Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 24, 2010

Vragen rond haalbaarheid shale-gas blijven

Er wordt veel verwacht van de zogenaamde shale-gasvoorraden, maar dat zou uiteindelijk kunnen leiden tot hogere prijzen. Dat hebben analisten van de denktank Chatham House benadrukt. Er zijn belangrijke shale-gasvoorraden beschikbaar en in de Verenigde Staten zijn een aantal projecten succesvol opgestart. Dat heeft vele partijen doen hopen dat shale-gas een belangrijke energiebron voor de toekomst zou kunen worden. In andere landen zijn er volgens een aantal waarnemers echter geologische, economische en milieugebonden bezwaren die een productie in de weg zouden kunnen staan. Bovendien zou de onzekerheid over shale-gas investeringen in conventionele producten afremmen, waardoor de toekomstige bevoorrading in het gedrang zouden kunnen komen.

"Indien de shale-gasrevolutie in de Verenigde Staten verder zal blijven bloeien en elders in de wereld wordt gedupliceerd, zal het gebrek aan investeringen niet veel impact hebben," merkt onderzoeksleider Paul Stevens op. "Indien de gestelde verwachtingen echter niet ingelost worden, zouden er over een tiental jaar belangrijke problemen kunnen opduiken." De niet-conventionele gasproductie in de Verenigde Staten is tijdens het voorbije decennium vertwintigvoudigd. Dat is vooral te danken aan het shale-gas, dat echter nog altijd compleet overvleugeld wordt door de traditionele gaswinning. Elders in de wereld zou shale-gas volgens Chatham House echter op problemen kunnen stuiten.

Onder meer wordt opgemerkt dat shale-gasvoorraden meer gespreid zijn. Bovendien zijn de bronnen minder efficiƫnt en vallen ze sneller droog. Daardoor wordt de exploitatie van shale-gas duurder van conventionele projecten. Er wordt aan toegevoegd dat de geologie van shale-voorraden bijzonder complex en heel verschillend kunnen zijn, waardoor het langer zou duren om de boortechnologie te ontwikkelen. Bovendien moet het gas met chemische producten opgepompt worden, maar dat kan het drinkwater vervuilen en zou mogelijk zout water naar de oppervlakte duwen. Tenslotte is er volgens Chatham House ook niet in elk land een pijplijn-infrastructuur om het gas op een gemakkelijke manier te produceren.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home