Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 01, 2010

Zes landen vertegenwoordigen 80 procent duurzame patenten

Drie Europese landen zijn mee toonaangevend in de ontwikkeling van innovaties in duurzame technologieën. Dat is de conclusie van een rapport van het European Patent Office (EPO). Daarbij wordt opgemerkt dat Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië samen met Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea 80 procent vertegenwoordigen van alle patenten die op het gebied van duurzame technologieën worden ingediend. Benoît Battistelli, hoofd van het Europese patentbureau, merkt wel op dat China, India en Brazilië hun achterstand ophalen en in een aantal niche-sectoren zware inspanningen leveren.

Battistelli wijst erop dat China op dit ogenblik leidinggevend is in windenergie, hoewel het land in die sector tot amper vijf jaar geleden amper patenten had ingediend. India en Brazilië richten zich volgens hem vooral op fotovoltaïsche projecten en waterkrachtcentrales. Battistelli merkt daarbij op dat vooral initiatieven en regelgeving van de overheden investeringen in duurzame energie stimuleren. Het is volgens hem absoluut noodzakelijk dat een wettelijk kader wordt gecreëerd om die investeringen te stimuleren. Battistelli merkt op dat de sector ook bereid is om zich voor ontwikkelingslanden flexibeler op te stellen.

De topman van het Europese patentbureau merkt op dat de transfer van technologie een cruciaal element vormt in de klimaatbesprekingen. "Sommigen merken op dat patenten een hinderpaal vormen voor de transfer van technologie," voert Battistelli aan tegenover de website Euractiv.com. "Volgens een aantal critici beletten patenten de verspreiding van innovaties in de duurzame technologiesector. Tot nu zijn er voor die beweringen echter geen harde bewijzen aangevoerd." Hij voegde er aan toe dat het rapport van het Europese patentbureau moet bijdragen tot het debat over de klimaatverandering en technologie-transfer.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home