Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 27, 2010

Verhoogde belasting beperkt alcohol-misbruik

Een verhoging van een belastingen op alcoholische dranken leidt tot een vermindering van ziektes, kwetsuren, doden en misdaad. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Florida. Er wordt aan toegevoegd dat verhoogde heffingen een grotere impact hebben dan preventieprogramma's. Een verdubbeling van de heffingen, zou volgens de onderzoekers leiden tot een daling van 35 procent in het aantal fatale alcohol-gerelateerde ziektes, een achteruitgang van 11 procent in het aantal alcohol-gerelateerde verkeersdoden, een daling met 6 procent in het aantal seksueel overdraagbare ziektes en een terugval met 2 procent in het geweld en met 1,4 procent in de misdaad.

"Het onderzoek toont duidelijk aan dat een verhoging van de belasting zou leiden tot belangrijke reducties in een groot gedeelte van de ongewenste gevolgen van alcohol-consumptie," merkt onderzoeksleider Alexander Wagenaar op tegenover het magazine HealtDay News. "Alleen al de aanpassing van een aantal decennia oude belastingen aan de inflatie zou duizenden levens kunnen redden en zou de economie miljarden dollars winst kunnen opleveren door het verlagen van de onkosten voor gezondheidszorg en misdaadbestrijding." De onderzoekers gaan ervan uit dat een stijging van de alcoholprijs met 10 procent, de consumptie van alcohol met 5 procent zal doen afnemen.

"Er is geen enkele twijfel dat een verhoging van de prijs een beperkende impact zal hebben op de consumptie en de ongewenste gevolgen van alcohol-misbruik," merkt Wagenaar nog op. "Uit het onderzoek blijkt dan ook dat een belastingverhoging de efficiƫntste manier is om buitensporig alcohol-gebruik tegen te gaan. Bovendien zouden de alcohol-gebruikers ook een groter gedeelte dragen van de verliezen en schade die door misbruik worden veroorzaakt." De onderzoekers wijzen er ook op dat in hun research nog geen rekening is gehouden met zelfmoorden die het gevolg zijn van het misbruik van alcohol. Er wordt aan toegevoegd dat belastingverhogingen ook het rookgedrag hebben doen terugschroeven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home