Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 23, 2010

Severstal wil gouddivisie naar Londense beurs brengen

De Russische staalproducent Severstal zou nog voor het einde van het jaar zijn gouddivisie op de beurs van Londen willen laten noteren. De gouddivisie zou door die beursgang een waarde krijgen van 4 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen rond Severstal bekend gemaakt. De beursgang zou de toekomstige groei van Severstal moeten financieren. Daarbij zou zowel gekeken worden naar organische groei, maar ook naar mogelijke overnames. Severstal zou een meerderheid van 65 procent tot 70 procent willen behouden in zijn gouddivisie. De inflatie-vrees en de onzekere economische toekomst hebben de goudprijzen de voorbije periode tot recordprijzen opgedreven.

Severstal, de grootste staalproducent van Rusland, wenste niet officieel te reageren op een mogelijke beursintroductie van zijn gouddivisie. Het staalbedrijf wordt gecontroleerd door Alexei Mordashov, die met een persoonlijk vermogen van 10 miljard dollar volgens het economisch tijdschrift Finans wordt bestempeld als de negende rijkste man van Rusland. Severstal heeft zich meer toegelegd op de goudproductie, nadat zijn staaldivisie te lijden had onder de economische crisis en het stijgend gebruik van andere metalen, zoals aluminium, in de industrie. Rusland is de derde grootste staalproducent van de wereld, maar de buitenlandse divisies van Severstal hebben een zware druk gelegd op het bedrijf.

Volgens analisten van Nomura heeft de gouddivisie van Severstal een waarde van 3 miljard dollar tot 3,6 miljard dollar. Een gedeeltelijke verkoop zou volgens de analisten een belangrijke waarde kunnen creƫren voor Severstal. Het Russische concern heeft goudmijnen in Rusland, Kazakstan en Burkina Faso. Bovendien verhoogde Severstal dit jaar geleidelijk zijn belang in het Canadese bedrijf Crew Gold, dat actief is in Guinea. Serverstal heeft nu een belang van meer dan 93 procent in Crew Gold. In maart van dit jaar bracht ook Barrick Gold al zijn Tanzaniaanse goudmijnen naar de Londense beurs. Ook Glencore zou zijn gouddivisie, die een waarde heeft van meer dan 5 miljard dollar, naar de beurs willen brengen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home