Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 22, 2010

Nokia zet alles op onderzoek en ontwikkeling

Het Finse telecombedrijf Nokia gaat zijn onderzoeksprogramma gevoelig uitbreiden en wil meer externe ontwikkelaars aantrekken voor zijn applicatie-winkel. Dat heeft Rich Green, de nieuwe chief technology officer van Nokia, gezegd. Hij benadrukte daarbij dat hij zowel de ontwikkelaars-community en de content van de applicatie-winkel van Nokia drastisch wil uitbreiden. Het bereiken van die doelstellingen zou het Finse bedrijf moeten helpen om het verloren terrein goed te maken op rivalen zoals de iPhone van Apple en het Android-besturingssysteem van Google, dat steeds populairder wordt. Ook Stephen Elop, de nieuwe chief executive van Nokia, maakte al bekend absolute prioriteit te zullen verlenen aan ontwikkeling.

"Nokia lanceerde in mei vorig jaar zijn Ovi-applicatiewinkel, maar heeft daar tot nu toe slechts matig succes mee geboekt," merkt het persbureau Bloomberg op. "Uit cijfers van maart dit jaar blijkt dat er ongeveer 1,5 miljoen applicaties worden gedownload. De AppStore van Apple komt aan gemiddeld 30,5 miljoen downloads per dag." Nokia investeert op dit ogenblik 5,9 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. Dat betekent dat het Finse bedrijf het grootste onderzoeksbudget heeft van alle producenten van mobiele telefoons. Green benadrukte dat er een grotere samenwerking zou gezocht worden tussen de onderzoeksdivisie en het Nokia Research Center.

Green benadrukte dat Nokia zich op de ontwikkeling van bepaalde sectoren moet richten in plaats van zijn middelen te spreiden over een brede waaier regio's. Een aantal waarnemers zegt echter van oordeel te zijn dat Nokia zijn onderzoeksdepartement zal moeten afslanken. "Er gaat iets grondig mis wanneer men met het grootste budget en de meeste mogelijkheden er toch niet in slaagt om iets op te bouwen dat de consument aanspreekt," voert Bengt Nordstroem, chief executive van het adviesbureau Northstream, aan. De onderzoeksdivisie van Nokia telt op dit ogenblik 17.000 medewerkers, maar toch is het Finse bedrijf geen marktleider op het gebied van smartphone-innovatie.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home