Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 20, 2010

Nieuwsoverzicht

De negentien landen van de Club van Parijs hebben een schuld van 1,2 miljard dollar van het Afrikaanse land Liberia kwijtgescholden. Daarbij werd opgemerkt dat Liberia zware inspanningen doet om de armoede terug te drijven en aan een economisch programma werkt dat de basis moet vormen voor duurzame economische groei. Augustine Ngafuan, minister van financiën van Liberia, benadrukte dat de schuld een groot gedeelte van het nationale budget van het Afrikaanse land opeiste. Drie jaar geleden had Liberia ongeveer 4,4 miljard dollar externe schulden. Hij voegde er aan toe dat Liberia de voorbije vier jaar bij geen enkel land nog een lening is aangegaan. Ngafuan stelde daarbij dat Liberia met een evenwichtige balans werkt. Dat betekent volgens hem dat het land binnen zijn beschikbare middelen leeft. Liberia zal volgens hem geen grote schulden meer opbouwen.


De Franse mededingingsautoriteit heeft elf Franse banken een boete opgelegd van in totaal 384,9 miljoen euro. De banken hebben volgens de mededigingsautoriteit prijsafspraken gemaakt bij het verwerken van cheques. De banken stelden acht jaar geleden een commissie in van 4,3 eurocent per betaling met cheque. Volgens de banken was dat noodzakelijk om het omzetverlies te compenseren dat ontstond nadat werd overgestapt op een sneller digitaal betalingssysteem. Door dat systeem kwam geld voor chequebetalingen eerder vrij, waardoor de banken minder verdienden op deze transacties. Deze heffing op chequebetalingen liep tot drie jaar geleden. Volgens de Franse autoriteiten werd aan consumenten echter 220 miljoen euro teveel in rekening gebracht. Tot de elf betrokken banken behoren de grootste bankconcerns van Frankrijk, BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole.


De stresstesten die moeten bepalen hoe sterk de banken in Griekenland momenteel zijn, worden uitgesteld. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Eén van de voorwaarden waaronder de Griekse overheid eerder dit jaar noodleningen kreeg van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, was dat het toezicht op de banken strenger zou worden, onder meer door de banken elk kwartaal een stresstest te laten ondergaan. De eerste van die driemaandelijkse testen is nu echter uitgesteld en zal waarschijnlijk eind oktober worden doorgevoerd. Door de datum op te schuiven, kunnen de resultaten van de Griekse banken in de eerste negen maanden van het jaar worden meegenomen in de test. Ook kan er rekening worden gehouden met de gevolgen van de aandelenemissie ter waarde van 1,7 miljard euro die de Nationale Bank van Griekenland, de grootste bank van het land, volgende maand wil uitvoeren.


De filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) komt mogelijk in Indiase handen. Het conglomeraat Sahara India Pariwar voert gesprekken over een overname, waarbij een bedrag tussen de 1,5 miljard euro en 2 miljard dollar zou zijn gemoeid. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Wat de plannen van het conglomeraat zijn met de Amerikaanse filmstudio, is niet duidelijk. De gesprekken zitten nog in een verkennende fase. Sahara India Pariwar is eigenaar van een aantal mediabedrijven en is ook actief in vastgoed en verzekeringen. De filmstudio is onder meer verantwoordelijk voor onder meer de James Bondfilms en de Pink Pantherserie. Het bedrijf werd vijf jaar geleden opgezadeld met een enorme schuld na een overname door een aantal private equityfondsen en mediabedrijven Sony en Comcast. Het bedrijf zou de schuld hebben zien oplopen tot 4 miljard dollar.


De Nederlandse Macintosh Retail Group heeft een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten die zal worden gebruikt voor de herfinanciering van een aflopende kredietovereenkomst en voor financiering van werkkapitaal, investeringen en acquisities. De nieuwe vijfjarige kredietfaciliteit heeft een grootte van 260 miljoen euro. De bestaande kredietovereenkomst liep af in maart volgend jaar. Macintosh verwacht dat de nieuwe kredietfaciliteit zal leiden tot een stijging van de financieringslasten met circa 1 procent per jaar. De faciliteit is verstrekt door een syndicaat van de banken ABN AMRO Bank, BNP Paribas Fortis, ING Bank en Rabobank International. Macintosh realiseerde tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 6,9 miljoen euro, tegenover 8,1 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 1,1 procent tot 530,9 miljoen euro.


De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia zou van plan zijn om dit jaar nog eens minstens 1.200 banen te schrappen. De sanering zou echter ook kunnen oplopen tot 1.400 banen. Daarnaast zouden 600 contracten van bepaalde duur mogelijk niet worden verlengd. Rocco Sabelli, chief executive van Alitalia, zou het nieuws begin september tussen de lijnen hebben aangekondigd tijdens een seminarie met vierhonderd werknemers, toen hij het had over het aantal personeelsleden dat naar het geplande niveau van het Phenix-reddingsplan moest worden gebracht, via outsourcing en een verbetering van de efficiëntie. Volgens het Phenix-plan zou Alitalia op termijn 12.600 werknemers moeten tellen. Dat zou betekenen dat er 1.400 banen zouden moeten verdwijnen. Ook werd gewag gemaakt van een besparing van 108 miljoen euro tijdens de tweede helft van dit jaar. Het herstelplan van Alitalia leidde al tot het verlies van meer dan 3.000 banen.


De Spanjaard Israel Meléndez, eigenaar van een pornografische website, heeft zijn Twitter-account verkocht aan de Israëlische regering. De verkoopprijs zou volgens bepaalde bronnen een bedrag met vijf cijfers zijn geweest, maar een woordvoerder van de Israëlische regering heeft het over 3.000 dollar. Meléndez, woonachtig in Miami, maakte de account drie jaar geleden aan toen Twitter met zijn microblogging-dienst van start ging. Hij voegde er echter aan toe de naam niet te gebruiken omdat zijn account werd overspoeld met anti-semitische en anti-Israëlische commentaren van Twitter-gebruikers die van mening waren met een online dienst van de Israëlische staat te maken te hebben. Israël werkt aan een grotere aanwezigheid in sociale netwerking. Voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu werden onder meer accounts aangemaakt op Twitter, YouTube, Facebook en Flickr.


Het Britse olieconcern British Petroleum is uit de top honderd van de sterkste wereldmerken gevallen. Dat blijkt uit de ranglijst van het merkenadviesbureau Interbrand. Vorig jaar stond British Petroleum nog op een vierentachtigste plaats. De terugval is volgens Interbrand het gevolg van de zware ramp met het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Ook de Japanse autoconstructeur Toyota verloor door de massale terugroepactie 16 procent van zijn merkwaarde. Het Japanse autobedrijf bezet wel nog steeds de elfde plaats, maar het is de eerste keer in zeven jaar dat Toyota er niet in slaagt de top tien te halen. Jez Frampton, chief executive van Interbrand, voert aan dat Toyota de schade heeft kunnen beperken door aan te geven terug naar de basiswaarden van kwaliteit en veiligheid terug te zullen keren. British Petroleum legde volgens Frampton echter de nadruk op tactiek in plaats van strategie en heeft ook nu nog altijd geen lange termijnvisie bekend gemaakt.


Een conflict tussen de aandeelhouders van de Russische supermarktketen Lenta is compleet geëscaleerd. Er is al langer onenigheid tussen de groep rond de Nederlandse gewezen directeur Jan Dunning en de medestanders van zijn Russische opvolger Sergei Joesjtsjenko. De Nederlandse gewezen directeur wordt gesteund door het Amerikaanse investeringsfonds Texas Pacific Group en het Russische fonds VRB Capital. Zijn Russische opponent heeft de steun van August Meyer, de grootste aandeelhouder van de keten. Uiteindelijk voerde Dunning met een dertigtal gewapende medestanders een raid uit op de hoofdzetel van Lenta in Sint-Petersburg. Volgens Joesjtsjenko gebruikten ze traangas en slaagden ze erin de gebouwen te bezetten. Dunning liet daarop weten dat hij zijn post als directeur opnieuw heeft ingenomen. Lenta heeft 37 hypermarkten.


De jeansfabrikant Levi Strauss en de Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz willen geen gezandstraalde jeans meer op de markt brengen en verkopen. Zandstralen is een veelgebruikte techniek om jeans een versleten uitzicht te geven, maar staat al geruime tijd ter discussie. Het betrokken personeel lopen een zwaar gezondheidsrisico door de blootstelling aan silicium dat tijdens het zandstralen vrijkomt. Langdurige inademing van dat kiezelstof kan leiden tot silicose, een longziekte die als beroepsziekte erkend is bij mijnwerkers, steenhouwers en arbeiders in gieterijen en de keramische industrie. In Turkije werd in april vorig jaar het manuele zandstralen van jeans en andere kledij al bij wet verboden nadat een veertigtal mensen aan de ziekte was overleden. David Love, vice-president van Levi Strauss, zegt te hopen dat ook de concurrentie het voorbeeld zal volgen. Gebleekte jeans verliezen echter ook aan populariteit.


Door een reorganisatie bij moederbedrijf Sara Lee verdwijnen bij Douwe Egberts in Nederland negentig banen. Het is volgens de vakbonden de zoveelste reorganisatie bij de koffieproducent. Woordvoerders van de vakbonden zeggen zich grote zorgen te maken en zich af te vragen wat er van het bedrijf in Nederland nog zal overblijven. De voorbije vier jaar werden er keer op keer reorganisaties doorgevoerd bij Douwe Egberts. Daarbij zijn volgens de vakbonden inmiddels honderden banen geschrapt. De nieuwe sanering komt volgens de personeelsvertegenwoordiging dan ook bijzonder hard aan. Op dit ogenblik werken er nog ongeveer 2.700 mensen bij Douwe Egberts. Sara Lee heeft aangekondigd wereldwijd 390 banen te schrappen. De vakbonden zeggen niet te weten wat de toekomstplannen van het bedrijf zijn. De vakbonden willen zo snel mogelijk duidelijkheid.


De Britse oliemaatschappij BP moet minder schadevergoedingen betalen dan de 20 miljard dollar die daarvoor in een fonds werd gereserveerd. Volgens Bob Dudley, de toekomstige chief executive van het Britse concern, zullen de claims niet zo hoog oplopen. Na een ongeval eind april op een olieboorplatform van British Petroleum in de Golf van Mexico ontstond een olielek dat drie maanden duurde. Het veroorzaakte een nooit geziene verontreiniging in de Golf van Mexico. British Petroleum richtte toen op aandringen van de Amerikaanse overheid een fonds op van 20 miljard dollar om de getroffen bewoners van de regio te vergoeden. Alles samen schatten analisten de schade van de ramp op 32 miljard dollar. Dat bedrag omvat naast de claims ook de opruimkosten. British Petroleum beloofde alle kosten op zich te nemen. Het bedrijf moet desinvesteren om de kosten te kunnen dragen.


Arnold Schwarzenegger hoopt dat China investeert in de bouw van een hogesnelheidslijn in de Amerikaanse staat Californië. Dat heeft Schwarzenegger, gouverneur van Californië, gezegd tijdens een bezoek aan China. In Californië wordt gehoopt om over twintig jaar een hogesnelheidslijn te hebben tussen Los Angeles en San Francisco. Schwarzenegger zei te hopen dat China deelneemt aan de offerte die werd uitgeschreven. Met het project is een investering van minstens 40 miljard dollar gemoeid. De Japanse overheidsbank Japan Bank for International Cooperation zou bereid zijn met een lening voor het project over de brug te komen. Californië is de vierde handelspartner van China. Volgens analisten zou China voor dergelijke projecten minder risico-vrees kennen dan andere financiers, wiens banken nog altijd herstellen van de economische crisis.


De Duitse groep Heidelberger Druckmaschinen, de grootste producent van drukpersen ter wereld, wil via een aandelenemissie 420 miljoen euro ophalen om zijn schuldenberg te verkleinen en investeringen te financieren. Per oud aandeel kunnen de bestaande aandeelhouders inschrijven op twee nieuwe aandelen. De Duitse verzekeraar Allianz, de grootste aandeelhouder van Heidelberger, kondigde daarbij aan de emissie volledig te zullen volgen. De energiegroep RWE maakte bekend aandelen te zullen verkopen en met de opbrengst daarvan mee te zullen intekenen. Heidelberger bereikte in juli al overeenkomst met zijn werknemers over een pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Bernhard Schreier, chief executive van Heidelberger, gaf in een Duits kranteninterview aan dat het concern dit jaar wellicht een nettoverlies zal leiden, te wijten aan de bestaande schulden.


De Duitse regio's moeten het aantal publieke regionale banken terugbrengen. Dat heeft Rainer Brüderle, Duits minister van economische zaken, gezegd. Duitsland telt op dit ogenblik zeven Landesbanken, maar die zouden volgens Brüderle moeten worden samengevoegd tot één of twee grotere entiteiten. De hervorming van het systeem van Landesbanken is volgens de minister noodzakelijk geworden door de strengere financiële eisen waaraan banken moeten voldoen. Als gevolg van het nieuwe Basel-akkoord moeten banken in de toekomst veel meer kapitaal aanhouden ten opzichte van hun uitstaande leningen. De Landesbanken worden beschouwd als de zwakste schakels in het Duitse financiele stelsel. Tijdens de economische crisis leden de banken, die eigendom zijn van de regionale overheden, grote verliezen op risicovolle beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. Enkele van die banken moesten met omvangrijke staatssteun worden gered.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home