Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 24, 2010

Cypriotische rechter blokkeert Russische activa

Een rechtbank op Cyprus heeft 6 miljard dollar aan Russische activa, met inbegrip van de belangen van Suleiman Kerimov in potassium-producent Uralkali en de mijngroep Polyus Gold, bevroren. Ook een gedeelte van belangen in het Moskva Hotel en een gedeelte van een vastgoedproject naast het Kremlin, werden bevroren. De bevriezing van de activa gebeurde op initiatief van het Russische parlementslid Ashot Yegiazaryan, die aangeeft dat hem onterechte een aandeel in het hotel werd geweigerd. Het proces werd in Cyprus gevoerd omdat de dossiers te maken hebben met investeringsfondsen die op het belastingsvoordelige eiland zijn geregistreerd.

"De rechtszaak valt op een gevoelig ogenblik," merkt het persbureau Reuters op. "Suleiman Kerimov heeft immers plannen om Uralkali te fuseren met concurrent Silvinit, waardoor een nieuwe Russische marktleider wordt gecreëerd. Bovendien is potassium op dit ogenblik een belangrijke activiteit, gezien het vijandig bod van 39 miljard dollar van BHP Billiton op het Canadese bedrijf Potash Corp. Volgens een aantal bronnen zouden zowel Rio Tinto als Potash Corp geïnteresseerd zijn in een belang in Uralkali." Door de uitspraak van de rechtbank in Nicosia is het Kerimov echter verboden om aandelen van zijn holding Kaliha Finance in Uralkali te verkopen of op een andere manier te vervreemden.

Yegiazaryan zou ongeveer 2 miljard dollar schadevergoeding eisen. De rechter verbood Kerimov ook zijn belangen in Wandle Holdings en Brainpedia Holdings uit Cyprus en White Star uit de Kaaiman-eilanden te verkopen. Die bedrijven werd een verbod opgelegd om aandelen van Polyus Gold te verkopen. De waarde van de geblokkeerde activa zou ongeveer 500 miljoen dollar vertegenwoordigen. Consulenten van het adviesbureau Renaissance Capital linken het dossier aan de politieke druk op de Moskouse burgemeester Yury Luzhkov en zijn echtgenote, eigenares van de Russische vastgoedontwikkelaar Inteko.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home