Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 02, 2010

Budget Europese Unie moet worden teruggeschroefd

Het budget van de Europese Unie moet worden teruggeschroefd. Dat heeft Vince Cable, Brits minister van handel, gezegd in het Europees Parlement. Cable waarschuwde voor negatieve reacties indien Europese burgers met besparingen worden opgezadeld, terwijl het Europese budget ongemoeid zou gelaten worden. Wanneer nationale regeringen zware besparingen moeten doorvoeren, is het voor de burger volgens Cable onbegrijpelijk waarom de Europese Commissie en het Europese Parlement het budget voor de Europese Unie zouden blijven verdedigen. Cable had ook kritiek op het feit dat Europa mensen verplicht om minder uren te werken dan ze willen doen. Sommige lidstaten vervloeken volgens hem nu al de dag dat ze het systeem van brugpensioen hebben ingevoerd.

Vince Cable merkte verder op dat vrijhandel de cruciale weg is naar groei en welvaart. De open markt is volgens Cable cruciaal voor het Europese project. Hij voegde er aan toe dat de economische de weegschaal van de wereldwijde economische macht verder heeft doen overhellen naar nieuwe economieën, zoals China, India, Brazilië, Turkije en Indonesië. Die veranderingen kunnen volgens hem angstaanjagend en verstorend overkomen, maar een reactie van nationalisme en protectionisme zou volgens hem contraproductief zijn. Cable wil dat er opnieuw vooruitgang wordt geboekt bij de Doha-gesprekken rond de wereldhandel.

In de Europese Unie vooruitgang wil realiseren, zullen er volgens Cable toegevingen en compromissen moeten worden gedaan. De toenemende handel zal volgens hem die toegevingen meer dan compenseren. Hij voegde er ook aan toe dat Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, initiatieven zal nemen om kleine bedrijven te helpen om een aantal barrières te overwinnen om handel te kunnen bedrijven en opnieuw energie te injecteren in de economie. Cable zegt echter een groot tegenstander te zijn van staatshulp aan bedrijven om de economische crisis te overwinnen. Het is volgens hem compleet onlogisch dat regering met beperkte budgetten elkaar beconcurreren om geld te investeren in winstgevende bedrijven.

Labels: ,

Doek is gevallen voor Russische geldwisselaar

In Rusland hebben de laatste geldwisselaars hun deuren moeten sluiten. Deze geldwisselaars - die meestal te vinden waren in kleine, vensterloze kamers achter zware metalen deuren - doken na het instorten van de Sovjet-Unie met duizenden op. Door de sterke Russische roebel en het toenemend gebruik van betaalkaarten kon de Russische Centrale Bank de activiteiten van deze geldwisselaars tegengaan. Sinds begin oktober zijn deze praktijken verboden. De betrokkenen kregen sinds april een aanpassingsperiode aangeboden om hun sluiting voor te bereiden of zich te reorganiseren en een pakket van financiële transacties, zoals geldtransfers, in hun aanbod op te nemen.

"De roebel is een sterke munt, ondanks alle fluctuaties," merkt Mikhail Sukhov, bestuurder van de Russische Centrale Bank, op tegenover de krant The Moscow Times. "De bevolking hoeft niet langer om zijn loon twee keer in de maand in te wisselen voor vreemde valuta om zich een koelkast te kunnen kopen. Bovendien heeft de groeiende populariteit van betaalkaarten er ook voor gezorgd dat er minder nood is aan contante betalingen." In de jaren negentig waren er in Rusland meer dan elfduizend geldwisselaars actief, maar door het stijgende vertrouwen in de roebel en het banksysteem tijdens de oliegedreven economische groei is hun aantal constant gedaald.

In mei van dit jaar werden er in Rusland nog minder dan vierhonderd geldwisselaars geteld. Driekwart daarvan bevond zich in de regio Moskou. De Russische Centrale Bank zegt dat het verbod het gemakkelijker zal maken om illegale activiteiten te ontmaskeren en de geldzwendel zal kunnen tegengegaan worden. Er wordt aan toegevoegd dat de Russische bevolking op dit ogenblik op meer dan 24.000 locaties legaal geld kan wisselen. Uit een onderzoek van het bureau Levada bleek dat slechts 8 procent van de Russische consumenten de voorbije twaalf maanden beroep heeft gedaan op een geldwisselaar. Op dit ogenblik belegt 79 procent van de Russen zijn spaargelden in roebels in plaats van in vreemde valuta.

Labels: ,

Europese Unie spreekt een eigen Engels dialect

Met elke uitbreiding van de Europese Unie wordt de interne communicatie steeds meer gedomineerd door het Engels als werktaal. Dat werd opgemerkt tijdens een colloquium, georganiseerd door het Institute Supérieure de Traducteurs et Interprètes (ISTI) uit Brussel. Hoewel het Europees Parlement in zijn interne communicatie meertaliger is dan de Europese Commissie en de Raad van Europa, betekent de noodzaak aan een gezamenlijke taal volgens Ambroise Perrin, woordvoerder van de Franse taalvereniging Défense de la Langue Française (DLF), dat het Engels nog altijd dominant blijft. Dat leidt volgens specialisten tot het gebruik van een verbasterd Engels.

Het taalpluralisme is een basisprincipe van de Europese Unie. Christian Tremblay, woordvoerder van het European Observatory of Plurilingualism, merkt echter op dat Europa moet werken met een realiteit van drieëntwintig officiële talen, plus een aantal talen van regio's en minderheden. Bovendien moet er volgens Tremblay voor gezorgd worden dat de sprekers van al deze talen kunnen samenwerken. Ludovic Laporte, woordvoerder van het vertaaldepartement van de Europese Commissie, stelt dat de werktaal van de Europese instellingen in werkelijkheid een verbasterd Engels is dat door de meeste medewerkers wordt gesproken.

Ludovic Laporte zegt dat de Europese Unie uiteindelijk mogelijk zal gedwongen worden om het Engels te kiezen als een noodzakelijk werkcompromis in een multinationale omgeving. Op dit ogenblik zou bij 80 procent van de interne communicatie van de Europese Commissie de Engelse taal worden gehanteerd. Alleen de definitieve teksten worden omgezet in de drieëntwintig officiële talen van de Europese Unie. Volgens Laporte is die trend vooral ontstaan na de uitbreiding van de Europese Unie zes jaar geleden, waardoor het aantal officiële talen werd verdubbeld. Voordien zouden meer interne documenten worden opgesteld in het Duits en Frans.

Labels: , ,

Record televisiecontract voor baseballclub Texas Rangers

De Amerikaanse baseballclub Texas Rangers, die de voorbije zomer het faillissement aanvroeg en werd verkocht, heeft zijn samenwerkingscontract met de betaalzender Fox Sport Southwest voor een periode van twintig jaar verlengd. Met dat contract zou volgens een aantal bronnen een bedrag van 3 miljard dollar zijn gemoeid. Dat is het hoogste televisie-contract dat in de Verenigde Staten ooit werd afgesloten door een team dat zelf geen eigen televiekanaal heeft. Fox Sport Southwest verantwoorde het contract met erop te wijzen dat de Texas Rangers al lange tijd een belangrijke partner voor de zender zijn geweest. Het nieuwe contract gaat over vijf jaar in.

Het televisiecontract zou zijn ondertekend nadat de Texas Rangers in augustus werden verkocht aan een groep, geleid door sportadvocaat Chuck Greenberg en voorzitter Nolan Ryan. De Texas Rangers en Fox Sport sloten tien jaar geleden hun samenwerkingsovereenkomst. Het contract had een looptijd van vijftien jaar en zou een waarde hebben gehad van 250 miljoen dollar. De overname door Greenberg en Ryan was volgens analisten wellicht een stimulans om het contract te verlengen. Bovendien wordt erop gewezen dat het contract tussen Fox Sport en de baseballclub Astros and Rockets over twee jaar afloopt en de club mogelijk overstapt naar de zender Comcast.

De Texas Rangers was eigendom van Tom Hicks, die samen met James Gillett voorlopig ook nog de Engelse voetbalclub Liverpool bezit. In mei maakte Hicks echter bekend dat de Texas Rangers het faillissement zou aanvragen. Analisten wijzen er ook op dat de regio Fort Worth-Dallas, waar de wedstrijden van de Texas Rangers worden uitgezonden, de vijfde grootste televisiemarkt van de Verenigde Staten vertegenwoordigt. Alleen New York, Los Angeles, Chicago en Philadelphia hebben nog een groter televisiepubliek. De baseballclub zelf ontkent dat er een bedrag van 3 miljard dollar is overeengekomen. Maar ook dan zou de overeenkomst nog altijd één van de grootste televisiecontracten blijven.

Labels: , , ,

Moermansk moet nieuwe transport-draaischijf worden

De Russische regering overweegt om in Moermansk een nieuwe zeehaven te bouwen. Dat moet van Moermansk een nieuwe transport-draaischijf maken. Dat heeft Sergei Ivanov, vice-premier van Rusland, gezegd. Ivanov voegde er aan toe dat Moermansk één van de meest veelbelovende transport-regio's wordt, aangezien er geen gevaar bestaat dat de haven tijdens de winter dichtvriest en schepen er bovendien een rechtstreekse toegang hebben tot de oceaan. Ivanov voegde er aan toe dat in Moermansk een moderne haven met een grote goederenoverslag zou kunnen worden gecreëerd. Onder meer wordt een overslag van één miljoen containers per jaar in het vooruitzicht gesteld.

Analisten zeggen dat Moermansk als zeehaven een aantal troeven kan voorleggen. "De haven ligt op relatief korte afstand van Europa en Sint-Petersburg is al overbelast," merkt Mikhail Ganelin, transport-analist bij Troika Dialog, op. "Rusland heeft nood aan meer diepwater-havens die winterbestendig zijn en toegang bieden tot Europa." Er werd niet bekend gemaakt hoeveel er geïnvesteerd zou moeten worden in de uitbouw van een nieuwe haven in Moermansk Bay. Ganelin heeft het over miljarden dollars. Hij voegt er echter aan toe dat de noodzakelijke bijkomende infrastructuur die kosten wellicht nog gevoelig zal opdrijven.

De uitbouw van Moermansk als transport-draaischijf zal volgens Viktor Olersky, Russisch onderminister van transport, pas echter kunnen beginnen wanneer de regering beslist heeft om voor het gebied een bijzonder economische zone te creëren. Het project zou vooral door private investeerders moeten worden gefinancierd. Het mijnbedrijf Kuzbasrazrezugol en het conglomeraat Sibir zouden volgens Olersky bereid zijn om in het project te investeren. In de plannen wordt onder meer gewag gemaakt van een steenkoolterminal met een capaciteit van meer dan twintig miljoen ton per jaar, terwijl ook een petroleumterminal van minstens 12 miljoen ton per jaar is voorzien.

Labels: ,

Amerikaanse farmasector investeert 1 miljard dollar in online reclame

De Amerikaanse farmaceutische sector zal dit jaar 1 miljard dollar uitgeven aan online reclame. Dat is een stijging met 10,6 procent tegenover vorig jaar. Dat bedrag zal de volgende vier jaar verder blijven stijgen. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau eMarketer. Er wordt echter aan toegevoegd dat de groei beperkt zal blijven tot de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor de sector duidelijke richtlijnen voor online reclame-praktijken zal bekend maken, vooral op het gebied van sociale media. De farmasector vertegenwoordigt op dit ogenblik slechts 4 procent van de totale Amerikaanse online reclame.

"De farma-marketeers wachten af," merkt onderzoeksleider Victoria Petrock tegenover het magazine Advertising Age. "De sector probeert weliswaar een aantal strategieën uit, maar weet dat de autoriteiten voorlopig geen strikt afgebakende beleidslijn heeft. Maar zelfs wanneer die richtlijnen er komen, zal er nog altijd een hele tijd uitgeprobeerd moeten worden welke mogelijkheden er binnen die grenzen zijn. De sector beseft dat een online aanwezigheid absoluut noodzakelijk is, maar heeft tot nu toe nog geen doorgedreven inspanningen gedaan om uit te zoeken hoe die markt kan benaderd worden." Tegen het einde van volgend jaar of begin volgend jaar zouden de Amerikaanse autoriteiten met een aantal richtlijnen komen, maar ook dan zullen er wellicht nog vele vragen open blijven.

"Elke enquête toont aan dat consumenten steeds meer online gaan om informatie rond gezondheidszorg te zoeken," aldus een woordvoerder van een farmaceutisch bedrijf tegenover Advertising Age. "Het is echter heel moeilijk om die consumenten te bereiken zonder degelijke richtlijnen, want dan riskeert men een sanctie van de farma-autoriteiten." Uit een onderzoek van het bureau Harris Interactive blijkt dat informatie over gezondheidszorg door 88 procent van de consumenten online wordt gezocht. Ondanks de regulerings-problemen verwacht het reclamebureau Saatchi & Saatchi Wellness dat de sector de vooruitzichten van 1,5 miljard dollar sneller zal halen dan over een periode van vier jaar.

Labels: , ,

Elektrische wagen Thomas Edison gerestaureerd

In Groot-Brittannië is een elektrische wagen van uitvinder Thomas Edison helemaal in zijn oude vorm gerestaureerd. De Britse restaurateur Bob Burrell besteedde acht jaar aan de restauratiewerken. Het is de enige elektrische wagen van Thomas Edison die nog is overgebleven. Het exemplaar stond bijna een halve eeuw in een Londense garage. De waarde van de wagen wordt geraamd op minstens 1 miljoen pond sterling. Edison ontwierp de elektrische wagen om het nut van de batterij aan te tonen. In totaal werden drie exemplaren gebouwd. De andere twee exemplaren zijn echter verloren gegaan. De wagen zou destijds 300 pond sterling hebben moeten kosten, wat alleen de rijken konden betalen.

De wagen werd door Edison, uitvinder van de gloeilamp, in 1912 gebouwd. "Edison wou een batterij met de langste levensduur ontwikkelen," merkt Bob Burrell, professioneel restaurateur van historische racewagens, op tegenover de Britse krant Daily Express. "De elektrische wagens vormden daarvan een onderdeel. Edison kwam vanuit de Verenigde Staten naar Groot-Brittannië en vestigde zich in Dukes Street in Londen, waar hij de drie wagens bouwde. Met één van die wagens reed hij van Schotland naar Londen, waarbij de batterij onderweg werd opgeladen. Het laatste traject van 170 mijl blijft ook nu nog altijd een record."

Bod Burrell wijst erop dat Edison honderd jaar geleden al voorspelde dat elektriciteit de toekomst zou zijn. "Hij merkte op dat alle olie opgebruikt zou raken," voert hij aan. "Men besliste echter dat er meer geld kon worden verdiend door een belasting te heffen op petroleum. Men kan zich niet voorstellen hoe de wereld er nu had uitgezien indien men een eeuw geleden naar Edison had geluisterd." De wagen van Edison, die was uitgerust met vijftien batterijen van twee volt, had een topsnelheid van vijfentwintig kilometer per uur. In vergelijking met andere wagens was dat volgens Burrell destijds een behoorlijke snelheid.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Zweedse meubelconcern Ikea heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover het boekjaar voordien. Ikea zorgt met de aankondiging voor een stijlbreuk. Sinds de oprichting van het bedrijf meer dan zestig jaar geleden werden immers nog nooit winstcijfers bekend gemaakt. De Zweedse groep, de grootste meubelretailer ter wereld, wil volgens Mikael Ohlsson echter transparanter zijn over zijn cijfers. Ohlsson werd vorig jaar aangesteld tot opvolger van Anders Dahlvig, die jarenlang chief executive van het concern is geweest. De omzet van het voorbije boekjaar steeg met 1,4 procent tot 21,8 miljard euro. Het concern merkt op dat de nettowinst de voorbije tien jaar constant tussen 10 procent en 13 procent van de omzet heeft vertegenwoordigd. Ingvar Kamprad, oprichter van Ikea, geldt als één van de rijkste ondernemers ter wereld.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Continental Airlines en United Airlines hebben hun fusie afgerond. Dat werd door beide ondernemingen officieel aangekondigd. Het aandeel van de nieuwe groep staat voortaan genoteerd op de beurs van New York. De nieuwe onderneming United Continental Holdings wordt wereldwijd marktleider van de luchtvaartsector. De aandeelhouders van de twee bedrijven hadden midden september ingestemd met de fusie, die in mei van dit jaar was aangekondigd. De operatie heeft ook de goedkeuring gekregen van de Europese en Amerikaanse concurrentieautoriteiten. De vliegtuigen zullen op termijn de naam van de fusiemaatschappij United op hun romp dragen, terwijl op de staart van het het toestel het logo van Continental zal prijken. De fusiegroep wordt geleid door Jeff Smisek, de gewezen chief executive van Continental Airlines.


Eik Banki, de belangrijkste bank van de Faröer Eilanden, zal worden overgenomen door de Deense staat. De Deense financiële autoriteiten merken op dat de bank er niet in geslaagd is het gewenste solvabiliteitsniveau te bereiken. Beslist werd dat het Deense overheidsbedrijf Financial Stability de activiteiten van Eik Banki overneemt, zowel in Denemarken als op de Faröer Eilanden. Eik Banki is ook een belangrijke Deense online bank. Met de overname wil Denemarken de bank herstructureren en opnieuw levensvatbaar maken, om de financiële instelling vervolgens weer in privéhanden te laten overgaan. Het is nog niet duidelijk binnen welke tijdspanne dat zou gebeuren. Eik Banki heeft meer dan de helft van de financiële markt in handen op de Faröer Eilanden, een autonoom Deens gebied dat 49.000 inwoner telt.


De Duitse autoconstructeur BMW roept wereldwijd 350.800 wagens terug voor een mogelijk probleem met het systeem van de rembekrachtiging. Voor de Verenigde Staten gaat het om 198.000 wagens. Tussen de teruggeroepen wagens zitten ook 5.800 exemplaren van dochtermerk Rolls Royce. Bij de getroffen voertuigen kan zich lekkage voordoen in het systeem voor de rembekrachtiging, waardoor de remkracht verminderd kan worden. Tot dusver zijn nog geen meldingen bekend van ongevallen te wijten aan het euvel. Ian Robertson, verkoopsdirecteur van de Duitse autoconstructeur, wees erop dat er desondanks werd voor gekozen om de wagens terug te roepen, zoals elke verantwoordelijke autobouwer zou doen. Er wordt aan toegevoegd dat niet noodzakelijk bij alle teruggeroepen wagens het defect zou worden vastgesteld, maar er wordt wel op gewezen dat de eigenaars hun auto toch voor een nazicht zouden moeten binnenbrengen.


De ministers van financiën van de Europese Unie zijn het erover eens dat de stresstests voor banken op geregelde tijdstippen georganiseerd moeten worden. De publicatie van de eerste stresstests in juli heeft volgens Belgisch minister van financiën Didier Reynders aangetoond dat de oefening nodig is om het vertrouwen in de banksector te herstellen. In Ierland werd nogmaals geïllustreerd dat sommige banken nog steeds met enorme problemen kampen. De Ierse regering kondigde astronomische bedragen aan om de bank Anglo Irish van de ondergang te redden. De interventie doet het Ierse begrotingstekort stijgen tot 32 procent en de staatsschuld tot bijna 100 procent. De Ierse regering benadrukte dat ze vasthoudt aan haar engagement om haar begrotingstekort over vier jaar teruggebracht te hebben tot 3 procent. Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, sprak van een belangrijke stap voor de stabiliteit van de eurozone.


Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft Motorola, fabrikant van mobiele telefoons, voor de rechter gedaagd. Motorola zou bij zijn nieuwste mobiele telefoon, die gebruik maakt van de Android-software van Google, octrooirechten van Microsoft hebben geschonden. De klachten van Microsoft gaan onder meer over de e-mailfunctie en de applicaties voor de agenda en het adresboek van de nieuwe smartphone van Motorola. Microsoft eist via een procedure bij de federale rechtbank in Washington en bij de International Trade Commission in de Verenigde Staten dat rivaal Motorola de schending van zijn patentrechten stopt. Horacio Gutierrez, bestuurder bij Microsoft, benadrukte dat het softwareconcern om verantwoordelijkheid heeft tegenover zijn klanten, zakelijke partners en aandeelhouders om te waken over de miljarden dollars die worden geïnvesteerd in innoverende producten.


Oliemaatschappij British Petroleum heeft tot nu toe 11,2 miljard dollar aan kosten gemaakt als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico. Dat heeft het Britse concern zelf bekendgemaakt. Door de ontploffing op het olieplatform Deep Horizon afgelopen april kwamen elf mensen om het leven. De explosie en ondergang van het boorplatform had de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg, waarbij honderden miljoenen liters olie in de Golf van Mexico stroomden. De geëxplodeerde oliebron is inmiddels definitief gedicht. De olie heeft zich over een gigantisch oppervlak verspreid. Uit een onderzoek van Greenpeace dat de olie zich tot 500 kilometer van het lek heeft verspreid. Toch worden steeds meer wateren opengesteld voor visserij. Amerikaanse autoriteiten meldden dat het gebied ten oosten van Louisiana schoon genoeg is om bevist te worden. In ongeveer 11 procent van de Golf van Mexico is vissen tot nader order verboden.


De Europese landen zijn bereid twee van hun negen zetels in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op te geven ten gunste van een aantal opkomende economische machten, vooral in Azië. Dat hebben de Europese minister van financiën tijdens een informeel beraad afgesproken. De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds telt op dit ogenblik vierentwintig zetels, waarvan er negen aan Europa zijn toegewezen. Belgisch minister van financiën benadrukte echter dat er over deze toegeving alleen zal kunnen onderhandeld worden indien de Verenigde Staten terugkomen op hun eis om het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds tot de statutaire twintig leden terug te brengen. Ook zouden de Verenigde Staten moeten afzien van hun recht om meerderheidsbeslissingen te blokkeren.


Het Franse luxeconcern heeft beslist om de prijzen voor zijn lederen tassen en accessoires te verhogen. Volgens een aantal bronnen zou het om een verhoging tot 9 procent kunnen gaan. Daarbij wordt opgemerkt dat de prijs voor grondstoffen zoals leder en katoen de voorbije periode duurder zijn geworden. De prijsverhoging geldt alleen voor Europa. Volgens analisten wil het Franse bedrijf met deze stap de prijzen op de Europese markt gelijktrekken met de bedragen die door Aziatische klanten moeten worden betaald. Het Franse modehuis had onlangs toegegeven met een prijskloof geconfronteerd te worden, waarbij het prijsniveau in Japan en China te hoog mag tegenover Europa. Het luxeconcern, dat de helft van de operationele winst van de groep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVHM) vertegenwoordigt, had ook in juli de prijzen al met 2 procent opgedreven.


De Japanse autofabrikant Toyota zal zich de volgende jaren richten op een aanzienlijke stijging van de verkoop van hybride wagens in Europa. Dat heeft Didier Leroy, topman van Toyota Europa, gezegd. Hij voegde er aan to dat het volume ten opzichte van benzinewagens over vijf jaar nog relatief klein zal zijn, maar zou op dat ogenblik in absolute aantallen al wel een belangrijke groei zijn gerealiseerd. Leroy merkte daarbij op dat het marktaandeel nog beperkt blijft, maar de trend in Europa is volgens hem bijzonder positief. Concrete doelstellingen over het marktaandeel wenste de topman van Toyota Europa niet te geven, maar dat zal volgens hem in ieder geval gevoelig hoger liggen dan het huidige niveau. Hybride wagens hebben op dit ogenblik een marktaandeel van ongeveer 1 procent. Belangrijk is volgens Leroy nu om de productiekosten verder omlaag te brengen in verhouding tot de benzinewagens.


Toeleveranciers van de auto-industrie gaan bijzonder moeilijke tijden tegemoet. Ondanks het herstel in de autosector bestaat de kans dat wereldwijd nog eens 20 procent van de leveranciers volgend jaar failliet gaat. Dat heeft het adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants gezegd. Ongeveer driehonderdvijftig toeleveranciers hebben de afgelopen jaren hun faillissement moeten aanvragen vanwege de wereldwijde financiële crisis. De auto-industrie kreeg tijdens de economische crisis zware klappen. Tijdens die periode is er volgens Roland Berger 200 miljard euro aan omzet en 75 miljard euro aan winst verdampt. Volgens het adviesbureau zullen het komende jaar vooral leveranciers worden getroffen die achterblijven op het gebied van innovatie. Roland Berger raadt leveranciers daarom aan meer aandacht te besteden aan winstgevende opdrachten.


De Griekse premier Georgos Papandreou heeft een parlementair onderzoek aangekondigd naar de omstandigheden van de Griekse financiële crisis en de rol die de Amerikaanse bank Goldman Sachs daarin heeft gespeeld. Volgens een aantal bronnen zullen de parlementaire onderzoeksgroepen tegen het einde van dit jaar hun werkzaamheden aanvatten. Het onderzoek zou tot negen jaar teruggaan in de tijd, tot het ogenblik dat Griekenland toetrad tot de eurozone. Negen jaar geleden, kort kort voordat Griekenland mocht toetreden tot de eurozone, zou de Amerikaanse bank Goldman Sachs de Griekse overheid geholpen hebben om in het geheim miljarden euro’s te lenen. Daardoor zou Griekenland een gedeelte van zijn schulden hebben verdoezelen, zodat er op papier voldaan werd aan de voorwaarden voor een toetreding tot de eurozone.


In een Zwitserse gevangenis is de tweeënveertigjarige Oostenrijkse informant, die Zwitserse bankgegevens over Duitse belastingontduikers aan de Duitse fiscus zou hebben verkocht, dood teruggevonden. Aangenomen wordt dat de man, wiens identiteit niet is vrijgegeven, zelfmoord heeft gepleegd. De Oostenrijker zat sinds half september in de gevangenis op verdenking van economische spionage. De man zou begin dit jaar gegevens van tweeduizend klanten van Zwitserse banken op een cd-rom hebben geperst en voor 2,5 miljoen euro aan de Duitse belastingsdienst hebben verkocht. Volgens de Zwitserse overheid had de man de Zwitserse bankgegevens gestolen. De affaire zorgde voor een behoorlijke vertroebeling van de relaties tussen Zwitserland en Duitsland. De informant was afkomstig uit het Oostenrijkse Tirol, maar woonde in de Zwitserse stad Winterthur.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft bekendgemaakt dat het de tweede schijf deblokkeert van een krediet dat in februari werd toegekend aan Irak. Het gaat om een bedrag van 741 miljoen dollar. Volgens het muntfonds heeft Irak voldoende vooruitgang geboekt bij de modernisering van het beheer van zijn overheidsfinanciën. Daarbij wordt opgemerkt dat de Iraakse overheid in bijzonder moeilijke omstandigheden toch in geslaagd is om een macro-economische stabiliteit te bewaren. In totaal werd voor Irak een leningprogramma van 3,7 miljard dollar gereserveerd. Inmiddels is al 1,2 miljard dollar ter beschikking gesteld van de Iraakse regering. Het muntfonds merkt op dat Irak over twee jaar wellicht weer een positieve balans zal kunnen voorleggen. Er werd aan toegevoegd dat de heropbouw van de openbare infrastructuur een stimulans zal vormen voor economische groei.


Het Franse farmabedrijf Sanofi-Aventis zou van plan zijn een hoger bod uit te brengen op het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Eerder bood de Franse groep 18,5 miljard dollar voor de overname, maar zou bereid zijn om dat bedrag op te trekken, op voorwaarde dat Genzyme het voorstel als een vriendelijke overname zou beschouwen. Sanofi zou voor de overname inmiddels al voor 10 miljard dollar aan leningen onderhandeld hebben bij een aantal banken. Genzyme is wereldleider in geneesmiddelen tegen genetische aandoeningen. Henri Termeer, oprichter en chief executive van Genzyme, maakte al bekend bereid te zijn om midden volgend jaar op te stappen indien dat de overname zou kunnen vergemakkelijken. Termeer had het eerdere aanbod van Sanofi-Aventis verworpen, maar zegt nu meer open te staan voor de toenaderingspoging.


Meer Nieuws

Friday, October 01, 2010

Yuri Luzhkov bood buitenlandse bedrijven zekerheid

Het vertrek van de Moskouse burgemeester Yury Luzhkov zal geen negatieve impact hebben op de Russische economie, maar dreigt wel onzekerheid te creëren in de Russische hoofdstad, wat mogelijk zal leiden tot een tijdelijke terugval, vooral in de immobiliënsector. Dat hebben een aantal buitenlandse bedrijfsleiders gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat Luzhkov en zijn bewindsploeg wel in verband werden gebracht met een uitgebreide corruptie, maar de politieke machine die ze hadden opgebouwd, had volgens de bedrijfsleiders aan buitenlandse ondernemingen jarenlang zekerheid geboden. Na het ontslag van Luzhkov door de Russische president Dmitry Medvedev zouden al die politieke contacten op losse schroeven zijn komen te staan.

"We hebben jaren inspanningen gedaan om tegemoet te komen aan de zware eisen van diverse autoriteiten," merkt een niet nader genoemde vertegenwoordiger van een Europees bedrijf op tegenover de krant The Moscow Times. "Nu moet er wellicht helemaal opnieuw worden begonnen. Dat zal helaas opnieuw veel geld en tijd kosten." Een vertegenwoordiger van een Amerikaans bedrijf zegde te vrezen dat er de volgende maanden wellicht geen vooruitgang meer zal geboekt worden en dat er mogelijk met een terugslag moet rekening worden gehouden. Hij voegde er aan toe dat de ambtenaren wellicht in de eerste plaats hun posities zullen willen veilig stellen en er dus niet al teveel productiviteit moet worden verwacht.

De Amerikaanse gesprekspartner van de krant merkte nog op te vrezen dat het ontslag van Luzhkov tot een open oorlog zou kunnen leiden. "Er is immers bijzonder veel geld in het spel en dat zou tot een lelijke strijd kunnen leiden," voerde hij nog aan. Moskou is niet alleen het politieke centrum, maar ook het financiële hart van Rusland. Ongeveer 80 procent van de Russische financiën stromen door Moskou, terwijl de hoofdstad ook verantwoordelijk is voor één vijfde van het Russische bruto binnenlandse product. Dat betekent dat de controle over Moskou voor Rusland een dossier van nationaal belang is. Vooral op het gebied van vastgoed wordt een belangrijke veldslag verwacht. Die sector was immers grotendeels in handen van Inteko, het vastgoedbedrijf van de echtgenote van Luzhkov.

Labels: , ,

Polytechnisch Museum Moskou wordt innovatiecentrum

Het Brits-Ierse bedrijf Event Communication heeft de opdracht gekregen om een ontwerp te maken voor de toekomst van het Polytechnisch Museum van Moskou. Bedoeling is dat het vervallen museum evolueert tot een modern wetenschapscentrum. Esthet Dugdale, creatief directeur van Event Communications, merkt op dat het complex een centrum van innovatie op het hoogste onderzoeksniveau moet worden en bovendien moet zorgen voor een dynamische beleving bij de bezoeker. Het Polytechnisch Museum in gevestigd in een groot gebouw, daterend uit de periode voor de Russische revolutie. De renovatie van het complex, dat gelegen is in de wijk Kitai-Gorod, zal honderden miljoen dollar kosten.

In totaal zouden vier bureaus aan de aanbesteding van het project hebben deelgenomen. De andere drie kandidaten waren het Spaanse CosmoCaixa, het Amerikaans Ralph Appelbaum Associates en het Amerikaans-Canadese Lord Cultural Resources. Aan Event Communications, gespecialiseerd in het design van musea, werd de opdracht gegeven om de functies van het nieuwe museum te omschrijven, een nieuwe benadering te formuleren voor de collectie en het bepalen van de omkadering die nodig zou zijn voor de toekomstige werking. Ook moeten de functies worden omschreven van een ander museumcomplex dat buiten Moskou zal worden gebouwd. De site zou op basis van die visie worden gekozen.

Het hele project zou zes jaar in beslag nemen en zou minstens 250 miljoen dollar kosten. De conceptstudie moet tegen februari volgend jaar klaar zijn. Het is niet bekend hoeveel geld Even Communications voor de opdracht ontvangt. Volgens een aantal bronnen zou daarvoor een bedrag van 300.000 euro zijn voorzien. Boris Saltykov, directeur van het Polytechnisch Museum, merkte op dat het complex zou voorzien worden van een aantal winkels en horeca-infrastructuur om een bijkomend inkomen te generen. De tussenkomst van de Russische staat zou worden teruggeschroefd tot 25 procent van het budget. Het personeel zou van zeshonderd tot tweehonderdvijftig mensen worden teruggebracht.

Labels: , , ,

Groeimarkten belangrijk terrein voor televisiesector

De televisiesector kan op korte termijn een belangrijke omzetgroei realiseren in een aantal groeimarkten, zoals Brazilië, India, China en Indonesië. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Media Partners Asia. De onderzoekers merken daarbij op dat zowel het kijkerspubliek als de televisiereclame op die markten een snelle groei kennen. Vivek Couto, executive director van Media Partners Asia, wees er daarbij echter op dat India op televisiegebied twee cyclussen achterloopt op China. Hij merkte daarbij onder meer op dat de Indiase en Indonesische televisiemarkt een maximale concentratie van amper 60 procent kennen, terwijl in landen zoals China, Brazilië en Rusland een percentage van minstens 94 procent wordt gehaald.

Vivek Couto merkte verder op dat commerciële mogelijkheden van betaaltelevisie in India nog bijzonder uitgebreid zijn. De topman van Media Partners India voerde daarbij onder meer aan dat de Indiase televisiemarkt nog niet door het internet onder druk wordt gezet. Betaaltelevisie heeft in India een penetratie van 78 procent, wat volgens Couto gevoelig hoger ligt dan in andere landen. Op het gebied van digitale televisie heeft India daarentegen een belangrijk nadeel tegenover China, dat over zes jaar een penetratie van 100 procent zal kennen. Die transformatie zou te danken zijn aan de grote greep van de Chinese overheid op de televisiemarkt.

De onderzoekers merken ook op dat India vorig jaar 5,3 miljard dollar aan televisiereclame genereerde. Dat zou over vier jaar verder stijgen tot 9,6 miljard dollar. Dat is volgens Media Partners Asia een belangrijke kloof met China, waar een toename van 11,2 miljard dollar tot 19,6 miljard dollar in het vooruitzicht wordt gesteld. In Brazilië zou zelfs een groei van 59,3 miljard dollar naar 101,9 miljard dollar worden opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat de televisiesector in India amper 4 dollar per inwoner genereert. Dat komt in de buurt van Rusland, waar een bedrag van 5 dollar per inwoner zou worden genoteerd. In Brazilië bedragen die inkomsten echter 50 dollar.

Labels: ,

Russisch bedrijf wil comfortabel ruimtehotel lanceren

Het Russische bedrijf Orbital Technologies heeft plannen bekend gemaakt om een ruimtestation te lanceren. Het hotel zou over zes jaar gelanceerd kunnen worden. De ruimtetoeristen zouden naar hun kosmische bestemming worden gebracht met de Soyoez-ruimtependel, die ook kosmonauten naar het International Space Station (ISS) brengt. Details over de bouw en de prijs van het ruimtehotel werden niet bekend gemaakt. Sergei Kostenko, chief executive van Orbital Technologies, merkt op dat ruimtetoeristen zich tot nu toe tevreden moesten stellen met de beperkte ruimte van het internationaal ruimtestation, dat ze moesten delen met astronauten en hun experimenten. Het ruimtehotel zou de toeristen een groter comfort bieden.

"Het interieur van het hotel zal in niets herinneren aan het internationale ruimtestation", merkte Sergei Kostenko, chief executive van Orbital Technologies, op tegenover het persbureau RIA Novosti. "Een hotel moet een comfortabel interieur hebben. Het zal ook mogelijk zijn om door grote patrijspoorten naar de aarde te kijken." Het ruimtehotel zou zich volgens Kostenko in de eerste plaats richten tot rijke toeristen en onderzoekers van privébedrijven die in de ruimte research willen doen. Hij voegt er aan toe dat de eerste module van het hotel vier cabines voor zeven personen zou tellen. Details over de verblijfskosten werden niet bekend gemaakt. Achter het project zouden Russische en Amerikaanse investeerders schuilgaan.

Orbital voert aan dat de maaltijden volgens de individuele smaak van de ruimtetoeristen zouden worden samengesteld. Hij voegde er aan toe dat eraan gedacht wordt om de maaltijden voor het vertrek naar de ruimte door bekende meesterkoks te laten bereiden. Er werd niet bekend gemaakt hoe het ruimtehotel zal worden gebouwd, maar de Russische satellietproducent Energia zou als constructeur worden ingeschakeld. Energia bouwt ook de Soyoez-ruimtependel en het Progress-cargoschip dat voorraden naar het ruimtestation brengt. Volgens Kostenko zijn er al een aantal contracten ondertekend met Energia en het Russische federale ruimtevaartagentschap Roscosmos. Volgens Roscosmos zou het hotel ook een opvang kunnen zijn voor astronauten bij een mogelijk incident in het ruimtestation.

Labels: , , ,

Satelliet-navigatie wordt cruciaal in tsunami-bestrijding

Navigatie-satellieten kunnen in de toekomst mogelijk een cruciale rol vervullen in het voorspellen van tsunami-gevaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP). De onderzoekers merken daarbij op dat tsunami-golven in de open oceaan slechts enkele centimeters hoog zijn, maar toch voldoende atmosferische vibraties veroorzaken die tot in de ionosfeer, driehonderd kilometer hoog in de atmosfeer, kunnen worden opgemerkt. Die signalen kunnen volgens de onderzoekers door navigatie-satellieten worden opgevangen. Op die manier zouden tsunami-golven honderden kilometer voor ze aan land komen, kunnen worden opgemerkt.

Uit een studie van drie recente tsunami's konden de Franse onderzoekers aantonen dat de effecten van in de ionosfeer toenemen met de hoogte van de golven. Daarbij werd opgemerkt dat de tsunami die eind februari dit jaar Chili trof, in het midden van de Stille Oceaan slechts tien centimeter hoog was. Meer die lage tsunami-golven kunnen wel meer dan honderd kilometer lang zijn. Tijdens een tsunami deinen honderden vierkante kilometer oceaanmassa nagenoeg gelijktijdig op en neer. Dat produceert volgens de onderzoekers een ritmische beweging in de atmosfeer. Dat veroorzaakt uiteindelijk tot een verandering in de densiteit van de vrije elektronen in de atmosfeer.

Die verandering is volgens de onderzoekers voldoende krachtig om de signalen van navigatie-satellieten te beïnvloeden. Dat biedt volgens hen de mogelijk te doen om tsunami's tijdig te voorspellen. Daardoor zou er vroeg genoeg alarm kunnen worden geslagen, zodat de schade van de natuurramp beperkt zou kunnen blijven. Emile Okal, geofysicus aan de Northwestern University in de Amerikaanse staat Illinois, maakt gewag van een uniek onderzoek, maar hij merkt op dat er al langere tijd is geweten dat satelliet-navigatie een rol zou kunnen spelen in de tsunami-controle. Er blijft volgens hem echter nog een bijzonder lange weg af te leggen vooraleer er een efficiënte en haalbare toepassing zal kunnen worden ontwikkeld.

Labels: ,

Oahu Amerikaans voorloper met klimaatvriendelijk transport

Het Hawaiiaanse eiland Oahu is een Amerikaans pionier op het gebied van klimaatvriendelijk transport en duurzame energie-infrastructuur. Het lokale gasbedrijf Hawaii Gas Company heeft een samenwerking tot stand gebracht met autobouwer General Motors om tegen het midden van het decennium een uitgebreide infrastructuur voor brandstofcellen op basis van waterstof uit te bouwen. Daarbij wordt opgemerkt dat Hawaii de ideale omgeving is om de technologie uit te testen. Een grote drempel voor de implementering van de technologie zijn de zware investeringen in infrastructuur. Oahu heeft echter een beperkte oppervlakte, waardoor wagens geen grote afstanden moeten afleggen en daarbij in gebieden zonder voldoende infrastructuur zouden komen.

"Oaha is een klein en geïsoleerd eiland, maar heeft bovendien al een constante bevoorrading van waterstof," merkt de Amerikaanse krant Los Angeles Times op. "Waterstof is immers een bijproduct van de lokale gasproductie en wordt al gepompt in een pijpleiding van ruim duizend kilometer. Hawaii Gas Company heeft op dit ogenblik al een waterstof-productie die overeenkomt met 7.000 gallons olie per dag. Dat is voldoende om 15.000 voertuigen met brandstofcellen te voeden. Het verdubbelen van die productie zou bovendien slechts een minimale inspanning vergen." Door de beschikbaarheid van het waterstof zouden de installatiekosten van een netwerk van enkele miljoenen dollar te herleiden tot een investering van 300.000 dollar tot 500.000 dollar.

De bedoeling is om een aantal oplaadstations te bouwen langs een wegennetwerk van vijfentwintig kilometer rond de hoofdstad Honolulu. De stations zouden hun waterstof uit de bestaande pijpleiding kunnen onttrekken en dan protonen en elektronen van elkaar gescheiden. Geïsoleerd creëren de elektronen elektriciteit. Autobouwer General Motors heeft op dit ogenblik al zijn testprogramma Project Driveway lopen. Daarbij werden bijna honderdtwintig exemplaren van het model Chevy Equinox uitgerust met brandstofcellen en uitgeleend aan consumenten. Vijftig wagens zouden naar Hawaii worden overgebracht. De autobouwer hoopt tegen het midden van het decennium meer exemplaren op de markt te kunnen brengen.

Labels: , , , ,

Zes landen vertegenwoordigen 80 procent duurzame patenten

Drie Europese landen zijn mee toonaangevend in de ontwikkeling van innovaties in duurzame technologieën. Dat is de conclusie van een rapport van het European Patent Office (EPO). Daarbij wordt opgemerkt dat Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië samen met Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea 80 procent vertegenwoordigen van alle patenten die op het gebied van duurzame technologieën worden ingediend. Benoît Battistelli, hoofd van het Europese patentbureau, merkt wel op dat China, India en Brazilië hun achterstand ophalen en in een aantal niche-sectoren zware inspanningen leveren.

Battistelli wijst erop dat China op dit ogenblik leidinggevend is in windenergie, hoewel het land in die sector tot amper vijf jaar geleden amper patenten had ingediend. India en Brazilië richten zich volgens hem vooral op fotovoltaïsche projecten en waterkrachtcentrales. Battistelli merkt daarbij op dat vooral initiatieven en regelgeving van de overheden investeringen in duurzame energie stimuleren. Het is volgens hem absoluut noodzakelijk dat een wettelijk kader wordt gecreëerd om die investeringen te stimuleren. Battistelli merkt op dat de sector ook bereid is om zich voor ontwikkelingslanden flexibeler op te stellen.

De topman van het Europese patentbureau merkt op dat de transfer van technologie een cruciaal element vormt in de klimaatbesprekingen. "Sommigen merken op dat patenten een hinderpaal vormen voor de transfer van technologie," voert Battistelli aan tegenover de website Euractiv.com. "Volgens een aantal critici beletten patenten de verspreiding van innovaties in de duurzame technologiesector. Tot nu zijn er voor die beweringen echter geen harde bewijzen aangevoerd." Hij voegde er aan toe dat het rapport van het Europese patentbureau moet bijdragen tot het debat over de klimaatverandering en technologie-transfer.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Hewlett-Packard, het grootste technologiebedrijf van de wereld, heeft Leo Apotheker aangewezen als opvolger voor Mark Hurd. Apotheker, de gewezen topman van het Duitse softwarebedrijf SAP, wordt als een software-veteraan bestempeld. Mark Hurd stapte begin september van Hewlett-Packard over naar concurrent Oracle. Hurd had ontslag genomen bij Hewlett-Packard nadat hij was beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Ook Apotheker stapte eerder dit jaar onverwacht op bij SAP, waar hij meer dan twintig jaar werkte. Analisten zeggen dat Hewlett-Packard met Apotheker een goede keuze heeft gemaakt. Het Amerikaanse concern boekt immers belangrijke successen bij de verkoop van computers, informatica-services en printers, maar op het gebied van software kan het bedrijf volgens de analisten nog gevoelige vooruitgang boeken.


Speelgoedfabrikant Fisher-Price heeft uit veiligheidsoverwegingen meer dan tien miljoen stuks speelgoed teruggeroepen. Het gaat alleen om artikelen die in de Verenigde Staten en in Canada worden verkocht. Fisher-Price haalt onder meer miljoenen driewielers uit de schappen. Ook heeft het bedrijf consumenten opgeroepen om artikelen die op de terugroeplijst staan, terug naar de winkel te brengen. Een bepaald type hoge kinderstoel zou onveilig zijn en ook bepaalde speelgoedautootjes zouden risico's inhouden voor kinderen. Fisher-Price is onderdeel van het Mattel-concern. Het bedrijf heeft zijn klanten een gratis herstelling of een vergoeding onder een andere vorm beloofd. Volgens de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission hebben de hoge stoelen en driewielers bij een aantal kinderen verwondingen veroorzaakt.


Bij het Duitse chemiebedrijf Bayer heeft de Nederlander Marijn Dekkers zijn taak als chief executive opgenomen. Dekkers is de opvolger van Werner Wenning. Het is de eerste keer dat Bayer een buitenlander en ook een buitenstaander aan het hoofd zet. Dekkers komt over van het Amerikaanse Thermo Fischer Scientific, producent van laboratoriumapparatuur. Hij was voordien nog aan de slag bij Allied Signal en General Electric, waar hij diverse onderzoeksactiviteiten leidde. Dekkers studeerde aan de universiteiten van Nijmegen en Eindhoven en is scheikundig ingenieur van opleiding. De nieuwe chief executive liet al verstaan dat Bayer een aantal grote overnames niet uitsluit. De nieuwe topman zegt vooral de farmaceutische en agriculturele activiteiten van het Duitse concern verder te willen uitbreiden. Dekkers ontkent ook dat Bayer zou overwegen om zijn chemische divisie van de hand te doen.


Verzekeraar American International Group (AIG) verkoopt AIG Star en AIG Edison, twee Japanse levensverzekeringstakken, voor een bedrag van 4,8 miljard dollar aan het Amerikaanse Prudential Financial. De verkoop wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond. De verzekeraar heeft de extra financiële middelen nodig. Het concern, dat tijdens de kredietcrisis in de problemen kwam, moet de Amerikaanse belastingbetaler nog 90 miljard dollar terugbetalen. In totaal ontving het concern ruim 180 miljard aan staatssteun. De verkoop van de Japanse divisies is naar eigen zeggen een nieuwe stap in het terugbetalingsprogramma van de verzekeraar. Prudential Financial heeft al diverse activiteiten in Japan en wil die graag uitbreiden. AIG Star en AIG Edison bieden onder meer levensverzekeringen aan. Bij de twee takken werken in totaal ruim tienduizend mensen. Prudential Financial is naar eigen zeggen niet van plan het beleid van de twee divisies te veranderen. De rechten van klanten blijven volgens het concern gewaarborgd.


Als er geen maatregelen getroffen worden, zal het nog vijf jaar duren alvorens de arbeidsmarkt in de industrielanden op het niveau van voor de crisis zit. Dat staat in een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarbij wordt gewag gemaakt van een lange arbeidsmarktrecessie. Door de economische en financiële crisis zijn volgens het rapport wereldwijd bijna 30 miljoen arbeidsplaatsen verloren gegaan. Hoewel de economie ondertussen in vele landen opnieuw groeit, herstelt de arbeidsmarkt zich langzamer dan tot nu toe gedacht. In Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen vertonen de arbeidsmarkten dankzij die economische groei opnieuw bemoedigende signalen, maar elders zijn de vooruitzichten volgens de organisatie beduidend gedaald. Eerder had de organisatie verwacht dat de arbeidsmarkten van de industrielanden over drie jaar opnieuw op het précrisis-niveau zouden zitten.


Rahm Emanuel, de stafchef van de Amerikaanse president Barack Obama, heeft zijn ontslag ingediend. Er circuleerden al een tijdje geruchten over het ontslag. Emanuel wil een gooi doen naar het burgemeesterschap van Chicago, de thuisbasis van Barack Obama. De stafchef van de Amerikaanse president maakt er al een hele tijd geen geheim van dat hij geïnteresseerd is in die functie. Tegelijk lag hij onder vuur. Onder meer werd hem onder meer verweten door zijn harde opstelling mee verantwoordelijk te zijn voor de niet al te beste relatie tussen president Obama en het Amerikaanse Congres. De stafchef is één van de machtigste personen in de omgeving van de Amerikaanse president. Vermoedelijk wordt Rahm Emanuel opgevolgd door Pete Rouse, een belangrijk adviseur in het Witte Huis en al stafchef van Obama toen die nog senator was.


Het Spaanse olieconcern Repsol gaat in Brazilië een samenwerkingsverband aan met het Chinese staatsoliebedrijf Sinopec ter waarde van 17,8 miljard dollar. De maatschappijen gaan in Brazilië gezamenlijk olievelden ontwikkelen. Sinopec investeert ruim 7,1 miljard dollar in het samenwerkingsproject, waarin het Chinese concern een belang krijgt van 40 procent. De overige 60 procent blijft in handen van Repsol. Dankzij de investering van Sinopec komen de benodigde financiële middelen vrij voor Repsol om olievelden in Brazilië te ontwikkelen. De joint venture wordt één van de grootste Latijns-Amerikaanse energie-projecten die door buitenlandse groepen worden gecontroleerd. Het project betekent één van de grootste investeringen van Sinopec. Vorig jaar werd het Zwitserse Addax Petroleum overgenomen voor een bedrag van 7,2 miljard dollar.


Het Nederlandse mediaconcern Thieme Group heeft voor zes van haar bedrijven uitstel van betaling aangevraagd. Zodra de rechtbank een bewindvoerder heeft aangesteld, zal volgens Thieme worden gekeken naar de mogelijkheden van een doorstart. Bij de zes betrokken bedrijven werken negenhonderd mensen. De activiteiten worden voorlopig verder gezet. De bewindvoerder zal ook kijken wat er met de andere bedrijven van de Thieme Groep moet gebeuren. Ook voor de zevenentwintig overige Thieme-ondernemingen zou de situatie immers niet rooskleurig zijn. Dat is onder meer het gevolg van moeilijke omstandigheden in de uitgeverijbranche en door opgebouwde schulden en verliezen uit het verleden. In februari van dit jaar gingen al vijf bedrijven van de Thieme Groep failliet. Drie andere ondernemingen werden verkocht.


Geir Haarde, de voormalige premier van IJsland, is de eerste politieke leider van de wereld die zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor zijn aandeel in de bankencrisis. Het IJslandse parlement volgde met een nipte meerderheid het rapport van een onafhankelijke commissie. Die beschuldigde eerder dit jaar enkele politici, onder wie Haarde, van grove nalatigheden en inbreuken tegen de wetten van ministeriële verantwoordelijkheid. Haarde riskeert een geldboete of een celstraf van maximaal twee jaar. IJsland stortte twee jaar geleden in de afgrond, toen in de nasleep van het instorten van Lehman Brothers ook Kaupthing, Landsbanki en Glitnir, de drie grootste banken van IJsland over de kop gingen. Haarde zou zich eerst als minister van financiën en later als premier te laks hebben opgesteld bij de verregaande deregulering van de bankensector.


De Zweedse kledingretailer Hennes & Mauritz (H&M) gaat dit jaar minder winkels openen dan gepland, vooral omdat in het door economische perikelen getroffen zuiden van Europa verschillende geplande winkelcentra vertraging opliepen. Oorspronkelijk werd voorzien dat de keten dit jaar 240 winkels zou openen. Uiteindelijk zullen er twintig winkels minder openingen worden gerealiseerd. Dat is gebleken bij de bekendmaking van de resultaten van het derde kwartaal. Tijdens die periode steeg de omzet van de keten met 14 procent tot 2,9 miljard euro. De nettowinst steeg met 23 procent tot 459,7 miljoen euro. De keten deed de afgelopen maanden inspanningen om de zuinigere consument te blijven aantrekken. Dat leidde in augustus tot een vergelijkbare omzetgroei met 14 procent. De Zweedse kledinggroep merkte verder op dat de nieuwe herfstcollectie goed is onthaald en dat de vergelijkbare omzetgroei tijdens de maand september tot 15 procent is versneld.


Procter & Gamble zou mogelijk geïnteresseerd zijn om het cosmeticamerk Nivea van Beiersdorf over te kopen, mits de prijs en de voorwaarden kloppen en het initiatief van Beiersdorf zou komen. Dat heeft Robert McDonald, de topman van Procter & Gamble, gezegd in een kranteninterview. McDonald merkte op Nivea een schitterend wereldmerk te vinden. In een officiële reactie op de uitlatingen van zijn topman haastte Procter & Gamble zich om te ontkennen dat er sprake zou zijn van een vijandig bod. Procter & Gamble is door analisten eerder al gelinkt aan Beiersdorf. De analisten zien daarin voor Procter & Gamble immers een kans om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse thuismarkt. Beiersdorf zou Procter & Gamble de mogelijkheid bieden om zijn aanwezigheid in Latijns-Amerika en Azië te versterken. Een aantal van die gebieden kent een gevoelig grotere groei dan de Amerikaanse markt.


De Nederlandse ondernemer Victor Muller, topman van de automerken Spyker en Saab, is door Automotive News Europe verkozen tot ondernemer van het jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat Muller buitengewone vasthoudendheid heeft getoond tijdens de langdurige onderhandelingen over de aankoop van Saab Automobile van General Motors. Muller heeft volgens het magazine Saab van de ondergang gered en wist het merk voor de toekomst te behouden. Saab heeft volgens Muller in korte tijd al veel bereikt. Hij wees er daarbij op dat de wereldwijde organisatie werd versterkt en met succes een nieuw model op de markt werd gebracht. Verder wees hij op de nieuwe parnterships die werden aangegaan. Muller voegde er aan toe dat Saab klaar is voor de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën. Saab wil volgend jaar twee nieuwe modellen op de markt brengen.


De bedrijven achter The New York Times, The Washington Post en USA Today investeren samen 12 miljoen dollar in de Californische start-up Ongo. Het bedrijf werkt aan een dienst om digitaal nieuws van meerdere uitgevers te lezen en te delen. De dienst zou nog voor het einde van het jaar gelanceerd. Verdere details over het project werden niet bekend gemaakt. Ongo staat onder leiding van Alex Kazim, een voormalig lid van het topkader van veilingsite eBay. Waarnemers zien in het initiatief concurrentie voor de online nieuwsaggregator The Huffington Post. Vorige week beschuldigde een gewezen topman van The Washington Post de website van parasitisme. Het project wordt ook gezien als een poging van de krantensector om zijn content over digitale kanalen te verspreiden, waardoor ze de terugval in het aantal lezers hopen op te vangen.


De sociale netwerksite Facebook en internet-telefoondienst Skype onderhandelen over een samenwerking. Samen willen de twee communicatiediensten hun bereik uitbreiden. Het partnerschap tussen Facebook en Skype zal volgens een aantal insiders betekenen dat Facebook-gebruikers zich aan kunnen melden op Skype door middel van een Facebook Connect-account. Eenmaal aangemeld op Skype, kunnen gebruikers elkaar tekstberichten sturen en chatten met hun Facebook-vrienden. De nieuwe functies zullen worden verwerkt in de nieuwe Skype-versie, die over een aantal weken zou gelanceerd worden. De integratie van Skype in Facebook is volgens analisten een logische volgende stap. Skype zou door de samenwerking toegang krijgen tot een half miljard potentiële gebruikers. Het is nog niet bekend of de integratie ook zal worden doorgevoerd in de mobiele applicaties van Facebook en Skype.


De Franse hotelgroep Accor schrapt de verkoop van zijn belang van 49 procent in casino-uitbater Groupe Lucien Barrière. Er zouden onvoldoende investeerders bereid gevonden zijn om op de vraagprijs van Accor, de grootste hotelgroep van Europa, in te gaan. Gilles Pélisson, topman van Accor, benadrukte dat het concern zijn activa niet wenst te braderen. Pélisson zei wel van plan te blijven om het belang van 49 procent in de casino-uitbater voor juni volgend jaar van de hand te doen. De andere 51 procent in Groupe Lucien Barrière is in handen van de familie Desseigne-Barrière. Die was niet van plan te verkopen en wilde haar belang verhogen tot 53 procent. Accor maakte eerder bekend met de verkoop van activiteiten dit jaar 650 miljoen euro te willen besparen. Eerder al verkocht het Franse concern zijn belangen in de cateringgroep Compagnie des Wagon-Lits en het dienstenchequebedrijf Edenred.


Meer Nieuws

Thursday, September 30, 2010

Aantal televisieminuten per dag blijft stijgen

In een aantal grote Europese markten kijken de consumenten steeds meer televisie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Eurodata. Ondanks de groeiende impact van het internet, kan die trend volgens de onderzoekers ook worden opgemerkt bij de jongeren consumenten. Daarbij wordt opgemerkt dat de Britse consument gemiddeld drie uur en zevenenvijftig minuten per dag naar televisie kijkt. Dat is een stijging met vijftien minuten tegenover vorig jaar. Bij Britse jongeren wordt een stijging met twaalf minuten tot twee uur en vijfenveertig minuten opgetekend. Eurodata merkt wel op dat de groei dit jaar is beïnvloed door de vele sportevenementen en de kruisbestuivingen tussen televisie en het internet.

"Vorig jaar werd werd wereldwijd al een nieuw kijkcijferrecord opgetekend, maar die cijfers lijken dit jaar nog verbeterd te zullen worden," merkt Eurodata op. In Nederland werd een stijging met zeven minuten tot exact drie uur per dag opgetekend, terwijl in Spanje een toename met zes minuten tot drie uur en negenenveertig minuten werd genoteerd. Vooral de toename bij het jongere publiek wordt opmerkelijk genoemd. In Nederland werd daar een groei met zeven minuten tot iets meer dan twee uur opgetekend, terwijl in Spanje een stijging met vier minuten tot twee uur en zesentwintig minuten werd gemeld. In Duitsland was er een stijging met vijf minuten tot één uur en drieëndertig minuten.

De onderzoekers merken op dat sportuitzendingen het grootste publiek aantrekken. Er wordt daarbij opgemerkt dat zowel de Olympische Winterspelen in Canada als het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika voor de eerste keer televisie-uitzendingen in realtime hebben gecombineerd met sociale media en microblogging. Dat bood volgens de onderzoekers het eerste grote onderzoeksplatform om de impact van het internet en sociale netwerken op de televisie-consumptie en de ontwikkeling van multiplatform-strategieën uit te testen. Vooral bij jongeren is de stijgende televisie-consumptie volgens de onderzoekers in belangrijke mate gelinkt aan een uitgebreid internet-gebruik.

Labels: ,

Evenement-televisie stimuleert gecombineerd mediagedrag

Televisie en internet worden door de consument al langere tijd gecombineerd, maar er zijn aanwijzingen dat evenement-programma's zoals Strictly Come Dancing en X-Factor dat fenomeen verder ondersteunen. Steeds meer consumenten bespreken op sociale media immers televisieprogramma's op het ogenblik dat die bekeken worden. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau RedShift Research. Daarbij wordt opgemerkt dat 45 procent van de Britten toegeeft op websites zoals Twitter op Facebook televisieprogramma's te bespreken terwijl de uitzendingen nog bezig zijn. In 57 procent van de gevallen gaat het daarbij om discussies over evenement-programma's, zoals sportuitzendingen, talentshows en eindeseizoens-afleveringen van soap-series.

De onderzoekers voeren aan dat deze tendens verrassend wordt gedragen door vrouwelijke consumenten. In die groep zegt 51 procent tegelijkertijd gebruik te maken van online chatprogramma's en televisie. Bij mannen is dat slechts 38 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat 21 procent van de Britse respondenten aangeeft een sociaal engagement te zullen afzeggen indien ze daarvoor hun favoriete programma zouden moeten missen. RedShift Research merkt op dat de gebruiker door de technologische vooruitgang steeds meer apparaten gebruikt in combinatie met de televisie. In eerste plaats gaat het om een laptop (57 procent), gevolgd door een desktop (23 procent) en een smartphone (19 procent).


RedShift Research voegt er aan toe dat 63 procent graag met zijn televisie toegang zou hebben tot het internet, zodat ze meer informatie zouden kunnen vinden over de programma's die ze aan het bekijken zijn, online te shoppen sociale netwerksites te gebruiken. Er wordt opgemerkt dat X-Factor het voorbije seizoen meer dan elf Twitter-berichten per seconde genereerde, terwijl Strictly Come Dancing aan bijna zeven Twitter-berichten per seconde kwam. De Britse verkiezingsdebatten genereerden zelfs meer dan negenentwintig Twitter-berichten per seconde. RedShift Research merkt op dat de consument duidelijk toegang tot het internet wenst tijdens het bekijken van televisieprogramma's. Intelligente technologie zal volgens de onderzoekers een revolutie betekenen voor de televisiesector.

Labels: , ,

Wayne Rooney kan consument niets meer verkopen

Voetballer Wayne Rooney is de beroemdheid die de Britse consument het minst zal kunnen aanzetten om een product te kopen. Het vertrouwen in de voetballer van Manchester United en de Engelse nationale ploeg heeft een grote klap gekregen door geruchten over zijn buitenechtelijke relaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau UTalkMarketing.com. De Engelse voetballer heeft op dit ogenblik sponsorcontracten met onder meer Nike, Nokia, Ford, Asda, Coca-Cola en Electronic Arts. Televisiekok Jamie Oliver is volgens de Britse consumenten de beroemdheid die hen het meest zou kunnen aanzetten om een product te kopen. Op de tweede plaats staat zangeres Cheryl Cole, gevolgd door onder meer voetballer David Beckham en gewezen voetballer Gary Lineker.

Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de Britten aangeeft een product af te zullen wijzen dat met Wayne Rooney is gelinkt. Slechts 2 procent gaf aan zich aangezet te voelen om een dergelijk product te kopen. "Dat is bijzonder slecht nieuws voor merken zoals Nike, Nokia en Coca-Cola, die zich mogelijk gedwongen zouden kunnen voelen om de samenwerking met de voetballer stop te zetten," merken de onderzoekers op. "De resultaten tonen duidelijk aan hoe gevoelig de relatie ligt tussen merken en beroemdheden. Een beroemde naam kan de verkoop opdrijven, maar indien hun reputatie wordt besmeurd, dreigt de consument snel af te haken."

Na Wayne Rooney volgde collega-voetballer Ashley Cole als Britse beroemdheid met een bedenkelijke overtuigingskracht. De derde plaats wordt gedeeld door de modellen Naomi Campbell en Kate Price. Daarentegen zegt 26 procent van de ondervraagden vertrouwen te hebben in een product dat door televisiekok Jamie Olivier, die onder meer sponsoringcontracten heeft met Sainsbury's en Tefal, wordt gepromoot. Bovendien zei 17 procent geneigd te zijn een product te kopen dat door Olivier wordt aanbevolen. Olivier veroverde daarmee opnieuw de eerste plaats die hij vorig jaar aan autopiloot Lewis Hamilton had moeten afstaan.

Labels: , ,

Nieuwe transfersysteem moet witwassen misdaadgeld bemoeilijken

Het nieuwe systeem van voetbaltransfers moet bijdragen tot de strijd tegen het witwassen van misdaadgeld. Dat heeft de Federation Internationale de Football Association (FIFA) gezegd. Het nieuwe systeem, dat begin oktober van kracht wordt, zal de twee clubs die bij een voetbaltransfer zijn betrokken, verplichten om gedetailleerde informatie te verstrekken over de betalingen en de betrokken partijen. In een rapport van de Financial Action Task Force, een inter-gouvernementele commissie die opgezet werd om witwas-praktijken tegen te gaan, was vorig jaar benadrukt dat het voetbal onder meer door zijn speler-transfers kwetsbaar was voor financiële misdrijven. Het nieuwe systeem geldt niet voor nationale transfers.

Sepp Blatter, voorzitter van de Federation Internationale de Football Association (FIFA), had het over een historisch ogenblik voor de voetbalsport. De internationale voetbalfederatie zal een nieuw online controlesysteem hanteren voor internationale voetbaltransfers. Op die manier hoopt men de transfermarkt, die een waarde van ongeveer 1 miljard dollar heeft, te zuiveren van witwaspraktijken en corruptie. Het nieuwe systeem wordt verplicht opgelegd aan 3.500 professionele voetbalclubs uit bijna honderdvijftig landen. Door een gebrek aan controle, konden de voorbije decennia malafide managers spelers manipuleren, konden tussen clubs en bedrijven illegale betalingen worden uitgewisseld en kon met de transfer van fictieve spelers geld witgewassen worden.

Clubs moeten de gegevens van elke internationale spelerstransactie doorgeven en een betalingsbewijs, de identificatie van managers en documenten over de nieuwe werkgever van de betrokken speler uploaden. Er werd niet bekend gemaakt hoeveel controleurs er zouden worden ingeschakeld, maar wel werd opgemerkt dat overtredingen zwaar zouden bestraft worden. Het zou daarbij kunnen gaan van waarschuwingen en boetes tot een verlies van punten en zelfs een transferverbod. Volgens juristen van de internationale voetbalfederatie is het onmogelijk om online te bedriegen. Wanneer de gegevens van de twee betrokken clubs verschillen, kan de speler geen overstap realiseren. Bovendien moeten alle formaliteiten zijn vervuld vooraleer het transferseizoen is afgesloten.

Labels: , , , ,

Virtuele goederen zal belangrijke groei blijven vertonen

De markt van de virtuele goederen zal een groei blijven vertonen. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Inside Network. Daarbij wordt benadrukt dat de markt van virtuele goederen volgend jaar in de Verenigde Staten een waarde zal hebben van 2,1 miljard dollar. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover het niveau van vorig jaar, toen de markt een waarde had van 1,1 miljard dollar. De onderzoekers voegen er aan toe dat virtuele goederen wellicht de grootste verschuiving zullen veroorzaken die de sectoren entertainment, communicatie en e-commerce in vele jaren heeft gekend. Facebook vormde volgens Inside Network het snelst groeiende segment van de markt van virtuele goederen.

"Sociale games hebben een grote aantrekkingskracht en kunnen bovendien een competitief element naar boven brengen," aldus het magazine BizReport. "Men kan dan ook begrijpen dat echte liefhebbers graag bereid zijn om geld te besteden dat hen toelaat om vorderingen te maken. Bovendien zijn sociale games gratis. Daardoor zien deelnemers de beperkte micro-betalingen slechts een kleien prijs die ze moeten betalen voor hun ontspanning. Er wordt aan toegevoegd dat de markt van virtuele games op Facebook vorig jaar een waarde had van 835 miljoen dollar. Daarmee was Facebook de snelst groeiende niche van de markt van de virtuele goederen. Voor dit jaar werden geen individuele gegevens bekend gemaakt, maar Facebook zou wel de snelste groei blijven kennen.

Er wordt opgemerkt dat Facebook al zijn game-ontwikkelaars aanzet om gebruik te maken van Credits, zijn virtueel betalingsmiddel. Dat bezorgt Facebook een nieuwe en snelgroeiende inkomstenstroom. Facebook neemt een commissieloon van 30 procent op alle transacties die met Credits worden afgerond. De onderzoekers merken op dat de groeiende markt de voorbije maanden ook geleid heeft tot een aantal belangrijke overnames. Daarbij wordt onder meer gewezen op de overname van Playdom door Disney voor een bedrag van 750 miljoen dollar, terwijl Electronic Arts vorige herfst 400 miljoen dollar betaalde voor de overname van Playfish. Daarnaast zijn er honderden miljoenen dollars investeringen besteed aan virtuele goederen.

Labels: ,

Voorwaarden op Chinese markt minder gunstig

De winstmarges en de prijszetting van bedrijven op de Chinese markt komen onder druk. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bank Morgan Stanley. Daarbij wordt opgemerkt dat de verwachtingsbarometer van bedrijven op de Chinese markt voor de volgende zes maanden op dit ogenblik op 64,8 punten staat. Er wordt weliswaar toegegeven dat dit nog behoorlijk boven de neutrale grens van 50 punten staat, maar toch betekent het een gevoelige daling tegenover de score van 68,2 procent tijdens de maand augustus. De voorwaarden op de Chinese markt worden volgens Morgan Stanley dan ook minder gunstig, hoewel die trend minder zwaar is dan in landen die zwaar werden getroffen door de economische crisis.

Uit het onderzoek blijkt volgens Morgan Stanley dat grote bedrijven, die meestal rationeler worden geleid en in staat zijn om onder verschillende vraagcycli te blijven presteren, beter gewapend zijn tegen deze druk. Daarbij wordt opgemerkt dat de helft van de bedrijven beter presteren dan ze eerder hadden vooropgesteld, terwijl 41 procent zijn doelstellingen haalt en slechts 9 procent onder de verwachtingen presteert. Desondanks zegt slechts 25 procent van de bedrijven te verwachten dat hun uitbreiding op de Chinese markt verder zal kunnen worden opgedreven, terwijl 9 procent gewag maakt van een waarschijnlijke terugval.

De groeibarometer voor de maand september bedroeg 89 punten, maar naar de toekomst wordt een terugval tot 78 punten in het vooruitzicht gesteld. Vooral de prijsbepaling zou volgens het rapport onder druk komen te staan. Die barometer bedroeg tijdens de maand september 67 punten, maar zou terugvallen tot 58 punten. De barometer rond de winstmarges stond tijdens de maand september op 70 punten, maar zou dalen tot 58 procent. Er wordt aan toegevoegd dat 57 procent van de bedrijven de voorbije zes maand extra personeel heeft ingehuurd voor zijn Chinese activiteiten, maar de volgende maanden zou dat terugvallen tot 45 procent. Onder meer de hogere loonkosten zouden een rol spelen in de grotere druk op de bedrijven.

Labels:

Weinig zekerheid rond nanotechnologie in voeding

Er zijn op dit ogenblik geen voldoende wetenschappelijke bewijzen om algemene conclusies te kunnen trekken over de veiligheid van voeding en verpakkingen die afgeleid zijn van nanomaterialen. Dat heeft het Centre for Food Safety uit Hongkong gezegd. Er werd daarbij tevens een oproep gelanceerd om een omvattende code samen te stellen om de veiligheid van nanotechnologie in de voedingssector te evalueren. Het Centre for Food Safety voegt er aan toe dat er meer gericht onderzoek nodig is om de geloofwaardigheid van de sector te ondersteunen. Op dit ogenblik is het immers niet mogelijk om de claims van bedrijven rond nanomaterialen in de voedingssector te controleren.

"Een duidelijk een internationaal geharmoniseerde beschrijving van de technologie zou moeten kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van een veiligheidsbeleid en een reglementering van de toepassingen van nanotechnologie in de voedingsindustrie," merkt het Centre for Food Safety op. Nanotechnologie wordt op dit ogenblik gekoppeld aan afmetingen tussen ongeveer één en honderd nanometer in minstens één richting. Op dit ogenblik is er over nanotechnologie geen internationale definitie beschikbaar. Er wordt aan toegevoegd dat de verpakkingsindustrie op dit ogenblik het grootste gedeelte van de nanotechnologie-toepassingen in de voedingssector voor zijn rekening neemt.

Het Centre for Food Safety merkt op dat nanotechnologie echter ook mogelijk een impact zou kunnen hebben op de inhoud van de voedingsproducten. Er wordt aan toegevoegd dat er op dit ogenblik niet voldoende is geweten over de effecten van nanotechnologie op het menselijk lichaam. Bovendien zijn er op dit ogenblik ook nog geen methodes beschikbaar om de aanwezigheid van nanomaterialen in voedingsproducten te detecteren en beschrijven. "Claims over de aanwezigheid van nanomaterialen in voedingsproducten kunnen niet worden geverifieerd en de consument is verplicht te vertrouwen op de informatie van de sector, producenten en marketing-organisaties," wordt er opgemerkt.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De nieuwe generatie auto's van het Zweedse merk Saab zal uitgerust worden met benzinemotoren van het Duitse BMW. Daarover hebben beide bedrijven een contract getekend in Trölhattan, de thuisbasis van Saab. De Duitse autogroep zal over twee jaar beginnen met de levering van viercilinder-turbobenzinemotoren aan Saab. De betrokken motor wordt gebruikt in huidige modellen van het Mini-gamma van de Duitse groep. Saab zal naar eigen goedvinden de motor kunnen aanpassen en afstellen. Victor Muller, voorzitter van Saab Automobile, heeft het over een belangrijke stap voor het Zweedse merk op de weg naar een toekomst als winstgevende, onafhankelijke en premium autoconstructeur. Saab bekijkt momenteel ook de mogelijkheden voor een bio-powerversie van de BMW-benzinemotor. Financiële details werden niet bekend gemaakt. Saab is sinds februari in handen van het Nederlandse Spyker Cars.


Het olieconcern British Petroleum gaat zijn management herschikken. Bod Dudley, die begin oktober de leiding over British Petroleum overneemt, besliste om Andy Inglis als hoofd van de exploratie-divisie opzij te schuiven. Inglis is al de tweede topmanager die bij British Petroleum moet vertrekken voor de slechte manier waarop de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico werd aangepakt. Eerder moest ook chief executive Tony Hayward al opstappen. De herschikking van het management vormt volgens Dudley de eerste en meest dringende stappen van het programma dat het vertrouwen in British Petroleum opnieuw moet herstellen. Andy Inglis werd in het verleden nog beschouwd als één van de belangrijkste kanshebbers om Tony Hayward op te volgen. Exploratie en productie is de grootste divisie van British Petroleum.


De reddingsoperatie van de genationaliseerde Anglo Irish Bank kan oplopen tot 34,3 miljard euro. Dat heeft de Ierse regering bekend gemaakt. De Ierse overheid injecteerde tot nu toe al 23 miljard euro in de Anglo Irish Bank, om te vermijden dat de financiële instelling zou instorten. De bank kwam vorig jaar in de problemen, als gevolg van de zware vastgoedcrisis in Ierland. Volgens het nieuwste scenario kan de kost oplopen tot 29,3 miljard euro en in het ergste geval zelfs tot 34,3 miljard euro. Met een raming van de definitieve kosten hoopt de Ierse overheid meer duidelijkheid te verschaffen en de dreigingen voor de Ierse economie weg te drijven. Tijdens de economische hoogconjunctuur van Ierland hadden de Ierse banken miljarden euro uitgeleend aan projectontwikkelaars, maar verwacht wordt dat een groot gedeelte van die kredieten niet zal worden terugbetaald.


De Nederlandse supermarktketen Ahold krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter. Dick Boer volgt huidige topman John Rishton op, die het bedrijf begin maart volgend jaar verlaat om de hoogste baas te worden bij Rolls-Royce. Boer is op dit moment nog verantwoordelijk voor de Europese supermarktdivisie van Ahold. Sander van der Laan, de algemeen directeur van Albert Heijn, zal Boer in die functie opvolgen. Vorig jaar november kondigde Ahold een reorganisatie van het management aan. Boer kreeg de leiding over de Europese activiteiten en Lawrence Benjamin kreeg de Amerikaanse activiteiten onder zijn hoede. De herindeling van taken moest Benjamin en Boer de gelegenheid geven meer tijd te besteden aan de groeimogelijkheden in bestaande en nieuwe markten. Met Dick Boer komt volgens analisten een echte retailexpert aan de leiding van de Nederlandse supermarktketen.


In Duitsland krijgen de staalarbeiders 3,6 procent meer loon. Daarover hebben bonden en werkgevers een akkoord bereikt. Er is daarnaast een premie voorzien in september van 150 euro voor de werknemers. Ook de opleidingsvergoeding wordt opgetrokken. Deeltijdse werknemers zullen vanaf volgend jaar bovendien hetzelfde loon krijgen als de vaste werknemers. Het akkoord heeft een looptijd van veertien maanden. Het akkoord kwam er na verscheidene waarschuwingsstakingen in de Duitse staalsector. Bij aanvang hadden de bonden 6 procent meer loon geëist. Het akkoord geldt voor 85.000 werknemers uit de staalbedrijven in Noordrijn-Westfalen, Bremen en Nedersaksen, om daarna uitgebreid te worden naar de rest van Duitsland. Het akkoord is ook voor België niet onbelangrijk. Bij het loonoverleg wordt immers gekeken naar de evolutie van de lonen in de buurlanden, waarbij Duitsland het zwaarst doorweegt.


Claims Funding International (CFI) heeft namens honderden Nederlandse bedrijven een claim ingediend van ruim 500 miljoen euro tegen luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De bedrijven stellen dat zij door onderlinge prijsafspraken van luchtvaartmaatschappijen jarenlang te veel hebben betaald voor hun vrachtvervoer en willen dat geld terug. Achter de claim zitten vooral de verladers. In totaal hebben zich volgens de verladersorganisatie EVO ongeveer vierhonderd bedrijven achter te claim geschaard. Ook bedrijven uit andere Europese landen hebben zich aangesloten. De verladers zeggen niet de bedoeling te hebben om één individuele luchtvaartmaatschappij te treffen. Bij de prijsafspraken waren in totaal zestien maatschappijen betrokken, maar de verladers willen volgens de vakorganisatie hun geld terug. Ook hopen de verladers dat de claim een afschrikwekkend effect heeft en dat maatschappijen niet nog eens zulke afspraken maken.


De Japanse elektronicagroep Nintendo brengt volgend voorjaar een nieuwe draagbare gameconsole op de markt. De Nintendo 3DS wordt in februari op de Japanse thuismarkt gelanceerd. De maand daarna zouden Europa en de Verenigde Staten volgen. De lanceerprijs van het toestel bedraagt 25.000 yen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 225 euro. De Amerikaanse en Europese prijzen liggen nog niet vast. Het nieuwe toestel wordt de opvolger van de Nintendo DS, die met 132 miljoen verkochte exepmplaren de populairste draagbare gameconsole uit de geschiedenis is. De Nintendo 3DS belooft driedimensionale beelden te tonen zonder dat gebruikers daarvoor een speciaal brilletje moeten opzetten. Het toestel beschikt verder over een aanraakscherm, een bewegingssensor en drie camera’s.


De Europese ministers van economie hebben nog geen akkoord kunnen vinden over het zogenaamde Europees patent. Belgisch minister Vincent Van Quickenborne, die de vergadering voorzat, meldde wel dat er belangrijke stappen vooruit zijn gezet in de richting van een consensusoplossing, maar voegt er aan toe dat enkele lidstaten nog bezwaren aantekenen of een tegenvoorstel hebben geformuleerd. België hoopt alle Europese lidstaten op dezelfde lijn te krijgen en hen achter het voorstel van de Europese Commissie voor een Europees patent te scharen. Dat bestaat erin dat patenten slechts in de talen Engels, Frans en Duits zouden worden afgeleverd, maar dat ze wel meteen in alle lidstaten geldig zouden zijn. Momenteel moet bedrijven in elke afzonderlijke lidstaat een patent aanvragen, wat de kosten huizenhoog doet oplopen.


Het Duitse autoconcern Volkswagen denkt over de eerste negen maanden van dit jaar een nieuw verkooprecord te halen. Wereldwijd levert het concern meer dan vijf miljoen exemplaren af. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, gezegd. De precieze cijfers van de maand september zijn nog niet bekend. Tot en met augustus lagen de verkopen van het Duitse concern wereldwijd op 4,7 miljoen exemplaren. Dat is een toename van 13 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Winterkorn zette zijn toekomststrategie nog eens kracht bij. Over acht jaar wil het Duitse bedrijf niet alleen te boek staan als de grootste autofabrikant van Europa, maar als het grootste autoconcern ter wereld. Om de Japanse concurrent Toyota van de troon te stoten zal het Duitse bedrijf tegen die tijd jaarlijks minstens 10 miljoen exemplaren moeten produceren.


De Franse bandenfabrikant Michelin geeft voor 1,2 miljard euro nieuwe aandelen uit om verdere groei te financieren. De bestaande aandeelhouders van de bandenproducent krijgen voorrang op de inschrijving van de nieuwe stukken. Michelin wil volgend jaar 1,6 miljard euro uittrekken voor investeringen in nieuwe fabrieken in China, Brazilië en India. Dit investeringsniveau moet ook in de jaren daarop worden gehandhaafd. Dit jaar investeert het bedrijf 1 miljard euro. Michelin rekent in de opkomende markten op een jaarlijkse groei van 9 procent, tegenover 2 procent in West-Europa. Het concern denkt dat tegen het einde van het decennium de opkomende markten goed zullen zijn voor 45 procent van de omzet. Op dit ogenblik hebben die landen een aandeel van 33 procent. De kapitaalverhoging moet ook wat meer financiële flexibiliteit geven en de kredietwaardigheid van het bedrijf opkrikken.


De Amerikaanse verzekeringsgroep Liberty Mutual heeft zijn beursgang uitgesteld. Het bedrijf merkt op dat er op dit ogenblik te weinig vraag is vanuit de geldmarkt en acht het beter te wachten op een geschikter ogenblik. Een tegenvallende vraag leidde tot dit besluit. Liberty Mutual weet het gebrek aan enthousiasme onder beleggers aan het stilvallen van het economisch herstel, een volatiele markt en een onderwaardering van sectorgenoten van Liberty. De verzekeraar had met de uitgifte ongeveer 1,2 miljard dollar willen ophalen. De beursgang is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Analisten stellen daarentegen dat de vraagprijs van Liberty Mutual te hoog was. Bovendien zouden beleggers volgens hen ook zijn afgeschrikt door het feit dat Liberty Mutual ongeveer 80 procent van de aandelen zou willen behouden en 98 procent van de stemrechten in eigen handen zou willen houden.


Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft Boeing een contract toegewezen voor de modernisering van het wapensysteem van B-52 bommenwerpers. De waarde van het contract, met een looptijd van acht jaar, kan oplopen tot 11,9 miljard dollar. Er is volgens het Amerikaans ministerie op dit moment nog geen fonds vrijgemaakt. De bommenwerper is al sinds de jaren vijftig in gebruik en de modernisering moet de vloot langer operationeel houden. Door de moderniseringen moet de bommenwerper volgens het het bedrijf een belangrijk wapen blijven voor de ondersteuning van militaire missies over de hele wereld. Het toestel was de eerste Amerikaanse bommenwerper die verafgelegen doelwitten kon bereiken. Het toestel was ontworpen om kernwapens te dragen. De B-52 Stratofortress kan ook gebruikt worden voor transport.


Het Zwitserse voedingconcern Nestlé wil zich in de toekomst verder toeleggen op medische voeding. Nestlé wil onder meer werk maken van voeding voor patiënten met obesitas, diabetes, aandoeningen van hart en bloedvaten en Alzheimer. Daarvoor wordt de nieuwe divisie Nestlé Health Science opgezet. Daarnaast komt er ook een onderzoeksinstituut dat producten moet ontwikkelen. Medivoeding is niet nieuw voor Nestlé. Het Zwitserse concern is al een kwarteeuw actief in die sector, onder meer met babyvoeding, maar Nestlé verwacht nu een grote groei. Nestlé Nutrition haalde vorig jaar net geen
7,5 miljard euro aan inkomsten op. Dat is 9 procent van de totale omzet van de groep. Medivoeding vertegenwoordigde daarvan 1,24 miljard euro. Paul Bulcke, de topman van Nestlé, bestempelde medivoeding als een beloftevolle businessopportuniteit, waar het concern voortaan een leidinggevende rol in wil spelen.


Het Nederlandse chemieconcern Akzo Nobel wil op middellange termijn groeien naar een omzet van 20 miljard euro. Dat heeft het concern tijdens een strategie-update bekend gemaakt. Vorig jaar bedroeg de omzet van Akzo Nobel, de grootste verfproducent van de wereld, 13,9 miljard euro. Het concern gaat zich nadrukkelijker richten op opkomende markten om in te spelen op de sterke groei in die gebieden. In juni kondigde het bedrijf al aan dat het tegen het midden van het decennium verwacht 3 miljard dollar aan omzet te realiseren. Dat is een verdubbeling tegenover het huidige niveau. Akzo Nobel maakt nu bekend ook in India zijn omzet van 0,25 miljard euro tot 1 miljard euro te willen opdrijven. In Brazilië zou een groei moeten gerealiseerd kunnen worden van 0,75 miljard euro naar 1,5 miljard euro.


De Japanse kredietverstrekker Takefuji heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Takefuji is actief op de consumentenmarkt en richtte zich vooral op het zogenoemde subprime-segment. In totaal stond er een bedrag van ongeveer 3,8 miljard euro uit. Takefuji was qua omvang de vierde consumentenkredietverstrekker van het land. Eind oktober wordt het aandeel van de beurs gehaald. Voorzitter Akira Kiyokawa en zijn vice-voorzitter Taketeru Takei namen ontslag. Bestuurder Junichi Yoshida werd aangesteld tot nieuwe voorzitter van de kredietverstrekker. De Japanse financiële groep heeft niet voldoende financiële middelen om zijn eigen crediteuren terug te betalen. Gevreesd wordt dat de claims nog zullen stijgen, aangezien advocaten nog altijd crediteurs aan het verzamelen is. Takefuji heeft volgens analisten weinig impact op het Japanse financiële systeem, maar schetst wel povere vooruitzichten voor de Japanse economie.


Meer Nieuws

Tuesday, September 28, 2010

Beeldvorming vanuit ruimte is belangrijke groeimarkt

Engeland gaat over drie jaar drie satellieten lanceren om in hoge resolutie van het aardoppervlak te nemen. Daarvoor werd een contract toegekend aan het Britse ruimtevaartbedrijf Surrey Satellite Technology. Het contract heeft een waarde van 100 miljoen pond sterling. De satellieten zouden beelden kunnen nemen met een nauwkeurigheid van één meter. Bedoeling is dat ongebruikte capaciteit van de satellieten zouden kunnen worden ingehuurd door landen die zelf geen eigen ruimtevaart-activiteiten ontplooien. Het project werd door Martin Sweeting, voorzitter van Surray Satellite Techology, voorgesteld tijdens het International Astronautical Congress in Praag.

Surrey Satellite Technology heeft al een vloot van beeld-satellieten in dienst, maar die zijn eigendom van verschillende landen, zoals Groot-Brittannië, China, Spanje en Nigeria. De nieuwe satellieten zullen vanuit Groot-Brittannië worden beheerd, maar gedeeltelijk worden verhuurd aan geïnteresseerde partijen. Sweeting merkt op dat beeldvorming vanuit de ruimte een duidelijke groeimarkt is, met steeds toenemende toepassingen, zoals het uittekenen van stratenplannen en het controleren van de ontbossing. Surrey Satellite is volgens hem een wereldwijd marktleider geworden in de constructie van kleine satellieten. Daarbij worden de kosten gedrukt door het gebruik van gewone consumenten-elektronica, zoals laptops.

Surrey Satellite Technology is een spin-out van de University of Surrey. Het bedrijf kreeg tien jaar geleden een belangrijke ondersteuning van de Britse regering om een aantal sleuteltechnologieën en marktmogelijkheden uit te testen. Die investeringen hebben volgens Sweeting een twintigvoudige meeropbrengst opgeleverd. De nieuwe satellieten zullen meer dan driehonderd kilogram wegen. Dat is drie keer meer dan de huidige vloot van het Britse ruimtevaartbedrijf. De nieuwe satellieten zouden onder meer een meerwaarde moeten kunnen opleveren bij het bestrijden van rampen. Onder meer werden de beelden van het Britse bedrijf gebruikt bij het meten van de impact van het ongeval met het boorplatform van British Petroleum in de Golf van Mexico.

Labels: ,

Onenigheid over eigendom merknaam Lotus-raceteam

De racegroep Team Lotus Ventures zal volgend jaar aan het wereldkampioenschap Formule Eén onder eigen naam kunnen deelnemen. Dat heeft Tony Fernandes, eigenaar van Lotus Racing, gezegd. Eerder had het bedrijf Proton, eigenaar van Lotus Cars, nochtans gezegd dat Fernandes geen recht had om de naam te gebruiken en dat alle mogelijke middelen zouden worden aangewend om het merk te beschermen. Daarmee reageerde Proton op een aankondiging van Fernandes, die naar eigen zeggen de naamrechten had gekocht van David Hunt, broer van gewezen wereldkampioen James Hunt. Proton zegt dat David Hunt nooit eigenaar is geweest van de rechten.

Het team van Tony Fernandes heeft op dit ogenblik van Proton een licentie om onder de naam van Lotus in de Formule Eén uit te komen. Door het kopen van Team Lotus Ventures kan volgens Riad Asmat, directeur van het team, vanaf volgend jaar de naam Team Lotus worden gebruikt. Riad Asmat zegt het nieuwe seizoen in te gaan met het volste vertrouwen de rechtmatige eigenaar van de naam te zijn. Omdat die rechten door Group Lotus worden betwist, besliste het team van Riad Asmat een rechtszaak aan te spannen bij een Engelse rechtbank. Er wordt daarbij onder meer gewezen dat Group Lotus onlangs nog probeerde om de naam Team Lotus te registreren, maar daar niet in is geslaagd.

Riad Asmat voegt er aan toe dat bij de overeenkomst voor het huidige seizoen Group Lotus duidelijk had gemaakt dat de naam Team Lotus niet mocht gebruikt worden omdat het bedrijf daar zelf de rechten niet op had. "Dat hebben we ook nooit proberen te veranderen, tot dit op de juiste manier kon gebeuren met het kopen van Team Lotus Ventures," merkt de teamdirecteur op. Lotus is één van de iconen van de Formule Eén. Oprichter was Colin Chapman en het team werd wereldkampioen met Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi en Mario Andretti. De autoconstructeur en het raceteam gingen hun eigen weg. Het automerk Lotus kwam zestien jaar geleden in handen van Proton, na het faillissement van Bugatti, dat eerder de Britse constructeur had overgenomen.

Labels: , , ,

Stadsbewoner genetisch beter bestand tegen infectieziekte

Mensen uit een stedelijke omgeving blijken genetisch beter gewapend te zijn om infecties te bestrijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het University College London en Royal Holloway van de University of London. De onderzoekers stelden vast dat de bevolking van historisch stedelijke gebieden een gen-variante droegen die hen weerstand kan bieden tegen tuberculose en lepra. In die gebieden hebben deze ziektes volgens de onderzoekers ooit zwaar toegeslagen. De ontdekking is volgens hen een voorbeeld van de evolutie in actie en van de zogenaamde selectieve druk ten opzichte van ziekteweerstand.

"Bij fatale epidemieën is de grootste overlevingskans weggelegd voor mensen met een genetische structuur die hen helpt om de infectie te bestrijden," merken de onderzoekers op tegenover de Britse openbare omroep BBC. "Die individuen maken dan ook de meeste kans om hun genen aan de volgende generatie door te geven. In steden, waar de mensen veel dichter op elkaar leven, is de blootstelling aan infectieziektes theoretisch hoger dan in minder bevolkte gebieden. Het is dan ook meer waarschijnlijk dat in stedelijke gebieden deze resistente genen door de eeuwen heen onder de bevolking worden verspreid."

De onderzoekers voegen er aan toe dat de resistente gen-variant van het Midden-Oosten tot India en delen van Europa bij nagenoeg werd aangetroffen, maar veel minder in onder meer Afrika. Het Midden-Oosten, India en Europa bestaat er al duizenden jaren een stedelijke geschiedenis, maar in Afrika is het fenomeen van de verstedelijking veel recenter. De onderzoekers merken op dat het onderzoek de belangrijkheid aantoont van de ontwikkeling van de steden als selectieve factor. De resultaten kunnen volgens de onderzoekers mogelijk ook verklaren waarom er in de wereld een verschil in weerstand tegen ziektes wordt opgemerkt. Er wordt aan toegevoegd dat er nog andere voorbeelden gevonden kunnen worden van selectieve druk ten opzichte van ziekteweerstand.

Labels: , ,

Aandacht voor pensioen laatste holocaust-generatie

De holocaust laat bij de slachtoffers nog altijd psychologische littekens na, maar blijkt weinig effect te hebben op hun cognitief functioneren en fysieke gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van Nederlandse en Israëlische wetenschappers. De onderzoekers kwamen ook tot de vaststelling dat holocaust-overlevenden in Israël een betere psychologische gezondheid kenden dan slachtoffers die in andere landen leven. Er wordt uit afgeleid dat het leven in Israël voor de betrokkenen een beschermende factor is. De onderzoekers voegen er aan toe dat de resultaten vooral relevant zijn voor slachtoffers die tijdens de holocaust nog kinderen waren.

"De tweede wereldoorlog is al zes decennia afgelopen, maar toch leren we nog altijd welke impact een genocide zoals de holocaust heeft op de slachtoffers," merkt onderzoeksleider Efrat Barel, professor psychologie aan het Max Stern Academic College van Emek Yezreel, op tegenover het magazine HealtDay News. "Het onderzoek toont aan dat de slachtoffers de mogelijkheid hebben om over hun traumatsiche ervaringen heen te komen en zelfs psychologisch te groeien, maar voor velen is dat niet zo gemakkelijk als het lijkt." Uit het onderzoek bleek dat holocaust-slachtoffers zich psychologisch minder goed voelen dan de gemiddelde bevolking en meer symptomen vertonen van post-traumatische stress en mentale ziektes.

De onderzoekers merken op dat een aantal slachtoffers wellicht in staat is geweest om een groot gedeelte van deze traumatische herinneringen kort na de oorlog te verdrukken en zich te richten op de heropbouw van hun leven en nieuwe families. De onderzoekers vragen wel aandacht voor slachtoffers die als kind de holocaust meegemaakt hebben, aangezien die met het ouder worden met een aantal nieuwe uitdagingen worden geconfronteerd, zoals een pensioen, een verslechterende gezondheid of het verlies van een levenspartner. Die gebeurtenissen zouden volgens de onderzoekers de extreme stress van vroeger kunnen reactiveren.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De voormalige Nederlandse minister van financiën Wouter Bos heeft een nieuwe baan. Begin oktober gaat Bos aan de slag als partner bij het adviesbureau KPMG. Bos maakte in maart van dit jaar bekend zich terug te trekken uit de actieve politiek, om meer tijd aan zijn gezin te besteden. Wouter Bos heeft naar eigen zeggen de voorbije tijd met meerdere partijen gesproken over een nieuwe baan. Maar de functie bij KPMG is de enige optie die hij naar eigen zeggen met volle overtuiging kiest. De gewezen minister zegt nu weer gewoon aan het werk te willen. Een functie bij De Nederlandsche Bank als opvolger van Nout Wellink, waarvoor de naam Bos ook de ronde deed, was volgens hem nu niet aan de orde. Bos verwacht lange tijd te zullen wegblijven uit de politiek, hoewel hij een terugkeer niet uitsluit. Bij KPMG gaat de voormalige politicus meer verdienen dan de Balkenendenorm van 181.000 euro per jaar.


Wal-Mart, de grootste supermarktketen ter wereld, wil zijn eerste stappen zetten op de Afrikaanse markt. De Amerikaanse onderneming heeft een bod uitgebracht van 4,6 miljard dollar op zijn Zuid-Afrikaanse sectorgenoot Massmart Holdings. Wal-Mart is actief in veertien landen buiten de Verenigde Staten, maar nog niet in Afrika. Massmart heeft bijna 270 winkels in Zuid-Afrika en nog 24 vestigingen in twaalf andere Afrikaanse landen. Wal-Mart voert het tempo van zijn internationale expansie op om de vertragende groei in de Verenigde Staten te compenseren. Zuid-Afrika, de grootste economie van het continent, vormt volgens de Amerikaanse groep een platform voor uitbreiding naar zuidelijk Afrika. De transactie met Massmart Holdings zou de grootste overname zijn die Wal-Mart in meer dan tien jaar heeft gedaan.


Het ruimteschip SpaceShipTwo moet binnen achttien maanden zijn eerste vluchten maken. Dat heeft de Britse miljardair Richard Branson, topman van het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, gezegd. Op een vergadering met investeerders in Kuala Lumpur zei Branson dat de bouw van het ruimtevliegtuig klaar is. Virgin Galactic heeft al voor 45 miljoen dollar reserveringen van 330 toekomstige ruimtereizigers ontvangen. Iedere gegadigde moet zowat 200.000 dollar betalen om aan boord van het SpaceShipTwo enkele minuten gewichtloosheid te ervaren. In maart maakte het ruimtevliegtuig een eerste testvlucht boven Californië, gedragen door zijn moederschip WhiteKnightTwo. Dit moet het SpaceShip Two op 16 kilometer hoogte loslaten. Richard Branson stelde voor de toekomst ook luxehotels in de ruimte in het vooruitzicht.


Miljonair James Heselden, eigenaar was Segway, is om het leven gekomen toen hij met zijn tweewieler van een klif reed. Het ongeval werd meegedeeld door de politie van het Britse district West-Yorkshire. De tweeënzestigjarige Heselden reed met een Segway in de rivier Wharfe terwijl hij een ritje maakte op zijn landgoed. De politie heeft naar eigen zeggen geen aanwijzingen gevonden van kwaad opzet. Heselden is de oprichter van het bedrijf Hesco Bastion uit Leeds. Hij kocht Segway eerder dit jaar. Het vervoermiddel werd tien jaar geleden gelanceerd, maar brak nooit echt op grote schaal door. Toch namen een aantal doelgroepen het toestel af. Vooral Amerikaanse politiediensten, posterijen en golfclubs testten de Segway met succes. Maar voor de andere beoogde gebruikers, zoals voetgangers en automobilisten in drukke steden, bleek de Segway te duur.


Unilever, de Brits-Nederlandse producent van huishoudproducten, gaat zijn Amerikaanse sectorgenoot Alberto Culver overnemen. Met de transactie is een bedrag van 3,7 miljard dollar gemoeid. Door de overname wordt Unilever de grootste fabrikant van haarverzorgingsproducten ter wereld. Alberto Culver is bekend van de merken Tresemmé, VO5, Nexxus en Simple. Het Amerikaanse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet 1,6 miljard dollar. De overname draagt volgens Unilever al in het eerste volledige jaar bij aan de winst van de groep. De aandeelhouders van Alberto Culver en de mededingingsautoriteiten moeten wel nog instemmen met de overname. Ook vorig jaar deed Unilever al een aantal overnames in de verzorgingssector. In de overeenkomst is een annuleringsclausule van 125 miljoen dollar opgenomen. Dat bedrag moet Unilever betalen indien alsnog van de overname zou worden afgezien.


In Monaco is de PlanetSolar, het grootste door zonne-energie aangedreven schip ter wereld, vertrokken voor een reis om de wereld. De reis zal ongeveer 140 dagen duren. PlanetSolar zal het eerste schip zijn dat geheel op zonne-energie een reis rond de wereld maakt. Het doel is zonne-energie en varen op milieubewuste alternatieve brandstof te promoten. PlanetSolar vaart met een gemiddelde snelheid van 8 knopen. Dat komt overeen met een snelheid van 15 kilometer per uur. De topsnelheid bedraagt 14 knopen. Het schip weegt 85 ton met een lengte van 31 meter en een breedte van 15 meter. De PlanetSolar is bedekt met 537 vierkante meter zonnepanelen. Het schip wordt voortgestuwd door twee elektromotoren met een vermogen van 10 kilowatt. In totaal kan de PlanetSolar 1.000 kilometer zonder zon varen. Het schip kan 40 passagiers vervoeren.


Extreme weersomstandigheden hebben dit jaar in de hele wereld tot duizenden doden geleid en miljardenschade veroorzaakt. Dat heeft Munich Re, de grootste herverzekeraar van de wereld, gezegd. Munich Re ziet een verband met de klimaatsverandering en dringt opnieuw aan op het terugdringen van de broeikasgassen. Tussen januari en september registreerde de herverzekeraar 725 catastrofen die verband houden met extreme weersomstandigheden. Het gaat volgens Munich Re om het op tweede grootste aantal rampen in dertig jaar tijd. Alleen al bij de zware overstromingen in Pakistan verloren meer dan 1.700 mensen het leven. Ook de gevolgen van de wekenlange bosbranden in Rusland waren volgens Munich Re catastrofaal. De herverzekeraar stelt dat de gevolgen van een warmere atmosfeer en hogere temperaturen in de oceanen ondertussen duidelijk merkbaar zijn.


De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën overweegt om zijn samenwerking met het Duitse BMW nog verder op te voeren. Dat heeft Philippe Varin, topman van Peugeot-Citroën, gezegd in een Duits kranteninterview. Volgens de krant zou de Franse groep vooral geïnteresseerd zijn in koolstofvezel. Dat is een bijzonder licht en sterk materiaal, maar tegelijk ook zeer duur. BMW verrichtte de afgelopen jaren heel wat pionierswerk rond koolstofvezel. Het materiaal wordt tot nu toe vooral in de luchtvaartindustrie en bij racewagens gebruikt, maar het heeft veel potentieel voor bijvoorbeeld elektrische stadswagentjes. Varin wilde niet bevestigen dat de samenwerking hierrond draait. Varin zegt op zoek te zijn naar technische oplossingen die men zowel bij luxewagens kan toepassen als bij een modale gezinsauto. Peugeot en BMW werken al samen rond de ontwikkeling van bepaalde motoren. Peugeot werkt ook samen met Mitsubishi.


De Europese Commissie gaat proberen met IJsland en de Faeröer Eilanden, onderdeel van Denemarken, afspraken te maken over de vangst van makreel. De Europese ministers van landbouw hebben de Europese Commissie daartoe een mandaat gegeven. De Europese Unie beschuldigt IJsland en de Faeröer Eilanden er al geruime tijd van dat ze zich schuldig maken aan de overbevissing van makreel. Doordat het zeewater warmer is dan gebruikelijk, zoekt deze vis zijn toevlucht in de koelere noordelijke delen van de Atlantische Oceaan. IJsland is kandidaat om lid te worden van de Europese Unie. Maria Damanaki, Europees Commissaris voor visserij, waarschuwde eerder al dat het conflict over makreel schadelijk kan zijn voor de onderhandelingen rond die toetreding. IJsland en de Faeröer Eilanden verhoogden eerder dit jaar hun quota voor makreel tot respectievelijk 130.000 ton en 85.000 ton.


De autofabrikanten Saab en BMW zijn in gesprek over samenwerking. Dat heeft de Nederlandse autogroep Spyker, eigenaar van het Zweedse Saab, bevestigd. Verdere details over de mogelijke samenwerking werden niet bekend gemaakt. De samenwerking moet vooral Saab, dat begin dit jaar tot verdwijnen gedoemd leek, vooruit helpen. Spyker, dat het Zweedse bedrijf begin dit jaar overnam nadat de Amerikaanse eigenaar General Motors van het merk af wilde, verwacht dat Saab op zijn vroegst over twee jaar weer winstgevend zal zijn. Volgens een aantal bronnen gaat Saab technologie en onderdelen van BMW kopen. De overeenkomst zou bovendien het begin zijn van een langdurige relatie. Eerder deze zomer werd al gespeculeerd over samenwerking tussen Saab en BMW bij de ontwikkeling van een nieuw model, gebaseerd op een ontwerp uit de jaren vijftig.


Het verzekeringsconcern American International Group (AIG) verwacht dat zijn Aziatische tak AIA aan het einde van het gebroken boekjaar een operationele winst van minstens 2 miljard dollar zal boeken. De Aziatische divisie zag de inkomsten uit premies in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat liep van juni tot en met augustus, met 11,3 procent stijgen tot 9,32 miljard dollar. De Aziatische verzekeringstak profiteerde vooral van de sterke groei in Thailand en Zuid-Korea. Het Amerikaanse verzekeringsconcern kreeg onlangs toelating om zijn Aziatische dochter naar de beurs in Hongkong te brengen. Het verzekering zou 50 procent van zijn Aziatische dochter naar de beurs willen brengen, maar een definitieve beslissing daarover is nog niet genomen. De beursgang zou American International Group een bedrag van tussen 10 miljard dollar en 15 miljard dollar opleveren.


Het Chinese voedingsmiddelenbedrijf Bright Food voert exclusieve overnamegesprekken met het Britse bedrijf United Biscuits. Dat hebben een aantal insiders bekend gemaakt. Bright Food zou de Britse onderneming voor meer dan 3,1 miljard dollar over willen nemen. United Biscuits is in handen van de private investeerders Blackstone en PAI Partners. In juli werd al gemeld dat de investeerders United Biscuits in de etalage hadden gezet. Destijds zou het Amerikaanse Campbell Soup een bod hebben overwogen. Ook Nestlé werd toen genoemd als een potentiële koper. Het Amerikaanse Blackstone en het Franse PAI Partners kochten United Biscuits vier jaar geleden voor 3 miljard dollar. De onderneming ontstond tweeënzestig jaar geleden na de samenvoeging van de twee Schotse bedrijven McVitie & Price en MacFarlane Lang. Bekende producten van het bedrijf zijn onder andere Hula Hoops Snacks, McVitie's biscuits en Jaffa-cakes.


Michael Geoghegan, de huidige topman van de Britse bank HSBC Holdings, krijgt bij zijn vertrek eind dit jaar meer dan 23 miljoen pond sterling mee. Dat heeft de Britse krant Sunday Times berekend op basis van het huidige salaris van Geoghegan en de bonussen en aandelenpakketten die hij eerder al bij HSBC Holdings heeft bedongen. Ook heeft hij recht op een vertrekpremie van 1,4 miljoen pond. Geoghegan werkte zevenendertig jaar bij HSBC Holdings. De Sunday Times merkte wel op dat het bedrag veel lager uit kan vallen, aangezien een groot deel van zijn beloning is gebaseerd op de prestaties van de bank. De bankier zelf staat er overigens om bekend jaarlijks veel geld te schenken aan goede doelen. Eerder werd bekend dat Geoghegan eind dit jaar wordt opgevolgd door Stuart Gulliver. Zijn vertrek volgde na een machtsstrijd, waarbij de bank niet boog voor de dreiging van Geoghegan dat hij zou opstappen wanneer hij geen promotie zou maken tot voorzitter.


De overname van Sovereign Bank, onderdeel van de Spaanse bank Santander, door de Amerikaanse M&T Bank lijkt niet door te gaan. Volgens een aantal bronnen zijn de gesprekken tussen Santander en M&T Bank stopgezet. Volgens de bronnen zou Santander zijn onderdeel Sovereign Bank verkopen aan M&T Bank, waarbij de Spaanse bank ook een groot belang zou krijgen in de twee samengevoegde banken. In een volgende stap zou Santander het belang van 22,5 procent van Allied Irish Bank in M&T Bank overnemen. De partijen zouden het volgens de insiders echter niet eens worden over het uiteindelijke dagelijkse bestuur van de bank. Een overeenkomst met de Amerikaanse partij is belangrijk voor Santander. Daarmee zou de Spaanse groep een stevige voet aan de grond krijgen in het noordoosten van de Verenigde Staten. De gesprekken werden begin dit jaar opgestart, maar zijn al vaker stopgezet.


De Stuxnet-worm, die onder meer de Iraanse kerncentrale heeft aangevallen, is het begin van een nieuw tijdperk van cyber-oorlogsvoering. Dat zegt de Russische internetbeveiliger Eugene Kaspersky. Het kwaadaardige programma is volgens hem niet bedoeld om geld te stelen, spam te versturen of persoonlijke gegevens te ontfutselen, maar wel ontworpen om fabrieken te saboteren en industriële systemen te beschadigen. Volgens Kaspersky is er onvoldoende bewijs om de aanvallers of het beoogde doelwit te identificeren. Kaspersky is ervan overtuigd dat een dergelijke aanval alleen uitgevoerd kan worden met de steun van een land of staat. Hij denkt dat de worm zelfs tot een nieuwe wereldwijde cyber-wapenwedloop zal leiden. De jaren negentig waren volgens hem een decennium van cybervandalen, de eerste tien jaar van de éénentwintigste eeuw was een decennium van cybercriminelen, maar nu zou een nieuw tijdperk van cyberoorlogen en cyberterrorisme zijn aangebroken.


Meer Nieuws