Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, May 28, 2011

Autobestuurder wil grotere rol voor smartphone

Veiligheid staat centraal bij de nieuwe automotive-technologieën. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau JD Power & Associates. Daarbij wordt opgemerkt dat 55 procent van de Amerikaanse bestuurders aangeeft geïnteresseerd te zijn in draadloze diagnose-technologie. Daarmee is die toepassing de meest populaire nieuwe technologie die de autobestuurders zouden willen gebruiken. Ook achteruitkijk-camera's op een vierde plaats (46 procent) en dodehoek-detectie op een vijfde plaats (45) procent zijn gericht op veiligheid.

In de top vijf staan ook een kwalitatief soundsysteem (52 procent) en draadloze communicatie (50 procent). Dit laatste heeft volgens Deloitte wellicht te maken met de striktere wetgeving op het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur van de wagen en het massaal gebruik van de smartphone in het voertuig (86 procent). Er wordt aan toegevoegd dat draadloze communicatiesystemen vooral populair zijn in de leeftijdsgroep tussen achttien en vijfentwintig jaar (57 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat 60 procent van de bestuurders geïnteresseerd is om zijn digitale muziekspelen te integreren in de technologie van het voertuig. Ook zegt 54 procent geïnteresseerd te zijn in satellietradio. Bovendien heeft 45 procent belangstelling voor een technologie die hen zou toelaten om met de smartphone hun wagen te starten en deuren en koffers te openen. Daarnaast zegt 44 procent voorstander te zijn van een integratie van zijn draagbare navigatiesysteem in de display van het voertuig.

Labels: , ,

Economische crisis heeft nieuwe energieconsument gecreëerd

De economische crisis heeft een nieuwe houding tegenover energieverbruik gecreëerd. Bovendien blijken bedrijven en consumenten die gewijzigde opstelling ook in de toekomst te willen handhaven. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van consulent Deloitte. Uit het onderzoek blijkt dat 52 procent van de Amerikaanse bedrijven de volgende twee tot drie jaar zijn energiekosten met 25 procent wil terugschroeven. Ook 68 procent van de consumenten zegt inspanningen te doen om het energieverbruik te beperken.

"Zowel in het Amerikaanse bedrijfsleven als bij het grote publiek kan de geboorte van de bewuste energie-consument worden opgemerkt," voert Deloitte aan. "Er is duidelijk een brede massabeweging aan de gang rond energiebewustzijn bij bedrijven en consumenten." Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van de Amerikanen door het verlies van werk of inkomen de pijn van de recessie heeft gevoeld. Tijdens die recessie heeft 70 procent van de Amerikanen zijn elektriciteitsverbruik beperkt en 95 procent zegt niet van plan te zijn om daar bij een economisch herstel verandering in te brengen.

Ook blijkt 90 procent van de bedrijven specifieke doelstellingen te hebben uitgewerkt rond het verbruik van elektriciteit en energie-management. Ongeveer 75 procent van de bedrijven heeft concrete doelstellingen rond het beperken van de energiekosten en het elektriciteitsverbruik en het verhogen van de efficiëntie van bedrijfsgebouwen. Bovendien geeft 56 procent aan de winstgevendheid te willen opdrijven door de beperking van het elektriciteitsverbruiken. Ook zegt bijna 33 procent plannen te hebben om zelf energie te produceren.

Labels: , ,

Restauratie Britse Tunny-decoderingsmachines afgerond

Het Britse National Museum of Computing heeft de restauratie van een Tunny-machine, een cruciaal onderdeel van de geallieerde decoderings-activiteiten tijdens de tweede wereldoorlog, afgerond. Tunny-machines hielpen de geallieerden om onderschepte codeberichten van Adolf Hitler aan zijn generaals te ontcijferen. Het kraken van de Duitse codes zou een belangrijke bijdrage hebben geleverd om de tweede wereldoorlog te beëindigen. Geen van de ontwerpen of onderdelen van de oorspronkelijke machines was echter overgebleven.

Het restauratiewerk werd in het beroemde Bletchley-museum zes jaar geleden heropgestart onder leiding van de computer-specialisten John Pether en John Whetter. "Het gebrek aan origineel materiaal vormde een bijzondere uitdaging," gaf John Pether toe. "We hadden alleen de beschikking over schetsen van ingenieurs die aan de originele machines hadden gewerkt." De Tunny-machines werden na de tweede wereldoorlog ontmanteld en gerecycleerd voor onderdelen.

De eerste Tunny-machine werd in 1942 gebouwd door de wiskundige Bill Tutte. "De wiskundige slaagde erin om de codering van de Duitse SZ42-machine om te keren," aldus BBC News. "Nochtans had hij de Duitse coderingsmachine nooit gezien." Tegen het einde van de tweede wereldoorlog waren er twaalf tot vijftien Tunny-machines operationeel. De informatie die de machines konden ontcijferen, zouden onder meer de Russische troepen op de hoogte gebracht hebben van de Duitse strategie voor de veldslag van Koersk. De machines leverden ook informatie voor de landing in Normandië.

Labels: , , , ,

Toeristisch Dubai heeft een eigen Disneyland nodig

Dubai heeft een eigen Disneyland nodig. Dat heeft Mohi-Din BinHendi, voorzitter van de vastgoedgroep BinHendi Enterprises uit de Verenigde Arabische Emiraten, gezegd. Een dergelijk project is volgens BinHendi voor Dubai de enige manier om een groter gedeelte van het wereldwijde toerisme in te pikken. Dubai, het speerpunt van handel en toerisme van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft volgens BinHendi een centrale attractie nodig om de regio op te tillen tot de hoogte van andere toeristische topbestemmingen.

De Verenigde Arabische Emiraten hopten tegen het einde van het decennium jaarlijks 15 miljoen toeristen aan te kunnen trekken. "Daardoor zou de regio zijn economie moeten kunnen diversifiëren en minder afhankelijk worden van de petrodollars," aldus Arabian Business. "Dubai investeert miljarden dollars in toeristische attracties zoals de eiland-ontwikkelingen Yas en Saadiyat. Daarmee wil het emiraat zich opwerken als een belangrijke vakantiebestemming."

Dubai oefent volgens BinHendi met zijn warme klimaat, stranden en hotels weliswaar veel toeristen aan, maar hij merkt op dat het emiraat niet kan vergeleken worden met exotische bestemmingen zoals Hawaii of Fiji. Dubai moet volgens hem dan ook iets anders bieden. BinHendi zegt voor het uitbreken van de financiële crisis in gesprekken te zijn geweest met de Amerikaanse groep Bechtel en George Lucas, regisseur van Star Wars, rond de uitbouw van een attractiepark. Door het uitbreken van de economische crisis moesten die plannen echter worden opgeborgen.

Labels: , ,

Geen Amerikaanse defensiecontracten voor Chinese bedrijven

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet goedgekeurd waardoor het aan Chinese defensiebedrijven onmogelijk gemaakt wordt om contracten van het Amerikaanse ministerie van landsverdediging in de wacht te slepen. In het wetsvoorstel werd voorzien dat opdrachten voor het Amerikaanse ministerie van landsverdediging onmogelijk kunnen worden toegewezen aan bedrijven die eigendom zijn van de Chinese regering of banden hebben met de Chinese overheid.

Het Amerikaanse congreslid Rose DeLauro, één van de initiatiefnemers van het voorstel, benadrukte dat de wet de garanties op de Amerikaanse veiligheid moet helpen versterken. "China maakt belangrijke vooruitgang op het gebied van defensie en luchtvaart en ruimtevaart," merkt DeLauro op. "Een deelname van Chinese bedrijven aan biedingen voor contracten van het Amerikaanse ministerie van landsverdediging zou dan ook bijzonder veel risico's voor de veiligheid van de Verenigde Staten inhouden."

Rose DeLauro wees erop dat een Chinees staatsbedrijf van plan is om te bieden op een contract voor de volgende presidentiële helikopter. Het verbod zou volgens haar ook vermijden dat hoogwaardige banen en technologieën naar het buitenland zouden verdwijnen. "De wet zal niet alleen de nationale veiligheid ten goede komen, maar ook innovatie, jobcreatie en economische groei op lange termijn ondersteunen," merkte ze op. Het voorstel moet nog wel door de Amerikaanse Senaat worden goedgekeurd, vooraleer de wet door de Amerikaanse president Barack Obama kan worden bekrachtigd.

Labels: , ,

Frankrijk gaat Russische toeristische centra helpen ontwikkelen

Frankrijk gaat hulp verlenen bij de bouw van toeristische resorts in de Noord-Kaukasus. Daarover heeft de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens de vergadering van de G-Acht in Deauville een overeenkomst ondertekend met zijn Russische collega Dmitry Medvedev. Met de bouw van de toeristische complexen zou een investering van 2,84 miljard dollar zijn gemoeid. De realisatie van een toeristisch cluster in de Noord-Kaukasus is volgens de beide presidenten één van de prioriteiten van het strategische partnership tussen de twee landen.

Frankrijk zou hulp verlenen bij de bouw en het beheer van skiresorts in de Russische republieken Adygeya, Karachayevo-Cherkessia, Kabardino-Balkaria, Noord-Ossetië en Dagestan. Ook zouden Franse bedrijven worden betrokken in de bouw van kuuroorden aan de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. In het akkoord is ook voorzien dat Franse experts advies zouden verstrekken aan hun Russische collega's op het gebied van investeringsplannen, marketing en wettelijke kaders.

"Frankrijk heeft een unieke en uitgebreide expertise rond projectontwikkelingen in bergachtige gebeiden en de realisatie van grootschalige toeristische projecten," merkten de twee presidenten op. De Franse bank Caisse des Depots et Consignations en het Russische staatsbedrijf North Caucasus Resorts Company zullen een joint-venture oprichten om investeerders voor de projecten aan te trekken. Verwacht wordt dat Franse kandidaat-investeerders echter garanties zullen vragen tegen mogelijke terroristische aanslagen of militair geweld in de onrustige Noord-Kaukasus.

Labels: , ,

Casino-uitbater MGM China haalt 1,5 miljard dollar op

Het entertainmentbedrijf MGM China heeft met een aandelenuitgifte in Hongkong een bedrag van 1,5 miljard dollar opgehaald. Investeerders zijn geïnteresseerd in het bedrijf om te kunnen profiteren van de groeiende casinomarkt in Macau. De inkomsten van de casinomarkt in de enclave hebben de voorbije jaren een voortdurende groei gekend, waardoor Macau de grootste gokmarkt van de wereld is geworden. MGM China is één van de zes bedrijven die een licentie heeft om in Macau een casino uit te baten.

MGM China is een joint-venture tussen MGM Resorts International en Pansy Ho. Beide partijen hadden tot nu toe elk een belang van 50 procent in de joint-venture. MGM Resorts International is eigenaar van een aantal grote casino's in de Verenigde Staten. Pansy Ho is de dochter van tycoon Stanly Ho, de grootste casino-uitbater van Macau. Bij de beslissing om een nieuwe aandelenuitgifte te lanceren, werd overeengekomen dat Pansy Ho een belang van 21 procent te koop zou aanbieden.

Het grootste gedeelte van de opbrengst van de aandelenverkoop gaat daardoor naar Pansy Ho, die daardoor haar persoonlijke rijkdom tot meer dan 5 miljard dollar zou uitbreiden. Daardoor wordt Pansy Ho rijker dan haar vader, wiens persoonlijke eigendom geraamd wordt op ongeveer 3 miljard dollar. Na de verkoop van de aandelen van het belang van MGM Resorts International in de joint-venture uitgebreid worden tot 51 procent.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Rusland zal het exportverbod op graan begin juli opheffen. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin aangekondigd. Het verbod was in augustus vorig jaar ingesteld na een onverwachte periode van droogte in Rusland. Zeker een kwart van de Russische graanoogst ging daardoor verloren. De slechte oogst leidde tot hoge graanprijzen op de termijnmarkten. De ban op de graanexport moest hoge voedselprijzen in Rusland en onrust onder de bevolking voorkomen. Rusland verlengde het exportverbod in december nog eens voor onbepaalde tijd uit vrees voor een nieuwe mislukking van de oogst dit jaar. Maar volgens Poetin ziet het er naar uit dat de graanoogst dit jaar vrij goed zal zijn. Rusland is de derde grootste graanexporteur ter wereld.


Bierbrouwer Heineken heeft zijn sponsorcontract met de Europese voetbalbond Uefa over de Champions League met drie jaar verlengd. Volgens het contract krijgt de bierbrouwer voor het eerst ook de digitale rechten van het voetbalevenement. De sponsoring strekt zich naast de televisierechten nu ook uit rond de herhalingen van de wedstrijden via de website van de Uefa. Verder heeft de brouwer het exclusieve recht content te leveren voor sociale mediasites zoals Facebook en YouTube. De sponsoring was tot nu beperkt tot televisie, maar gaat de komende drie jaar ook voor deze digitale platforms gelden. Financiële details rond het sponsorcontract zijn niet bekendgemaakt. Heineken is al zes jaar sponsor van de Champions League, dat ruim 4 miljard televisiekijkers trekt in 220 landen.


De Griekse regering en oppositie zijn het niet eens geworden over een nieuwe bezuinigingspakket van premier George Papandreou. De conservatieve oppositieleider Antonis Samaras zei geen politiek te steunen die de economie om zeep brengt en de samenleving vernietigt. Later zei de Griekse premier door te gaan met hervormingen, met of zonder de steun van de oppositie. Papandreou zei ervan overtuigd te zijn op een aantal punten tot overeenstemming met de oppositie te kunnen komen. De Europese Commissie waarschuwde Griekenland dat de tijd begint te dringen voor nieuwe bezuinigingen. De Europese Commissie liet weten het falen van de Griekse politici te betreuren. Olli Rehn, Europees Commissaris voor monetair beleid, stelde dat er snel een akkoord moet komen.


Aandeelhouders van Research in Motion (RIM), de Canadese producent van BlackBerry, hebben het bedrijf aangeklaagd vanwege het geven van misleidende informatie over de financiële situatie in de maanden december tot een met april. Volgens de aanklacht zou het bedrijf hebben geweten dat de inkomsten achterbleven, onder meer vanwege uitstel van nieuwe producten. De aandeelhouders waren daar echter niet van op de hoogte. De aandeelhouders menen schade te hebben opgelopen vanwege de misleidende informatie. Volgens het bedrijf zijn de beschuldigingen onterecht. De onderneming zei zich krachtig te zullen verdedigen tegen de beschuldigingen.


Olieconcern Shell kan een partner worden van zijn Russische branchegenoot Rosneft om samen op zoek te gaan naar olie in het Russisch poolgebied. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd, eraan toevoegend al eerder voor een lange tijd prettig samengewerkt te hebben met Shell. Poetin benadrukte wel dat ook de Britse maatschappij British Petroleum in beeld blijft. British Petroleum en Rosneft slaagden er eerder niet in een akkoord te bereiken, na protest van de Russische partners van British Petroleum in de joint-venure TNK-BP. De Russische aandeelhouders waren van mening dat British Petroleum in Rusland alleen actief mag zijn via het gezamenlijke bedrijf. Ook Exxon, Chevron, CNPC, Petronas en Petrobas zouden geïnteresseerd zijn in een samenwerking.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft wegens de aanhoudende prijsstijgingen opnieuw een renteverhoging in de eurozone in het vooruitzicht gesteld. Dat heeft Jürgen Stark, econoom van de Europese Centrale Bank, gezegd in een Duits kranteninterview. Stark benadrukte dat de Europese Centrale Bank de risico's van de prijsstabiliteit nauwkeurig in de gaten houdt. Hij stelde dat men met een hogere inflatie te maken heeft en er niet lijdzaam zal toegezien worden als het inflatiepercentage in de loonovereenkomsten gaan doorwerken. Hij voegde daaraan toe dat de economische ontwikkelingen in de andere lidstaten daarbij geen beletsel zullen zijn.


Miljardensteun aan de nieuwe overgangsregimes in Noord-Afrika en strengere budgetdiscipline zijn enkele van de voornemens die de leiders van de G-Acht hebben uitgesproken in het Franse Deauville. Tunesië en Egypte, de twee landen waar eerder dit jaar de regimes vielen, kunnen rekenen op minimaal 20 miljard dollar aan steun. Dat geld moet onder meer komen van verscheidene internationale financiële instanties, zoals de Europese Investeringsbank (EIB) en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Daarbovenop zouden de Arabische golfstaten, zoals Saudi-Arabië, Qatar en Koeweit, nog eens 10 miljard euro doneren en komt er nog eens 10 miljard euro op tafel via bilaterale afspraken.


De Verenigde Staten hebben een eind gemaakt aan de sancties tegen de Europese Unie in het conflict over de handel in met hormonen behandeld Amerikaans rundvlees. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. De Amerikaanse beslissing is volgens de Europese Commissie een welkome stap om een eind te maken aan het geschil. De Verenigde Staten hadden de sancties twaalf jaar geleden afgekondigd nadat de Europese Unie de invoer had verboden van Amerikaans hormonenvlees. Beide partijen vochten hierover een jarenlange strijd uit bij de Wereldhandelsorganisatie. Onlangs sloten ze een akkoord om het conflict te beëindigen. De Europese Unie zal nu de toegang tot de Europese markt van niet met hormonen behandeld Amerikaans vlees verruimen.


Jaap de Hoop Scheffer, gewezen secretaris-generaal van de Navo en oud Nederlands minister, doet mogelijk zijn intrede in de raad van commissarissen van luchtvaartmaatschappij AirFrance-KLM. De Hoop Scheffer wordt door de Nederlandse staat heeft voorgedragen als vervanger van Frits Bolkestein. Bij de fusie tussen de twee luchtvaartmaatschappijen acht jaar geleden bedong de Nederlandse regering het recht om een commissaris aan te dragen, zoals er ook door de Franse overheid aanbevolen commissarissen worden benoemd. Op dit ogenblik zetelen er drie vertegenwoordigers van de Franse staat in de raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij. De benoeming zal op de aanstaande algemene vergadering worden voorgelegd aan de aandeelhouders.


Autobedrijven Toyota en Honda hebben hun wereldwijde productie tijdens de maand april zien halveren. Dat kwam onder meer door de gevolgen van de verwoestende aardbeving en tsunami op de voorraadketen. Honda zag op jaarbasis de productie met 52,9 procent terugvallen. In thuisland Japan kelderde de productie bij de onderneming zelfs met 81 procent. Bij Toyota was sprake van een productieterugval van 48,1 procent. Zowel in Japan als de Verenigde Staten, Europa, China en Australië werd de productie tijdelijk stilgelegd of vertraagd. Waarnemers verwachten dat de bodem bij de bedrijven in april werd bereikt en voorzien normalere productieniveaus in juli of augustus.


De totale hoeveelheid geld die in omloop is in de eurozone is in april met 2 procent gegroeid. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bekend gemaakt. De geldgroei was lager dan eerder werd verwacht. Economen gingen er gemiddeld van uit dat de geldhoeveelheid, bestaande uit contanten en banktegoeden, met 2,4 procent zou zijn gestegen. In maart was er nog sprake van een toename van 2,3 procent. Ook daar was sprake van een herziening, want eerder was voor de maand maart een groei vooropgesteld van 2,8 procent. De leningen in de private sector stegen in april met 2,6 procent. Daar was gerekend op een toename van 2,5 procent.


De Europese Unie wil de regels voor Europese banken niet versoepelen. Daarmee heeft Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, eerdere mediaberichten tegengesproken. Daarin werd gemeld dat een conceptvoorstel van de Europese Commissie voor Europese wetgeving op enkele punten soepeler is dan de Basel-regels. De kapitaaleisen voor Europese banken zouden mogelijk minder worden aangescherpt dan in het Basel-akkoord is afgesproken. Maar volgens Barnier zullen de eerdere afspraken correct worden toegepast. Volgens de mediaberichten zouden banken meer van het kapitaal in hun verzekeringsdochters mogen optellen bij hun eigen kapitaal, dat volgens het Basel-akkoord maximaal 10 procent van het kapitaal van de bank mag zijn.


De Europese Unie en Japan hebben afgesproken om gesprekken te lanceren voor een vrijhandelsakkoord. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt na afloop van een topontmoeting. Japan hoopt op een boost voor zijn economie wanneer de Europese tarieven op auto's en elektronica zouden wegvallen. Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, gaf wel aan dat er nog een lange weg moet worden afgelegd, maar het doel is volgens hem duidelijk. De gesprekspartners zullen naar eigen zeggen mikken op een breed akkoord over tarieven, niet-tariffaire maatregelen, diensten, investeringen, intellectuele rechten, concurrentie en publieke aankopen. Parallel zal ook gesproken worden over meer politieke samenwerking.


De Amerikaanse vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle neemt zijn Britse sectorgenoot King Sturge over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 197 miljoen pond. Door de overname versterkt Jones Lang LaSalle vooral zijn positie in Groot-Brittannië, Centraal-Europa en België. King Sturge heeft 43 kantoren in Europa, maar die zullen in de toekomst onder het merk Jones Lang LaSalle opereren. De integratie van bedrijfstakken en teams en de volledige rebranding van alle bedrijfsactiviteiten gaan onmiddellijk van start. De fusiegroep zal volgens Jones Lang LaSalle de onbetwiste marktleider zijn in Groot-Brittannië en op het Europese vasteland, met een grotere slagkracht en een breder dienstenaanbod verspreid over de regio.


Het Amerikaanse bedrijf Tesla Motors, producent van elektrische wagens, wil met de verkoop van aandelen een bedrag van 214,3 miljoen dollar ophalen. Het bedrijf wil de extra financiële middelen onder meer aanwenden om een crossover te ontwikkelen, die Tesla Motors moet toelaten om zijn portfolio uit te breiden. Onder meer Blackstar Investco, dochter van Daimler, heeft aangegeven op de aandelenverkoop te zullen inschrijven. Ook chief executive Elon Musk heeft aangegeven een pakket aandelen te zullen kopen. Op dit ogenblik heeft Tesla met de Roadster slechts één model in zijn aanbod. Volgend jaar zou echter met de verkoop van de Model S worden gestart. Tesla produceert ook batterij-pakketten en laders voor onder meer Daimler en Toyota.


Meer Nieuws

Friday, May 27, 2011

Koolstofdioxide grondstof voor hoger rendement olievelden

De Verenigde Staten moeten hun inspanningen opdrijven om de opslag van koolstofdioxide te promoten, in combinatie met een hogere binnenlandse olieproductie. Daardoor zou binnenlandse energiewinning kunnen worden opgedreven, terwijl tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen gevoelig zou kunnen worden teruggeschroefd. Dat is de conclusie van een rapport van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de University of Texas.

"De oliesector heeft decennia koolstofdioxide ingezet om olie uit mature velden te winnen," merken de onderzoekers op. "Die koolstofdioxide werd meestal uit natuurlijke bronnen gehaald. Maar ook industriële bronnen, zoals steenkoolcentrales, zouden kunnen worden aangewend, waarbij ook tegemoet gekomen zou worden aan de bezorgdheid van het publiek over de uitstoot van broeikasgassen." Er wordt wel opgemerkt dat daarvoor een aantal hindernissen uit de weg moeten worden geruimd.

Daarbij wordt gewezen op de ontwikkeling van de nodige infrastructuur, regelgeving en economische incentives om de bevoorrading van koolstofdioxide te stimuleren. "Daarvoor moet het wetenschappelijk onderzoek worden gestimuleerd en moet ook de politiek zijn verantwoordelijkheid nemen," voeren de onderzoekers aan. In het rapport wordt opgemerkt dat de mogelijkheden van emissie-opslag door een verhoogde olieproductie enorme mogelijkheden biedt.

Daarbij wordt gewag gemaakt van 3.500 gigawattuur, wat overeenkomt met vijftien jaar productie van koolstofdioxide van Amerikaanse steenkoolcentrales. De injectie van koolstofdioxide in de ondergrond zou de binnenlandse olieproductie tegen het einde van het volgende decennium met ongeveer drie miljoen vaten per dag kunnen opdrijven. Dat betekent een stijging met meer dan 50 procent tegenover het huidige niveau.

Labels: , ,

Rusland moet kwaliteit bosbestand gevoelig opdrijven

In tegenstelling tot de rest van de wereld wordt Rusland niet met ontbossing bedreigd. Dat zegt Yelena Kulikova, hoofd van het bosprogramma van het WWF Russia. Het Russische bosbestand neemt zelfs nog toe, maar Kulikova wijst erop dat kwantiteit ook hier niet noodzakelijk synoniem staat voor kwaliteit. De groei is immers grotendeels te danken aan onder meer berken en espen, die gebieden van houtontginning of bosbranden snel opvullen, maar geen adequate vervanging vormen voor de oudere, trager groeiende soorten.

"De wereld verliest ongeveer 13 miljoen hectaren bos per jaar," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Het Russische bosbestand kent daarentegen een groei. Rusland, dat op dit ogenblik 20 procent van het wereldwijde bosbestand omvat, wordt mogelijk dan ook één van de grote begunstigden van projecten om landen te belonen die hun bosbestand op peil kunnen houden. Yelena Kulikova merkt echter op dat de Russische bossen ondanks die groei een degradatie kennen, zowel op het gebied van biodiversiteit als in economische waarde."

"Sparren, pijnbomen en eiken - die de basis vormen van hoogwaardig timmerhout - worden vervangen door minder waardevolle soorten zoals berken en espen," benadrukt Kulikova. "De economische impact van de degradatie is nagenoeg onmogelijk te meten, maar experten zijn het eens dat het fenomeen de houtvesterij, één van de belangrijkste Russische industriële sectoren, ondermijnt." Rusland heeft de voorbije drie decennia ongeveer 30 procent van zijn eikenbossen verloren als gevolg van activiteiten van de mens, klimaatverandering en ziektes.

"Alleen een ingrijpen van de mens kan de eikenbossen redden," merkt Viktor Grishenkov, onderdirecteur van het Russische Ugra National Park in de Kaluga-regio ten zuidwesten van Moskou, op. "Er zijn meer initiatieven nodig dan te zorgen voor bosbehoud." In het nationale park worden op dit ogenblik massaal eiken en pijnbomen aangeplant, maar WWF Russia merkt op dat er ook buiten natuurreservaten actie moet worden ondernomen.

Het Russische grondgebied is voor 45 procent bedekt met bossen. In totaal heeft Rusland ongeveer 780 miljoen hectaren bossen met ongeveer 82,5 miljard kubieke meter hout. Volgens WWF Russia is slechts één vijfde van de totale bosoppervlakte toegankelijk voor ontginning en economisch rendabel. Yelena Kulikova voegt er aan toe dat die bosgebieden bovendien ook slecht worden beheerd, waardoor er volgens haar vanwege bedrijven weinig interesse is om in Russische houtwinning te investeren.

Labels: ,

Amerikaanse ziekenhuizen maken reclame voor robot-chirurgie

Vele Amerikaanse ziekenhuizen pakken op hun websites uit met de voordelen van robot-chirurgie, zonder dat er wetenschappelijk bewijs wordt aangevoerd voor die claims. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Amerikaanse Johns Hopkins University. De onderzoekers merken op dat 40 procent van de onderzochte ziekenhuizen uitsluitend terugvallen op de beweringen van de fabrikanten dat robot-chirurgie beter is dan de conventionele alternatieven, wat volgens de Johns Hopkins University niet bewezen is en misleidend werkt.

"De resultaten doen vooral vragen rijzen omdat de consument op de websites van ziekenhuizen moeten terugvallen voor betrouwbare informatie," merkt onderzoeksleider Marty Makary op. "Het is de eerste keer dat medische fabrikanten content creëren voor de websites van ziekenhuizen om de de consument te informeren. Dat is een beangstigende trend." Makary voert aan dat robot-chirurgie de voorbije vier jaar in de Verenigde Staten met meer dan 400 procent is gegroeid.

"Robot-chirurgie is één van de grote moderne hypes," merkt Makary op. "Het publiek gaat er vanuit dat de inzet van meer technologie ook leidt tot een betere geneeskunde." Voorstanders zeggen dat robot-chirurgie minder grote ingrepen vergen, een grotere precisie realiseren, minder pijn veroorzaken en een kortere ziekenhuisopname noodzakelijk maken. Maar volgens Marty Makary kunnen er voor die beweringen geen bewijzen worden aangebracht.

Labels: , , ,

Londen lanceert netwerk oplaadpunten voor elektrische wagens

Het stadsbestuur van Londen heeft een programma gelanceerd om het gebruik van elektrische wagens te promoten. Een aansluiting bij de organisatie Source London verleent de autobestuurder toegang tot een netwerk van elektrische oplaadpunten. Eerder dit jaar had de Londense burgemeester Boris Johnson aangekondigd dat er over een periode van twee jaar 1.300 oplaadpunten zouden worden geplaatst. Vorig jaar had Johnson nog gewag gemaakt van 7.500 oplaadpunten. Het lidmaatschap van Source London kost 100 pond per jaar.

Een woordvoerder van Boris Johnson merkt op dat de Londense burgemeester zich sinds zijn verkiezing drie jaar geleden één van de grote promotoren van elektrische wagens is geworden. "Het elektrisch verkeer heeft duidelijke en onmiddellijke voordelen voor de luchtkwaliteit van Londen," merkt de woordvoerder op. "De promotie van het elektrisch vervoer betekent dan ook een verbetering van de levenskwaliteit van de Londense bevolking." Op dit ogenblik zijn in Londen 2.100 elektrische wagens ingeschreven.

Darren Johnson, gemeenteraadslid van de Green Party, stelt echter dat de Londense burgemeester zijn plannen voor elektrisch verkeer twee jaar geleden wel met veel omhaal bekend maakte, maar nooit heeft aangegeven hoe dat ambitieuze project zou gefinancierd worden. De burgemeester had toen gezegd dat Londen op termijn 25.000 oplaadpunten zou moeten tellen, maar is volgens Darren Johnson op die plannen al grotendeels teruggekomen. Ook is de burgemeester er volgens hem niet in geslaagd om te garanderen dat de oplaadpunten worden gevoed met duurzame energie.

Labels: , ,

Incentives moeten praktische bezwaren omzeilen

Incentives kunnen huiseigenaars aanzetten om te investeren in energie-besparende maatregelen. Dat is de conclusie van een experiment van de University of Salford in het Engelse dorp Timperley, in de omgeving van Manchester. De onderzoekers merkten daarbij op eigenaars van woningen bereid waren om te investeren in duurzame technologieën en toepassingen in ruil voor niet-financiële beloningen, zoals gratis abonnementen voor het openbaar vervoer of opleidingscheques.

"Onderzoeksleider Erik Bischard stelt dat het beslissingsproces van het individu op vijf pijlers rust," merkt BBC News op. In de eerste plaats moet volgens Bischard het probleem worden begrepen en moet er ook een bekommernis over het onderwerp aanwezig zijn. Daarnaast moet men echter ook weten wat er kan gedaan worden en moet er een overtuiging zijn dat de actie het probleem kan verhelpen. Tenslotte speelt ook de perceptie over de reactie van de omgeving een rol.

Beloningen kunnen volgens Bischard een impact hebben op dat beslissingsproces. "Incentives kunnen een aantal van die vragen en mogelijke bezwaren omzeilen en het individu rechtstreeks leiden naar de vraag of de actie hem één of ander voordeel zal opleveren," merkt hij op. In het experiment kozen alle respondenten voor energie-besparende maatregelen. Ondanks hoge incentives bleek daarentegen niemand geïnteresseerd te zijn in maatregelen tegen overstromingen, hoewel studies hebben aangewezen dat Timperley in een toekomstig risico-gebied ligt.

"De incentives bleken niet op te kunnen tegen de scepsis van de respondenten over de noodzaak van de maatregel," merkt Bischard op.

Labels:

Technologie is leidraad leven jonge volwassenen

Technologie is voor de jongere volwassenen van bijzonder groot belang. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het bureau McCann Worldgroup bij respondenten van zestien tot dertig jaar. De onderzoekers merken op dat 53 procent van de ondervraagden aangeeft liever zijn reukvermogen op te geven dan de toegang tot technologie te moeten missen. Het verlies van de mogelijkheid om door technologie te kunnen exploreren en communiceren, is voor deze groep volgens McCann hetzelfde als een blinde die zijn witte stok is kwijt geraakt.

"Uit het onderzoek blijkt dat er drie belangrijke factoren schuil gaan achter het technologie-gebruik van jonge volwassenen," stipt het webmagazine BizReport.com aan. "In eerste plaats weerspiegelt het gebruik een behoefte aan connecties en community. Daarnaast is er ook een streven naar sociale of persoonlijke rechtvaardigheid. Tenslotte vormt technologie ook een streven naar authenticiteit. Zonder die technologieën voelt deze generatie zich geïsoleerd en afgesneden van informatie."

"Technologie is de lijm die deze generatie aan mekaar houdt," merkt onderzoeker Laura Simpson op. "De banden die worden gecreëerd spelen in hun sociale economie een grotere rol dan bezittingen of eerdere ervaringen. Technologie vormt voor jongeren een soort supergevoel dat hen verbindt, hen toelaat kennis en vrienden te verwerven en hen toegang verleent tot entertainment-mogelijkheden." De favoriete merken voor deze bevolkingsgroep zijn Google, Microsoft, Apple, Facebook, Disney en Coca-Cola.

"Jonge volwassenen voelen een band met merken die de infrastructuur van het leven hebben hervormd of een sterke geest van optimisme verspreiden," voert McCann aan.

Labels:

Consument tevreden over driedimensionale televisie

Bezitters van driedimensionale televisie tonen zich bijzonder tevreden over de technologie. Dat is de conclusie van een onderzoek van Digital Entertainment Group. De onderzoekers merken op dat de consumenten zich opgetogen tonen over de algemene kijkervaring en de kwaliteit van de beelden bijzonder hoog inschatten. Er wordt aan toegevoegd dat de respondenten ook zeggen dat de technologie de investering waard is geweest. Bovendien blijkt men ook weinig problemen te hebben met de speciale bril die moeten worden gedragen.

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de bezitters ook daadwerkelijk naar driedimensionale programma's kijkt, terwijl 88 procent een positieve beoordeling geeft aan de kwaliteit van de driedimensionale beelden. Bij tweedimensionale televisie zegt 91 procent van de klanten tevreden te zijn over de beeldkwaliteit. Ook geeft 85 procent aan liefst de helft, het grootste gedeelte of alle programma's in driedimensionale vorm te kunnen bekijken.

De respondenten geven ook aan dat de kijkervaring bij driedimensionale televisie beter is dan bij de traditionele platformen. Voor 78 procent vormen speelfilms de belangrijkste content die in driedimensionale vorm wordt bekeken, gevolgd door animatiefilms (77 procent), natuurfilms (75 procent) en football-wedstrijden (67 procent). Ook zegt 83 procent van de respondenten geen problemen te ervaren met het dragen van de speciale bril. De onderzoekers merken ook op dat 24 procent ook meer televisie is beginnen te kijken sinds de overstap naar een driedimensionaal platform.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Meer dan 7 procent van de mobiele werkers geeft toe obsessief zijn smartphone te controleren. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van het bureau iPass. Vorig jaar maakte 6 procent van de mobiele werkers gewag van obessief smartphone-gedrag. Tijdens een werkpauze geeft 91 procent van mobiele werkers aan zijn smartphone minstens occasioneel te controleren. Dat was vorig jaar nog 86 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de leeftijdscategorie tussen vijfendertig en vierenveertig jaar het meest geneigd is om zijn smartphone minstens occasioneel te controleren (94 procent). In de leeftijdscategorie tussen tweeëntwintig en vierendertig jaar wordt het vaakst gewag gemaakt van obsessief smartphone-gedrag (12 procent).


De Japanse bureelapparatenfabrikant Ricoh gaat de volgende drie jaar wereldwijd 10.000 banen schrappen. Dat is ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand van Ricoh. Het bedrijf wil naar eigen zeggen met de maatregel de rendabiliteit optrekken. Ook is de reorganisatie nodig om beter te kunnen concurreren met spelers zoals Canon en Xerox. Ricoh merkte onder meer dat de eigen fabrieken minder efficiënt draaien dan die van de concurrentie. Ricoh gaf niet aan waar de banen zullen sneuvelen. Het bedrijf stelt vandaag ongeveer 40.000 mensen tewerk in Japan en telt 68.900 werknemers in het buitenland. Het gaat om het eerste omvangrijke herstructureringsplan voor de groep, waarvan de rendabiliteit sinds de internationale financiële crisis gevoelig is afgenomen.


British American Tobacco, de grootste sigarettenfabrikant van Europa, neemt het Colombiaanse sigarettenmerk Protabaco over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 452 miljoen dollar. Protabaco is de tweede grootste sigarettenproducent van Colombia. Het voorbije jaar werden volgens British American Tobacco 17 miljard sigaretten verkocht. Colombia is volgens British American Tobacco de vierde belangrijkste tabaksmarkt van Latijns-Amerika. British American Tobacco is wereldwijd marktleider in de tabakssector, met onder meer de merken Dunhill, Pall Mall en Lucky Strike. Vorig jaar verkocht het concern 708 miljard sigaretten in meer dan 180 landen. Wereldwijd stelt British American Tobacco meer dan 60.000 mensen tewerk.


De Spaanse telecomgroep Telefonica wil de volgende vijf jaar in Spanje 8.500 banen schrappen. Dat betekent 25 procent van het Spaanse personeelsbestand van Telefonica. In april had het Spaanse bedrijf nog gezegd dat er de volgende drie jaar 6.500 banen zouden worden geschrapt. Telefonica zou met de vakbonden echter een verlenging van het plan onderhandeld hebben met twee jaar, waarbij het aantal afvloeiingen eveneens zou stijgen. Het zou daarbij enkel gaan om vrijwillig vertrek. De aankondiging van Telefonica over de afvloeiingen zorgde eerder voor grote verontwaardiging bij de Spaanse vakbonden, aangezien het bedrijf vorig jaar recordresultaten liet optekenen, met een nettowinst die met 30,8 procent toenam tot 10,17 miljard euro.


Steve Ballmer, de topman van Microsoft, moet opstappen. Dat heeft de invloedrijke hedgefondsmanager David Einhorn gezegd. Volgens Einhorn leeft Ballmer, die elf jaar geleden Bill Gates opvolgde als topman van het Amerikaanse softwareconcern, in het verleden. Bovendien zou Ballmer de belangrijkste reden zijn dat er geen beweging in het Microsoft-aandeel op de beurs zit. Volgens Einhorn moet Microsoft iemand anders de kans moet geven. Microsoft wilde niet reageren op de opmerkingen van Einhorn. Einhorn maakte naam met zijn waarschuwing over de financiële toestand van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De zakenbank zou later daadwerkelijk instorten en mee aan de basis liggen van de recentste economische crisis.


Het technologieconcern Google begint nog dit jaar met een eigen mobiele betaaldienst. Daarmee betreedt het bedrijf het domein van de traditionele betaalmaatschappijen zoals Visa. De betaalmethode zou het mogelijk maken producten en diensten te kopen via een smartphone met het Android-besturingssysteem. Binnenkort zou de Amerikaanse telecomoperator Sprint de eerste telefoons verdelen. Aanvankelijk zou de betaaldienst alleen door bepaalde handelaren uit New York, San Francisco, Los Angeles, Chicago en Washington worden ondersteund. In Europa moet er nog een tijd gewacht worden op de nieuwe betaaldienst. Google zou voor het systeem samenwerken met Mastercard en Citigroup. Ook de sandwichketen Subway stapt mee in het project.


Europese banken investeren nog steeds in de productie van clustermunitie. Dat blijkt uit een rapport over clusterbommen van IKV Pax Christi en Netwerk Vlaanderen. De onderzoekers ontdekten dat de clusterbommen die momenteel door de Libische leider Mouammar Kadhafi worden gebruikt, door het Spaanse Instalaza werden geproduceerd, geholpen door een lening van Deutsche Bank. De meeste Europese landen hebben intussen de conventie tegen het gebruik van clustermunitie ondertekend, maar de twee organisaties ontdekten dat verschillende bedrijven en banken zich daar niet aan storen. Onder meer de Nederlandse bank Aegon en de Franse financiële instellingen AXA en Crédit Agricole zouden nog volop steun bieden aan bedrijven die clustermunitie produceren.


De Chinese zoekmachine Baidu kijkt nadrukkelijk naar uitbreiding van de activiteiten buiten de eigen landsgrenzen en verwacht veel van de groei van mobiel internet in eigen land. Het bedrijf is al actief in Japan en kijkt nu welke andere markten interessant kunnen zijn. Dat heeft Shen Haoyu, bestuurder van Baidu, gezegd tijdens een technologieforum in Shanghai. Baidu werkt naar eigen zeggen aan een meertalig platform om klaar te zijn voor een internationale uitbreiding. Shen Haoyu merkte op dat een groot deel van de groei van het bedrijf de volgende tien jaar moet komen van overzeese uitbreiding. Ook de snelgroeiende markt voor mobiel internet in China biedt volgens Haoyu als een enorme kans.


Griekenland zal eventueel de eurozone moeten verlaten indien het land niet de inspanningen kan leveren die nodig zijn om de schuldenberg te verminderen. Dat heeft Maria Damanaki, de Griekse Europees Commissaris voor visserij, gezegd. Damanaki maakt gewag van een dilemma. Ofwel bereikt Griekenland volgens haar een akkoord met de kredietverstrekkers over een programma met zware opofferingen en neemt het land verantwoordelijkheid voor het verleden, ofwel moet de terugkeer naar de drachme worden overwogen. De overstap naar de euro en de Europese koers is volgens Damanaki de grootste prestatie van het naoorlogse Griekenland.


De overheid mag de voordelen van het internet niet verkwanselen door overdreven veel regels op te leggen om de nadelen te bestrijden. Bovendien moet er vooral geïnvesteerd worden in het fysieke netwerk. Dat zijn de twee belangrijkste boodschappen die de internetindustrie bij monde van onder meer Eric Schmidt van Google en Mark Zuckerberg van Facebook had aan de politieke leiders van de G-Acht. De belangrijkste taak van de overheid bestaat er volgens hen voor te zorgen dat iedereen vrij toegang heeft tot het internet. Die toegang raakt volgens Schmidt en Zuckerberg echter overbelast. De overheid moet volgens hen daarom investeringen in vooral breedband aanmoedigen.


De Zweedse autoconstructeur Saab kan de productie heropstarten nadat die anderhalve maand heeft stilgelegen na betalingsproblemen aan toeleveranciers. Dankzij vers kapitaal van het Chinese Pang Da kan de productie nu weer hervat worden. Toen bleek dat de betaling van facturen achterwege bleef, hadden bepaalde toeleveranciers begin april hun leveringen aan de Saab-fabriek in Trölhattan volledig stopgezet. Saab bevestigde nogmaals een bedrag van 30 miljoen euro ter beschikking gekregen te hebben van Pang Da. Saab stelt 3.800 mensen tewerk en werd begin vorig jaar door de Nederlandse groep Spyker overgenomen van het Amerikaanse concern General Motors. Met die transactie was een bedrag gemoeid van 400 miljoen dollar.


De Zwitserse bankgroep UBS overweegt zijn zakenbank af te splitsen in een afzonderlijke juridische entiteit. Die nieuwe entiteit zou ondergebracht worden in Londen, New York of Singapore. UBS zou handelen onder druk van de Zwitserse financiële waakhond Finma. Een woordvoerder van UBS deed het gerucht over de afsplitsing van de zakenbank echter af als pure speculatie. Op die zakenbankactiviteiten heeft UBS in volle financiële crisis miljarden euro verloren en de bank werd uiteindelijk gered met steun van de Zwitserse overheid. De bank is ontevreden over de strenge kapitaalnormen van de Zwitserse overheid en heeft Zwitserland een jaar uitstel gevraagd voor de toepassing van die regels, in afwachting van een grotere duidelijkheid op internationaal vlak.


De Russische olieproducent Lukoil heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 71,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei is vooral te danken aan de hogere olieprijzen op de wereldmarkt, waardoor de lagere productie kon worden gecompenseerd. De omzet van Lukoil steeg van 23,9 miljard dollar naar 29,6 miljard dollar. De prijs voor de Russische Ural-olie steeg op één jaar tijd met meer dan 30 procent. De productie van Lukoil viel het voorbije jaar met 5 procent terug tot 22,8 miljoen ton. Het concern zegt dat de winst ook werd afgeremd door de sterke koers van de roebel en belastingverhogingen.


De Indiase autoproducent Tata Motors heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 92,7 miljard rupees. Dat komt overeen met een bedrag van 2,04 miljard dollar. De nettowinst lag vier keer hoger dan het boekjaar voordien. Daarbij wordt opgemerkt dat het concern vooral kon profiteren van de sterk gestegen vraag naar zijn Britse dochtermerken Jaguar en Land Rover. De omzet steeg van 925,2 miljard rupees naar 1,26 biljoen rupees. In totaal verkocht Tata Motors bijna 1,1 miljoen wagens. Dat betekent een stijging met 24,2 procent tegenover het jaar voordien. De merken Jaguar en Land Rover verkochten 243.621 exemplaren. Dat is een stijging met ongeveer een kwart, dankzij een sterke vraag vanuit China.


Het consortium Maple Group Acquisition, dat een aantal grote Canadese banken en pensioenfondsen vertegenwoordigen, wil de aandeelhouders van de Canadese beursuitbater TMX Group rechtstreeks benaderen met een overnamebod. Dat heeft Maple Group bekend gemaakt. De vijandige stap volgt nadat TMX Group eerder het tegenbod van Maple Group afwees en zijn voorkeur uitsprak voor een bieding van de Londense beursuitbater London Stock Exchange (LSE). De London Stock Exchange wil een overname van TMX Group volledig financieren met aandelen, waarbij de waarde van de Canadese beurs op 2,3 miljard euro zou zijn geraamd. Maple Group biedt 2,5 miljard euro voor de Canadese beursuitbater.


Meer Nieuws

Thursday, May 26, 2011

Consumenten minder tevreden met entertainment-aanbod

De consument is minder tevreden over het entertainment-aanbod. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Edelman. Daarbij wordt opgemerkt dat de waarde van entertainment voor de consument dit jaar met 68 procent is gedaald tegenover vorig jaar. Slechts 17 procent van de ondervraagden merkt op dat entertainment een uitstekende waarde te bieden heeft. De verklaring voor die evolutie moet volgens Edelman gezocht worden in de fragmentatie en uitbreiding van de markt.

"Het entertainment-aanbod is bijzonder uitgebreid geworden," merkt Edelman op. "Daardoor wordt de aandacht van de consument verdeeld over verschillende platformen. Daardoor wordt de waarde van de individuele platformen in de perceptie van de consument uitgehold." Er wordt aan toegevoegd dat ook het vertrouwen in de entertainment-industrie is teruggevallen. In de Verenigde Staten zou daarbij een terugval met 11 procent zou zijn gedaald, terwijl in Groot-Brittannië sprake is van een daling met 9 procent.

Edelman voegt er aan toe dat de uitbreiding van betaalmuren voor content en entertainment-platformen bij de consument negatieve reacties uitlokt. In de Verenigde Staten zegt 88 procent van de consumenten tegenstander te zijn van de evolutie van gratis naar betalende diensten. Ook in Groot-Brittannië verzet 84 procent zich tegen betaalmuren. Er wordt aan toegevoegd dat weinigen van mening zijn dat betaalsites de kwaliteit van het aanbod heeft verbeterd. Volgens velen worden betaalmuren vooral opgezet uit inhaligheid.

Labels:

Internet maakt shoppers minder impulsief

Hoewel vaak wordt verondersteld dat ecommerce een stimulans kan betekenen voor impulsaankopen, maar dat wordt tegengesproken door een onderzoek van het internetbedrijf Yahoo. Daarbij moet volgens Yahoo worden vastgesteld dat impulsaankopen in een dalende lijn zitten. Vele shoppers leggen de oorzaak daarvan bij het internet. Er wordt aan toegevoegd dat 55 procent van de shoppers aangeeft dat het internet hen minder impulsief heeft gemaakt.

De onderzoekers merken op dat het aankoopproces veel minder complex is geworden dan in het verleden. "Shoppers gebruiken het internet nog wel om prijzen te vergelijken en producten te onderzoeken, maar de aankopen zelf worden zo snel mogelijk afgerond," wordt er opgemerkt. Uit het onderzoek blijkt verder dat 49 procent vrienden adviseren over potentiële aankopen, terwijl 82 procent online naar interesse aankopen uitkijkt.

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de shoppers erop uit is om de op het internet het meest interessante aanbod te vinden en daarvan met zijn vrienden een competitie te maken. Slechts 17 procent van de shoppers geeft aan door het internet meer impulsaankopen gedaan te hebben. "Bedrijven kunnen omzetgroei realiseren door zich te focussen op de voordelen van een product, de prijs en kortingen of coupons," merkt Yahoo nog op.

Labels: ,

Aziatische smartphone-markt kent 40 procent groei

De smartphone-sector zal dit jaar in Azië een belangrijke groei kennen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat meer dan 40 procent van de Aziatische consumenten van plan is om dit jaar een smartphone aan te kopen. Er wordt aan toegevoegd dat 24 procent van de Aziaten al een smartphone in bezit heeft. Er wordt aan toegevoegd dat 51 procent van de Indonesische consumenten dit jaar een smartphone willen kopen, gevolgd door Vietnam (46 procent), Maleisië (45 procent), de Filipijnen (40 procent) en Singapore (39 procent).

In Singapore ligt de penetratie van smartphones op dit ogenblik het hoogst. Er wordt aan toegevoegd dat 27 procent van de ondervraagden aangeeft volgend jaar waarschijnlijk of zeker geen smartphone te zullen kopen. Dat niveau ligt het hoogste in Vietnam (32 procent), gevolgd door Singapore en Filipijnen (30 procent) en Indonesië (20 procent). Er wordt aan toegevoegd dat in de leeftijdsgroep tussen vijfentwintig en vijfendertig jaar 50 procent van de mannen een smartphone willen kopen, tegenover 41 procent voor de vrouwen.

De onderzoekers merken dat de groei van de mobiele markt zal worden gedragen door meer gesofisticeerde markten zoals Singapore, terwijl groeimarkten zoals Vietnam een langzamere evolutie zullen kennen. Nielsen stelt verder dat 58 procent van de ondervraagden de voorkeur geeft aan Nokia, dat onder meer marktleider is in Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. Apple, dat marktleider is in Singapore, staat op de tweede plaats met een aandeel van 37 procent, gevolgd door Blackberry (20 procent), Microsoft (18 procent) en Android (16 procent).

Labels: ,

Indonesië beste land voor startende bedrijven

Indonesië is voor ondernemers de beste plaats om een bedrijf op te starten. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van BBC World Service en het bureau Globescan. Ook de Verenigde Staten, Canada, India en Australië dat ook uitstekende locaties zijn om met een onderneming te starten. Anderzijds worden Colombia, Egypte, Turkije, Italië en Rusland genoemd als de minst ondernemingsvriendelijke landen.

"Uit het onderzoek blijkt dat alle landen uit de geïndustrialiseerde wereld een score boven het gemiddelde laten optekenen," merkt BBC News op. "De enige uitzondering is Italië, dat ver achterop volgt. Maar ook een aantal groeimarkten worden als ondernemersvriendelijk bestempeld. Ook India, China en Nigeria worden door de eigen bevolking bestempeld als een relatief goede omgeving om een nieuw bedrijf op te starten."

Er wordt aan toegevoegd dat alle Aziatische en Afrikaanse landen uit de Sub-Sahara relatief hoge scores lieten optekenen. "In andere regio's waren er meer verschillen," aldus nog BBC News. "In Latijns-Amerika lieten Mexico en Peru relatief hoge scores, maar Brazilië en Colombia blijven ver onder het gemiddelde. In West-Europa werden de lage scores van Italië en Spanje in evenwicht gebracht door gunstige percepties in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Labels: ,

Russische filantropie moet overheidstaken op zich nemen

Russische filantropen hebben ambtenaren ervan beschuldigd om het principe van maatschappelijke verantwoordelijkheid als een uitvlucht te misbruiken om het bedrijfsleven op te zadelen met opdrachten die tot de verantwoordelijkheid van de overheid behoren. Dat werd opgemerkt tijdens de jaarvergadering van het Russische National Forum on Corporate Social Responsibility, waar bedrijven werden aangezet om het Russische erfgoed te promoten.

"Tijdens het forum werd het bedrijfsleven aangezet om onder meer bibliotheken, museums, galerijen en bioscopen te ondersteunen als onderdeel van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Alexei Kostin, executive director van het Corporate Social Responsibility Russian Centre, merkte echter op dat de ondersteuning van bibliotheken een taak van de overheid is en dat bedrijven zich vooral moeten richten op activiteiten waarin ze de nodige expertise hebben."

Kostin voegde er aan toe dat minstens een honderdtal Russische bedrijven uitgebreide programma's rond maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben uitgebouwd. "Het gaat meestal om grotere bedrijven, maar zelfs grote staatsbedrijven zoals Russian Railways, worden bij die inspanningen gedwarsboomd door overdreven bureaucratie," stipte hij aan. Andrew Somers, voorzitter van de
American Chamber of Commerce in Rusland, merkte op dat het ontbreken van belastingstussenkomsten voor filantropische projecten een rem vormt voor het opzetten van dergelijke programma's.

Labels: ,

Mobiel bankieren wordt steeds meer de norm

Mobiele handel en bankactiviteiten met de smartphone zullen de volgende jaren een belangrijke groei kennen. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau Monitise en de Future Foundation. Daarbij wordt opgemerkt dat op dit ogenblik al 10 procent van de Britse consumenten hun budgetten mobiel beheren. Dat is een verdubbeling op twee jaar tijd. De onderzoekers verwachten dat dit cijfer op enkele jaren tijd tot minstens 50 procent zal stijgen, dankzij de verbeterde mobiele netwerken, smartphones en de toenemende populariteit van applicaties.

De onderzoekers merken op dat ook de groei van zogenaamde near field communications een belangrijke bijdragen zal leveren, net zoals een brede waaier van nieuwe diensten op het gebied van shopping, transport, ticketing en entertainment. Er wordt aan toegevoegd dat de eerdere gebruikers van mobiele bankdiensten hun activiteiten met 57 procent hebben opgedreven. Bovendien zegt 68 procent van de betrokkenen dat mobiele betaaltechnologieën gebruiksvriendelijker zijn dan op het klassieke internet.

Uit het onderzoek blijkt dat deze early adopters ook geneigd zijn om frequenter met hun bank in contact te treden dan de gemiddelde klant, waarbij mobiele telefoons verantwoordelijk zijn voor de toename van het aantal contacten, ten nadele van het bezoek aan bankfilialen en contact met het callcenter. Alastair Lukies, chief executive van Monitise, merkt op dat de consument mobiele bankactiviteiten niet langer meer als een interessante optie, maar als een norm bestempelen.

Labels: ,

Zakelijke tablet-markt compleet gedomineerd door iPad

In de zakelijke tabletmarkt wordt resoluut gekozen voor de iPad van Apple. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van het bureau iPass. De onderzoekers stelden vast dat 75 procent van de wereldwijde mobiele werkers een iPad of iPad2 in bezit heeft. Er wordt aan toegevoegd dat 63 procent van die groep met een originele iPad werkt. De Blackberry Playbook volgt op een tweede plaats met een marktaandeel van amper 6,4 procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 44 procent van de respondenten aangeeft binnen de zes maanden wellicht een iPad2 te zullen kopen. Daarmee zou het toestel zijn marktaandeel tegenover het huidige niveau verviervoudigen. De marktpenetratie van de originele iPad zou daarentegen meer dan halveren tot 27 procent. Daardoor zal het totale marktaandeel van de Apple-tablet een lichte terugval tot 71 procent kennen. De Blackberry Playbook zou een lichte stijging kennen tot 6,7 procent.

De onderzoekers voegen er aan toe dat 27 procent van de mobiele werkers de iPad van hun werkgever hebben gekregen. Er wordt aan toegevoegd dat 87 procent van de mobiele werkers hun tablet minstens gedeeltelijk voor werkgerelateerde activiteiten gebruiken. Ongeveer 32 procent zegt de tablet meestal te gebruiken voor persoonlijke activiteiten, maar er ook een aantal opdrachten voor het werk mee uit te voeren. Een groep van 5 procent zegt de tablet uitsluitend voor professionele opdrachten te gebruiken.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De kerncentrales zullen in het kader van de aanstaande Europese stresstests getest worden op hun weerstand tegen de inslag van een vliegtuig of andere gevolgen van menselijk falen. Dat heeft Günther Oettinger, Europees Commissaris voor energie, bekend gemaakt. Oettinger raakte het met de nationale toezichthouders voor nucleaire veiligheid eens over de criteria die gehanteerd zullen worden bij de tests die de 143 Europese kerncentrales vanaf begin juni moeten ondergaan als antwoord op de catastrofe in het Japanse Fukushima. De dreiging van terrorisme of sabotage wordt in de tests niet weerhouden. Dat behoort volgens Oettinger niet tot de bevoegdheden van de nucleaire toezichthouders en zal afzonderlijk bekeken worden.


Diageo, de grootste producent van sterke dranken ter wereld, onderhandelt over de overname van Jose Cuervo, het grootste tequilamerk ter wereld. Diageo zou bereid zijn om meer dan 2 miljard dollar te betalen voor de tequilaproducent. Ook Pernod-Ricard zou interesse hebben in het Mexicaanse familiebedrijf. Jose Cuervo is momenteel in handen van de familie Beckmann. Het bedrijf werd in het midden van de achttiende eeuw opgericht door Jose Antonio de Cuervo verder zetten. De Beckmanns hebben de zakenbank Barclays aangesteld om een koper te zoeken. Diageo, onder andere bekend van Johnnie Walker, Smirnoff en Baileys, kocht eerder dit jaar het Turkse Mey Icki, producent van raki-likeuren. Diageo zet steeds meer in op merken in groeilanden.


Het Nederlandse concern Philips onderzoekt een mogelijke fraude in zijn healthcare-divisie in Mexico. Dat heeft het concern bevestigd in een reactie op een Nederlands krantenbericht, waarin melding werd gemaakt van het interne onderzoek. Philips zegt de boekhoudrapporten van drie en twee jaar geleden van de divisie te bekijken. Een woordvoerder stelde niet te verwachten dat de resultaten van het onderzoek een impact zouden hebben op de groepsresultaten. Een betrokkene merkt wel op dat er geen sprake zou zijn geweest van omkooppraktijken of een tussenkomst van de autoriteiten. Wel zijn er volgens de bron een aantal Mexicaanse werknemers van Philips op non-actief gesteld.


De politicus Georges Tron, Frans staatssecretaris van ambtenarenzaken, is door twee gewezen medewerksters beschuldigd van ongewenste intimiteiten. De betrokken vrouwen zouden vroeger in dienst zijn geweest van de gemeente Draveil, waar Tron burgemeester is. Tron zou tijdens een voetmassage te ver zijn gegaan. De staatssecretaris ontkent de feiten en zegt dat men de affaire met Dominique Strauss-Kahn probeert te kopiëren. Hij liet ook verstaan te vermoeden dat kringen rond Marine Le Pen achter de aantijgingen schuil gaan. Tron zegt al enkele maanden een conflict te hebben met Le Pen. De staatssecretaris heeft op zijn beurt klacht ingediend wegens valse beschuldigingen.


De Franse minister van financiën Christine Lagarde heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de post van directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Lagarde werd al langer als een mogelijk kandidaat naar voor geschoven, maar zelf deed ze er lange tijd het zwijgen toe. Lagarde zei een beslissing genomen te hebben na langdurig beraad en overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy. Lagarde geniet de steun van Duitsland en Groot-Brittannië, maar de Verenigde Staten hebben zich nog niet uitgesproken. Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën benadrukte dat Christine Lagarde en Agustin Carstens, hoofd van de Mexicaanse centrale bank, beide zeer capabele kandidaten waren.


Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines heeft bevestigd een eigen budgetmaatschappij te willen oprichten. Die maatschappij zal zich niet alleen richten op vluchten op de korte afstand, zoals gebruikelijk is bij prijsvechters, maar wil zich ook in het langeafstandsverkeer mengen. De nieuwe maatschappij zou binnen een jaar operationeel moeten zijn. Over de naam van de lowcost-carrier is nog niet bekend. Evenmin werd al aangegeven op welke routes de maatschappij zal vliegen. Wel werd aangegeven dat de carrier onafhankelijk zal opereren van het moederbedrijf. Singapore Airlines denkt het succes van lagekostenmaatschappijen door te kunnen trekken op de lange afstand. Ook in Azië creëert de opkomst van goedkope maatschappijen een extra vraag.


Zynga, de Amerikaanse ontwerper van Facebook-games zoals FarmVille en Mafia Wars, is van plan om tegen eind juni naar de beurs te gaan. De waarde van het bedrijf wordt geraamd op 10 miljard dollar. Zynga telt volgens waarnemers 320 miljoen actieve spelers per maand. FarmVille, waarbij een virtuele boerderij wordt opgebouwd, is vermoedelijk het populairste game uit de portefeuille. De games op zich zijn gratis, maar voor kleine bedragen kunnen de spelers extra accessoires kopen. Zynga werd bijna vier jaar geleden opgericht, maar kende een snelle groei. In november vorig jaar had het bedrijf al 1.300 werknemers. Het voorbije jaar werd een omzet van 500 miljoen dollar gerealiseerd.


Het Zweedse concern Vattenfall heeft de belangen van dochterbedrijf Nuon in de gasvelden in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee verkocht aan de Britse groep Tullow Oil. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 300 miljoen euro. Bij de verkoop zijn ook een verwerkingsinstallatie en een pijplijn inbegrepen. De verkochte onderdelen passen volgens Vattenfall niet bij de eigen kernactiviteiten. Tullow Oil is een Brits bedrijf dat zich richt op winning van olie en gas op negentig locaties in tweeëntwintig landen. Nuon verwierf drie jaar geleden belangen in vijfendertig gasvelden, samen met een verwerkingsinstallatie en een pijplijn met bijhorende infrastructuur in Den Helder.


Europese ondernemingen die actief zijn in China, voelen zich onrechtvaardig behandeld ten opzichte van de binnenlandse bedrijven. Dat blijkt uit een rondvraag van de European Union Chamber of Commerce in China. Er wordt opgemerkt dat Europese ondernemingen in China het voorbije jaar een sterke groei hebben laten optekenen, maar zich steeds meer zorgen maken over uitdagingen op regelgevend vlak. Er wordt gewag gemaakt van oneerlijke concurrentievoorwaarden, belemmeringen van overheidswege en discriminatie. Davide Cucino, voorzitter van de European Union Chamber of Commerce in China, zegt dat de Europese bedrijven niet bevoordeeld willen worden, maar wel een gelijke behandeling en een open marktomgeving verwachten.


Mijnbouwmagnate Gina Rinehart is de rijkste inwoner van Australië. Dat blijkt uit een rangschikking die door het zakenmagazine BRW is opgesteld. Rinehart zag haar fortuin vorig jaar verdubbelen tot 10,3 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 7,7 miljard euro. Het is de eerste keer dat de lijst met rijkste Australiërs door een vrouw wordt aangevoerd. Ivan Glasenberg, topman van de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore, staat met een vermogen van 8,8 miljard dollar op de tweede plaats. Glasenberg stond vorig jaar niet in de top tweehonderd. Frank Lowy, eigenaar van winkelketens, voerde vorig jaar de lijst nog aan, maar is nu naar de zesde plaats teruggezakt.


Bij de kerncentrale in Fukushima hebben nog twee reactoren te maken gehad met een meltdown. Dit heeft Tepco, de Japanse beheerder van de kerncentrale in Fukushima, bevestigd. Eerder was al bekend dat in één reactor de splijtstofstaven geheel of gedeeltelijk waren gesloten. Maar dat blijkt ook bij twee andere reactoren het geval geweest te zijn. Een leidinggevende van Tepco gaf aan dat de verzamelde informatie van het complex duidt op de meltdown in de dagen na de aarbeving en tsunami. Eerder gaven overheidsfunctionarissen en kerngeleerden al aan dat er waarschijnlijk sprake was van een meltdown in meerdere reactoren. Tepco werkt twee maanden na het ontstaan van de crisis nog aan het onder controle brengen van de kernreactoren en het dichten van de lekken.


IJsland is het meest vreedzame land van de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Peace Index. IJsland gaat Nieuw-Zeeland en Japan vooraf. West-Europa is voor het vijfde opeenvolgende jaar de meest vreedzame regio ter wereld, met een prominente rol voor de Scandinavische landen die binnen de top tien vier vertegenwoordigers tellen. Door de politieke onrust kenden een aantal landen uit het Midden-Oosten een belangrijke terugval. Er wordt aan toegevoegd dat de wereld het voorbije iets minder vreedzaam is geworden, waarbij het resultaat negatief werd beïnvloed door vooral de dreiging van terreuraanvallen en de kans op gewelddadige demonstraties. Somalië heeft de laatste plaats overgenomen van Irak. Beide landen worden voorafgegaan door Afghanistan en Soedan.


De Zwitserse regering heeft beslist om afgeschreven kerncentrales niet te vervangen. Zwitserland telt vier kerncentrales, maar wil in de toekomst niet langer afhankelijk zijn van nucleaire energie. De kerncentrales hebben een levensduur van vijftig jaar. De oudste centrale zou over acht jaar worden ontmanteld. De jongste centrale zou er nog tot het midden van de jaren dertig operationeel kunnen blijven. Onlangs werd in Zwitserland nog een grote demonstratie tegen kernenergie gehouden. Kerncentrales dekken ongeveer 40 procent van de Zwitserse energiebehoefte. De rest van de energie wordt vrijwel helemaal door waterkrachtcentrales opgewekt. Uiteindelijk zou Zwitserland de overstap kunnen maken naar waterkrachtcentrales, windenergie, biomassa en zonne-energie.


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa is gestopt met de pogingen om nog contact te maken met de Mars-robot Spirit. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil de communicatie-apparatuur voor de Spirit binnenkort inzetten voor het Mars Science Laboratory, dat in november wordt gelanceerd. Het laatste signaal van de Spirit dateerde intussen al van maart vorig jaar. De Nasa had gehoopt dat de robot na de harde Mars-winter weer zou ontwaken, maar dat is niet gebeurd. Spirit landde zeven jaar geleden op Mars. Oorspronkelijk was voorzien dat de missie slechts drie maanden zou duren, maar uiteindelijk was de robot meer dan zes jaar actief. Tweelingbroer Opportunity, die enkele weken later op de planeet landde, is nog wel actief.


Het Italiaanse modehuis Prada krijgt in de tweede helft van de maand juni een beursnotering in Hongkong. De beursgang levert het bedrijf naar verwachting 2 miljard dollar op en waardeert de onderneming in totaal op ongeveer 8 miljard euro. Dat is gebleken uit documenten voor de beursgang die bij de autoriteiten werden ingediend. Prada - ook bekend van de merken Miu Miu en Car Shoe - maakte de beursplannen in januari al bekend. Het bedrijf, dat voor 95 procent in handen is van de familie Prada, verkoos voor de beursgang het snelgroeiende China boven thuishaven Milaan. Daarmee het Italiaanse bedrijf profiteren van de interesse van de Chinese consument in status en luxegoederen.


Meer Nieuws

Wednesday, May 25, 2011

Prijs geen cruciale factor bij aankoop elektrische wagen

De prijs is geen cruciale factor in de aankoop van een elektrisch voertuig. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van consulent Accenture. Minder dan één vijfde van alle ondervraagden noemt de prijs de belangrijkste factor bij de beslissing over de aankoop van een elektrisch voertuig. Volgens Accenture zijn de oplaadtijden van de batterijen en de actieradius van de voertuigen de belangrijkste elementen die in overweging worden genomen.

"De meeste klanten van elektrische wagens bleken vooral geïnteresseerd te zijn in de besparingen die ze konden realiseren in vergelijking met benzinemotoren," aldus het online magazine Greenbeat. "Een kwart van de consumenten gaf aan dat de besparingen op brandstofkosten de belangrijkste factor was om de aankoop van een elektrische wagen aan te moedigen. Dat heeft te maken met de belangrijke verhogingen van de brandstofprijzen."

De onderzoekers voegen er aan toe dat de autobestuurder de voorkeur geeft aan hybride wagens, die een benzinemotor combineren met elektrische aandrijving om de brandstofefficiëntie van de wagen te verbeteren. "Hybrides kunnen het brandstofverbruik per kilometer gevoelig verlagen, maar hebben anderzijds een veel grotere actieradius dan de zuiver elektrische wagens," stipt Greenbeat nog aan. "Hybrides zijn dan ook praktischer in landen waar de populatie de neiging heeft om met de auto verre afstanden af te leggen."

Labels: ,

Amerikaans breedband kent onvoldoende groei

De ontwikkeling van het Amerikaanse breedband heeft nog een lange weg af te leggen. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Federal Communications Commission voor het Amerikaanse Congres. Daarbij wordt opgemerkt dat ongeveer 26 miljoen Amerikanen nog altijd geen toegang hebben tot hoge internetsnelheden. Het probleem zou zich vooral situeren in landelijke gebieden. Bovendien wordt in het rapport opgemerkt dat er niet snel een verbetering mag verwacht worden.

"Vele Amerikanen leven in gebieden waar er geen zakelijke motieven zijn om breedband te stimuleren en bovendien ook de overheid niet over de mogelijkheid lijkt te beschikken om die leemte op te vullen," voert het webmagazine Online Media Daily aan. "Voor het tweede jaar op rij moet volgens het rapport worden opgemerkt dat het Amerikaanse breedband niet langer een bevredigende groei kent. Om de Amerikaanse concurrentiekracht op peil te houden, moeten volgens de Federal Communications Commission de inspanningen voor breedband worden opgedreven."

Volgens het rapport zouden ongeveer 100 miljoen Amerikanen totaal geen toegang tot het internet hebben of nog met inbel-verbinding worden geconfronteerd. "Dat maakt duidelijk dat de doelstellingen van het Amerikaanse Congres niet zijn gehaald," wordt er opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat de internet-adoptie in de Verenigde Staten achterblijft op elf andere landen, waaronder Zuid-Korea, Groot-Brittannië, Canada of Duitsland.

Labels: , ,

Blanke Amerikanen voelen zich grootste slachtoffer van racisme

Blanke Amerikanen zijn mening een groter slachtoffer van discriminatie te zijn dan Afro-Amerikanen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de School of Arts and Sciences aan de Tufts University en de Harvard Business School. De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat de Verenigde Staten niet de post-raciale maatschappij heeft gerealiseerd zoals velen hadden voorspeld na de verkiezing van Barack Obama tot Amerikaans president.

"Het onderzoek toont aan dat blanke Amerikanen en Afro-Amerikanen het eens zijn dat het racisme tegenover zwarten de voorbije zestig jaar is gedaald," voert het webmagazine Sciencedaily.com aan. "Blanken zijn echter van oordeel dat het racisme tegenover hen is toegenomen en nu een groter probleem vormt dan het racisme tegenover zwarten." Onderzoeksleider Samuel Sommers, professor psychologie aan de Tufts University, noemt de resultaten verrassend, rekening houden met de grote verschillen die in de Amerikaanse maatschappij nog altijd bestaan.

"Afro-Amerikanen worden op het gebied van inkomen, eigendom, gezondheid en tewerkstelling nog altijd met meer problemen geconfronteerd dan blanken," merkt Sommers op. Uit het onderzoek blijkt dat beide groepen dezelfde perceptie hebben over het racisme in de jaren vijftig, met weinig racisme tegenover blanken en een substantiële discriminatie tegenover zwarten. Bovendien geven beide groepen toe dat het racisme tegenover zwarten is gedaald, hoewel blanken van mening zijn dat dit proces sneller gegaan is dan zwarten.

Afro-Amerikanen zijn van mening dat het racisme tegenover blanken in beperkte mate is toegenomen.

Labels: ,

Meer aandacht voor online videoreclame dan voor televisiespot

Consumenten besteden meer aandacht aan online videoreclame dan aan traditionele televisiespots. Bovendien blijkt men zich online videoreclame ook beter te herinneren. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau IPG Media Lab. De onderzoekers merken op dat consumenten gemiddeld een grotere aandacht besteden aan online video dan aan televisie en dat gegeven zou zich ook verder doortrekken tot reclame-uitingen.

"De onderzoekers stelden vast dat online videoreclame 18,3 procent meer aandacht kregen dan televisiespots," aldus het webmagazine Online Media Daily. "Gewone online videocontent geniet 8,5 procent meer aandacht dan televisieprogramma's. Wanneer van gewone content naar reclame wordt overgeschakeld, blijkt volgens de onderzoekers de aandacht van televisiekijkers drie keer zo snel terug te vallen dan bij het online publiek."

Het fenomeen is gedeeltelijk te wijten aan het doorspoelen met digitale videorecorders, maar vooral het plotse en korte verschijnen van online videoreclames zou volgens de onderzoekeres de terugval in de aandacht beperken. Er wordt aan toegevoegd dat gebruikers van digitale videorecorders een grotere aandacht besteden aan commercials omdat ze zich concentreren op het doorspoelen van de spots, maar zich nadien duidelijk minder van de inhoud van de reclames herinneren.

Labels: , ,

Dode hoek grootste probleem voor oudere bestuurders

Zelfs gezonde senioren met een veilig rijverleden en geen enkele aanwijzing van dementie, lopen een groter risico op potentieel gevaarlijke fouten. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Aging Research Unit van Australian National University bij bestuurders van minstens zeventig jaar oud. De onderzoekers merkten op dat de rijvaardigheid met het ouder worden onvermijdelijk achteruit gaat, wat tot extra fouten leidt. De controle op de dode hoek blijkt het belangrijkste probleem, gevolgd door de volgen van de aangewezen rijvakken en het gebruik van de richtingaanwijzers.

"De studie zou mogelijk tot de overweging kunnen leiden om bijkomende cognitieve trainingen te voorzien voor oudere autobestuurders," zegt onderzoeksleider Kaarin Anstey, psycholoog aan de Aging Research Unit, tegenover het webmagazine Medicalnewstoday.com. "Bovendien zou het onderzoek ook gevolgen kunnen hebben voor het ontwerp van wegen, verkeerstekens en wagens." In 17 procent van de tests moest de begeleider ingrijpen om een probleemsituatie te vermijden.

"Onder meer kan de achteruitgang in de hersenfuncties aanleiding geven tot moeilijkheden om de concentratie te bewaren, ondanks de vele afleidingen," zegt Anstey. "Ook het nemen van snelle beslissingen en het ontwijken van andere voertuigen of voetgangers kan door het ouder worden minder vanzelfsprekend worden." Anstey voegt er aan toe dat mannen in het onderzoek geen betere prestaties lieten optekenen dan vrouwen. Bestuurders die de vijf jaar voordien een ongeval hadden gehad, bleken ook de meeste fouten te maken.

Anstey merkt op dat de beperking op een rijbewijs op basis van leeftijd echter geen zin heeft. "Dat zou immers geen enkele impact hebben op het aantal oudere bestuurders met een cognitieve beperking," voert de onderzoekster aan. "Er zouden dan ook gerichte tests moeten worden opgezet om de cognitieve capaciteiten van de oudere bestuurders te bepalen."

Labels: , , ,

Eén vijfde Russische defensiebudget verdwijnt door corruptie

Eén vijfde van het Russische defensiebudget wordt door corrupte militairen en ambtenaren gestolen. Dat heeft Sergei Fridinsky, militair openbaar aanklager, gezegd in een interview met de Russische krant Rossiiskaya Gazeta. Dit jaar heeft Rusland voor landsverdediging een budget van 1,5 triljoen roebel voorzien. Dat komt overeen met een bedrag van 53 miljard dollar. Dat betekent dat er elk jaar meer dan 10 miljard dollar wordt gestolen.

Fridinsky voegt er aan toe dat er elk jaar meer geld wordt gereserveerd voor landsverdediging, maar dat levert volgens hem niet veel successen op. "Er worden gigantische kapitalen gestolen, terwijl de Russische troepen het moeten stellen met onvoldoende kwaliteit aan uitrusting en wapens," stipt Fridinsky aan. De openbaar aanklager merkt op dat onder meer met fictieve contracten wordt gewerkt om de Russische staat te bestelen.

De westerse landen hebben hun budgetten voor landsverdediging teruggeschroefd, maar de Russische eerste minister Vladimir Poetin heeft beloofd om het volgende decennium nagenoeg 20 triljoen roebel te zullen investeren om de verouderde uitrusting van het Russische leger te moderniseren. Poetin zegt dat onder meer onderzeeërs, kernraketten en luchtdefensie-systemen zullen worden aangekocht. De Russische president Dmitry Medvedev heeft herhaaldelijk gewaarschuwd de corrupte defensie-sector te zullen uitkuisen.

Labels: , ,

Samenstelling gezin belangrijk voor herstel na natuurramp

De sociaal-economische status en samenstelling speelt een belangrijke rol in het herstel van de gezinstoestand na een grote natuurramp. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Rand Corporation over de evoluties bij gezinnen uit New Orleans na de orkaan Katrina zes jaar geleden. Ongeveer 1,3 miljoen mensen ontvluchtten toen de Amerikaanse Golfkust. Dat is de grootste stedelijke evacuatie uit de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Onderzoeker Michael Rendall voert aan dat de uiteengevallen gezinnen uit New-Orleans na de ramp dubbel zo hoog lag dan het nationale gemiddelde. "De helft van de volwassenen kinderen die tijdens Katrina nog met hun ouders samenleefden, bleken vijftien maanden later nog altijd gescheiden te zijn," merkt Rendall op. "Dat heeft echter te maken met de typische samenstelling met de gezinnen uit de regio New-Orleans."

"In New-Orleans woonden destijds opvallend veel volwassenen kinderen bij hun ouders," voert Rendall aan. "Gezinnen met verschillende generaties lopen bij dergelijke natuurrampen een groter risico om uit elkaar te vallen dan huishoudens met een conventionele samenstelling. Omdat multigeneratie-gezinnen vaak gecreëerd worden in een reactie op economische en fysieke behoeftes, zijn die bijzonder gevoelig aan veranderingen. Met die gegevens moet dan ook rekening gehouden worden voor de reconstructie-fase na een ramp."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft probeert via de rechter een recordboete van de Europese Unie te ontlopen. Europees Commissaris Neelie Kroes, toen nog verantwoordelijk voor concurrentie, had het Amerikaanse bedrijf drie jaar geleden een boete van 899 miljoen euro opgelegd voor het overtreden van de Europese concurrentieregels. Dat was destijds de hoogste boete die de Europese Unie aan een bedrijf had opgelegd. De Europese Commissie had Microsoft eerder al gewaarschuwd, maar stelde dat het bedrijf misbruik bleef maken van zijn dominante marktpositie en bleef weigeren om zijn Office-programma open te stellen voor concurrenten. Microsoft zegt echter dat de boete onaanvaardbaar hoog is. Een uitspraak wordt pas eind dit jaar of volgend jaar verwacht.


Kredietbeoordelaar Moody's dreigt de kredietwaardigheid van veertien Britse financiële instellingen te verlagen. Tot de geviseerde banken behoren onder meer Lloyds Banking Group en Royal Bank of Scotland (RBS). Volgens Moody's hangt de mogelijke afwaardering samen met uitlatingen van de Britse overheid dat in de toekomst geen kapitaalinjecties zullen worden toegekend aan banken die in financiële problemen dreigen te komen. Door het weigeren van overheidshulp wordt het risico groter dat banken met financiële problemen hun schulden niet meer kunnen afbetalen. Tijdens de kredietcrisis kregen Britse banken voor ongeveer 1.000 miljard pond aan staatssteun en garanties. Volgens Moody's zorgde deze ondersteuning voor een hogere rating van banken.


Wit-Rusland heeft zijn nationale munt met meer dan 50 procent in waarde verlaagd. Dat heeft de centrale bank van Wit-Rusland meegedeeld. De officiële wisselkoers werd vastgelegd op 4.930 Wit-Russische roebel voor één dollar en 6.914,82 roebel voor één euro. Dat zijn waardeverminderingen met respectievelijk 56,3 procent en 53,1 procent. Wit-Rusland zit in een diepe financiële crisis, onder meer door een torenhoog handelstekort. President Alexander Lukasjenko, die zeventien jaar aan de macht is, houdt economische hervormingen van de talloze staatsbedrijven tegen. Door geruchten over een nakende devaluatie hadden veel Wit-Russen de voorbije dagen al in paniek basisgoederen ingeslagen.


Het Amerikaanse biotechbedrijf Ceres is van plan om met een beursnotering op de Amerikaanse Nasdaq een bedrag van 100 miljoen dollar op te halen. Ceres ontwikkelt zaden voor de productie van biodiesel en ook voor het maken van ethanol, dat als basisstof wordt gebruikt voor diverse chemische producten. Ceres haalt onder meer ethanol uit suikerriet in Brazilië. Het bedrijf bracht de genetische code van heel wat plantensoorten in kaart. Ceres gaf nog geen details over de beursgang, maar stelde kapitaal nodig te hebben om nieuwe zaden te onderzoeken, overnames te doen en voor algemene bedrijfsdoeleinden. Met een belang van 18 procent is Artal Luxemburg de grootste aandeelhouder van Ceres. Andere aandeelhouders zijn Monsanto, Gimv en KBC Groep.


De topman van de Japanse financiële groep Mizuho en het hoofd van retaildochter Mizuho Bank nemen ontslag nadat het geldverkeer bij de bank na de zware aardbeving van maart compleet in de war was geraakt. Duizenden elektronische transacties werden geblokkeerd en geldautomaten vielen stil omdat het netwerk de stroom van giften voor slachtoffers van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami niet aankon. De panne duurde meerdere dagen, tot groot ongenoegen van de klanten en de toezichthouders. Mizuho werd al eerder getroffen door grote computerproblemen. Als boetedoening schroeft de leiding van de groep haar salaris tijdelijk terug en wordt Mizuho helemaal hertekend. Onder meer wordt de inefficiënte scheiding tussen retaildivisie en de zakenbank opgeheven.


De Amerikaanse voedingsgroep Campbell heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 187 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt dat de goede cijfers vooral te danken zijn aan een verrassend sterke groei in de snacksafdeling. De soepen, de belangrijkste divisie van de groep, hadden het daarentegen nog moeilijk. De omzet van het concern steeg met bijna 1 procent tot 1,81 miljard dollar. Campbell doet al enkele maanden inspanningen om de dalende verkoop van de soepdivisie, die lijdt onder de concurrentie van andere kant-en-klare maaltijden, te compenseren. Campbell is in België eigenaar van de sauzen Devos-Lemmens.


De ramp met een Airbus A330-203 van Air France in juni twee jaar geleden werd mogelijk veroorzaakt door een fout van de piloten. Dat zou gebleken zijn uit de eerste gegevens van de zwarte dozen. Volgens het rapport zouden de piloten in de war zijn gebracht toen verschillende controlesystemen, waaronder de snelheidsmeter, plots alarm begonnen te slaan. Dat gebeurde op een ogenblik dat het vliegtuig, dat op weg was van Rio de Janeiro naar Parijs, in turbulentie terechtkwam. Er was ook onverwacht veel ijsafzetting boven de Atlantische oceaan. Hoewel de belangrijkste displays in de cockpit nog werkten, zouden de piloten de standaardprocedure niet gevolgd hebben. Air France wil voorlopig niet reageren op details uit het onderzoek.


Als gevolg van de aswolk van de IJslandse vulkaan Grimsvötn werden gisteren in het Europese luchtruim al vijfhonderd vluchten geschrapt. Dat heeft de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol bekend gemaakt. In totaal stonden die dag ongeveer 29.000 vluchten in de planning. Volgens het Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) in Londen hadden vooral de noordelijke delen van Groot-Brittannië last van hoge asconcentraties. De organisatie voorspelde dat de aswolk naar de buurt van Denemarken zou verschuiven. Dit zou volgens het vulkaancentrum gevolgen kunnen hebben voor het vliegverkeer. Die waarschuwing gold ook voor het zuiden van Noorwegen en het zuidwesten van Zweden.


Carrefour, de grootste distributiegroep van Europa, onderzoekt een mogelijke fusie met de Braziliaanse marktleider Grupo Pao de Acucar (CBD). Carrefour boekte vorig jaar 12 miljard euro omzet in Brazilië. Grupo Pao mikt voor dit jaar echter op een omzet van 21,4 miljard euro. Carrefour, dat de voorbije jaren operationeel en organisatorisch een bijzonder moeilijke periode kende, staat onder toenemende druk om waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. De fusie met de Braziliaanse groep zou via een aandelenruil gebeuren. Dat betekent dat de Braziliaanse familie Diniz en ook de Franse sectorgenoot Casino, nu eigenaars van Grupo Pau, in het kapitaal van Carrefour zouden komen.


De China Development Bank (CDB) neemt een participatie in Texas Pacific Group (TPG), de grootste private-equitygroep ter wereld. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Evenmin werden meer verduidelijkingen gegeven over het belang dat de Chinese bank in de investeringsmaatschappij neemt. Door de samenwerking met de China Development Bank krijgt Texas Pacific een bevoorrechte toegang tot de Chinese markt. Omgekeerd kan de Chinese financiële instelling op die manier haar beleggingsportefeuille internationaal diversifiëren. De China Development Bank is de enige bank in China die van de overheid een vergunning heeft voor een afzonderlijke private equitydivisie. Die divisie beschikt over een kapitaal van 3,8 miljard euro.


Het Japanse concern Sony is opnieuw het slachtoffer geworden van hackers. De piraten hadden het nu gemunt op een muziekwebsite van de groep in Griekenland en slaagden erin om de persoonlijke gegevens van ongeveer 8.500 gebruikers te bemachtigen. Het ging volgens een woordvoerder van het bedrijf om namen, e-mailadressen en telefoonnummers, maar er zou geen kredietkaartinformatie zijn gelekt. Nadat de operator van de Griekse divisie van Sony Music Entertainment het lek ontdekte, werd de site offline gehaald. Ook in Indonesië en Thailand werden volgens het Japanse bedrijf websites van Sony aangevallen. Eind april moest Sony het interactieve netwerk van zijn spelconsole PlayStation sluiten nadat hackers gegevens van miljoenen gebruikers hadden bemachtigd.


De microbloggingsite Twitter heeft het bedrijf TweetDeck overgenomen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De overnamesom bedraagt meer dan 40 miljoen dollar en wordt voldaan in cash en aandelen. TweetDeck is een applicatie om tweets, de korte berichtjes die op Twitter worden gepubliceerd, volgens een aantal criteria te organiseren. Onder meer zou het mogelijk worden om de berichten per thema samen te brengen. Er bestaat een overeenkomst tussen Twitter en TweetDeck om de inkomsten uit gesponsorde tweets te delen. In april werd al gemeld dat Twitter met TweetDeck onderhandelde over een mogelijke overname.


De Russische zoekmachine Yandex heeft met een aandelenuitgifte op de Amerikaanse technologiebeurs een bedrag van 1,3 miljard dollar opgehaald. Daardoor wordt het Russische internetbedrijf gewaardeerd op 8 miljard dollar. Yandex bracht ruim 16 procent van zijn aandelen naar de beurs. Aanvankelijk zou het bedrijf zijn aandelen aanbieden voor 20 dollar tot 22 dollar per stuk, maar dit werd eerder verhoogd naar 25 dollar. Zodra de handel aanving, begon de koers van Yandex te stijgen, waarbij uiteindelijk een winst van ongeveer 40 procent gerealiseerd. Yandex is de grootste zoekmachine van Rusland. Arkady Volozh en Ilya Segalovich, oprichters van Yandex, voerden aan dat de beursgang slechts het begin is voor Yandex, dat naar internationale expansie zou streven.


Het Chinese bedrijf Foxconn, de leverancier van producten voor onder andere Apple, legt voorlopig de polijstafdeling in alle fabrieken stil. Aanleiding is een recente explosie in één van de fabrieken van de groep. Hierdoor zou de levering van de iPad vertraging kunnen oplopen. Alle polijstafdelingen moeten worden onderworpen aan een grondige inspectie. Daarom wordt die afdeling in alle fabrieken voor ten minste twee dagen stilgelegd. Een onderzoeksteam van de overheid denkt dat de ontploffing veroorzaakt werd door een ophoping van stof. Door de explosie werden drie arbeiders gedood. Vijftien anderen liepen verwondingen op. In de polijstafdelingen worden de behuizingen van de tablet bewerkt.


De Duitse verzekeringsmaatschappij Hamburg-Mannheimer komt na het seksschandaal opnieuw in kwaad daglicht te staan. Er is immers een videofilm opgedoken waarin een vertegenwoordiger van de zaak in een club op het Spaanse Mallorca samen met een vrouw cocaïne snuift. Eerder al raakte bekend dat de verzekeraar vier jaar geleden in Boedapest een seksfeest had georganiseerd voor zijn honderd beste makelaars. Die selecte groep bleek minstens drie keer per jaar reizen naar verre of exclusieve bestemmingen, zoals Dubai, de Seychellen of Monaco. Een woordvoerster van verzekeringsgroep Ergo, waarvan Hamburg-Mannheimer deel uitmaakt, stelt dat het bedrijf niet op de hoogte was van de excessen. Er werden gepaste maatregelen aangekondigd.


Meer Nieuws

Tuesday, May 24, 2011

Duitse openbare zenders kopen rechten op wedstrijden nationale voetbalploeg

De Duitse openbare zenders ARD en ZDF hebben hun contract voor de uitzendrechten van de thuiswedstrijden van de Duitse nationale ploeg met een periode van vier jaar verlengd. Daarover werd een overeenkomst gesloten met de Deutscher Fußball-Bund (DFB). Met het contract zou een bedrag van 175 miljoen euro zijn gemoeid. In het contract zijn de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap over drie jaar inbegrepen, maar de overeenkomst geldt niet voor het Europees voetbalkampioenschap over vijf jaar.

De Union of European Football Associations (UEFA) wil de rechten voor het Europees voetbalkampioenschap afzonderlijk verkopen. Daarentegen zouden ook de vriendschappelijke thuiswedstrijden van de Duitse nationale ploeg, de thuiswedstrijden van het nationale damestem en de derde divisie van de Duitse voetbalcompetitie zijn opgenomen. De Duitse voetbalbond start nu de verkoopsprocedure van de Duitse bekercompetitie. Die wedstrijden werden in het verleden samen met de rechten voor de nationale ploeg verkocht.

In het huidige gecombineerde pakket werden de wedstrijden van de Duitse nationale ploeg en de Duitse beker verkocht voor een pakket van ongeveer 240 miljoen euro. Dat betekent een gemiddelde van 80 miljoen dollar per jaar. De overeenkomst voor de Duitse nationale ploeg bevestigt de positie van de twee zenders als marktleiders voor voetbalwedstrijden op het open televisieplatform. Enkele weken geleden haalde ZDF een contract voor twee jaar voor de Champions League binnen.

Labels: , , ,

Brits parlement wil ondersteuning voor shalegas-projecten

Een Britse parlementaire commissie heeft de Britse regering aangespoord om de plannen voor controversiële shalegas-projecten in Groot-Brittannië te ondersteunen. Daarbij wordt opgemerkt dat mogelijke milieurproblemen met shalegas-projecten, zoals in de Verenigde Staten werd aangegeven, kunnen worden opgevangen door een strikte regelgeving en een ethisch gedrag van de industrie. Er werd echter wel opgemerkt dat de Britse regering erover moet waken dat de technologie niet zou leiden tot watervervuiling of onaanvaardbare emissies van broeikasgassen.

"Milieugroeperingen stellen dat de parlementaire commissie aangestuurd zou moeten hebben op een moratorium op shalegas," aldus BBC News. "Shalegas is echter om twee redenen belangrijk voor Groot-Brittannië. In de eerste plaats zouden de grote shalegas-projecten in de Verenigde Staten en mogelijk ook China de wereldwijde gasprijzen kunnen doen dalen en veel afnemers ertoe kunnen aanzetten om gas te verkiezen boven steenkool. Daarnaast zou het shalegas ook kunnen bijdragen tot de energiezekerheid van Groot-Brittannië."

Uit een onderzoek van de British Geological Survey blijkt dat onshore shalegas-projecten de Britse gasbehoeften voor anderhalf jaar zou kunnen dekken. "Dat levert volgens de parlementaire commissie een nuttige, maar geen grote bijdrage aan de Britse energieproductie," merkt BBC News nog op. "Er werd dan ook gezegd dat de Britse regering ook de mogelijkheid van offshore shalegas-projecten, waar de reserves gevoelig hoger zouden liggen, zou moeten onderzoeken. Offshore-voorraden zijn echter duurder om te ontwikkelen."

Labels: , ,

Anna Kournikova verkoopt haar mansion in Miami Beach

De gewezen tennisvedette Anna Kournikova heeft haar mansion in Miami Beach in Florida te koop gesteld. De vraagprijs voor het complex bedraagt 9,4 miljoen dollar. Het complex heeft een oppervlakte van 2.200 vierkante meter en omvat zeven slaapkamers en acht badkamers. Het mansion van de Russische celebrity geeft uit op het water en omvat ook een zwembad. Daarnaast is er ook een gastenverblijf met twee verdiepingen en een sauna. Opmerkelijk is echter het ontbreken van een tennisterrein.

Het mansion werd elf jaar geleden in mediterraanse stijl gebouwd en situeert zich op het afgesloten Sunset Island. Kournikova won tijdens haar tenniscarrière twee keer een Grand Slam-titel in het dubbelspel met haar Zwitserse partner Martina Hingis. De professionele carrière van de tennisvedette liep echter ten einde wegens kwetsuren en rugproblemen. In de lijst van meest sexy vrouwen van het magazine Maxim werd Kournikova onlangs op een negentiende plaats gerangschikt.

Kournikova ging tien jaar geleden een relatie aan met de Spaanse popster Enrique Iglesias. Vorig jaar vertelde Kournikova nog dat het duo nog steeds samen is, maar geen interesse heeft in een huwelijk. De Russische vedette zou op dit ogenblik onderhandelingen voeren met de Amerikaanse televisiezender NBC om als trainer deel te nemen aan de reality-show The Biggest Loser, waar kandidaten hopen om zoveel mogelijk gewicht te verliezen. Kournikova zou haar huis in Miami Beach te koop hebben gezet om voor de show naar Los Angeles te verhuizen.

Labels: , ,

Europese goedkeuring voor Britse raketvliegtuig-ontwerp

Het Britse revolutionaire ruimtevliegtuig Skylon heeft een goedkeuring ontvangen van het European Space Agency (ESA). Skylon zou de taken van een grote raket kunnen opnemen, maar gedraagt zich zoals een vliegtuig, dat op een conventionele landingsbaan kan vertrekken en terugkeren. In een volgende ontwikkelingsfase is een gronddemonstratie voorzien van de Sabre-motor, de grote innovatie van het ruimtevliegtuig.

"Het aandrijfmechanisme van Skylon is ontwikkeld om in het eerste gedeelte van de vlucht zuurstof uit de lucht te gebruiken, net zoals traditionele vliegtuigen, om zich bij het verlaten van de atmosfeer volledig op een raketsysteem over te schakelen," aldus BBC News. "Die technologie en de herbruikbaarheid van de raket maakt van Skylon een veelbelovend project, dat volgens analisten de kosten van ruimte-activiteiten gevoelig kan terugschroeven."

Het European Space Agency (ESA) heeft gemeld geen tekortkomingen in het ontwerp van Skylon aangetroffen te hebben. Aan het ontwerp van het raketvliegtuig is ongeveer dertig jaar gewerkt. "Het toestel is een evolutie van het Hotol-project, dat oorspronkelijk door British Aerospace en Rolls Royce in de jaren tachtig werd naar voor gebracht," voert BBC News nog aan. "Hotol bleek echter een aantal fundamentele fouten te vertonen, waarop de bedrijven het project uiteindelijk lieten vallen. De ingenieurs achter het project zetten het werk echter verder."

Labels: , ,

Technologiebedrijf Cisco beschuldigd van Chinese internetcensuur

Het Amerikaanse netwerkbedrijf Cisco is door de Chinese groepering Falun Gong, een spirituele beweging, in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd. Falun Gong, die in China is verboden, voert aan dat het Amerikaanse bedrijf met zijn dochteronderneming China Network Technology Corporation, bij de Chinese communistische partij promotie heeft gevoerd met geavanceerde apparatuur voor het aftappen van telefoons en het doorvoeren van censuurmaatregelen.

"In promotiemateriaal van het netwerkbedrijf werden expliciet de surveillancemogelijkheden uitgelicht, wetende dat die technologieën gebruikt zouden worden voor de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en politieke oppositie," voert Falun Gong aan. "Op die manier is Cisco medeplichtig aan de onderdrukking, vervolging, marteling en zelfs de dood van leden van Falun Gong in China." In China wordt al jaren een strikte internetcensuur gehanteerd, waarbij duizenden zoektermen en websites worden geblokkeerd.

Volgens de Chinese regering is Falun Gong een gevaarlijke en subversieve sekte. Cisco ontkent stellig betrokken te zijn bij digitale spionage en vervolging in China. "Cisco beheert geen netwerken in China of ergens anders en past zijn apparatuur niet speciaal aan voor censuur en onderdrukking," voert Cisco aan. "Cisco maakt apparatuur naar wereldwijde standaarden die de vrije uitwisseling van informatie faciliteren. We verkopen dezelfde apparatuur in China als in andere landen en die technologie voldoet volledig aan Amerikaanse regulering."

Labels: , , ,

Eric Schmidt (Google) mediapersoonlijkheid van het jaar

Eric Schmidt, executive voorzitter van het internetbedrijf Google, wordt op het Cannes Lion International Festival of Creativity bekroond tot mediapersoonlijkheid van het jaar. Schmidt wordt door de festivalorganisatoren gelauwerd omdat hij de netwerkinfrastructuur van Google heeft helpen uitbouwen en de productportfolio van de onderneming heeft uitgebreid. Schmidt werd tien jaar geleden chief executive van Google. Die functie legde hij eerder dit jaar neer.

"Naast zijn zoekmachine, de kernactiviteit van het bedrijf, heeft Google de voorbije jaren verscheidene andere producten, zoals Google Maps en Google Buzz, gelanceerd," benadrukt het webmagazine Warc.com. "Onder leiding van Schmidt heeft Google een aantal andere internetbedrijven overgenomen, zoals YouTube, de grootste online videosite van de wereld. Bovendien vertegenwoordigt Android, het mobiele besturingssysteem van Google, ongeveer één derde van de wereldwijde smartphone-markt."

"Onder leiding van Eric Schmidt heeft Google de dagelijkse informatie-verwerving van de consument wezenlijk veranderd," merkt Philip Thomas, chief executive van Cannes Lions, op. "In een verbazend korte periode heeft Schmidt het internetbedrijf bovendien uitgebouwd tot één van de grootste reclamemedia van de wereld en één van de meest waardevolle merken op de internationale markt." Google blijft onbetwist marktleider in zoekreclame, nog altijd de meest efficiënte online marketingsector.

Labels: , , , ,

Indiase Grand Prix moet mogelijk wijken voor Bahrein

De Indiase Grand Prix Formule Eén zou eventueel naar het einde van het kampioenschap in de maand december kunnen worden verschoven indien Bahrein opnieuw in de kalender van dit jaar zou worden opgenomen. Dat heeft Bernie Ecclestone, topman van de Formule Eén, gezegd. Voorzien was dat de Grand Prix van Bahrein het nieuwe seizoen half maar zou openen, maar de wedstrijd moest worden geschrapt en uitgesteld wegens de politieke onrust in het land.

"De koning van Bahrein kondigde eerder deze maand aan dat de noodtoestand in het land, die in maart werd ingevoerd, begin juni zou worden opgeheven," aldus het webmagazine Sportbusiness.com. "Dat is twee dagen voor een beslissing wordt genomen over het herzien van de kalender van de Formule Eén." De Grote Prijs van India staat op dit ogenblik nog voor eind oktober op die kalender, maar Ecclestone bevestigde dat een verschuiving naar de maand december eventueel overwogen zou kunnen worden.

"Alle mogelijkheden liggen nog open," merkte Ecclestone op. "Op dit ogenblik is er nog geen definitieve beslissing genomen." Ross Brawn, topman van Mercedes, voerde echter aan tegenstander te zijn van een verandering van de kalender. Brawn wees daarbij op de impact van een verlengde campagne op de teams en hun medewerkers. Er moet volgens hem dan ook twee keer worden nagedacht vooraleer de kalender zou worden verlengd. De medewerkers van de raceteams zijn al van januari aan de slag en er wordt van Brawn nu al het maximum van hun incasseringsvermogen gevergd.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse economie heeft tijdens het voorbije decennium de traagste groei opgetekend van de hele Europese Unie. Dat heeft Istat, het Italiaanse nationale bureau voor de statistiek, berekend. Italië realiseerde tijdens het voorbije decennium een economische groei van gemiddeld 0,2 procent, tegenover een gemiddelde van 1,1 procent voor de Europese Unie. Het groeiritme van Italië lag gemiddeld de helft lager dan het Europese gemiddelde en volgens Istat werd die kloof werd groter tijdens de crisis en de huidige heropleving. Het voorbije jaar groeide de Italiaanse economie met 1,3 procent, tegenover een gemiddelde van 1,8 procent in de Europese Unie. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar lagen de Italiaanse cijfers duidelijk onder het Europese gemiddelde.


Het seksfeest in Boedapest dat verzekeringsmaatschappij Hamburg-Mannheimer organiseerde voor zijn honderd beste makelaars, heeft 83.000 euro gekost. Dat heeft de topman van Ergo, het moederconcern van Hamburg-Mannheimer, in een Duits kranteninterview gemeld. De hele firma vindt de kwestie volgens hem ongelooflijk pijnlijk. Het feest werd vier jaar geleden georganiseerd. De topman van Ergo gaf toe dat het gaat om een grote fout, die ook indruist tegen de regels van het bedrijf. Veel van de deelnemende makelaars zouden nog altijd bij het verzekeringsbedrijf actief zijn, maar het wordt volgens de topman moeilijk om te reconstrueren wat er tijdens de uitstap allemaal is gebeurd. De deelname aan het feest kan volgens hem geen persoonlijke consequenties krijgen.


De Griekse regering is gestart met het bekijken van een meerjarenplan om het land uit de crisis te leiden. Een eerste versie van het plan voor de volgende vier jaar werd door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds als onvoldoende bestempeld. Er werd daarbij onder meer gevraagd om een versnelling van het geplande privatiseringsprogramma, dat volgens een regeringsbron tegen het midden van het decennium 50 miljard euro zou moeten opbrengen. De Griekse media verwachten ook banenverlies in de publieke sector en een verhoging van de directe belastingen. Het nieuwe plan zou begin juni aan het Griekse parlement worden voorgelegd.


De Japanse technologiegroep Sony heeft het voorbije boekjaar een nettoverlies van naar schatting 260 miljard yen geleden. Dat komt overeen met een bedrag van 2,3 miljard euro. Daarmee boekt Sony voor het derde jaar op rij verlies. Het bedrijf moest daarbij het grootste verlies in een anderhalf decennium boeken. Dit jaar zou er opnieuw winst geboekt worden. In februari had het Japanse bedrijf nog een jaarwinst van 70 miljard yen vooropgesteld. De ommekeer in de prognoses is vooral te wijten aan een uitzonderlijke fiscale last van 360 miljard yen. Ook de gevolgen van de aardbeving en tsunami van begin maart, waardoor Sony de productie in een dozijn fabrieken tijdelijk moest stilleggen, laten zich voelen. De impact ervan op de omzet wordt geraamd op 22 miljard yen.


De Italiaanse overheid maakt volgende maand een omvangrijk pakket bezuinigingen bekend om het begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen. Dat hebben twee bronnen rond de Italiaanse overheid gezegd tegen persbureau Reuters. De maatregelen zouden volgens de bronnen tot besparingen van 35 miljard euro tot 40 miljard euro moeten leiden. Daardoor zou het Italiaanse tekort over drie jaar moeten zijn weggewerkt. De bezuinigingen moeten een signaal aan de financiële markten geven dat Italië hard werkt om de economie op orde te krijgen. Het kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor's verlaagde zopas nog de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van Italië. Het ratingsbureau is pessimistischer geworden dat Italië zijn tekorten en schulden kan wegwerken.


De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 401 miljoen euro. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van vorig jaar. De Ierse prijsvechter vervoerde het voorbije boekjaar in totaal 72,1 miljoen passagiers. Dat is een toename van 8 procent in vergelijking met het jaar voordien. Voor het lopende jaar zegt Ryanair terughoudend te zijn, verwijzend naar de onzekere prijzen voor brandstof. Ryanair voert inmiddels meer dan 1.500 vluchten per dag uit. In de toekomst wil eigenaar Michael O'Leary de maatschappij inzetten op langere, meer winstgevende routes. Groei in Frankrijk en Duitsland moet de afnemende vraag in Zuid-Europa en thuisbasis Ierland compenseren.


Het Amerikaanse bedrijf Coca-Cola is in India veroordeeld tot een boete van 110 dollar omdat een consument zich beklaagd had over een mug in zijn citroenlimonade. Een consumentenrechtbank bevond de klacht van Mohan Lal, een bestuurder van een Indiase firma, ontvankelijk en veroordeelde Coca-Cola tot de geldboete. Dal had vijf flesjes Limca gekocht, een limonade met citroen en limoen die door de Amerikaanse groep lokaal geproduceerd wordt. De klant argumenteerde dat hij zich vernederd voelde door de ontdekking van het insect, aangezien de dranken voor zijn klanten bestemd waren. De rechter gaf toe dat het incident de man reputatieschade had geleden, terwijl hij door het feit ook een commerciële overeenkomst zou zijn misgelopen.


De advocaat van Dominique Strauss-Kahn, gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), rekent op een vrijspraak voor een klant. In een interview met de Israëlische krant Haaretz zegt advocaat Benjamin Brafman dat zijn cliënt onschuldig zal pleiten en uiteindelijk ook vrijgesproken zal worden van poging tot verkrachting. Volgens Brafman heeft de rechter in New York een hoge borgsom gevorderd, enkel en alleen omdat Strauss-Kahn beroemd is en een buitenlander is. Strauss-Kahn werd uit de gevangenis van Rikers Island vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 1 miljoen dollar cash en 5 miljoen waarborg. De Fransman verblijft nu onder huisarrest in New York. Hij draagt ook een elektronische enkelband en wordt de klok rond bewaakt.


Groot-Brittannië heeft zijn steun uitgesproken voor de Franse minister van financiën Christine Lagarde als opvolgster van Dominique Strauss-Kahn bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Strauss-Kahn nam ontslag omdat hij in New York beschuldigd wordt van seksuele misdrijven. Rekening houdend met haar verdiensten moet Lagarde volgens de Britse minister van financiën George Osborne als een vanzelfsprekende kandidaat worden bestempeld. Osborne zei persoonlijk van mening te zijn dat het ook heel goed zou zijn om voor het eerst een vrouw te hebben aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds. De verklaring van Osborne is een tegenvaller voor de gewezen Britse socialistische premier Gordon Brown, die eveneens als opvolger van Strauss-Kahn werd vernoemd.


Mexico schuift Agustin Carstens, de gouverneur van zijn Mexicaanse bank naar voor als nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft de Mexicaanse minister van financiën Ernesto Cordero bekend gemaakt. Cordero zegt dat Mexico pleit voor een benoeming op basis van kwaliteiten, zodat de organisatie volgens hem de legitimiteit en geloofwaardigheid heeft die nodig is voor de internationale omstandigheden. Carstens was in het verleden minister van financiën van Mexico en heeft enkele jaren voor het Internationaal Monetair Fonds gewerkt. Verwacht wordt dat tegen het einde van de maand juni de nieuwe directeur van de organisatie bekend gemaakt zal worden.


De Gulf Cooperation Council (GCC), het samenwerkingsverband van landen uit de Arabische Golf, heeft zijn bemiddelingspoging rond de crisis in Jemen opgeschort. Aanleiding was de weigering van Ali Abdallah Saleh, president van Jemen, om een plan met voorstellen over een machtsoverdracht te ondertekenen. Volgens het samenwerkingsverband ontbreken de voorwaarden om de bemiddeling te doen slagen. De oppositie had met Abdellatif Zayani, secretaris-generaal van de Gulf Cooperation Council, het plan eerder wel ondertekend. De oppositie waarschuwde dat Saleh van de macht zou verdreven worden als hij het akkoord niet ondertekent. In januari brak het protest tegen het bewind van de Jemenitische president Saleh uit.


Het luxueuze schoenenlabel Jimmy Choo wordt overgenomen door de groep Labelux overgenomen van eigenaar TowerBrook. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 630 miljoen euro. Dat is drie keer dan de overnameprijs die TowerBrook zelf vier jaar geleden voor het schoenenlabel moest betalen. Labelux is al eigenaar van het schoenenmerk Bally. De overname van Jimmy Choo gebeurt met goedkeuring van mede-oprichtster Tamara Mellon, die zelf 15 procent van de aandelen in bezit houdt en ook creatief directeur blijft. Mellon richtte het schoenmerk vijftien jaar geleden op met de Maleisische schoenenontwerper Jimmy Chool en de financiële steun van haar vader Tommy Yeardye, medestichter van kappersketen Vidal Sasson. Het schoenmerk werd sindsdien al vier keer verkocht.


Het Zweedse National Debt Office heeft een aanvraag ontvangen van de Chinese autoverdeler Chinese Pang Da om een belang te nemen in de groep Spyker-Saab. Het Chinese bedrijf zou voor een bedrag van 65 miljoen euro een belang van 24 procent willen nemen in Spyker-Saab. Iedere wijziging in de eigenaarstructuur van Spyker moet worden goedgekeurd door het Zweedse schuldbureau, dat immers een kredietfaciliteit van 400 miljoen euro voor Saab, gegarandeerd door de Europese Investeringsbank (EIB), beheert. De instap van de Chinese groep in Saab moet ook nog door de Zweedse overheid, de Europese Investeringsbank en de Chinese autoriteiten worden goedgekeurd.


De Duitse bank Commerzbank gaat voor 5,3 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. Het geld moet dienen om de staatssteun versneld terug te betalen, zoals de bank vorige maand al aangaf. Commerzbank maakte in april bekend om binnen de drie maanden een bedrag van 14,2 miljard euro te willen terugbetalen. De operatie is bestemd voor de bestaande aandeelhouders, die voor elke elf aandelen het recht krijgen om in te tekenen op tien nieuwe aandelen. Commerzbank leende van het Duitse kredietfonds Soffin, dat ruim drie jaar geleden werd opgericht om noodlijdende financiële bedrijven te helpen, in totaal een bedrag van 16,2 miljard euro. Soffin kreeg daardoor een belang van 25 procent in de bank.


De uitbarsting van de IJslandse vulkaan Grimsvötn leidt voorlopig niet tot een sluiting van het Europese luchtruim. Dat heeft Eurocontrol, de organisatie die toeziet op de veiligheid van het Europese luchtruim, gezegd. Er werd aan toegevoegd dat het IJslandse luchtruim tot nader order wel gesloten bleef. Een aantal maatschappijen hebben wel hun vluchten naar Schotland opgeschort. Volgens de geofysicus Einar Kjartansson zou de uitbarsting één of twee weken kunnen duren, maar hij benadrukte tegelijkertijd dat het onmogelijk is om de duur echt te voorspellen. In april vorig jaar barstte de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland uit. Uit voorzorg werden toen meer dan 100.000 vluchten geschrapt. Daardoor werden ongeveer 8 miljoen reizigers getroffen.


Meer Nieuws