Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 22, 2010

General Motors knoopt opnieuw aan met politieke donaties

De Amerikaanse autobouwer General Motors is opnieuw begonnen met donaties aan politieke campagnes. Daarmee maakt General Motors een einde aan een moratorium dat de autobouwer zichzelf had opgelegd tijdens de herstructureringen van vorig jaar. Uit cijfers van de Amerikaanse Federal Election Commission blijkt dat General Motors voor de huidige kiescampagnes voor het Amerikaanse Congres een bedrag van 90.500 dollar heeft geschonken aan politieke kandidaten. Greg Martin, woordvoerder van General Motors, merkt daarbij op dat het bedrijf ondersteuning heeft gegeven aan kandidaten van de democratische als republikeinse partij die op een bedachtzame manier met een aantal problematieken omspringen en achter een sterke autosector staan.

"General Motors heeft vooral steun verleend aan democraten die in het verleden de sector op federaal vlak hebben verdedigd," merkt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op. Onder meer de senatoren Debbie Stabenow (Michigan) en Sherrod Brown (Ohio) en de afgevaardigde John Dingell (Michigan) ontvingen donaties. Daarnaast werd er ook een donatie voorzien voor de republikeinse afgevaardigde Eric Cantor, die waarschijnlijk een belangrijke positie zou kunnen verwerven indien de republikeinen in november de controle over het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zouden overnemen. Greg Martin zegt dat het bedrijf niet aan de zijlijn wil blijven zitten, terwijl concurrenten en andere bedrijven wel deelnemen aan het politieke proces.

"Het is niet ongewoon voor bedrijven zoals General Motors om politieke campagnes te ondersteunen," merkt The Wall Street Journal op. "De situatie van General Motors ligt echter iets complexer. Het autoconcern wordt immers nog altijd gecontroleerd door de Amerikaanse regering." General Motors is van plan om later dit jaar opnieuw naar de beurs te gaan, waardoor het meerderheidsaandeel van 61 procent van de Amerikaanse overheid zou kunnen afgekocht worden. Woordvoerder Martin merkte op dat het bedrijf in de lente van vorig jaar gestopt is met zijn politieke bijdragen om zich volledig te kunnen concentreren op zijn reorganisatie.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home