Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 22, 2010

Geneesmiddel voor kinderen gevaarlijker dan chemisch product

Geneesmiddelen vormen voor kinderen een groter gevaar dan chemische producten. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Daarbij wordt opgemerkt dat twee op drie vergiftigingsverschijnselen die de opname van een kind in een spoedgevallen-afdeling noodzakelijk maken, veroorzaakt worden door een overdosis aan geneesmiddelen. Incidenten met geneesmiddelen zouden twee keer zo vaak worden opgetekend dan ongevallen met chemische producten en reinigingsmiddelen. De experts stellen dat geneesmiddelen voor kinderen vaak gemakkelijker bereikbaar zijn dan chemische producten. Bovendien zouden de ouders teveel vertrouwen hebben in de voorziene veiligheidsmaatregelen.

"Vele ouders zijn bijzonder bezorgd op een mogelijk vergiftigingsgevaar voor hun kinderen," aldus het magazine HealthDay News. "Reinigingsmiddelen worden achter slot en grendel opgeborgen en chemische producten en pesticiden worden buiten het bereik van kinderen gehouden. Volgens experts vormt het medicijnkastje in de woning echter een veel groter gevaar. Daarbij wordt erop gewezen dat courant gebruikte geneesmiddelen vaak niet telkens weer opnieuw worden opgeborgen en dus gemakkelijker bereikbaar zijn voor kinderen. Bovendien hebben onder meer veel hoestsiropen een lekkere smaak meegekregen."

Kinderen worden volgens het rapport het vaakst het slachtoffer van geneesmiddelen die voorschriftvrij verkregen kunnen worden, zoals pijnstillers. Het probleem wordt volgens de onderzoekers mee veroorzaakt door het feit dat ouders deze middelen niet beschouwen als een product dat hun kinderen mogelijk schade zou kunnen toebrengen. "Wanneer er geen voorschrift van de arts is vereist, wordt het middel door vele mensen als een veilig product bestempeld," voeren de onderzoekers aan. "Men is vaak geneigd om die middelen gemakkelijker te laten rondslingeren. Maar vooral jonge kinderen kunnen deze middelen vaak aanzien als snoep." Kindersterfte door overdosissen blijft wel zeldzaam. Twee jaar geleden liepen 1,3 miljoen vergiftigingen in zesentwintig gevallen fataal af.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home