Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 02, 2010

Europese Unie spreekt een eigen Engels dialect

Met elke uitbreiding van de Europese Unie wordt de interne communicatie steeds meer gedomineerd door het Engels als werktaal. Dat werd opgemerkt tijdens een colloquium, georganiseerd door het Institute Supérieure de Traducteurs et Interprètes (ISTI) uit Brussel. Hoewel het Europees Parlement in zijn interne communicatie meertaliger is dan de Europese Commissie en de Raad van Europa, betekent de noodzaak aan een gezamenlijke taal volgens Ambroise Perrin, woordvoerder van de Franse taalvereniging Défense de la Langue Française (DLF), dat het Engels nog altijd dominant blijft. Dat leidt volgens specialisten tot het gebruik van een verbasterd Engels.

Het taalpluralisme is een basisprincipe van de Europese Unie. Christian Tremblay, woordvoerder van het European Observatory of Plurilingualism, merkt echter op dat Europa moet werken met een realiteit van drieëntwintig officiële talen, plus een aantal talen van regio's en minderheden. Bovendien moet er volgens Tremblay voor gezorgd worden dat de sprekers van al deze talen kunnen samenwerken. Ludovic Laporte, woordvoerder van het vertaaldepartement van de Europese Commissie, stelt dat de werktaal van de Europese instellingen in werkelijkheid een verbasterd Engels is dat door de meeste medewerkers wordt gesproken.

Ludovic Laporte zegt dat de Europese Unie uiteindelijk mogelijk zal gedwongen worden om het Engels te kiezen als een noodzakelijk werkcompromis in een multinationale omgeving. Op dit ogenblik zou bij 80 procent van de interne communicatie van de Europese Commissie de Engelse taal worden gehanteerd. Alleen de definitieve teksten worden omgezet in de drieëntwintig officiële talen van de Europese Unie. Volgens Laporte is die trend vooral ontstaan na de uitbreiding van de Europese Unie zes jaar geleden, waardoor het aantal officiële talen werd verdubbeld. Voordien zouden meer interne documenten worden opgesteld in het Duits en Frans.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home