Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 30, 2010

Nieuwsoverzicht

De nieuwe generatie auto's van het Zweedse merk Saab zal uitgerust worden met benzinemotoren van het Duitse BMW. Daarover hebben beide bedrijven een contract getekend in Trölhattan, de thuisbasis van Saab. De Duitse autogroep zal over twee jaar beginnen met de levering van viercilinder-turbobenzinemotoren aan Saab. De betrokken motor wordt gebruikt in huidige modellen van het Mini-gamma van de Duitse groep. Saab zal naar eigen goedvinden de motor kunnen aanpassen en afstellen. Victor Muller, voorzitter van Saab Automobile, heeft het over een belangrijke stap voor het Zweedse merk op de weg naar een toekomst als winstgevende, onafhankelijke en premium autoconstructeur. Saab bekijkt momenteel ook de mogelijkheden voor een bio-powerversie van de BMW-benzinemotor. Financiële details werden niet bekend gemaakt. Saab is sinds februari in handen van het Nederlandse Spyker Cars.


Het olieconcern British Petroleum gaat zijn management herschikken. Bod Dudley, die begin oktober de leiding over British Petroleum overneemt, besliste om Andy Inglis als hoofd van de exploratie-divisie opzij te schuiven. Inglis is al de tweede topmanager die bij British Petroleum moet vertrekken voor de slechte manier waarop de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico werd aangepakt. Eerder moest ook chief executive Tony Hayward al opstappen. De herschikking van het management vormt volgens Dudley de eerste en meest dringende stappen van het programma dat het vertrouwen in British Petroleum opnieuw moet herstellen. Andy Inglis werd in het verleden nog beschouwd als één van de belangrijkste kanshebbers om Tony Hayward op te volgen. Exploratie en productie is de grootste divisie van British Petroleum.


De reddingsoperatie van de genationaliseerde Anglo Irish Bank kan oplopen tot 34,3 miljard euro. Dat heeft de Ierse regering bekend gemaakt. De Ierse overheid injecteerde tot nu toe al 23 miljard euro in de Anglo Irish Bank, om te vermijden dat de financiële instelling zou instorten. De bank kwam vorig jaar in de problemen, als gevolg van de zware vastgoedcrisis in Ierland. Volgens het nieuwste scenario kan de kost oplopen tot 29,3 miljard euro en in het ergste geval zelfs tot 34,3 miljard euro. Met een raming van de definitieve kosten hoopt de Ierse overheid meer duidelijkheid te verschaffen en de dreigingen voor de Ierse economie weg te drijven. Tijdens de economische hoogconjunctuur van Ierland hadden de Ierse banken miljarden euro uitgeleend aan projectontwikkelaars, maar verwacht wordt dat een groot gedeelte van die kredieten niet zal worden terugbetaald.


De Nederlandse supermarktketen Ahold krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter. Dick Boer volgt huidige topman John Rishton op, die het bedrijf begin maart volgend jaar verlaat om de hoogste baas te worden bij Rolls-Royce. Boer is op dit moment nog verantwoordelijk voor de Europese supermarktdivisie van Ahold. Sander van der Laan, de algemeen directeur van Albert Heijn, zal Boer in die functie opvolgen. Vorig jaar november kondigde Ahold een reorganisatie van het management aan. Boer kreeg de leiding over de Europese activiteiten en Lawrence Benjamin kreeg de Amerikaanse activiteiten onder zijn hoede. De herindeling van taken moest Benjamin en Boer de gelegenheid geven meer tijd te besteden aan de groeimogelijkheden in bestaande en nieuwe markten. Met Dick Boer komt volgens analisten een echte retailexpert aan de leiding van de Nederlandse supermarktketen.


In Duitsland krijgen de staalarbeiders 3,6 procent meer loon. Daarover hebben bonden en werkgevers een akkoord bereikt. Er is daarnaast een premie voorzien in september van 150 euro voor de werknemers. Ook de opleidingsvergoeding wordt opgetrokken. Deeltijdse werknemers zullen vanaf volgend jaar bovendien hetzelfde loon krijgen als de vaste werknemers. Het akkoord heeft een looptijd van veertien maanden. Het akkoord kwam er na verscheidene waarschuwingsstakingen in de Duitse staalsector. Bij aanvang hadden de bonden 6 procent meer loon geëist. Het akkoord geldt voor 85.000 werknemers uit de staalbedrijven in Noordrijn-Westfalen, Bremen en Nedersaksen, om daarna uitgebreid te worden naar de rest van Duitsland. Het akkoord is ook voor België niet onbelangrijk. Bij het loonoverleg wordt immers gekeken naar de evolutie van de lonen in de buurlanden, waarbij Duitsland het zwaarst doorweegt.


Claims Funding International (CFI) heeft namens honderden Nederlandse bedrijven een claim ingediend van ruim 500 miljoen euro tegen luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De bedrijven stellen dat zij door onderlinge prijsafspraken van luchtvaartmaatschappijen jarenlang te veel hebben betaald voor hun vrachtvervoer en willen dat geld terug. Achter de claim zitten vooral de verladers. In totaal hebben zich volgens de verladersorganisatie EVO ongeveer vierhonderd bedrijven achter te claim geschaard. Ook bedrijven uit andere Europese landen hebben zich aangesloten. De verladers zeggen niet de bedoeling te hebben om één individuele luchtvaartmaatschappij te treffen. Bij de prijsafspraken waren in totaal zestien maatschappijen betrokken, maar de verladers willen volgens de vakorganisatie hun geld terug. Ook hopen de verladers dat de claim een afschrikwekkend effect heeft en dat maatschappijen niet nog eens zulke afspraken maken.


De Japanse elektronicagroep Nintendo brengt volgend voorjaar een nieuwe draagbare gameconsole op de markt. De Nintendo 3DS wordt in februari op de Japanse thuismarkt gelanceerd. De maand daarna zouden Europa en de Verenigde Staten volgen. De lanceerprijs van het toestel bedraagt 25.000 yen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 225 euro. De Amerikaanse en Europese prijzen liggen nog niet vast. Het nieuwe toestel wordt de opvolger van de Nintendo DS, die met 132 miljoen verkochte exepmplaren de populairste draagbare gameconsole uit de geschiedenis is. De Nintendo 3DS belooft driedimensionale beelden te tonen zonder dat gebruikers daarvoor een speciaal brilletje moeten opzetten. Het toestel beschikt verder over een aanraakscherm, een bewegingssensor en drie camera’s.


De Europese ministers van economie hebben nog geen akkoord kunnen vinden over het zogenaamde Europees patent. Belgisch minister Vincent Van Quickenborne, die de vergadering voorzat, meldde wel dat er belangrijke stappen vooruit zijn gezet in de richting van een consensusoplossing, maar voegt er aan toe dat enkele lidstaten nog bezwaren aantekenen of een tegenvoorstel hebben geformuleerd. België hoopt alle Europese lidstaten op dezelfde lijn te krijgen en hen achter het voorstel van de Europese Commissie voor een Europees patent te scharen. Dat bestaat erin dat patenten slechts in de talen Engels, Frans en Duits zouden worden afgeleverd, maar dat ze wel meteen in alle lidstaten geldig zouden zijn. Momenteel moet bedrijven in elke afzonderlijke lidstaat een patent aanvragen, wat de kosten huizenhoog doet oplopen.


Het Duitse autoconcern Volkswagen denkt over de eerste negen maanden van dit jaar een nieuw verkooprecord te halen. Wereldwijd levert het concern meer dan vijf miljoen exemplaren af. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, gezegd. De precieze cijfers van de maand september zijn nog niet bekend. Tot en met augustus lagen de verkopen van het Duitse concern wereldwijd op 4,7 miljoen exemplaren. Dat is een toename van 13 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Winterkorn zette zijn toekomststrategie nog eens kracht bij. Over acht jaar wil het Duitse bedrijf niet alleen te boek staan als de grootste autofabrikant van Europa, maar als het grootste autoconcern ter wereld. Om de Japanse concurrent Toyota van de troon te stoten zal het Duitse bedrijf tegen die tijd jaarlijks minstens 10 miljoen exemplaren moeten produceren.


De Franse bandenfabrikant Michelin geeft voor 1,2 miljard euro nieuwe aandelen uit om verdere groei te financieren. De bestaande aandeelhouders van de bandenproducent krijgen voorrang op de inschrijving van de nieuwe stukken. Michelin wil volgend jaar 1,6 miljard euro uittrekken voor investeringen in nieuwe fabrieken in China, Brazilië en India. Dit investeringsniveau moet ook in de jaren daarop worden gehandhaafd. Dit jaar investeert het bedrijf 1 miljard euro. Michelin rekent in de opkomende markten op een jaarlijkse groei van 9 procent, tegenover 2 procent in West-Europa. Het concern denkt dat tegen het einde van het decennium de opkomende markten goed zullen zijn voor 45 procent van de omzet. Op dit ogenblik hebben die landen een aandeel van 33 procent. De kapitaalverhoging moet ook wat meer financiële flexibiliteit geven en de kredietwaardigheid van het bedrijf opkrikken.


De Amerikaanse verzekeringsgroep Liberty Mutual heeft zijn beursgang uitgesteld. Het bedrijf merkt op dat er op dit ogenblik te weinig vraag is vanuit de geldmarkt en acht het beter te wachten op een geschikter ogenblik. Een tegenvallende vraag leidde tot dit besluit. Liberty Mutual weet het gebrek aan enthousiasme onder beleggers aan het stilvallen van het economisch herstel, een volatiele markt en een onderwaardering van sectorgenoten van Liberty. De verzekeraar had met de uitgifte ongeveer 1,2 miljard dollar willen ophalen. De beursgang is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Analisten stellen daarentegen dat de vraagprijs van Liberty Mutual te hoog was. Bovendien zouden beleggers volgens hen ook zijn afgeschrikt door het feit dat Liberty Mutual ongeveer 80 procent van de aandelen zou willen behouden en 98 procent van de stemrechten in eigen handen zou willen houden.


Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft Boeing een contract toegewezen voor de modernisering van het wapensysteem van B-52 bommenwerpers. De waarde van het contract, met een looptijd van acht jaar, kan oplopen tot 11,9 miljard dollar. Er is volgens het Amerikaans ministerie op dit moment nog geen fonds vrijgemaakt. De bommenwerper is al sinds de jaren vijftig in gebruik en de modernisering moet de vloot langer operationeel houden. Door de moderniseringen moet de bommenwerper volgens het het bedrijf een belangrijk wapen blijven voor de ondersteuning van militaire missies over de hele wereld. Het toestel was de eerste Amerikaanse bommenwerper die verafgelegen doelwitten kon bereiken. Het toestel was ontworpen om kernwapens te dragen. De B-52 Stratofortress kan ook gebruikt worden voor transport.


Het Zwitserse voedingconcern Nestlé wil zich in de toekomst verder toeleggen op medische voeding. Nestlé wil onder meer werk maken van voeding voor patiënten met obesitas, diabetes, aandoeningen van hart en bloedvaten en Alzheimer. Daarvoor wordt de nieuwe divisie Nestlé Health Science opgezet. Daarnaast komt er ook een onderzoeksinstituut dat producten moet ontwikkelen. Medivoeding is niet nieuw voor Nestlé. Het Zwitserse concern is al een kwarteeuw actief in die sector, onder meer met babyvoeding, maar Nestlé verwacht nu een grote groei. Nestlé Nutrition haalde vorig jaar net geen
7,5 miljard euro aan inkomsten op. Dat is 9 procent van de totale omzet van de groep. Medivoeding vertegenwoordigde daarvan 1,24 miljard euro. Paul Bulcke, de topman van Nestlé, bestempelde medivoeding als een beloftevolle businessopportuniteit, waar het concern voortaan een leidinggevende rol in wil spelen.


Het Nederlandse chemieconcern Akzo Nobel wil op middellange termijn groeien naar een omzet van 20 miljard euro. Dat heeft het concern tijdens een strategie-update bekend gemaakt. Vorig jaar bedroeg de omzet van Akzo Nobel, de grootste verfproducent van de wereld, 13,9 miljard euro. Het concern gaat zich nadrukkelijker richten op opkomende markten om in te spelen op de sterke groei in die gebieden. In juni kondigde het bedrijf al aan dat het tegen het midden van het decennium verwacht 3 miljard dollar aan omzet te realiseren. Dat is een verdubbeling tegenover het huidige niveau. Akzo Nobel maakt nu bekend ook in India zijn omzet van 0,25 miljard euro tot 1 miljard euro te willen opdrijven. In Brazilië zou een groei moeten gerealiseerd kunnen worden van 0,75 miljard euro naar 1,5 miljard euro.


De Japanse kredietverstrekker Takefuji heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Takefuji is actief op de consumentenmarkt en richtte zich vooral op het zogenoemde subprime-segment. In totaal stond er een bedrag van ongeveer 3,8 miljard euro uit. Takefuji was qua omvang de vierde consumentenkredietverstrekker van het land. Eind oktober wordt het aandeel van de beurs gehaald. Voorzitter Akira Kiyokawa en zijn vice-voorzitter Taketeru Takei namen ontslag. Bestuurder Junichi Yoshida werd aangesteld tot nieuwe voorzitter van de kredietverstrekker. De Japanse financiële groep heeft niet voldoende financiële middelen om zijn eigen crediteuren terug te betalen. Gevreesd wordt dat de claims nog zullen stijgen, aangezien advocaten nog altijd crediteurs aan het verzamelen is. Takefuji heeft volgens analisten weinig impact op het Japanse financiële systeem, maar schetst wel povere vooruitzichten voor de Japanse economie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home