Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 02, 2010

Elektrische wagen Thomas Edison gerestaureerd

In Groot-Brittannië is een elektrische wagen van uitvinder Thomas Edison helemaal in zijn oude vorm gerestaureerd. De Britse restaurateur Bob Burrell besteedde acht jaar aan de restauratiewerken. Het is de enige elektrische wagen van Thomas Edison die nog is overgebleven. Het exemplaar stond bijna een halve eeuw in een Londense garage. De waarde van de wagen wordt geraamd op minstens 1 miljoen pond sterling. Edison ontwierp de elektrische wagen om het nut van de batterij aan te tonen. In totaal werden drie exemplaren gebouwd. De andere twee exemplaren zijn echter verloren gegaan. De wagen zou destijds 300 pond sterling hebben moeten kosten, wat alleen de rijken konden betalen.

De wagen werd door Edison, uitvinder van de gloeilamp, in 1912 gebouwd. "Edison wou een batterij met de langste levensduur ontwikkelen," merkt Bob Burrell, professioneel restaurateur van historische racewagens, op tegenover de Britse krant Daily Express. "De elektrische wagens vormden daarvan een onderdeel. Edison kwam vanuit de Verenigde Staten naar Groot-Brittannië en vestigde zich in Dukes Street in Londen, waar hij de drie wagens bouwde. Met één van die wagens reed hij van Schotland naar Londen, waarbij de batterij onderweg werd opgeladen. Het laatste traject van 170 mijl blijft ook nu nog altijd een record."

Bod Burrell wijst erop dat Edison honderd jaar geleden al voorspelde dat elektriciteit de toekomst zou zijn. "Hij merkte op dat alle olie opgebruikt zou raken," voert hij aan. "Men besliste echter dat er meer geld kon worden verdiend door een belasting te heffen op petroleum. Men kan zich niet voorstellen hoe de wereld er nu had uitgezien indien men een eeuw geleden naar Edison had geluisterd." De wagen van Edison, die was uitgerust met vijftien batterijen van twee volt, had een topsnelheid van vijfentwintig kilometer per uur. In vergelijking met andere wagens was dat volgens Burrell destijds een behoorlijke snelheid.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home