Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 22, 2010

Europese Commissie mag toegang tot documenten beperken

De Europese Commissie kan de openbaarheid van documenten in rechtszaken beperken tot er een beslissing is gevallen over het betrokken dossier. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist. Daarmee werd een vraag van de Association de la Presse Internationale (API), een vakorganisatie van buitenlandse journalisten die in België actief zijn, door het Europese hof verworpen. Opgemerkt wordt dat de Europese Commissie een vraag voor toegang tot documenten kan weigeren. Eens een beslissing is genomen, kunnen de betrokken documenten volgens het arrest echter niet meer uit de openbaarheid worden gehouden.

De journalistenorganisatie had aangevoerd dat journalisten in het publieke belang op elk ogenblik toegang moesten kunnen hebben tot dossiers. De Europese Commissie merkte echter op te vrezen dat het vrijgeven van deze dossiers een averechts effect zou kunnen hebben in rechtszaken. Die stelling is volgens de persorganisatie echter puur hypothetisch. Het Europese Hof van Justitie verklaarde zich echter akkoord met de visie van de Europese Commissie. Er werd daarbij opgemerkt dat dossiers daardoor aan externe druk zouden kunnen blootgesteld worden en de sereniteit van onderhandelingen in het gedrang zouden kunnen gebracht worden.

Opgemerkt werd dat de Europese Commissie door de openbaarheid verplicht zou kunnen worden om zijn verdedigingsstrategie kenbaar te maken, terwijl andere partijen in het dossier geen enkele verplichting zouden hebben om hun standpunten bekend te maken en hun belangen zouden kunnen verdedigen zonder externe invloeden. De Association de la Presse Internationale zegt de uitspraak van het Hof van Justitie te betreuren en merkt op dat een toegang tot dossiers de transparantie zou ondersteunen en tot een geïnformeerde verslaggeving zou leiden. Anderzijds zegt de persorganisatie tevreden te zijn dat de Europese Commissie documenten over afgeronde dossiers niet langer afgeschermd kan houden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home