Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 23, 2010

Rusland wil militair onderzoek onder één dak brengen

Het Russische ministerie van landsverdediging moet een eengemaakte onderzoekscel oprichten, naar het voorbeeld van het Amerikaanse ministerie van defensie in reactie op de lancering van de satelliet Spoetnik door de Sovjet-Unie. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd tegenover de presidentiële commissie voor modernisering en technologische ontwikkelingen. Volgens Medvedev heeft Rusland op dit ogenblik geen efficiënte structuur, die tot een aantal belangrijke doorbraken zou moeten leiden op het gebied van landsverdediging en veiligheid. Een voorlopige architectuur van die onderzoekscel zou de volgende maanden worden uitgetekend.

"De financiële middelen mogen niet uitsluitend naar onderzoek van de Russian Academy of Sciences gaan, maar moeten ook ter beschikking worden gesteld van andere partijen," merkte de Russische vice-premier Sergei Ivanov op, verwijzend naar onder meer het Kurchatov Institute en de bedrijven Russian Technologies, Rosatom en Rusnano. Het Amerikaanse ministerie van defensie richtte op het einde van de jaren vijftig het Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) op. De Russische president merkte op dat die Amerikaanse instelling een pionier is geweest in de ontwikkeling van veel fundamentele technologieën, waaronder ook het internet.

Analisten stelden eerder al dat het voor Russische bedrijven, defensiegroepen en individuele onderzoekers is om baanbrekende toepassingen uit te bouwen zonder georganiseerde staatsondersteuning. "Een Russisch Darpa-project zou al deze partijen onder één dak kunnen samenbrengen en de Russische regering de mogelijkheid bieden om zich inspanningen te concentreren op veelbelovende projecten," merkten ze daarbij. Medvedev en Ivanov verduidelijkten echter niet waar de financiële middelen voor een Russisch Darpa-project gehaald zouden worden. Ivanov maakte eerder wel bekend dat er tot het einde van het decennium 725 miljard dollar zou worden geïnvesteerd in het Russische wapenprogramma.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home