Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 24, 2010

Randgold start grootste onontgonnen goudproject van Afrika

Het mijnconcern Randgold Resources start in het oosten van Congo met de exploitatie van de grootste onontgonnen goudreserve van Afrika. Voor de exploitatie van de Kibali-mijn zullen 15.000 lokale bewoners moeten verhuizen, maar Randgold zegt daarbij de steun van de Congolese overheid en de lokale gemeenschappen te hebben. Randgold schat dat de mijn een goudreserve heeft van ongeveer 320 ton. De Congolese goudmijn is even groot als de huidige mijnen in Zuid-Afrika, één van de grootste goudproducenten van de wereld. Het Kibali-goudproject is gelegen in een afgelegen gebied van Congo, dicht bij de Oegandese grens.

"De Democratische Republiek Congo heeft belangrijke minerale bronnen, maar het grootste gedeelte van de bevolking leeft in armoede," voert BBC News aan. "De strijd om de controle over de mijnen is een belangrijke factor geweest in het conflict dat de voorbije zestien jaar het oosten van Congo heeft geteisterd." Randgold zegt de ontginning van de Kibali-mijn in het midden van volgend jaar te willen opstarten. Om het Kibali-project te kunnen realiseren moet Randgold wel een weg van 180 kilometer bouwen naar Oeganda. De Kibali-mijn ligt dicht bij een regio waar Oegandese rebellen actief zijn geweest, maar Randgold zegt dat de lokale politie en veiligheidsdiensten hebben gegarandeerd dat het project kan doorgaan.

Mark Bristow, chief executive van Randgold, benadrukt dat het Kibali-gebied geen conflict-geschiedenis heeft. Hij voegt er aan toe dat het bedrijf ook bij de lokale bevolking geen vijanden heeft. "Er moeten wel 15.000 mensen verhuizen, maar de dorpelingen leefden in bijzonder armoedige omstandigheden en zullen een nieuw onderkomen vinden in een dorp dat door het bedrijf is gebouwd," merkt Bristow op. Ook een kerk en een begraafplaats moeten worden verplaatst. Bristow merkt op dat ook een aantal gouddelvers van de Kibali-concessie werden verdreven, aangezien ze geen wettelijke toelating hebben voor de ontginning in het gebied.

Labels: , , , ,

Wereldeconomie heeft een Afrikaanse eeuw nodig

De verdere groei van de wereldeconomie zal afhankelijk zijn van de ontwikkeling van Afrika. Dat heeft de gewezen Britse premier Gordon Brown gezegd tijdens een toespraak in de Oegandese hoofdstad Kampala. Hij voegde er aan toe te willen zien dat het Afrikaanse continent zijn volledige mogelijkheden zou ontwikkelen. Hij had het daarbij over de creatie van een Afrikaanse eeuw. Cruciaal daarin staat volgens de gewezen Britse premier de verdere ontwikkeling van het Afrikaanse internet. Brown merkt op dat daarbij bovendien moet gestreefd worden naar een groei die gedragen wordt door het zakenleven in plaats van op ontwikkelingshulp, die volgens hem economische activiteiten vervangt.

"De toekomstige groei van de wereldeconomie en de tewerkstelling in de ontwikkelingslanden, zal volgens Gordon Brown bepaald worden door het benutten van de productieve mogelijkheden en het opdrijven van de consumentenvraag op het Afrikaanse continent," aldus BBC News. "Er is volgens Brown een alternatief voor een decennium van lage wereldwijde groei, die ervoor zou kunnen zorgen dat de ontwikkelingsbehoefte van Afrika en de groeiende behoeften van Europa en Amerika niet volledig kan vervuld worden. Het antwoord daarop is volgens Brown duidelijk. Nieuwe groeipijlers moeten volgens hem gezocht worden in Afrika, een continent dat volgens hem bijzonder veel potentieel en talent heeft."

Om de Afrikaanse landen te helpen, moeten de overheden volgens Brown de toegang tot breedband-internet stimuleren. Op dit ogenblik heeft minder dan 1 procent van de Afrikaanse bevolking toegang tot dat breedband-internet. De gewezen Britse premier voerde daarbij aan met een aantal partners samen te werken om een aantal experts terzake te verzamelen om een grote campagne op te zetten. Een snelle uitbreiding van het Afrikaanse internet zal volgens Brown een belangrijke impact hebben op de handel, de opvoeding en de transparantie van de politiek. Hij voegde er aan toe dat met ontwikkelingshulp vooral moet gestreefd worden naar de creatie van welvaart in plaats van op de bestrijding van de armoede.

Labels: , , ,

Onenigheid over wachttijden op Amerikaanse luchthavens

De beslissing van het Amerikaanse ministerie van transport om vliegtuigen te verbieden langere wachttijden op de tarmac door te brengen, is een vergissing. Dat is de conclusie van een rapport van de luchtvaart-analisten Joshua Marks (Marks Aviation) en Darryl Jenkins (The Airline Zone). Sinds eind april dit jaar moeten Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de passagiers opnieuw laten uitstappen indien ze na drie uur nog niet zijn opgestegen. Luchtvaartmaatschappijen die een inbreuk plegen op deze regel, kunnen een boete tot 27.000 dollar per passagier oplopen. Marks en Jenkins stellen echter dat de maatregel meer nadelen dan voordelen inhoudt.

"Marks en Jenkins stellen dat de verplichting om bij lange wachttijden terug te keren naar de passagiersterminal de druk op de luchthavens alleen nog maar doet toenemen en tot verdere vertragingen leidt," merkt de Amerikaanse krant USA Today op. Volgens het rapport zal de maatregel ervoor zorgen dat er jaarlijks minstens 5.200 vluchten bijkomend geschrapt zullen worden. Daar zullen volgens hen 406.000 passagiers het slachtoffer van worden." Het Amerikaanse ministerie had geschat dat de maatregel ervoor zou zorgen dat jaarlijks 113.441 passagiers gemiddeld 3,65 uur op de tarmac zouden moeten wachten op het vertrek van hun vlucht.

Consumentenverenigingen en het Amerikaanse ministerie van transport betwisten echter de cijfers van Marks en Jenkins. Kate Hanni, executive director van de organisatie FlyersRights.org, merkt op dat uit officiële cijfers is gebleken dat er minder vertragingen op de tarmac worden opgemerkt sinds de invoering van de maatregel. Het Amerikaanse Government Accountability Office voegt er aan toe dat er gegevens over meerdere maanden zullen moeten worden verzameld vooraleer er definitieve conclusies mogen worden getrokken. Marks en Jenkins berekenden dat tijdens de maand mei 1,2 procent van de vluchten werd geschrapt, tegenover slechts 0,9 procent tijdens dezelfde maand vorig jaar.

Het ministerie van transport zegt echter dat 1,2 procent een lager cijfer is dan het gemiddelde van de vijftien voorbije jaren. Marks en Jenkins voerden ook aan dat de vertragingen op de tarmac vooral opgemerkt worden tijdens zomernamiddagen en meestal worden veroorzaakt door de weersomstandigheden en de drukte van het luchtvaartverkeer. Volgens de consumentenorganisaties plannen luchtvaartmaatschappijen echter teveel vluchten tijdens de piekuren.

Labels: ,

Amerikaanse filmindustrie geconfronteerd met 3D-vermoeidheid

De eerste succesgolf van de driedimensionale bioscoopfilms is aan het wegebben. De ticketverkoop voor deze films begin in de Verenigde Staten opnieuw naar een normaal niveau af te zwakken. Volgens een aantal analisten is er mogelijk sprake van een 3D-vermoeidheid. Er wordt aan toegevoegd dat in een aantal gevallen ook de ticketprijs niet meer in verhouding staat met de vraag. Het aandeel van de driedimensionale versies bij nieuwe filmreleases is gevoelig gedaald tegenover de lancering van het 3D-icoon Avatar. Bij Avatar hadden driedimensionale vertoningen een aandeel van 83 procent in de totale omzet, maar bij latere films lag dag gevoelig lager, zoals Toy Story (60 procent) en Despicable Me (45 procent).

"Een aantal analisten stelt dat ook geen andere evolutie had verwacht moeten worden," merkt The Hollywood Reporter op. "De Amerikaanse markt telt op dit ogenblik slechts 1.551 driedimensionale bioscopen. Dat betekent dat er teveel 3D-films in circulatie zijn voor een te beperkt aantal 3D-schermen." Nikki Rocco, hoofd distributie bij Universal, merkt op dat er weliswaar is een terugval is op te merken, maar dat verdelers en bioscoop-uitbaters nog altijd voordeel halen uit de technologie. Bovendien zegt Rocco voorstander te zijn om het publiek de keuze te laten tussen het formaat waarin het een film wil bekijken. Voor driedimensionale films wordt een extra toeslag gevraagd aan de bioscoopbezoekers.

Er wordt ook opgemerkt dat Avatar perfect was opgebouwd voor een driedimensionale vertoning, maar niet elke film biedt vanuit zijn content eenzelfde voordeel aan voor het format. Na de lancering van Avatar in december vorig jaar werd al vlug verondersteld dat een bioscoopfilm bij voorkeur in driedimensionale versie moest worden bekeken. Maar een aantal andere films werden geconfronteerd met kritiek omdat ze hun tweedimensionale films op een goedkope manier in een driedimensionale versie hadden gegoten. James March, analist bij Piper Jaffray, merkt echter op dat de terugval in de bioscoop-inkomsten niet aan het dalende 3D-aandeel moet worden geweten, maar wel aan de matige content van de nieuwe films.

Labels: ,

Amerikaans televisiepubliek is tien jaar ouder geworden

Het gemiddelde publiek van de grote Amerikaanse televisiezenders is het voorbije decennium nagenoeg tien jaar ouder geworden. Dat zegt de Amerikaanse televisie-specialist Steve Sternberg. Hij voegt er aan toe dat die vergrijzing door de televisiezenders zelf in de hand is gewerkt, maar dat ze daar ook geen problemen mee hebben. De veroudering is volgens Sternberg het gevolg van de programmering die de televisiezenders hanteren. De televisie-specialist voert aan dat de televisiezenders geen probleem hebben met die vergrijzing, zolang ze marktleider of concurrentieel blijven binnen hun belangrijkste doelgroep. Minder reality en games zouden volgens Sternberg de gemiddelde leeftijd opnieuw kunnen doen dalen.

"Eén decennium geleden bestond het gemiddelde publiek van zenders zoals ABC en NBC uit jonge veertigers," merkt Sternberg op. "Bij ABC gaat het inmiddels over vijftigers, terwijl ook NBC dicht tegen die grens aanzit. Met een gemiddeld publiek van jonge vijftigers is CBS het oudste van alle Amerikaanse zenders. Maar ook Fox, dat zich destijds vooral op het jongere publiek richtte, kent een gevoelige veroudering. Eén decennium geleden werd Fox geassocieerd met midden-dertigers, maar dat is inmiddels geëvolueerd naar midden-veertigers. Maar voor de televisiezenders is dat niet zo belangrijk. Ze willen er immers vooral voor zorgen dat ze in een aantal sleutel-demografieën een leidende functie vertolken."

"De televisiezenders vinden de veroudering niet erg, zolang ze belangrijk blijven in de leeftijdscategorie tussen de achttien en vijftig jaar," voert Sternberg aan. Hij wijst er daarbij op CBS met zijn gemiddeld oudste publieksgroep, in de leeftijdscategorie tussen achttien en vijftig jaar, die bijzonder belangrijk is voor de reclamemarkt, toch nog altijd op de tweede plaats staat. De veroudering is volgens Sternberg te wijten aan het feit dat de televisiezenders minder comedies en series brengen, maar zich vooral toeleggen op reality en games. Hij wijst er daarbij op dat de dinsdagavond-comedies ervoor gezorgd hebben dat NBC onder de grens van de vijftig jaar is kunnen blijven, met onder meer The Office, dat een gemiddeld publiek van vijfendertig jaar aanspreekt.

Labels: ,

Parijs heeft opnieuw ontwikkelingsplannen voor Ile Seguin

In de Franse hoofdstad Parijs zijn er opnieuw plannen om het Ile Seguin te ontwikkelen. Het Seine-eiland ten zuidwesten van de Eiffel-toren ligt al achttien jaar verlaten. In die periode werden het voor het Ile Seguin, gelegen in de voorstad Boulogne-Billancourt, verschillende plannen naar voor geschoven, maar die werden stuk voor stuk verworpen. Projectontwikkelaar SAEM Val de Seine Aménagement heeft echter aan architect Jean Nouvel opdracht gegeven om een nieuw plan op te stellen voor het Ile Seguin. Hij wil van het gebied een kunsteiland maken, met een grote concertzaal en een mogelijk museum, naast een ontwikkeling voor gemengde bestemming. De verkoop van privé-eigendom zou gebruikt worden om de publieke projecten en infrastructuur te financieren.

Financiële details over het project zijn nog niet bekend, maar er wordt gewag gemaakt van een investering van miljoenen euro. De regionale overheid zou plannen hebben om de ontwikkeling van de concertzaal, die ongeveer 150 miljoen euro zou kosten. De ontwikkeling van het Ile Seguin heeft in het verleden al tot heel wat controverses geleid. Gehoopt wordt dat het project over zeven jaar gerealiseerd zou kunnen zijn. Op het Ile Seguin was lange tijd een belangrijke fabriek van autobouwer Renault gevestigd. De fabriek sloot achttien jaar geleden zijn deuren. Er werden toen verschillende toekomstplannen naar voor geschoven. Een aantal gewezen arbeiders van Renault eiste dat de fabriek, die een belangrijke rol speelde in de stakingen uit de jaren zestig, behouden zou blijven.

Tien jaar geleden probeerde de Franse miljardair François Pinault een gedeelte van het Ile Seguin om te vormen tot een museum voor moderne kunst. Pinault beloofde 150 miljoen euro te investeren in het project en hij huurde de gelauwerde architect Tadao Ando in om het museum te ontwerpen. Pinault zou er zijn persoonlijke kunstcollectie tentoon stellen. Vijf jaar geleden maakte hij echter bekend zijn plannen voor Ile Seguin op te geven en zijn museum over te brengen naar Venetië. Pinault voerde aan ontgoocheld te zijn dat er na vijf jaar nog altijd geen plannen waren om de rest van het eiland te ontwikkelen. Hij voegde er aan toe geen zin te hebben dat zijn museum jarenlang naast braakliggende terreinen of bouwsites zou liggen.

Labels: , , ,

Walt Disney opent eerste vakantiepark in Hawaii

De entertainmentgroep Walt Disney is gestart met de bouw van zijn Aulani-vakantiepark in Hawaii. Aulani is het eerste vakantiepark van Disney dat geen rechtstreekse band heeft met een themapark. Aulani moet dan ook model staan voor toekomstige projecten van Walt Disney, dat zich wil diversifiëren en zijn vakantie-aanbod wil uitbreiden. Het vakantiepark zou in de loop van volgend jaar operationeel moeten zijn. Het Aulani-project aan de Leeward Coast op Oahu omvat 359 hotelkamers, 481 timesharing-eenheden, restaurants, een congrescentrum en een kuuroord. Ko Olina, waar het Aulani-project wordt gerealiseerd, ligt ongeveer één uur ten westen van Waikiki, waar de meeste hotels en toeristen zijn te vinden.

Aulani is volgens Tom Staggs, voorzitter van de vakantieparken-divisie van Walt Disney, een bijzonder speciaal project voor de entertainmentgroep. Nog nooit eerder heeft Walt Disney immers een dergelijk project opgezet. Jim Lewis, president van de timeshare-divisie van Disney, voegt er aan toe dat Hawaii een logische keuze was, verwijzend naar de rijke cultuur en traditie en de gastvrijheid die de eilandengroep uitstraalt. Hij voegt er aan toe dat Hawaii bovendien één van de meest populaire vakantiebestemmingen van de wereld vormt. Staggs, voormalig chief financial offcier van Disney, wou geen details bekend maken over de investering die met de realisatie van Aulani is gemoeid.

"Het project is een belangrijke stap voor Disney," merkt Tom Staggs op. "Maar de plannen zijn ook bijzonder belangrijk voor Hawaii." Hij wijst er daarbij op dat het project een belangrijke economische impact heeft op Hawaii, dat een moeilijke periode doormaakt. Alleen al de bouw van het themapark zou voor 4.800 banen zorgen. De bouwwerken zouden volgens Staggs ongeveer 600 miljoen dollar bijdragen aan de economie van Hawaii. De helft van de banen is rechtstreeks bij de constructie betrokken, maar daarnaast wordt er ook werk gecreëerd bij toeleveranciers en de dienstensector. Aulani zou jaarlijks 300 miljoen dollar bijdragen tot de economie van Hawaii.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

Zeventien Amerikaanse financiële instellingen die overheidssteun hebben gekregen, hebben tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis 1,7 miljard dollar aan bonussen betaald aan topmannen. Dat heeft Kenneth Feinberg, die door president Barack Obama is aangesteld om de beloningen aan te pakken, bekendgemaakt. In die maanden werd 2 miljard dollar uitgekeerd aan in totaal zeshonderd bestuurders. Dat betekent dat 80 procent van de uitbetalingen eigenlijk niet door de beugel konden. Onder meer de Amerikaanse banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Citigroup zouden volgens Feinberg van oktober twee jaar geleden tot februari vorig jaar buitensporige salarissen en bonussen hebben uitgekeerd. Ook American International Group (AIG), Morgan Stanley, Bank of New York Mellon en Wells Fargo zouden hoge bonussen hebben betaald. Feinberg heeft geen juridische macht de bonussen terug te laten draaien.


De Zuid-Afrikaanse diamantgroep De Beers heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar voor 2,6 miljard dollar aan ruwe diamanten op de markt gebracht. Dat is een stijging met 84 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 255 miljoen dollar. Dat is een stijging met 3 miljoen dollar tegenover de eerste helft van vorig jaar. De diamantgroep merkte een sterk gestegen vraag naar diamanten vanuit China en India. In de Verenigde Staten werd nog een lichte stijging opgetekend. Volgens De Beers heeft de groei niet alleen te maken met een stijgende vraag bij de klanten, maar bouwen ook de diamantairs hun voorraden opnieuw op. De productie van De Beers lag tijdens de eerste zes maanden van dit jaar op 15,4 miljoen karaat. Dat was een toename met 133 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de eerste zes maanden van vorig jaar werden wel historisch lage resultaten geboekt.


Het olieconcern British Petroleum heeft op bevel van de Amerikaanse autoriteiten zijn werknemers in de Golf van Mexico moeten evacueren. Oorzaak was het gevaar voor de tropische storm Bonnie. De storm is een nieuwe tegenslag voor British Petroleum. Door de stormdreiging moest het werk aan het olielek in de Golf van Mexico immers gestaakt worden. Door de evacuaties zullen pogingen om het lek definitief te dichten weken vertraging oplopen. De afsluitklep die over het lek werd geplaatst, werd niet verwijderd. Ingenieurs waren er echter gerust op dat de afsluitklep tegen de storm bestand zou zijn. Door de storm zou het lek echter gedurende enkele dagen niet kunnen worden opgevolgd. De onderzeeërs met camera's bleven wel tot het laatste ogenblik ter plaatse en zouden ook als eerste terugkeren. Volgens experts kan het orkaanseizoen de milieuschade wel nog drastisch vergroten omdat de olie nog dieper in de moerassen zou dringen.


Het oliebedrijf Trafigura heeft aangekondigd dat het in hoger beroep gaat tegen de veroordeling tot betaling van 1 miljoen euro boete. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde het oliebedrijf omdat het in de zomer vier jaar geleden afval naar een ontwikkelingsland probeerde te exporteren, waar het leefmilieu in gevaar werd gebracht. Trafigura had het schadelijke karakter van het scheepsafval ook verzwegen bij de aanbieding aan afvalverwerker Amsterdam Port Services (APS). Behalve het bedrijf heeft de rechtbank ook een chemicus veroordeeld. Hij moet een boete betalen van 25.000 euro omdat onder zijn leiding het schadelijke afval in Amsterdam werd afgeleverd, terwijl de ware aard ervan werd verzwegen. Ook legden de rechters hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar met een proeftijd van twee jaar op. De kapitein van het transportschip Probo Koala kreeg vijf maanden voorwaardelijk omdat hij medepleger was van de feiten.


De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5 procent tot 5,9 miljard dollar. Jim Skinner, topman van McDonald's, stelt dat zijn bedrijf voortdurend betere prestaties neerzet. Hij maakt onder meer gewag van een belangrijke groei in Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. In Europa groeide de omzet met 5,2 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Daarna volgen Azië, het Midden-Oosten en Afrika met 4,6 procent. Met een stijging van 3,7 procent vormen de Verenigde Staten de zwakste groeimarkt voor de fastfoodketen. Skinner voegt er aan toe dat de positieve evoluties zich blijven verder zetten. In juli zou verkoop minstens even goed zijn dan tijdens het tweede kwartaal.


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,6 miljard dollar. Daarmee heeft Ford vijf opeenvolgende kwartalen opnieuw winst kunnen laten optekenen. De halfjaarwinst van Ford komt daarmee op 4,7 miljard dollar. Dat is het hoogste winstcijfer in twaalf jaar tijd. De omzet steeg met 15 procent tot 31,3 miljard dollar. Ford, de tweede autobouwer van de Verenigde Staten, boekte tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar een nettowinst van 2,26 miljard dollar. Het bedrijf verwacht eind volgend jaar uit de schulden te zijn. De verkoop van Opel in de Verenigde Staten steeg tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met 28 procent. Daarmee groeit Ford bijna twee keer zo snel als de totale Amerikaanse autoverkoop. Ford is de enige Amerikaanse autobouwer die geen beroep heeft gedaan op overheidssteun.


In de Europese Unie zijn tijdens de eerste helft van dit jaar 887.862 bedrijfswagens ingeschreven. Dat is een stijging met 4,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maand juni werd een groei met 13,2 procent tot 166.929 exemplaren opgetekend. Bij de bestelwagens werd tijdens de eerste jaarhelft een stijging met 8 procent tot 758.241 exemplaren opgetekend. Tijdens de maand juni werd een stijging met 12,9 procent genoteerd. Bij de vrachtwagens tot 16 ton werd tijdens de eerste helft van dit jaar een daling met 13,4 procent opgetekend tot 113.000 exemplaren. Tijdens de maand juni werd een toename met 16,6 procent opgetekend. Bij de zware vrachtwagens werd tijdens de eerste jaarhelft een daling met 15,9 procent tot 76.000 exemplaren opgetekend. Juni zorgde voor een groei van 17,3 procent. Bij de bussen vertegenwoordigde de eerste jaarhelft een daling met 9,6 procent tot 16.400 exemplaren. Juni tekende voor een stijging met 4,9 procent.


De Duitse autogroep Volkswagen heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 3,58 miljoen voertuigen verkocht. Dat is een stijging met ongeveer 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maand juni werd een groei met 5,7 procent opgetekend tot 644.600 exemplaren. Christian Klinger, verkoopsdirecteur van Volkswagen, toonde zich optimistisch over de rest van het jaar en verwacht dat het bedrijf beter dan gemiddeld zal presteren. Hij waarschuwde wel dat de huidige cijfers niet geprojecteerd kunnen worden op het hele jaar. De economische omstandigheden blijven daarvoor volgens hem te onzeker. Volkswagen zegt dat een belangrijk gedeelte van de groei te danken is aan de toenemende vraag in China en de Verenigde Staten. In China werd een groei met 46 procent tot 950.200 exemplaren opgetekend. In de Verenigde Staten was er een groei met 29 procent tot 175.300 exemplaren. In Europa werd een stijging met 4,7 procent tot 1.74 miljoen exemplaren opgetekend.


Het Zweedse telecombedrijf Ericsson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2 miljard kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 212 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 800 miljoen kronen. De omzet daalde met 8 procent tot 48 miljard kronen. De zwakke omzet is onder meer te wijten aan de terughoudendheid van de investeerders en aan problemen met de levering van onderdelen. Ericsson heeft net als concurrenten last van een zwakkere vraag in meerdere markten nu telecomaanbieders hun investeringen hebben teruggeschroefd vanwege de economische crisis. Daarbij heeft het toegenomen dataverkeer via smartphones en laptops de telecomaanbieders tot nu toe niet kunnen aanzetten tot extra investeringen. Ericsson ondervindt ook stevige concurrentie van het Chinese Huawei Technologies en Nokia Siemens Networks.


American Express, aanbieder kredietkaarten en betalingssystemen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,02 miljard dollar. Dat is drie keer zoveel dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De resultaten zjin vooral te danken aan de hogere uitgaven met kredietkaarten en een daling van het aantal probleemklanten. De omzet steeg met 13 procent tot 6,9 miljard dollar. American Express heeft van de hele sector het minste aantal afschrijvingen moeten doorvoeren en heeft ook na het einde van de recessie ook een bijzonder snelle groei laten optekenen. De totale bestedingen aan kredietkaarten steeg met 16 procent tot 175,3 miljard dollar. De klant besteedde gemiddeld 3.288 dollar. Dat is een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode jaar. American Express kon ook 506 miljoen dollar terughalen uit zijn verliesreserves.


Het Amerikaanse softwareproducent Microsoft heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 4,52 miljard dollar. Dat is een stijging met 48 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Microsoft realiseert daarmee een nieuw kwartaalrecord. De omzet steeg van 13,1 miljard dollar naar 16,04 miljard dollar. De groei is volgens Peter Klein, chief financial officer van Microsoft, onder meer te wijten aan de succesvolle lancering van de jongste Office-versie en een blijvende belangstelling voor het Windows-besturingssysteem. Klein voegt er aan toe dat ook de populariteit van de Xbox-console en het groeiend marktaandeel van de zoekmachine Bing bijgedragen hebben tot het succesvolle kwartaal. Microsoft sluit zijn fiscaal jaar af met een recordomzet van 62,48 miljard dollar en een winst van 18,76 miljard dollar.


Enkele Amerikaanse investeringsfondsen hebben hun klacht voor beursmanipulatie ingetrokken tegen de Duitse autobouwer Porsche. Dat blijkt uit een document van de rechtbank van New York, waar de klachten geregistreerd werden. Op een totaal van 41 klagers trokken zes fondsen hun klacht tegen Porsche in. De Amerikaanse wet op de beurstransacties is volgens de Newyorkse rechter niet van toepassing op de zaak-Porsche, omdat de Duitse constructeur niet op de Amerikaanse beurs genoteerd staat. Amerikaanse investeringsfondsen hadden eerder dit jaar klachten ingediend in de Verenigde Staten, omdat ze Porsche ervan beschuldigden gelogen te hebben over zijn intentie om de controle te verwerven over Volkswagen. Op die manier zou de markt gemanipuleerd zijn. De fondsen eisen ongeveer 2 miljard dollar aan schadevergoedingen en intresten.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips gaat samenwerken met het Deense bedrijf Dako, dat is gespecialiseerd in kankerdiagnose aan de hand van weefsel. Philips kan applicaties van Dako gebruiken voor de versterking van zijn toekomstige digitale ziekteleeroplossingen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Door het digitaliseren van de beelden die artsen normaal gesproken door een microscoop moeten bestuderen, kunnen volgens Philips de patiëntgegevens beter worden geanalyseerd. Dako is een wereldwijd marktleider op het gebied van kanker-diagnose. Het bedrijf merkt daarbij op dat zijn knowhow, software en apparatuur door ziekenhuizen en onderzoekslaboratoria over de hele wereld gebruikt worden om precieze diagnoses te maken en de meest efficiënte behandeling te bepalen voor kankerpatiënten. Dako heeft meer dan duizend medewerkers in meer dan tachtig landen.


De farmagroep Reckitt Benckiser - producent van onder meer Nurofen, Clearasil en Strepsil, heeft SSL International, producent van Durex-condooms, overgenomen. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 2,5 miljard pond sterling. Door het samengaan van de twee Britse groepen breidt Reckitt zijn jaaromzet voor producten voor persoonlijke verzorging sterk uit. Deze productengroep wordt na de overname goed voor één derde van de omzet van het bedrijf. Op dit ogenblik is dat 14 procent. Bovendien versterkt Reckitt Benckiser door de overname zijn positie in China en Japan, de belangrijkste Aziatische groeimarkten. Daarnaast wordt ook gerekend op een aantal schaalvoordelen. Reckitt maakt verder nog een breed scala aan consumentenproducten. SSL International is naast Durex ook bekend van het orthopedische schoenenmerk Scholl.


Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van navigatiesystemen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 362 miljoen euro gerealiseerd. Dat is nagenoeg een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 69 procent tot 34 miljoen euro. De markt voor onafhankelijke navigatie-apparaten kromp tijdens de voorbije jaarhelft tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar. Desondanks heeft het bedrijf naar eigen zeggen zowel in Europa als in de Verenigde Staten marktaandeel weten te winnen. De concurrentie van navigerende smartphones groeit, maar nieuwe contracten met autofabrikanten bieden hoop. De sterkere Amerikaanse dollar weegt volgens TomTom wel negatief op de marges. Verwacht wordt dat dit vooral tijdens het derde kwartaal tot uitdrukking zal komen.


Meer Nieuws

Friday, July 23, 2010

Budgetbeperkingen bedreigen Britse nanotechnologie

In Groot-Brittannië worden de vierentwintig nanotechnologie-centra mogelijk het slachtoffer van de besparingen in het wetenschappelijk budget van de regering. Dat heeft David Willets, Brits minister van wetenschap, toegegeven. De vorige Britse regering investeerde 50 miljoen pond sterling in een netwerk van onderzoekscentra in universiteiten over heel Groot-Brittannië. Willets stelde echter dat die verschillende centra te klein zijn om een kritische massa te genereren en zouden moeten gecentraliseerd worden. De Britse wetenschapsminister voegde er aan toe dat het heel onwaarschijnlijk is dat de nanotechnologie-centra over achttien maanden nog altijd operationeel zouden zijn.

Willets vertelde tegenover het wetenschapscomité in het Britse parlement in onderhandeling te zijn met het ministerie van financiën om te bepalen waar er zou kunnen gesnoeid worden in het Britse wetenschappelijke programma. Net zoals andere overheidsdepartementen, dreigt ook het Britse onderzoek 25 procent tot 40 procent van zijn budgetten te zullen moeten inleveren. Een aantal analisten stelt te vrezen dat de besparingen een aantal researchgebieden zouden treffen die geen directe voordelen op korte termijn zouden opleveren. Willets benadrukte echter dat hij het fundamentele wetenschappelijk onderzoek zou blijven beschermen, maar voegt er aan toe dat geen enkele sector garanties heeft.

Willets benadrukte dat er geen lijst van sexy-klinkende onderwerpen - zoals biotechnologie of ruimtevaart - zal komen van sectoren die gevrijwaard zouden blijven van de besparingen. Dat is volgens de minister in het verleden een verkeerde aanpak gebleken. Er komt volgens de minister een doorgedreven analyse van het wetenschappelijk onderzoek dat ten allen prijze gespaard moet blijven. Het netwerk van Britse nanotechnologie-centra functioneert sinds vier jaar op zijn maximale capaciteit. David Sainsbury, toenmalig Brits minister van wetenschappen, merkte toen op dat Groot-Brittannië met het project over een wereldwijd leidinggevend netwerk beschikte dat de mogelijkheden van nanotechnologie optimaal zou kunnen benutten.

Labels: , ,

Laserstraal moet afval in de ruimte opsporen

Het Australische bedrijf Electric Optic Systems heeft naar eigen zeggen een laser-systeem ontwikkeld om ruimte-afval op te sporen. Het systeem zou volgens het bedrijf moeten toelaten dat dit afval in de ruimte in botsing zou komen met ruimtecapsules en satellieten. Volgens Electric Optic Systems zou met laserstralen van op aarde afval met een doormeter van amper tien centimeter kunnen worden opgespoord en gelocaliseerd. Craig Smith, chief executive van Electric Optic Systems, benadrukt dat het systeem het afval met een grote mate van precisie kan lokaliseren, zodat kan worden voorspeld waar er eventueel mogelijke botsingen zouden kunnen gebeuren.

"Volgens Craig Smith is de technologie een gevoelige verbetering tegenover de bestaande radar-systemen," aldus het persbureau AFP. "De radar kan volgens hem immers de kleinste objecten, achtergelaten door afgeschreven raketten en satellieten, ontdekken. Ook die kleine objecten zijn bijzonder gevaarlijk voor astronauten en materiaal, want ze verplaatsen zich met bijzonder hoge snelheden." Craig Smith voegt er aan toe dat er in de ruimte ongeveer 200.000 objecten rondzwerven met een diameter van minder dan één centimeter. Daarnaast zouden er nog eens 500.000 objecten rondvliegen met een diameter van meer dan één centimeter.

"Het probleem is dat deze voorwerpen zich voortbewegen aan een snelheid van ongeveer 30.000 kilometer per uur," merkt Craig Smith op. "Dat kan aanleiding geven tot botsingen aan enorme snelheden, wat vernietigend kan zijn voor satellieten." Electric Optic Systems zegt de technologie te hebben kunnen ontwikkelen dankzij een beurs van 3,5 miljoen dollar van de Australische regering. De laser werd ontwikkeld aan het Mount Stromlo Observatory in Canberra. Volgens Smith hebben al verschillende partijen uit de hele wereld interesse hebben getoond in de technologie. De lasers zouden volgens hem echter optimaal functioneren in een netwerk van volgstations op strategische locaties over de hele wereld.

Labels: , , ,

Steeds meer mazen in Chinese online pornografie-censuur

In China zijn een aantal pornografische websites, die eerder door de overheid werden geblokkeerd, al enkele tijd vrij toegankelijk. Eerst werd verondersteld dat het lek het gevolg was van een technische fout, maar omdat de websites toegankelijk blijven, beginnen in verscheidene kringen vragen te rijzen over de achterliggende redenen. De Chinese regering voert immers een strikt beleid tegen online pornografie. Officieel wordt er vanuit de Chinese overheid niet gereageerd op de plotselinge ommekeer in het beleid. Volgens de Chinese internet-analist Zhao Jing, die ook actief is onder het Engelstalige pseudoniem Michael Anti, kadert de maatregel mogelijk in de strijd tegen dissidente content op het internet.

"Net zoals pornografische websites, werd door de Chinese censuur ook content met oppositie tegenover de communistische regering en over mensenrechten consequent geblokkeerd," voert het persbureau Associated Press aan. "Volgens Michael Anti zou de Chinese regering er mogelijk vanuit gaan dat websites met pornografie de bevolking ertoe zou van weerhouden om veel aandacht te besteden aan politieke onderwerpen." Een aantal analisten speculeert dat de grote bloei van sociale netwerken een zware druk uitoefenen op de zogenaamde Great Firewall, de virtuele muur die de Chinese regering heeft uitgebouwd om ongewenste online content te weren.

Dat zou de Chinese overheid verplicht hebben om een aantal pornografische websites vrij te geven, zodat er capaciteit gespaard zou kunnen worden voor andere online spionage-activiteiten. "Wellicht heeft men beseft dat de Great Firewall niet in staat was om alle domeinnamen te blokkeren en werd beslist om de inspanningen toe te spitsen op meer dringende of politieke online activiteiten," merkt de Chinese technologie-blogger William Long op tegenover Associated Press. Xiao Qiang, directeur van het Berkeley China Internet Project aan de University of California, stelt dat de Great Firewall nooit echt gericht pornografie heeft geviseerd. De echte doelwitten zijn volgens Qiang politieke informatie en mogelijke protestbewegingen. Pornografie is volgens hem nooit echt aangepakt.

Labels: , , ,

Real Mallorca wordt geschrapt uit Europese competitie

De Union of European Football Associations (UEFA) heeft beslist om de Spaanse club Real Mallorca voor het nieuwe seizoen uit te sluiten van een deelname aan de Europa League. De Spaanse club voldoet volgens de Europese voetbalfederatie niet aan de financiële voorwaarden voor een deelname aan een internationale competitie. In mei dit jaar vroeg de Spaanse club een vrijwillig faillissement aan. Real Mallorca zou een schuld tussen 50 miljoen euro en 60 miljoen euro hebben opgebouwd. Real Mallorca eindigde het voorbije seizoen op een vijfde plaats in de Spaanse competitie en was daardoor gekwalificeerd voor de Europa League. Indien Real Mallorca wordt geschrapt, wordt de opengevallen plaats ingevuld door Villarreal.

Volgens de Europese voetbalfederatie heeft een audit van experts uitgewezen dat Real Mallorca niet voldoet aan de gestelde vereisten om toegelaten te worden tot de Europa League. In een reactie merkt de Spaanse voetbalclub op verrast te zijn door de beslissing van de Europese voetbalfederatie. Er wordt aan toegevoegd dat nog nooit eerder een club in een gelijkaardige situatie de toegang tot de Europese voetbalcompetitie is geweigerd. De maatregel is volgens de club dan ook volkomen onbegrijpbaar en een grote ontgoocheling voor de supporters. Er wordt aan toegevoegd dat Real Mallorca zal onderzoeken welke legale stappen zullen kunnen worden ondernomen tegen de beslissing van de Europese voetbalfederatie.

Real Mallorca maakte in mei dit jaar bekend een vrijwillig faillissement aan te vragen, zodat de club haar financiële situatie zou kunnen saneren. "Zoals vele Spaanse club is Real Mallorca door steeds hogere transferkosten en spelerslonen steeds verder in de schulden teruggezakt," aldus het persbureau Reuters. "Uit een rapport van de University of Barcelona zou blijken dat de schulden van de club daardoor al opgelopen zijn tot 85 miljoen euro." Tennisspeler Rafa Nadal, geboren op Mallorca, werd na het einde van het voorbije voetbalseizoen een aandeelhouder van de Spaanse voetbalclub. Zijn oom en gewezen profvoetballer Miguel Angel Nadal wordt assistent van de nieuwe Deense trainer Michael Laudrup.

Labels: , ,

Brits toerisme hoopt op groei met 60 procent

De bijdrage van het toerisme tot de Britse economie zou het volgende decennium met 60 procent tot 188 miljard pond sterling kunnen stijgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Deloitte en Oxford Economics in opdracht van de toeristische organisatie VisitBritain. Er wordt aan toegevoegd dat die extra inspanningen 264.000 directe en indirecte banen zouden kunnen creëren. Dat zou betekenen dat het toerisme tegen het einde van het decennium voor 2,89 miljoen banen zou zorgen in Groot-Brittannië. Toeristen besteden jaarlijks 115 miljard pond in Groot-Brittannië. Het aandeel van de buitenlandse toeristen zou volgens het rapport tegen het einde van het decennium van 16 miljard pond kunnen stijgen tot 31 miljard pond.

De onderzoekers stellen dat de gunstige wisselkoersen en de vooruitzichten van de Olympische Spelen van Londen over twee jaar zouden kunnen betekenen dat de Britse toeristische sector tijdens het nieuwe decennium met 3,5 procent per jaar zou kunnen groeien. Volgens VisitBritain zullen wellicht alleen de financiële industrie en de sector van de zakelijke dienstverlening de volgende jaren nog een snellere groei kennen. Het rapport merkt echter op dat er overheidshulp nodig is om een aantal hindernissen op te lossen. Onder meer is er volgens het rapport ondersteuning nodig van kleinere toeristische ondernemingen en moet er ook geïnvesteerd worden in de implementatie van innovatieve technologieën.

In het rapport wordt ook opgeroepen extra aandacht te besteden aan een aantal regio's die in belangrijke mate op toerisme steunen om werkgelegenheid te creëren voor laaggeschoolden en tijdelijke arbeidskrachten. Er wordt aan toegevoegd dat de toeristische sector zich meer moet toeleggen op het bepalen van de diensten die nodig zijn voor toeristen en er voor moet zorgen dat bij de modernisering van de hotels de originele en authentieke stijl wordt gerespecteerd. Ook moet de toeristische sector zich volgens het rapport sneller aanpassen aan nieuwe trends, zoals de toename van het senioren-toerisme. Chirstopher Rodrigues, voorzitter van VisitBritain, stelt dat het rapport Groot-Brittannië moet toelaten een wereldwijde toeristische bestemming te worden.

Labels: ,

Europese Commissie vindt vers geld voor kernfusie-project

De Europese Commissie heeft voorgesteld om een extra bedrag van 1,4 miljard euro te investeren in de International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). Daarbij wordt voorgesteld om een bedrag van 940 miljoen euro over te hevelen van het ongebruikte budget van de Europese Unie en een transfer van 460 miljoen euro te doen uit het Europese onderzoeks-programma. Dat moet de nodige middelen voorzien voor de financiering van het experimentele ITER-kernfusieproject. De kosten van het project lopen gevoelig hoger op dan oorspronkelijk was voorzien, maar de lidstaten van de Europese Unie hebben al aangegeven niet geneigd te zijn om meer middelen af te dragen. Daarom was aan de Europese Commissie gevraagd een oplossing te vinden. Het ITER-project is een experimentele thermonucleaire reactor die de processen in de kern van de sterren en de zon probeert na te bootsen.

Oorspronkelijk was de Europese kost van het kernfusie-project geraamd op 2,7 miljard euro, maar er wordt nu rekening gehouden dat de prijs tegen het einde van het decennium zal opgelopen zijn tot 6,6 miljard euro. Bovendien zou Frankrijk als gastland zelf 1,3 miljard euro moeten bijdragen. Het kernfusie-project wordt immers ontwikkeld in de Franse stad Cadarache. Europees Commissaris voor het budget Janusz Lewandowsk en zijn collega vooronderzoek Maire Geoghegan-Quinn motiveren de uitgaven met de hoop dat kernfusie een veilige, zuivere en onuitputtelijke bron van energie voor de toekomst kan worden. Dat maakt het project volgens hen van onschatbare waarde, zeker wanneer men beseft dat de Europese Unie op het gebied van energie een handelstekort heeft van bijna 400 miljard euro. Er wordt echter opgemerkt dat de Europese Unie niet kan blijven opdraaien voor de extra kosten van het project.

In de toekomst zal vanuit de Europese Unie dan ook een vaste jaarlijkse toelage aan het kernfusie-project moeten worden toegewezen. Het Europees Parlement en de Raad van Ministers moeten het voorstel van de Europese Commissie nog wel goedkeuren. Er wordt veel hoop gesteld in kernfusie als energiebron voor de toekomst, maar sceptici stellen dat er al decennia over de technologie wordt gedagdroomd en er geen enkele zekerheid is op succes. De totale kost van het project was eerst geraamd op 5,9 miljard euro, maar dat is inmiddels al opgelopen tot 16 miljard euro. Europa draagt 45 procent bij tot het project, met een belangrijk aandeel van Frankrijk. Het kernfusie-project begon in de jaren tachtig als een samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland, maar omvat inmiddels ook de Europese Unie, China, India, Japan en Zuid-Korea.

Labels: , ,

Kunstmarkt maakt opnieuw positieve periode door

De kunstmarkt maakt opnieuw een positieve periode door, ondanks de moeilijke economische tijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Britse Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). Een aantal toptransacties blijven volgens het rapport de prijzen van kunstwerken en antiquiteiten opdrijven. In het marktsegment boven de 50.000 pond bleken tijdens het voorbije kwartaal dubbel zoveel transacties opgetekend te zijn dan tijdens de eerste drie maanden van het jaar. Er wordt aan toegevoegd dat zilver en juwelen de meest populaire sectoren blijven. Er werd volgens de onderzoekers ook een groei opgetekend in de prijscategorie tussen 5.000 pond en 50.000 pond.

"De onderzoekers melden dat taxateurs ook in de categorie tussen 1.000 pond en 5.000 pond melding maken van prijsstijgingen, hoewel dat minder uitgesproken zou zijn dan tijdens het eerste kwartaal van het jaar," aldus BBC News. "Er wordt aan toegevoegd dat alle kunstsectoren prijsstijgingen laten optekenen, op uitzondering van keramiek. Daarbij wordt opgemerkt dat de stijgende waarde van de edele metalen voor een prijsstijging heeft gezorgd bij zilver en juwelen. In het rapport wordt opgemerkt dat ook bij uurwerken tot 1.000 pond prijsstijgingen konden worden opgetekend." In het rapport wordt gesteld dat verwacht mag worden dat deze stijgende trend zich zal doorzetten, waarbij de vraag hoger ligt dan het aanbod.

Beleggers proberen volgens het rapport hun vermogen te beschermen tegen de toenemende inflatie en belastingen. "De resultaten van het onderzoek tonen aan dat geïnteresseerden een hoge prijs willen betalen voor absolute topkwaliteit, wat vaak te maken heeft met het relatief beperkte aanbod," voert Andrew Davies, woordvoerder van de Britse taxateurs-organisatie, aan. "Dat wordt aangetoond door een aantal recente transacties, waaruit blijkt dat verzamelaars bereid zijn om hoge sommen te betalen voor voorwerpen met een museum-kwaliteit. In het middensegment van de markt wordt echter een meer gemengd beeld gecreëerd. Door de onzekere economische toekomst hoeft het geen verwondering te wekken dat vooral geïnvesteerd wordt in traditioneel veilige categorieën."

Daarbij wordt onder meer gewezen op edele metalen en juwelen. Maar er wordt volgens de woordvoerder ook een groeiende interesse opgemerkt in oosterse keramieken en kunstwerken. Die interesse komt vooral van investeerders uit het Midden-Oosten en Azië.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse conglomeraat 3M heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,12 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 783 miljoen dollar. De omzet steeg van 5,72 miljard dollar naar 6,73 miljard dollar. Topman George Buckley zei dat het bedrijf het kwartaal is geholpen door een sterke ontwikkeling van de economie. Alle divisies van het concern zagen het voorbije kwartaal hun omzet en winst toenemen. De grootste omzetgroei werd opgetekend in Azië (42 procent), gevolgd door Latijns-Amerika en Canada (21 procent), Verenigde Staten (9 procent) en Europa (4 procent). Buckley voegde toe dat het concern verwacht dat de economie de tweede helft van het jaar enigszins zal vertragen, maar niet zal terugvallen in een recessie. Het bedrijf maakte wel bekend zijn winstverwachting voor het hele jaar naar boven bij te stellen.


De Spaanse spaarbanken zullen met succes de Europese stresstesten doorstaan dankzij een kunstgreep waarbij ze Spaanse reddingshulp inbrachten als eigen kapitaal. Dat hebben een aantal Spaanse media gemeld. Acht Spaanse banken en negentien spaarinstellingen werden onderworpen aan de tests, die moeten uitwijzen of ze in staat zijn om nieuwe tegenslagen te verwerken. Een aantal bronnen uit de Spaanse bankensector zegt te verwachten dat niemand zal zakken, dankzij de kapitaalinjecties vanuit het fonds Spanish Fund for Orderly Bank Restructuring (FROB). Het reddingsfonds, dat in juni vorig jaar werd opgericht, heeft Spaanse regionale spaarbanken overeind gehouden met kapitaalinjecties van meer dan 10 miljard euro. Een belangrijk aantal Spaanse financiële instellingen kwam in de problemen door het uiteenspatten van de vastgoedbubbel.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) neemt het bedrijf AmeriCredit, een verstrekker van autoleningen, over. Met de transactie is een bedrag van ongeveer 3,5 miljard dollar gemoeid. De besturen van beide bedrijven steunen volgens General Motors de overname. Naar verwachting zal de overname aan het eind van het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond. Chris Liddell, financieel topman van General Motors, benadrukt dat ook het Amerikaanse ministerie van financiën de overname ondersteunt. De Amerikaanse overheid is nog altijd grootaandeelhouder van General Motors. De Amerikaanse overheid bezit ruim 60 procent van de aandelen van de autoconstructeur. De resterende aandelen zijn in handen van de Canadese overheid en vakbonden. De Amerikaanse autobouwer wil opnieuw naar de beurs. Die zou nog in de loop van dit jaar worden doorgevoerd.


Het Amerikaanse bedrijf Caterpillar, producent van werfmachines, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 707 miljoen dollar. Dat is een stijging met 91 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 31 procent tot 10,41 miljard dollar. Hoewel er wereldwijd significante economische zorgen zijn, is het aantal orders volgens Doug Oberhelman, bestuursvoorzitter van Caterpillar, groter gebleven dan het aantal leveringen. Hij verwacht de productie de tweede helft van het jaar te vergroten. De inkomsten uit machineverkopen namen ten opzichte van het eerste kwartaal met bijna 30 procent toe. Volgens Oberhelman was dit één van de grootste kwartaalstijgingen uit de geschiedenis van het bedrijf. Het bedrijf kondigde aan zijn winstverwachtingen voor het lopende jaar te verhogen.


De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral buiten de Verenigde Staten werd een belangrijke groei opgetekend. In Azië namen de activiteiten met 40 procent toe. In de Verenigde Staten ging het aantal dagelijkse postbestellingen met ongeveer 1 procent omhoog tot gemiddeld 12,6 miljoen eenheden. De nettowinst steeg met 90 procent tot 845 miljoen dollar. Kurt Kuehn, chief financial officer van UPS, wees erop dat de Amerikaanse consument bespaart op niet-noodzakelijke aankopen, met uitzondering van technologie. Die verzendingen, vaak vanuit Azië en vooral China, compenseren volgens Kuehn de terugval in andere sectoren. De internationale activiteiten vertegenwoordigen een steeds groter gedeelte van de omzet van de pakketbezorger.


De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors wil op de Amerikaanse markt voor 663 miljoen dollar aan nieuwe aandelen uitgeven. Deze indicatie geeft het bedrijf in een aanvraag bij de Securities & Exchange Commission, de Amerikaanse beurstoezichthouder. Het is de volgende stap naar een mogelijke beursgang op de technologiebeurs Nasdaq in New York. NXP Semiconductors, de voormalige chipdivise van Philips, wil het geld gebruiken om schulden af te betalen. NXP Semiconductors maakte medio april bekend ambities te hebben om naar de beurs te gaan. Het bedrijf had daartoe al een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder, maar toen werd wel een streefdoel van 1,15 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. De chipfabrikant werd door Philips zes jaar geleden verkocht aan de investeringsfondsen Kohlberg Kravis Roberts en Bain Capital Partners. Het bedrijf is nog voor 19,9 procent in handen van Philips.


Het Finse bedrijf Nokia, producent van mobiele telefoons, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ongeveer 10 miljard euro. Dat is een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 40 procent tot 227 miljoen euro. Olli-Pekka Kallasvuo, algemeen directeur van Nokia, verklaarde dat het bedrijf verschillende redenen tot optimisme heeft, ondanks de aanhoudende taaie concurrentie. In drie van de zes regio's stonden de opbrengsten van Nokia onder druk. In het Midden-Oosten en Afrika was sprake van een daling met 10 procent en in Noord-Amerika met 16 procent. Azië liet een omzetdaling van 2 procent optekenen. In China en Latijns-Amerika was wel sprake van stevige groei. Nokia verkocht tijdens het voorbije kwartaal 2,6 miljoen mobiele telefoons. In totaal werden er wereldwijd 111,1 miljoen exemplaren verklaard.


De Chinese internetzoekmachine Baidu heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 837 miljoen yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 96 miljoen euro. De winst lag dubbel zo hoog dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, vooral dankzij een gevoelige toename van het aantal adverteerders. De zoekmachine zou nu 254.000 adverteerders tellen. Dat is een stijging met 25 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. De omzet per klant steeg met 39 procent. Baidu heeft duidelijk geprofiteerd van de wrijvingen tussen rivaal Google en de Chinese regering en wist het marktaandeel volgens marktonderzoekers op te krikken van 58,4 procent eind vorig jaar tot 64 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Google schermde eerder dit jaar zijn Chinese internetsite af vanwege onenigheid met de Chinese overheid over censuur en hackers. China is met 420 miljoen aansluitingen op het internet de grootste online markt van de wereld.


De Zweedse vrachtwagenproducent Volvo Trucks heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,15 miljard kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 333,4 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar leed het Zweedse concern nog een recordverlies van 5,57 miljard kroon. De omzet van Volvo Trucks steeg met 27 procent tot 68,8 miljard kroon. Volvo Trucks, de tweede grootste vrachtwagenbouwer van de wereld, realiseerde vooral een verkoopsgroei in Azië en Zuid-Amerika. Daarvoor leed het bedrijf als gevolg van de economische neergang vijf kwartalen op rij grote verliezen. Volvo voerde een reorganisatie door waarbij 20.000 banen werden geschrapt. De vrachtwagenproducent handhaaft zijn vooruitzichten voor het lopende jaar. Volvo trucks verwacht dat de verkopen in Europa met 10 procent zullen stijgen, terwijl in Noord-Amerika een groei met 20 procent tot 30 procent wordt vooropgesteld.


Het Zwitserse farmaceutische concern Roche heeft de nettowinst het afgelopen half jaar zien stijgen met 37 procent tot 5,6 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 4,2 miljard euro. De omzet steeg met 5 procent tot 24,6 miljard Zwitserse francs. De farmaceutische divisie van Roche behaalde een 4 procent hogere omzet tot 19,4 miljard Zwitserse francs. De divisie diagnostiek bevestigde zijn positie als marktleider met een 9 procent hogere afzet tot 5,3 miljard Zwitserse francs. Roche profiteerde vooral van een sterk gestegen vraag naar geneesmiddelen tegen kanker, zoals Avastin, Herceptin, Xeloda en Tarceva. Dit maakte dalende verkopen van het geneesmiddel Tamiflu tegen de Mexicaanse griep ruimschoots goed. Tamiflu niet meegerekend zag Roche de omzet nog met 6 procent groeien. Roche verwacht dat de verkopen van Tamiflu dit jaar uitkomen op 1 miljard Zwitserse frank, vergeleken met 3,2 miljard frank vorig jaar.


Elektronicaconcern Philips en het Amerikaanse bedrijf SpineMark Corporation, ontwikkelaar van zorgcentra voor wervelkolomaandoeningen, gaan samen wervelklinieken opzetten. De eerste zorgcentra moeten begin volgend jaar worden gebouwd in Nederland, Spanje en Turkije. De bedoeling is dat in de zorgcentra specialisten snel en eenvoudig zorg gaan bieden voor mensen met problemen aan hun wervelkolom. De bijdrage van Philips omvat onder meer geavanceerde beeldvormingsapparatuur, zoals scanners en informatica-oplossingen voor het werk in de zorg. SpineMark Corporation wijst erop dat wereldwijd vier op de vijf mensen last heeft van rugklachten. Bovendien komt er volgens het Amerikaanse concern steeds meer aandacht voor hoogwaardige en betaalbare zorg. Er is volgens SpineMark dan ook een toenemende wereldwijde behoefte is aan kwaliteitszorg voor wervelkolomaandoeningen.


Shell, ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips, vier van de grootste oliemaatschappijen ter wereld, gaan gezamenlijk 1 miljard dollar investeren in de ontwikkeling en de bouw van een olieopvangsysteem. Daarmee hopen ze in de toekomst beter in te kunnen spelen op incidenten zoals de olieramp in de Golf van Mexico. Het gezamenlijke project is bedoeld om de gevolgen van mogelijke olielekken in de toekomst zo klein mogelijk te houden. Het nieuwe systeem wordt ontworpen om tot 100.000 vaten olie op te vangen en kan ingezet worden tot een diepte van drieduizend meter. De vier oliemaatschappijen willen met het plan bovendien aan de Amerikaanse regering tonen dat de olie-industrie in staat is om sneller te reageren bij calamiteiten met olieboringen op zee. Ze hopen hiermee dat de Amerikaanse regering het tijdelijk verbod op diepzeeboringen, ingesteld na de ramp in de Golf van Mexico, opheft


Het Amerikaanse internetbedrijf eBay heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 412 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 327 miljoen dollar. Het concern, dat ook eigenaar is van het internetbetalingssysteem PayPal, zag de omzet met 6 procent toenemen tot 2,2 miljard dollar. John Donahoe, topman van eBay, maakte gewag van sterke prestaties tijdens het tweede kwartaal. Hij voegde er aan toe dat de resultaten een weerspiegeling vormen van de wereldwijde kracht en de toenemende diversiteit van de activiteiten van eBay. Over het algemeen groeit de site sneller in Europa dan in de Verenigde Staten, waar de groei wat vertraagt. Dat is volgens het bedrijf te wijten aan de sterk gestegen dollar. Dochterbedrijf PayPal realiseerde het beste kwartaal uit zijn geschiedenis. Maandelijks worden bij Paypal één miljoen accounts gecreëerd.


Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 213 miljoen dollar. Dat is een stijging met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet klom met 2 procent tot 1,6 miljard dollar, mede door een toegenomen vraag naar online-advertenties. Carol Bartz, chief executive van Yahoo, stipte onder meer aan dat het moeilijk is de verbetering in het aandeel op de zoekmachinemarkt om te zetten in geld. Dat verklaart volgens haar de relatief beperkte omzetgroei. Voor het huidige derde kwartaal voorziet Yahoo een omzet van tussen de 1,57 miljard dollar en 1,65 miljard dollar. Het bedrijf zegt veel te verwachten van de verbeterde integratie met Facebook, het partnership tussen Yahoo en Samsung en de overname van het Indonesische locatiegebaseerde sociale netwerk Koprol.


De Duitse sportautofabrikant Porsche heeft garanties afgegeven om de volgende vijf jaar 9.000 banen te behouden in zijn drie Duitse fabrieken. Ook is het concern van plan om meer dan 0,5 miljard euro te investeren in zijn fabrieken in Zuffenhausen, Ludwigsburg en Weissach. Daarmee wil Porsche vooral de productie opvoeren en nieuwe producten ontwikkelen. Porsche zegt een recordaantal orders ontvangen te hebben in de maanden juni en juli, dankzij de interesse in de modellen Panamera en Cayenne. De samenwerking tussen Volkswagen en Porsche brengt kostenvoordelen met zich mee, waardoor het sportwagenmerk in staat is eventueel nieuwe modellen te brengen. Naar verluidt overweegt Porsche een modellijn onder de Boxter, maar ook voor een kleinere terreinwagen dan de Cayenne zou tot de mogelijkheden behoren.


Meer Nieuws

Thursday, July 22, 2010

Amerikaans breedband-netwerk groeit niet snel genoeg

Het Amerikaanse breedband-netwerk groeit niet snel genoeg. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC). De Amerikaanse telecom-bedrijven stellen echter dat de Amerikaanse telecom-regulator een verkeerde boodschap verspreidt over hun prestaties en het rapport eventueel zou kunnen willen gebruiken om zijn plannen voor een herziening van de breedband-wetgeving in de Verenigde Staten door te duwen. Volgens de Federal Communications Commission hebben veertien tot vierentwintig miljoen Amerikanen nog altijd geen toegang tot het breedband-internet. Bovendien blijft de snelheid van het Amerikaanse breedband achterwege tegenover het buitenland.

"Het is de eerste keer dat de telecom-regulator laat veronderstellen dat de uitbouw van het Amerikaanse breedband achter blijft tegenover de doelstellingen," merkt de Amerikaanse krant The Washington Post op. "De Federal Communications Commission benadrukt ook zijn definitie van breedband bijgestuurd te hebben. Tot op dit ogenblik met breedband gerekend vanaf een downloadsnelheid van 200 kilobits per seconde. Maar die grens werd meer dan een decennium geleden, toen het internet hoofdzakelijk gebaseerd was op tekst, vastgelegd. Inmiddels is die grens verlegd tot 4 megabits per seconde voor downloads en 1 megabit per seconde voor uploads."

Er wordt echter opgemerkt dat zelfs die nieuwe snelheden te traag zijn in vergelijking met andere landen, zoals Japan. De telecom-regulator zegt te vrezen dat die hogere snelheden ook niet snel zullen kunnen gerealiseerd worden. De Federal Communications Commission stuurt daarbij aan op een financiële en innovatieve projecten om de verdere ontwikkeling van breedband te ondersteunen. Het telecom-bedrijf Verizon merkt echter op dat het rapport van de telecom-operator moeilijk te begrijpen valt, rekening houden met de lopende projecten om 95 procent van de Amerikaanse gezinnen van breedband te voorzien. Sectorgenoot AT&T voegt er aan toe dat de telecom-regulator zelf heeft aangegeven dat het niet waarschijnlijk moet worden geacht dat de sector zelf de investeringen zal dragen om die volledige dekking te garanderen.

Labels: , ,

Merken blijven profiteren van sponsoring wereldkampioenschap

Ook na de afloop van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika blijven een aantal merken profiteren van de positieve geruchten die werden gegenereerd tijdens het verloop van het tornooi. Dat is de conclusie van een rapport van het marktonderzoeksbureau YouGov. Daarbij wordt opgemerkt dat Hyundai en Visa in de Verenigde Staten tijdens de laatste week van het wereldkampioenschap de zogenaamde buzz-score het meeste konden opdrijven, hoewel de Amerikaanse nationale ploeg op dat ogenblik al was uitgeschakeld. Er wordt aan toegevoegd dat hun buzz-score tegelijkertijd in Groot-Brittannië en Duitsland wel een lichte daling kende.

"Gedurende het hele wereldkampioenschap presteerde Groot-Brittannië op het gebied van buzz in het algemeen beter dan de Verenigde Staten en Duitsland," merkt het magazine Brandweek op. "De vijf grootste Britse merken lieten daarbij elk ander merk op de Amerikaanse en Duitse markt achter zich. Nike, nochtans geen officiële sponsor van het wereldkampioenschap, was het enige merk dat zich in de drie betrokken landen in de top vijf wist te handhaven. Het Amerikaanse sportartikelenbedrijf realiseerde van alle merken de grootste buzz-vooruitgang in alle betrokken landen. Rivaal Adidas slaagde er echter in om Nike in Duitsland en de Verenigde Staten achter zich te laten."

De prestaties van Adidas moeten het Duitse bedrijf volgens Brandweek overtuigen van het nut van zijn grote investeringen in het wereldkampioenschap. Er wordt aan toegevoegd dat Visa in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een belangrijke vooruitgang wist te boeken op het gebied van buzz, het evenwicht tussen positieve en negatieve percepties over de merken. Sony en luchtvaartmaatschappij Sony en Emirates realiseerden volgens YouGov vooruitgang in Groot-Brittannië en Duitsland. Er wordt aan toegevoegd dat televisiezender ESPN America de goodwill van de weken voordien grotendeels heeft zien wegvloeien door de negatieve reacties op zijn exclusiviteit over de bekendmaking van de nieuwe club van basketter LeBron James.

Labels: , , , ,

Grotere concurrentie op komst op Indiase motorfietsenmarkt

Het Indiase concern Mahindra & Mahindra heeft plannen bekend gemaakt om op de Indiase markt motorfietsen te gaan verkopen. Daarmee wil het concern de concurrentie aangaan met Hero Honda Motors. India is de tweede grootste motorfietsen-markt van de wereld. Mahindra wil een breed gamma motorfietsen op de Indiase markt brengen, gaande van low-cost exemplaren tot de duurdere prijzenklasse. Het bedrijf zegt erop te rekenen dat zijn motorfietsen-divisie al in de loop van volgend jaar een break-even zou kunnen bereiken en binnen zeven jaar even belangrijk te worden dan de afdelingen tractoren en terreinwagens van Mahindra & Mahindra. China is de grootste motorfietsenmarkt van de wereld.

"Mahindra begon twee jaar geleden, na de overname van Kinetic Motor, met de productie van scooters," merkt het persbureau Bloomberg op. In India worden meer dan vijf keer zoveel motorfietsen verkocht dan auto's. Vaishali Jajoo, analist bij het adviesbureau Angel Broking in Mumbai, wijst er echter op dat het niet gemakkelijk zal zijn om een doorbraak te realiseren op de Indiase markt. De bestaande aanbieders zijn volgens Jajoo immers bijzonder dominant. Hij voegt er aan toe dat Mahindra dan ook bijzonder zwaar zal moeten investeren in zijn merkbekendheid om op de Indiase markt een doorbraak te kunnen realiseren. Hero Honda en Bajaj Auto controleren samen ongeveer twee derde van de Indiase motorfietsenmarkt.

Mahindra verkocht tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 27.000 scooters. Dat is meer dan een verviervoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de Indiase markt voor motorfietsen en scooters werd tijdens het tweede kwartaal een groei met 28 procent tot 2,7 miljoen exemplaren opgetekend. Die toename is te wijten aan de economische groei van India en het stijgende bestedingsvermogen van de Indiase consumenten. Een woordvoerder van Mahindra zegt dat er op de Indiase motorfietsenmarkt nog bijzonder veel mogelijkheden liggen. De motorfietsen van Mahindra worden ontworpen door het Italiaanse designbedrijf Engines Engineering, dat twee jaar geleden door het Indiase concern werd overgenomen. Er zouden ook plannen zijn voor export naar Latijns-America, Afrika en Zuid-Azië.

Labels: , ,

Online autoreclame trekt zich niets aan van recessie

De zware crisis in de autosector heeft geen desastreuze impact gehad op de reclamebestedingen van de constructeurs. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau MediaMind. Er wordt aan toegevoegd dat er de voorbije jaren, ondanks de dalende autoverkopen, een groei werd opgetekend in de investeringen die de sector heeft gedaan in de online display-reclames. MediaMind voert daarbij aan dat twee jaar geleden een groei werd opgetekend in het totaal aantal impressies en werd ook geen daling opgetekend per individuele adverteerder. Vanaf februari vorig jaar werd volgens MediaMind echter een opmerkelijke groei opgetekend, wellicht aangedreven door de grote concurrentie voor de consument en de plannen van regeringen om de autoverkoop te stimuleren.

"Het voorbije jaar was één van de slechtste periodes uit de geschiedenis voor de autobouwers, maar toch bleek het aantal online displays bij de autobouwers verder opgedreven te worden," voert het magazine Mediapost aan. "Dat is een duidelijk signaal dat adverteerders bij beperkte budgetten de traditionele offline-campagnes inruilen tegen meer gerichte en efficiënte online initiatieven. Voor autoconstructeurs vormen online display-reclames een kosten-efficiënte manier om met potentiële klanten in contact te komen." Gemiddeld besteedden de drie grootste autobouwers - General Motors, Ford en Toyota - het voorbije jaar in de Verenigde Staten 142 dollar aan online reclame per verkochte wagen.

Het adviesbureau Forrester Research verwacht dat de sector zijn inspanningen in online reclame in de Verenigde Staten de volgende vier jaren gevoelig zal opdrijven. Daarbij wordt gewag gemaakt van een gemiddelde stijging met 21,2 procent per jaar. Over een periode van vijf jaar zou dat een verdubbeling betekenen tot 3,9 miljard dollar. Forrester Research voegt er aan toe dat de autosector dit jaar een aandeel van 6,1 procent heeft in de totale online reclame-bestedingen. Daarmee is de autosector de zesde grootste online reclame-categorie. Uit een onderzoek van het adviesbureau Capgemini blijkt dat op dit ogenblik 90 procent van de consumenten online onderzoek verricht naar nieuwe wagens. Vijf jaar geleden was dat nog 61 procent.

Labels: , , ,

Alternatief voor com-domeinnaam gelanceerd

Met de nieuwe co-domeinnaam hebben bedrijven voortaan de beschikking over een alternatief voor het populaire com-achtervoegsel. Oorspronkelijk vormde de co-domeinnaam de landencode voor Colombia, maar uit onderzoek bleek dat het publiek dat achtervoegsel ook associeerden met economische activiteiten. Daarna besliste het Zuid-Amerikaanse land om commercieel voordeel te proberen halen uit zijn voordelige benaming en de domeinnamen op de open markt te verkopen. Inmiddels is een eerste reeks co-internetadressen actief. Het bedrijf CO Internet, de verkoper van de domeinnamen, benadrukt daarbij dat sinds de beschikbaarheid van het achtervoegsel zich 39.000 kandidaten hebben gemeld.

"De duurste co-domeinnaam tot nu toe is toegewezen aan het bedrijf Overstock.com, dat 350.000 dollar betaalde voor het adres O.co," merkt het magazine Clickz op. "Volgens Jonathan Johnson, president van Overstock, was die prijs verantwoord door de mogelijkheden die erdoor worden gecreëerd voor het bedrijf. Johnson voert daarbij aan dat domeinnamen met één enkele letter bijzonder zeldzaam zijn. Hij wijst er daarbij op dat het bedrijf oorspronkelijk gespecialiseerd was in voorraden-verkopen, maar inmiddels geëvolueerd is tot een verkoper van huizen en wagens. In diezelfde zin acht hij het niet onmogelijk dat de bedrijfsnaam dezelfde weg zal volgen. De domeinnaam versterkt volgens hem het merk van het bedrijf."

Daarnaast heeft CO Internet ook ongeveer twintigduizend generische domeinnamen, zoals Insure.co en Car.co, opzij gehouden. Die zouden volgend jaar worden geveild. CO Internet zegt daarbij te hebben willen vermijden dat een aantal commerciële projecten al die interessante generische namen zouden kunnen wegkapen. Bovendien wil CO Internet naar eigen zeggen de garantie dat de kopers van de betrokken domeinnamen er ook daadwerkelijk iets mee zullen doen. Onder de eerste klanten van de nieuwe co-domeinnamen bevinden zich onder meer 70 procent van de grootste bedrijven van de wereld, zoals Nike, eBay, Coca-Cola, Apple en Amazon.

Labels: , ,

Georganiseerde misdaad houdt van economische crisissen

De economische crisis is een meevaller geworden voor de Italiaanse maffia. Omdat banken door de financiële crisis gedwongen werden om hun kredietverstrekking terug te schroeven, werd immers een ruimte open gelaten die kon worden ingevuld met misdaadgeld. Dat is de conclusie van een rapport van de Banca d'Italia. Daarbij wordt opgemerkt dat de economische crisis extra mogelijkheden heeft gecreëerd voor de georganiseerde misdaad, aangezien de toegang tot kredieten binnen de legale kanalen moeilijker was geworden. In dergelijke situaties kunnen groepen die de beschikking hebben over grote kapitalen, zoals de georganiseerde misdaad, volgens het rapport investeringen doen die voor andere partijen onmogelijk zijn. Op die manier kan de georganiseerde misdaad volgens de Banco d'Italia mogelijkheden vinden om in compleet legale sectoren te investeren en op die manier misdaadgeld wit te wassen.

"Tijdens de eerste helft van dit jaar ontdekte de Banca d'Italia ongeveer 15.000 verdachte transacties," aldus het persbureau Bloomberg. "Dat is een stijging met 52 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar en al meer dan de twaalf maanden dan het jaar daarvoor." Vorig jaar deden de Italiaanse politiediensten een inval in het beroemde Romeinse Café de Paris, dat zou zijn overgenomen door de Calabrische Ndrangheta-maffia. De Siciliaanse Cosa Nostra op zijn beurt zou geïnvesteerd hebben in supermarkt-ketens. De Italiaanse economie is het voorbije jaar met meer dan 5 procent gekrompen en voor dit jaar wordt een groei met 1 procent voorzien. Maria Draghi, gouverneur van de Banca d'Italia, stelde dat de vraag naar krediet opnieuw stijgt, maar dat er voor het bedrijfsleven niet voldoende financiële middelen beschikbaar zijn. Vooral kleinere ondernemingen zouden daarvan het slachtoffer zijn.

De Italiaanse georganiseerde misdaad heeft het voorbije jaar daarentegen zijn omzet met 4 procent opgedreven tot 135 miljard euro. Bij de jongste witwas-operaties zouden kaderleden van onder meer Telecom Italia Sparkle en FastWeb zijn betrokken. De bedrijven zelf ontkennen elke link met de georganiseerde misdaad. Het voorbije jaar werden door de Banca d'Italia in totaal ongeveer 21.000 verdachte transacties opgetekend. De Banca d'Italia besloot 14.800 dossiers verder te onderzoeken. Uiteindelijk werden 4.000 feiten doorgespeeld aan de Italiaanse speurders. Het International Monetary Fund raamt dat witwas-praktijken jaarlijks 2 procent tot 5 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product vertegenwoordigen. In Italië zouden deze witwas-activiteiten echter kunnen oplopen tot 11 procent van het bruto binnenlandse product.

De Banca d'Italia voert aan dat er een duidelijk verband is tussen economische groei en georganiseerde misdaad. Tijdens het laatste kwart van de voorbije eeuw bleken de vijf Italiaanse regio's met de grootste maffia-activiteit ook de kleinste economische groei te kennen.

Labels: , ,

Warmer klimaat voordeliger voor maatschappij

Een warmer klimaat draait voordelig uit voor de maatschappij. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Chinese Academy of Sciences over het Chinese middenrijk. Een daling van de temperatuur met twee graden wordt daarentegen gelinkt aan conflicten en hongersnood. De onderzoekers merken daarbij op de instorting van de agriculturele dynastieën van de Han (eerste en tweede eeuw na christus), Tang (zevende tot tiende eeuw), Noord-Song (tiende tot twaalfde eeuw), Zuid-Song (twaalfde en dertiende eeuw) en Ming (veertiende eeuw tot zeventiende eeuw) telkens nauw verband hielden met koudeperiodes en een snelle daling van de temperaturen. De onderzoekers benadrukken dat de resultaten van hun onderzoek geen alleenstaand fenomeen vormen, want ook het rijk van de Romeinen en Maya's zouden tijdens koudeperiodes zijn gevallen.

"Twee millennia buitenlandse invasies en interne oorlogen in China, werden meer gestimuleerd door de afkoeling van het klimaat dan door het feodalisme, klassenstrijd of een slecht politiek beleid," merken de onderzoekers op. "Langere periodes met een kouder klimaat waren voldoende om voedseltekorten te veroorzaken die leidden tot sociale onrust en honger lijdende nomaden ertoe brachten om de Mongoolse steppen te ontvluchten naar andere streken. De periodes van relatieve stabiliteit en welvaart tijdens het Centrale Koninkrijk kunnen daarentegen worden gesitueerd tijdens periodes van warmere periodes." Eerder al werd gesteld dat weergerelateerde problemen - zoals droogtes, overstromingen en sprinkhanenplagen - een impact hadden op de opkomst en teloorgang van Chinese dynastieën. Tot nu toe werd daarover echter geen doorgedreven wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd.

Daarbij wordt opgemerkt dat voedseltekort de betrokken dynastieën heeft verzwakt en nomaden heeft gedwongen om vanuit het bijzonder kwetsbare noorden meer zuidelijk gelegen streken binnen te vallen. De onderzoekers stellen dat een daling van de temperatuur met twee graden celcius het groeiseizoen van steppegras - dat van levensbelang is voor de veestapel - met veertig dagen kan inkorten. "Wanneer het klimaat-afkoeling niet meer gecompenseerd worden door de beschikbare technologische en economische mogelijkheden, is de bevolking verplicht om te verhuizen of te verhongeren," merken de onderzoekers op. "Tijdens een klimaatdaling worden meer droogteperiodes en overstromingen opgetekend, maar vooral de stijgende rijstprijzen en sprinkhanenplagen waren verantwoordelijk voor het uitbreken van oorlogen en het verdwijnen van dynastieën."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het elektronicaconcern Philips heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 262 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst opgetekend van 45 miljoen euro. De omzet steeg met bijna 20 procent op tot 6,2 miljard euro. De omzet steeg vooral sterk in opkomende markten. Het is volgens Gerard Kleisterlee, topman van Philips, bemoedigend dat de prestaties van het concern blijven verbeteren, ondanks de aanhoudende zwakte in veel wereldwijde markten. De divisie consumer-lifestyle haalde met 2,2 miljard euro de meeste omzet binnen. Deze divisie profiteerde onder meer van de hogere televisieverkopen als gevolg van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De gezondheidstak zag bij alle onderdelen verbetering optreden. De licht-divisie zag de verkoop van de relatief energiezuinige led-verlichting bijna verdriedubbelen.


De Britse leasemaatschappij RBS Aviation Capital heeft grote orders geplaatst bij vliegtuigfabrikanten Airbus en Boeing. Dat heeft RBS Aviation Capital bekendgemaakt tijdens de luchtvaartshow in het Britse Farnborough. Bij Airbus werden tweeënvijftig exemplaren van het type A320 aangekocht, terwijl bij Boeing een order werd geplaatst voor drieënveertig exemplaren van het type B737. In totaal hebben de orders een waarde van 7,6 miljard dollar. Daarnaast ontving Airbus ook nog een bestelling van luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia. De Indonesische luchtvaartmaatschappij plaatste een order voor zes exemplaren van het type A330-200. Daarmee is een bedrag van 1,1 miljard dollar gemoeid. Garuda had in zijn vloot al zes toestellen van het type en vliegt sinds vorig jaar ook met vier geleasde exemplaren van het model.


Frisdrankenproducent Coca-Cola heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,37 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 2,04 miljard dollar. De gestegen winst was vooral te danken aan een hogere omzet. Die bedroeg 8,67 miljard dollar, tegenover 8,27 miljard dollar tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. Bij het volume werd een toename met 5 procent opgetekend. Op uitzondering van de regio Asia-Pacific realiseerden alle geografische afdelingen een omzetgroei. De sterkste toename vond plaats in Eurazië en Afrika, waar een stijging met 14 procent tot 702 miljoen dollar werd opgetekend. In Latijns-Amerika werd een toename met 12 procent tot 1 miljard dollar genoteerd. Muhtar Kent, chief executive van Coca-Cola, gaf wel aan dat de situatie van de wereldwijde economie onzeker blijft, met de Europese schuldencrisis, neerwaartse bijstellingen voor de Chinese economie en zwakker Amerikaans consumentenvertrouwen.


Het Britse farmaconcern GlaxoSmithKline heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 304 miljoen pond sterling. Dat is echter het gevolg van juridische procedures. Dat kwam doordat het bedrijf in verband met geschillen over een diabetesmiddel en een antidepressivum alvast 1,57 miljard pond sterling moest reserveren. Het bedrijf had deze stap eerder al bekendgemaakt. Ook moest een herstructureringskost van 1,57 miljard pond worden ingeschreven. De omzet van het farmaceutische bedrijf steeg met 4 procent tot 7,02 miljard pond. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een winst van 1,46 miljard pond geboekt. Andrew Witty, chief executive van GlaxoSmithKline, merkt op dat het bedrijf vooruitgang blijft boeken bij het diversifiëren van zijn activiteiten. Ook bij onderzoek en ontwikkeling worden volgens hem verbeterde resultaten opgetekend.


De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,4 miljard dollar. Een jaar geleden werd nog een verlies geleden van 138 miljoen dollar. In het cijfer zit een bate van 345 miljoen dollar in verband met een herwaardering van de belastingreserves. De omzet steeg met 53 procent tot 8 miljard dollar, mede dankzij de joint venture van Morgan Stanley met Smith Barney. Bestuursvoorzitter James P. Gorman sprak van een uitdagend kwartaal, waarin de bank in staat is gebleken om de marktposities bij de divisie investerings-bankieren te verbeteren. Daarnaast wist het bedrijf te profiteren van verbeterende omstandigheden bij de handelsactiviteiten. Morgan Stanley zegt dat de cijfers van het voorbije kwartaal onder meer gesteund werden door een aantrekkende handel in obligaties.


De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,06 miljard dollar. De omzet viel terug van 22,5 miljard dollar naar 21,4 miljard dollar. De bank zegt het economisch herstel terug te kunnen vinden in zijn boeken. De verliezen op slechte leningen lopen terug en de kredieten met betalingsproblemen nemen af. Wells Fargo voegt er aan toe dat alle divisie winstgevend waren. De winstgevendheid werd onder andere gesteund door een hogere netto interestmarge, die het voorbije kwartaal uit kwam op 4,38 procent, tegenover 4,30 procent over het tweede kwartaal van vorig jaar en 4,27 procent over het eerste kwartaal van dit jaar. Afgewaardeerde leningen vielen van 2,71 procent terug tot 2,33 procent van de totale kredietportefeuille. Daarentegen groeiden niet renderende leningen en andere activa van 4,03 procent op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar tot 4,3 procent.


Het technologieconcern United Technologies, de grootste producent van liften en airconditioning ter wereld, realiseerde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 1,1 miljard dollar. Dat is een stijging met bijna 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met ruim 5 procent tot bijna 14 miljard dollar, waarvan 1 procentpunt afkomstig was van overnames die konden worden gerealiseerd. De kwartaalresultaten laten volgens bestuursvoorzitter Louis Chenevert sterke resultaten zien in verbeterende eindmarkten. De terugkeer naar omzetgroei in combinatie met kostenbesparingen hebben volgens hem tot solide winstresultaten geleid. Door de niet aflatende aandacht op de kosten heeft de operationele marge volgens Chenevert een recordniveau bereikt. De operationele marge klom van 13 procent naar 14,6 procent.


Het Amerikaanse uitzendconcern Manpower heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 32,7 miljoen dollar, tegenover 16,3 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Als oorzaak van de winststijging wijst bestuursvoorzitter Jeff Joerres op de wereldwijd toenemende vraag naar tijdelijk personeel. Joerres stelt de economische trends voortdurend in de gaten te houden en sinds het begin van het derde kwartaal vorig jaar geen vertragingen waargenomen te hebben. Manpower realiseerde in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 4,6 miljard dollar. Dat is een toename van 21 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf haalt het grootste deel van deze omzet buiten de Verenigde Staten. De betere cijfers zijn deels verklaarbaar door de overname van Comsys, maar ook zonder de acquisitie was er groei. De autonome groei bedroeg 16 procent.


De Italiaanse groep Fiat, producent van auto's, trucks en landbouwmachines, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 113 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar leed het bedrijf nog een verlies van 179 miljoen euro. Fiat leed in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 21 miljoen euro, tegenover een verlies van 411 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Verder werd bekend dat de raad van bestuur van Fiat akkoord gaat met de afsplitsing van de autodivisie van de rest van het concern. De aandeelhouders moeten de splitsing nog wel goedkeuren tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in september. Na de splitsing wordt de productie van trucks en landbouwmachines ondergebracht in de nieuwe divisie Fiat Industrial. De nieuwe autotak bestaat uit Fiat, Ferrari, Lancia, Alfa Romeo en Maserati. Het concern verwacht dat de splitsing begin volgend jaar is afgerond.


Het computerconcern Apple heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een recordomzet gerealiseerd van 15,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een omzet opgetekend van 9,73 miljard dollar. De recordomzet is te danken aan de verkoop van de iPhone, iPad en Mac-computers. De winst steeg met 78 procent tot 3,25 miljard dollar. Apple-topman Steve Jobs maakte gewag van een fenomenaal kwartaal dat de verwachtingen van het bedrijf op elk terrein overtrof. Apple verkocht op drie maanden tijd 8,4 miljoen iPhones. Dat is een stijging met 61 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden ook al 1,7 miljoen exemplaren van de nieuwste versie, die nog geen maand op de markt is, verkocht. Daarnaast verkocht Apple ook een recordaantal van 3,47 miljoen Mac-computers. Dat is een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Sinds de lancering van de iPad in april, werden ook daarvan 3,27 miljoen exemplaren verkocht.


De Amerikaanse motorenfabrikant Harley-Davidson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 71,2 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst 19,8 miljoen dollar. De winststijging was onder meer te danken aan de sterke prestaties bij de financiële tak van het bedrijf. Het bedrijf, dat middenin een stevig herstructureringsprogramma zit, zag de omzet uit de verkopen van motoren stabiel blijven op ruim 1,1 miljard dollar. Maar de omzet uit de financiële tak van het concern, waar meer dan de helft van de klanten hun motorfinanciering regelt, ging met 40 procent vooruit. De wereldwijde motorverkopen van Harley namen in het tweede kwartaal met 5,5 procent af. In Noord-Amerika en Azië was er minder vraag naar de motoren van de Amerikaanse constructeur, maar in Latijns-Amerika en Europa was er wel sprake van een lichte verbetering.


De Amerikaanse frisdrankproducent PepsiCo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard dollar. Dat is een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern werd daarbij geholpen door de overname van twee van zijn belangrijkste bottelaars eerder dit jaar en sterke groei in de belangrijkste internationale markten. De nettowinst daalde met 3 procent tot 1,6 miljard dollar, te wijten aan reorganisatiekosten. De resultaten laten volgens Indra Nooyi, topman van Pepsico, zien dat het concern in staat is om duurzame groei te realiseren, ondanks voortdurende macro-economische uitdagingen. Het bedrijf verwacht dat de winst per aandeel met 10 procent tot 12 procent zal toenemen. Pepsico is naar eigen zeggen ook begonnen met pogingen om de sportdrank Gatorade weer nieuw leven in te blazen, nadat het merk zwakke resultaten behaalde gedurende de recessie.


Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,3 miljard dollar. Dat is een stijging met 0,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkopen in de Verenigde Staten stonden onder druk, terwijl de internationale inkomsten groeiden. De omzet uit de Verenigde Staten daalde met 2,8 procent, maar internationaal werd een stijging met 4,1 procent opgetekend. De nettowinst bedroeg 3,4 miljard dollar. Dat is een stijging met 7,5 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Daarbij was er wel een eenmalige winst van 67 miljoen dollar door een aantal juridische geschillen. Johnson & Johnson stelt echter de verwachting voor de rest van dit jaar neerwaarts bij, vanwege het terugroepen van een aantal receptvrije geneesmiddelen, het schrappen van een product en ongunstige wisselkoerseffecten.


Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, gaat een onderzoek instellen naar de Franse steun voor leveranciers van de luchtvaartindustrie. De bedrijven kunnen zich bij de Franse overheid verzekeren tegen schommelingen in de wisselkoersen tussen euro en dollar. Almunia stelde te vermoeden dat de Franse regeling gunstiger is dan wat concurrenten moeten betalen bij banken, zodat het wellicht illegale staatssteun betreft. De Europese Commissie heeft wel goedkeuring verleend aan zes andere zaken. Het betreft onder meer de Zweedse regeling om kranten te subsidiëren, de staatssteun van Estland om snel internet aan te leggen en Duitse en Spaanse subsidie voor fabrieken van zonnepanelen. Ook het nieuwe financieringssysteem van de Franse en Spaanse publieke omroep vormt geen oneerlijke concurrentie. De Europese Commissie heeft wel Portugal gevraagd om verleende staatssteun aan Banco Privado Portugues terug te vorderen, hoewel de bank inmiddels failliet is.


De Europese Commissie wil alleen nog staatssubsidie voor kolenmijnen toestaan voor kolenmijnen als er een plan ligt om de mijnen te gaan sluiten. De Europese Commissie dient daarvoor een wetsvoorstel in bij de lidstaten van de Europese Unie en Europees Parlement. De maatregel moet leiden tot de sluiting van onrendabele kolenmijnen over vier jaar. Bedrijven moeten volgens Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, zonder subsidies levensvatbaar zijn. Vooral Duitsland en Spanje geven nu nog veel steun aan kolenmijnen. Dit jaar bedraagt de steun in de Europese Unie naar schatting 1,7 miljard euro. Er is veel kritiek op de subsidies voor de steenkoolindustrie, omdat het hier om één van de meest vervuilende energiebronnen ter wereld gaat. Onlangs heeft het Wereldnatuurfonds bij de Europese Commissie klacht neergelegd tegen de Spaanse regering, omdat die subsidies toekent aan elektriciteitscentrales die op steenkool draaien.


Meer Nieuws

Wednesday, July 21, 2010

Toyota sluit minnelijke schikking over ontwerp hybride motor

De Japanse autoconstructeur Toyota heeft een minnelijke schikking gesloten met uitvinder Alexei Severinsky, die zegt aan de basis te liggen van het ontwerp van de hybride aandrijving die in de elektrische wagens van de autobouwer wordt gebruikt. Severinsky zegt dat de Japanse autoconstructeur bereid is om een vergoeding te betalen voor het gebruik van de technologie. Financiële details over de schikking werden echter niet vrijgegeven. Toyota bevestigde dat er een compensatie is betaald, aangezien dat de gemakkelijkste manier was om het conflict te stoppen en geld voor gerechtskosten te besparen. Indien Severinsky voor de rechter gelijk had gehaald, zou Toyota hem 1,4 miljoen dollar per maand hebben moeten betalen.

Alexei Severinksy emigreerde op het einde van de jaren zeventig vanuit de Sovjet-Unie naar de Verenigde Staten en in het midden van de jaren negentig ontwikkelde hij een aandrijftechnologie voor een hybride auto op gas en elektriciteit. Het systeem wordt door Toyota gebruikt in de Prius en andere modellen met een hybride motor. Severinsky zegt dat de technologie van de Prius is gebouwd op zijn ontwikkelingen. Toyota houdt echter vol dat de motor werd ontworpen door zijn eigen ingenieurs. Vijf jaar geleden kreeg Severinsky voor een Amerikaanse rechtbank het gelijk aan zijn kant. Daarbij werd Toyota verplicht om de uitvinder 25 dollar te betalen voor elke wagen die in de Verenigde Staten wordt verkocht.

Naast de Prius, maken ook de Lexus en Highlander gebruik van de betwiste technologie. Severinsky was echter niet tevreden met de vergoeding die hij van de rechtbank kreeg toegewezen. Hij eiste een bedrag van 98 dollar per geproduceerde wagen en ging in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Een rechter in beroep ging in op de eis van de uitvinder, maar Toyota ging op zijn beurt in hoger beroep tegen die uitspraak. Paice, het bedrijf van Severinsky, richtte zich echter tot de United States International Trade Commission met de vraag om de invoer van Japanse hybride wagens in de Verenigde Staten te beperken. Vooraleer over die eisen een eerste zitting werd gehouden, meldden Toyota en Severinsky een vergelijk gevonden te hebben.

Labels: , , , ,

Eén op drie consumenten noemt zichzelf een gamer

Eén op drie consumenten bestempelt zichzelf als een gamer. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van de Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA) en de Interactive Software Federation of Europe (ISFE). De onderzoekers merken op dat dit cijfer in belangrijke mate het gevolg is van de groeiende populariteit van online en mobile gaming en niet noodzakelijk te wijten is aan het toenemend aantal console-gebruikers. Er wordt aan toegevoegd dat het gamen in Groot-Brittannië wordt gedomineerd door de computer en het internet en consoles slechts een ondergeschikt belang spelen. Er wordt aan toegevoegd dat de resultaten van het onderzoek goed nieuws vormen voor adverteerders die van het platform gebruik willen maken om hun merk of product te promoten.


Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent van de Britten zichzelf als een gamer beschouwd. Er wordt aan toegevoegd dat 60 procent van de gamers gebruik maakt van online gaming-websites, waarbij de computer het meest populaire platform is. Daarnaast zegt 37 procent van de ondervraagde gamers gebruik maakt van sociale netwerken of niet game-gerelateerde websites zoals Facebook. Er wordt aan toegevoegd dat gamers niet alleen ontvankelijk zijn voor reclame in games, maar daar ook op antwoorden. Er wordt aan toegevoegd dat uit een onderzoek van het virtuele betaal-platform Offerpal Media gebleken is dat promoties in games door 100 procent van de spelers worden opgemerkt.


"Uit eerder onderzoek van het videogame-netwerk Massive en het adviesbureau Comscore dit jaar is gebleken dat reclame in games een rechtstreekse impact hebben op het gedrag van de gamer," aldus het magazine BizReport. Onder meer worden de trafiek naar websites en gerichte zoekopdrachten door game-reclames gestimuleerd. "Na een reclame voor de zoekmachine Bing in games bleek het bezoek en de zoekopdrachten naar Bing.com met 108 procent gestegen te zijn," merkt BizReport op. "Voor twee op drie betrokkenen betrof het bovendien een eerste bezoek. Bovendien bleek bijna 75 procent van de gamers zich een Bing-reclame herinnerd te hebben en 60 procent merkte op een positievere indruk gekregen te hebben over de zoekmachine. De reclame maakte het game volgens 67 procent van de ondervraagden ook realistischer."

Labels: ,

Brazilië doet extra investeringen in volgende World Cup

De Braziliaanse regering heeft een aantal maatregelen doorgevoerd om de voorbereidingen op de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal over vier jaar te versnellen. De Fédération International de Football Association (FIFA) en het Braziliaanse auditbureau hadden eerder al gewaarschuwd voor ernstige vertragingen bij de werken aan de infrastructuur en de voetbalstadions. De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft de kredietmogelijkheden van de gaststeden verhoogd, zodat ze meer geld kunnen lenen en hun schulden kunnen verhogen om de constructiewerken te financieren. Hij merkte bovendien op dat de Braziliaanse National Bank for Social and Economic Development (BNDES) prioriteit zou moeten geven aan de behandeling van dossiers die verband houden met het wereldkampioenschap.


"Het is een uitzonderingsmaatregel, zodat de gaststeden van het wereldkampioenschap meer kredieten kunnen opnemen om een gedeelte van het werk te laten uitvoeren," merkte Lula da Silva op. De Braziliaanse regering heeft ook een budget van 3 miljard dollar gereserveerd voor de financiering van de renovatie en uitbreiding van dertien luchthavens. Daarnaast is er ook nog eens 400 miljoen dollar voorzien voor werken in zeven havens. President Lula da Silva blijft erbij dat de voorbereidende werken voor het wereldkampioenschap tijdig klaar zullen zijn. Volgens hem gaat alles bijzonder snel. Eén van de grote problemen ligt bij de enorme oppervlak van het Braziliaanse grondgebied. Brazilië beschikt immers op dit ogenblik niet over een transportsysteem dat geschikt is om het wereldkampioenschap te kunnen ontvangen.


De werken aan de Braziliaanse luchthavens vormen een cruciaal onderdeel van die infrastructuurwerken. Orlando Silva, Braziliaans minister van sport, zegt dat voor het wereldkampioenschap 600.000 internationale bezoekers worden verwacht. Ook 3 miljoen Brazilianen zouden de verplaatsing maken om wedstrijden te kunnen bijwonen. De nieuwe maatregelen zouden ook Rio de Janeiro helpen om over zes jaar de Olympische zomerspelen te organiseren. Volgens een rapport zou Brazilië de volgende jaren in totaal 18 miljard dollar investeren in infrastructuurprojecten. De twaalf gaststeden voor het wereldkampioenschap zijn Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre, Curitiba, Brasilia, Cuiaba, Salvador, Recife, Fortaleza, Natal en Manaus. De finale zal plaats hebben in Rio de Janeiro. De openingswedstrijd zal worden georganiseerd in Sao Paulo of Belo Horizonte.

Labels: , ,

Oostenrijkse wetenschappers waarschuwen voor tinnitus door mobiele telefoon

Een regelmatig gebruik van de mobiele telefoon verhoogt mogelijk het risico op tinnitus, een aandoening waarbij de patiënt een constant geruis hoort. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute of Environmental Health aan de Medical University of Vienna. Onderzoeksleider Hans-Peter Hutter stelt daarbij dat een intensief en langdurig gebruik van de mobiele telefoon gelinkt zou kunnen worden aan tinnitus. Hij stelt dat er dan ook voorzichtig moet worden omgegaan met de mobiele telefoon. Volgens Hutter wordt in de ontwikkelde wereld tussen 10 procent en 15 procent van de bevolking door tinnitus getroffen. Dat aantal zou volgens hem bovendien aan het stijgen zijn. Hij voegt er aan toe dat de aandoening een bijzonder negatieve impact kan hebben op de levenskwaliteit. Er kan volgens Hutter ook weinig gedaan worden om de aandoening te behandelen.


Volgens de onderzoekers leidt het gebruik van een mobiele telefoon gedurende minstens tien minuten per dag tot een 71 procent verhoogd risico om tinnitus te ontwikkelen. "De meeste testpersonen gebruikten de beide oren om te telefoneren, maar volgens de onderzoekers tast tinnitus meestal slechts één oor aan," aldus het magazine HealthDay News. "Bijna vier op de tien ondervraagden klaagde over problemen aan het linkeroor en voegde er aan toe bijna constant hinder van te ondervinden. Drie op tien ondervraagden klaagden ook over duizeligheid. De onderzoekers achten het niet onmogelijk dat de opslag van een hoge dosis microgolf-energie in het binnenoor een mogelijke verklaring zou kunnen zijn voor het verband tussen de mobiele telefoon en tinnitus. Hutter merkt op dat tinnitus meestal veroorzaakt wordt door luide geluiden, maar hij voegt er aan toe dat ook het kleinste risico op een bijkomende hinder door mobiele telefoons een probleem voor de openbare gezondheid is."


Thomas Balkany, directeur van het Ear Institute van de University of Miami, stelt echter dat het onderzoek helemaal niet heeft kunnen uitwijzen dat mobiele telefoons tot tinnitus zouden kunnen leiden. "De onderzoeksgegevens zijn bijzonder zwak," voert Balkany aan tegenover HealthDay News. "De onderzoekers hebben onvoldoende gekeken naar de algemene oorzaken van tinnitus." Volgens Balkany hebben stress, angsten en depressies een belangrijke impact op het ontwikkelen van tinnitus. Ook muziekspelers kunnen volgens hem voor grote schade zorgen. Uit het onderzoek is er volgens Balkany weliswaar een zwakke relatie aangetoond tussen het gebruik van mobiele telefoons en tinnitus, maar daar kan volgens hem geen enkel oorzakelijk verband aan gekoppeld worden. Balkany zegt dat daarvoor een veel omvangrijker en diepgaander onderzoek voor nodig zou zijn.

Labels: , ,

Amerikaanse overheid waarschuwt voor Russische pornografie

Russische pornografie staat op een zwarte lijst van producten die door de Amerikaanse overheidsadministratie met de nodige omzichtigheid moet worden benaderd. Er moet volgens het Amerikaanse ministerie van arbeid immers uitgesloten worden dat bij deze industrie kinderarbeid is gemoeid. De zwarte lijst is volgens het Amerikaanse ministerie opgesteld om ervoor te zorgen dat de overheidsadministratie geen producten kopen die tot stand kwamen met gedwongen kinderarbeid. Op de lijst staat verder onder meer ook katoen uit Oezbekistan en Tadzjikistan, rijst uit India en speelgoed en elektronica uit China. Er wordt echter aan toegevoegd dat de landen op de zwarte lijst geen sancties riskeren en de betrokken producten op zich ook niet verboden zijn.


"De toeleveranciers moeten wel een garantie kunnen geven dat bij de producten op de lijst geen gedwongen kinderarbeid is betrokken," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Op de lijst wordt elk van de betrokken landen vergezeld van een lijst artikels en onderzoeksgegeven om aan te tonen waarom de producten werden opgenomen. In de verklaring voor Rusland wordt verwezen naar artikels over illegale kindertrafieken en commerciële seksuele exploitatie. Volgens Pavel Astakhov, kinderombudsman van Rusland, stelde dat het duidelijk een Amerikaanse poging is om kinderporno aan te pakken door alle Russische pornografie verdacht te maken."


"Dat is de reden waarom er een bijzonder brede definitie is opgesteld," merkt Astakhov op. "Op die manier kan er immers niets door de mazen glippen." Hij voegde er aan toe dat Rusland en de Verenigde Staten beiden wereldleiders in de productie van kinderpornografie." Het Russische ministerie van binnenlandse zaken voegt er aan toe dat tijdens de eerste zes maanden van dit jaar ongeveer 5.500 websites met kinderpornografie werden gesloten, meestal na meldingen van internetgebruikers. Het grootste gedeelte van die websites waren afkomstig uit Rusland. Het Russische ministerie wijst erop dat er vorig jaar 14.000 gevallen van internet-criminaliteit werden geregistreerd. Kinderpornografie had daarin een aandeel van 6 procent.

Labels: , , ,