijn van de standpunten van een aantal Europese lidstaten, maar hij wijst er wel op dat de onderhandelingen op Europees vlak gebeuren.

Een ander probleem wordt gevormd door de Zuid-Amerikaanse terughoudendheid om strikte regels door te voeren op het gebied van intellectuele eigendomsrechten. "Op dat gebied wil de Europese Unie bijzonder ver gaan, maar Mercosur heeft duidelijk een ander idee," aldus nog De Gucht. Hij merkte erop dat het algemene klimaat echter wel is verbeterd sinds de gesprekken zes jaar geleden werden opgeschort in afwachting dat er mogelijk op wereldniveau een globaal handelsakkoord uit de bus zou komen. Mercosur bestaat uit Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Ook Venezuela wil lid worden, maar verwacht wordt dat de Europese Unie garanties zal eisen voor de Europese belangen. Venezuela heeft immers vele sectoren en bedrijven genationaliseerd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home