Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 23, 2010

Rusland wil vreedzame regeling voor beheer noordpoolgebied

Het noordpoolgebied heeft een schitterende en vredelievende toekomst met een toenemende Russische aanwezigheid. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd tijdens een internationale conferentie van de Russian Geographical Society. Poetin wees er wel op dat Rusland zijn groeiende invloed in het gebied door aanhoudende gesprekken met de andere partijen. Volgens hem komt er geen strijd over de grondstoffenrijkdom in het gebied. Prins Albert van Monaco wees vooral op de problemen voor de inheemse bevolking in het gebied. Olafur Ragnar Grimsson, president van IJsland, noemde het noordpoolgebied een laboratorium voor internationale samenwerking.

"Rusland wil zijn wetenschappelijke aanwezigheid in het noordpoolgebied herstellen en opdrijven en fundamenteel onderzoek ondersteunen, ook van internationale teams van wetenschappers en experts," merkte Poetin op. De Russian Geopgraphical Society wil geregeld conferenties houden over de ontwikkelingen in het noordpoolgebied. Poetin benadrukte de nood aan een vreedzame oplossing voor de conflicten van nationale belangen in het gebied. Hij beloofde ook dat de bescherming van het leefmilieu van het noordpoolgebied een prioriteit moest zijn bij de industriƫle uitbreiding in de regio. Rusland zou in het gebied onder meer een aantal natuurreservaten willen vastleggen.

"Het noordpoolgebied is veel meer dan miljarden vaten olie en gas," merkte Poetin op. "Indien we vandaag niet verantwoordelijk omgaan met het gebied, zullen we in de toekomst geconfronteerd worden met wereldwijde problemen in plaats van wereldwijde voordelen. De impact van de menselijke activiteiten op de natuur en de klimaatverandering moet tot een absoluut minimum beperkt blijven." In het Russisch gedeelte van de noordpool leeft 1,5 procent van de Russische bevolking. Het gebied vertegenwoordigt echter ongeveer 11 procent van het Russische bruto binnenlandse product en 22 procent van de totale Russische export. Er dienen in het noordpoolgebied echter nog een aantal nationale claims opgelost te worden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home