Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 22, 2010

Nucleaire samenwerking tussen Koeweit en Rusland

Rusland en Koeweit hebben een princiepsovereenkomst voor vreedzame nucleaire samenwerking ondertekend. In de overeenkomst is voorzien dat Rusland trainingsfaciliteit, de exploratie van nucleaire metalen, een netwerk van nucleaire reactoren en de bijhorende infrastructuur zou voorzien voor de Golfstaat. Dat heeft Ahmad Bishara, secretaris-generaal van het National Nuclear Energy Committee van Koeweit, bekend gemaakt. Het samenwerkingscontract heeft een looptijd van vijf jaar. Koeweit sloot eerder ook al een nucleair samenwerkingscontract met Japan en Frankrijk. In de Arabisch Golf wordt met argwaan gekeken naar het nucleaire energieprogramma van Iran.

Koeweit, de vierde grootste olie-exporteur van olie, wil over twaalf jaar vier nucleaire reactoren hebben gebouwd. De reactoren zouden elk een capaciteit van duizend megawatt krijgen. Eerder al ondertekenden Koeweit en Japan een overeenkomst om de nucleaire capaciteit van de Golfstaat uit te breiden. In april van dit jaar werd een gelijkaardige overeenkomst gesloten met Frankrijk. Ahmad Bishara merkte op de volgende maanden een reeks ontmoetingen te zullen hebben met het Russische nucleaire agentschap Rosatom om concrete projecten uit te werken. Rosatom zou daarvoor een aantal plannen voorleggen aan zijn partners uit het emiraat.

Sergei Kiriyenko, de topman van Rosatom, benadrukte dat Rusland bereid is om Koeweit te helpen met de ontwikkeling van nucleaire energie en de bouw van kerncentrales, wanneer het emiraat daartoe zou beslissen. In Koeweit wordt gevreesd dat Iran door zijn kernenergie-programma ook militair een nucleaire mogendheid zou kunnen worden en daardoor een dominante macht zou kunnen worden in de regio. Het emiraat heeft bij Iran al aangedrongen op de nodige garanties over de veiligheid van de kernreactor in Bushehr, die door Rusland werd gebouwd. De kerncentrale van Bushehr is in augustus begonnen met het opladen van nucleaire brandstoffen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home