Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 18, 2010

Eén op zeven Amerikanen leeft in armoede

Het voorbije jaar leefde één op zeven Amerikanen in armoede. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Census Bureau. Daarbij wordt opgemerkt dat op het gebied van armoede bij de Amerikaanse arbeidsbevolking het hoogste niveau sinds de jaren zestig werd bereikt. Er wordt aan toegevoegd dat het voorbije jaar 43,6 miljoen Amerikanen in armoede leefden. Dat is een stijging met 4 miljoen tegenover het jaar voordien. Het Amerikaanse Census Bureau heeft de armoedegrens bepaald op een gezinsinkomen van 21.954 dollar per jaar. Er wordt aan toegevoegd dat het aantal in beslag genomen woningen tijdens de maand augustus het hoogste punt heeft bereikt sinds het uitbreken van de hypotheekcrisis.

Tijdens de maand augustus werden 95.364 Amerikaanse woningen in beslag genomen. Dat is een stijging met 3 procent tegenover de maand voordien en een stijging met 25 procent tegenover de maand augustus van vorig jaar. De officiële Amerikaanse armoedegraad steeg op één jaar van 13,2 procent naar 14,3 procent. Uit het rapport - dat alleen naar het gezinsinkomen kijkt - blijkt dat Aziatisch-Amerikanen de rijkste bevolkingscategorie van de Verenigde Staten vormen, terwijl de Afro-Amerikanen de armste categorie uitmaken. In een commentaar zegt de Amerikaanse president Barack Obama dat het rapport aantoont hoe moeilijk het voorbije jaar is geweest.

Barack Obama voegt er aan toe dat zonder drastische maatregelen nog veel meer Amerikanen in de armoede zouden zijn terecht gekomen. Het was voor het derde jaar op rij dat de armoede in de Verenigde Staten verder is toegenomen. Bovendien werd de grootste stijging in zestien jaar opgetekend. Het feit dat het aantal in beslag genomen woningen een nieuw record werd opgetekend, toont volgens waarnemers aan dat het economisch herstel bijzonder fragiel is. Velen zullen volgens hen helemaal niet ervaren dat de economie een daadwerkelijke verbetering telt. Uit het onderzoek blijkt dat inmiddels 50,7 miljoen Amerikanen geen ziekteverzekering meer hebben. Daardoor heeft 16,7 procent van de bevolking geen verzekering, tegenover 15,4 procent het jaar voordien.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home