Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 18, 2010

Bedrijven moeten zich richten op steden in groeimarkten

De steden in groeimarkten vormen voor bedrijven het volgende decennium de grootste groeimogelijkheden. Dat is de conclusie van het adviesbureau Boston Consulting Group. Er wordt daarbij opgemerkt dat vele bedrijven zich in hun strategieën daarentegen vooral toeleggen op nationale markten of mega-metropolen en daardoor vele kansen aan zich laten voorbij gaan. Het rapport wijst erop dat stedelijke gebieden met minder dan vijf miljoen bewoners in de ontwikkelingslanden 83 procent van alle stadsbewoners vertegenwoordigt. Bovendien kan in die steden een grotere groei in de bestedingen worden opgetekend dan in grotere locaties.

Boston Consulting Group merkt op dat er in groeimarkten op dit ogenblik 717 steden kunnen worden geteld met meer dan een half miljoen inwoners. Over twintig jaar zouden er in deze categorie 1.088 steden worden geteld. Deze gebieden omvatten op dit ogenblik 37 procent van de wereldpopulatie en 62 procent van de groei in het wereldwijde bruto binnenlandse product. Over vijf jaar zullen deze steden 40 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen en 67 procent van de economische groei van de wereld vertegenwoordigen. Vergelijkend wordt er opgemerkt dat er op dit ogenblik in de ontwikkelde landen slechts 240 steden met meer dan een half miljoen kunnen worden gevonden.

Er wordt aan toegevoegd dat in China op dit ogenblik 558 miljoen mensen in een stedelijk gebied wonen, gevolgd door India (364 miljoen), Brazilië (173 miljoen), Indonesië (103 miljoen), Mexico (86 miljoen) en Turkije (55 miljoen). Er wordt aan toegevoegd dat in deze regio's de volgende vijf jaar de middenklasse met 430 miljoen mensen zal aangroeien. Dat is een stijging met 70 procent tegenover het huidige niveau. De onderzoekers voegen er aan toe dat de volgende twintig jaar ongeveer 1,3 miljard mensen van het platteland naar de steden zullen emigreren. Bedrijven die in China 80 procent van de middenklasse willen bereiken, moesten vijf jaar geleden in 60 steden actief zijn. Inmiddels is dat opgelopen tot 155 steden en tegen het einde van het decennium tot 212 steden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home