Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 23, 2010

Rusland moorddadigste Europees land voor jongeren

Rusland telt de grootste moorden onder jongeren van heel Europa en Centraal-Azië. Dat blijkt uit een rapport van de World Health Organization (WHO). Op de tweede plaats staat Albanië, gevolgd door Kazakstan. Bovendien is Rusland wereldwijd leider op het gebied van zelfmoorden onder jongeren. Volgens een aantal Russische analisten zijn die bedenkelijke resultaten te wijten aan een aantal sociale problemen, zoals de gewelddadige programmering op de Russische staatstelevisie, die het respect voor het menselijk leven onder de Russische jongeren zou ondermijnen. In de leeftijdsgroep tussen tien en negenentwintig jaar zouden in Rusland per honderdduizend jongeren 15,85 slachtoffers geteld worden van een gewelddadige dood.

Rusland scoort daarmee vierendertig keer hoger dan Duitsland. Volgens het rapport van de wereldgezondheidsorganisatie worden in drieënvijftig Europese landen elke dag veertig jongeren vermoord. Dat betekent vijftienduizend moorden per dag. Ongeveer 80 procent van de slachtoffers zijn van het mannelijke geslacht. Albanië staat op een tweede plaats met 11,2 doden per honderdduizend jongeren. Kazakstan volgt als derde met 10,66 doden. Met amper 0,5 doden per honderdduizend is Duitsland volgens het rapport het veiligste Europese land voor jongeren. Bovendien zijn de slachtoffers in Duitsland vooral Russische en Turkse migranten. Na verkeersongevallen en zelfmoorden vormt moord volgens het rapport de derde belangrijkste doodsoorzaak bij Europese jongeren.

In landen zoals Duitsland zou dat vooral te maken hebben met een sociale desintegratie en de cultuur, zoals opvoeding en mannelijkheids-principes. Elders speelt onder meer de chronische armoede een rol, net zoals de wereldwijde economische crisis. Boris Altshuler, hoofd van de organisatie Right of the Child, benadrukte dat in Rusland niemand zich om kinderen bekommert en geen sociale omgeving is gecreëerd voor jongeren. Vooral de bedenkelijke content in entertainment speelt volgens hem een belangrijke rol. Psychologe Anna Balayeva merkt echter op dat de Russische gemeenschap een tolerantie tegenover geweld cultiveert, waardoor volgens haar jongeren aangezet worden om weinig belang te hechten aan het menselijk leven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home