Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 25, 2010

Russische autobouwer investeert in groenteteelt

Het Russische autoconcern Avtovaz heeft beslist om een aantal gediversifieerde activiteiten te behouden. Daarbij wordt onder meer een investering van 1,2 miljard roebel voorzien voor landbouw-dochter AvtovazAgro. Dat komt overeen met een bedrag van 38,7 miljard dollar. De investering, die gerealiseerd zou worden met leningen, zou gebruikt worden voor de bouw van serrecomplexen voor de groenteteelt. Het serrecomplex zou worden ingericht rond de fabriek van de autobouwer in de stad Tolyatti. Het bedrijf zegt er een terrein van zeventig hectaren te hebben voor boomkwekerijen en drie hectaren serres voor bloemen en planten.

Drie jaar geleden kreeg AvtovazAgro de opdracht op in Tolyatti het nieuwe residentiële gebied Kalina te ontwikkelen, met ongeveer 590.000 vierkante meter woonruimte. Vooraleer de werken konden worden opgestart, werd het concern echter geconfronteerd met de economische crisis. Daardoor kwam de autobouwer in grote financiële problemen, waarbij een faillissement slechts nipt kon worden vermeden. Het residentiële project werd opgeborgen. In het herstructureringsplan van de nieuwe chief executive Igor Komarov werd voorzien dat het concern een aantal activiteiten zou afstoten en alleen de autodivisie zou worden behouden. De eerste fase van dat besparingsplan zou ongeveer 670 miljoen roebel hebben moeten opbrengen.

De landbouwdivisie stond echter niet op de lijst met activa die zouden worden afgestoten. Polina Grishina, vice-voorzitter van Avtovaz, had eerder dit jaar al gezegd dat de divisie behouden zou blijven, maar daarbij een nieuwe richting zou inslaan. Bedoeling was de bouw van serrecomplexen voor de teelt van onder meer komkommers en tomaten. Een woordvoerder van Avtovaz merkt op dat het in de huidige marktomstandigheden onmogelijk is om randactiviteiten aan aanvaardbare prijzen af te stoten. Het is volgens hem dan ook belangrijk om die activa zo efficiënt mogelijk in te zetten om ervoor te zorgen dat ze het bedrijf geen verliezen opleveren. Mogelijk zijn er volgens hem in de toekomst wellicht voordeliger verkoopsomstandigheden.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home