Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 21, 2010

Bedrijven moeten verwarring op Chinese markt tegengaan

Indien er bij de Chinese consumenten verwarring blijft bestaan over de origines van merken, dreigen vele lokale productlanceringen van multinationals op een mislukking te zullen uitdraaien. Die waarschuwing komt van Max Magni en Yuval Atsmon, experts bij het adviesbureau McKinsey. Daarbij wordt opgemerkt dat vele Chinese consumenten vaak van de veronderstelling uitgaan dat binnenlandse producten van buitenlandse origine zijn. Bovendien beantwoorden westerse bedrijven volgens Magni en Atsmon met hun producten vaak niet aan de exacte behoeften van de Chinese consumenten. Er wordt wel opgemerkt dat een aantal multinationals, zoals General Motors, wel begrepen hebben dat de Chinese markt zijn eigen karakter heeft.

Uit gegevens van McKinsey blijft dat 90 procent van de Chinese consumenten van verkeerdelijk van mening is dat het modemerk Metersbonwe van buitenlandse origine is. Daarentegen gelooft 70 procent van de Chinese consumenten dat het Franse Danone van Chinese oorsprong is. De onderzoekers voegen er aan toe dat steeds meer Chinezen aangeven de voorkeur te geven aan buitenlandse merken. Volgens McKenzie geeft 52 procent van de Chinese bevolking met een inkomen van meer dan 28.000 euro per jaar aan buitenlandse producten meer te vertrouwen dan Chinese merken. Ook de gemiddelde Chinese consument stelt zich positiever op tegenover buitenlandse merken. Nog slechts 45 procent geeft de voorkeur aan lokale producten, tegenover 57 procent drie jaar geleden.

Die vaststellingen zijn volgens Magni en Atsmon echter in tegenstelling met de daadwerkelijke aankoop van nieuw producten van multinationals. De onderzoekers voegen er aan toe dat deze multinationals het vaak moeilijk hebben om in China hun producten te lanceren. Dat zou te maken hebben met het feit dat ze het moeilijk hebben om zich aan te passen aan de lokale smaken. Er zou volgens Magni en Atsmon dan ook meer lokale hulp moeten worden ingeschakeld bij de productontwikkeling. De Chinese markt vereist volgens hen echter vaak meer aanpassingen dan westerse executives gewoon zijn. Een voorbeeld is volgens de Bao Jun, een aangepast automodel dat door General Motors in samenwerking met Shanghai Automotive werd ontwikkeld.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home