Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 24, 2010

Nieuwsoverzicht

De openbareschuldencrisis zal een generatie lang wegen op de belastingbetalers in de westerse landen. Dat heeft Thomas Mirow, de voorzitter van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO), gezegd tegenover de Britse denktank Reform Club. Mirow merkte op dat de explosieve toename van de openbare schulden waarschijnlijk het meest schadelijke, rechtstreekse gevolg van de crisis is dat het economische herstel bedreigt. De zware schuld weegt volgens hem op de openbare financiën en op de capaciteiten van de banken om te lenen aan de privé-sector. Wel merkte hij op dat de landen in Oost-Europa en Centraal-Azië waar de ontwikkelingsbank actief is, minder getroffen waren. Mirow pleitte voor strenge begrotingsdisclipine. Er is volgens hem niet alleen de druk van de financiële markten, maar het terugschroeven van de tekorten is ook nodig om de onzekerheid weg te nemen die het consumentenvertrouwen ondermijnt en dus weegt op de groei.


De Amerikaanse videoketen Blockbuster, heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Analisten merken op dat Blockbuster, de grootste keten van videotheken van de Verenigde Staten, het eerste grote slachtoffer is van het succes van de online films. Blockbuster hoopt wel een doorstart te kunnen maken. Er werd beslist om de videotheken gewoon verder open te houden. Blockbuster heeft in de Verenigde Staten 3.000 filialen. Daarnaast zijn er nog meer dan 2.000 vestigingen in Canada, Mexico, Argentinië, Denemarken, Italië en Groot-Brittannië. De keten heeft te lijden onder de onlineverhuur van films en de videotheekautomaten. Met de schuldeisers is nu afgesproken om de schuldenberg te verminderen van 1 miljard dollar tot 100 miljoen dollar. In ruil krijgen de kredietverleners een aandeel in de nieuwe onderneming. Blockbuster werd een kwarteeuw geleden opgericht.


Het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras heeft met een kapitaalemissie een bedrag van 70 miljard dollar opgehaald. Daarmee realiseert de Braziliaanse maatschappij de grootste kapitaalemissie uit de geschiedenis. Een groot gedeelte van de nieuwe aandelen gaat naar de Braziliaanse overheid. De Braziliaanse regering gaat via een complexe transactie omgerekend 43 miljard dollar in het bedrijf investeren. Dit bedrag wordt echter niet betaald in contanten, maar in staatsobligaties waarmee Petrobras van de Braziliaanse rechten zal kopen om vijf miljard vaten olie op te pompen. Onder de investeerders die de nieuwe aandelen hebben gekocht, waren onder meer staatsfondsen uit het Midden-Oosten en Azië. Ook zou er veel vraag zijn geweest van Amerikaanse beleggingsfondsen. Petrobras gebruikt de opbrengst voor een enorme investering in het zoeken naar olie. Daarvoor wordt de volgende vier jaar 224 miljard dollar uitgetrokken.


Het Franse energieconcern GdF Suez zou niet langer deelnemen aan de geplande bouw van een kerncentrale van de derde generatie in het Noord-Franse Penly. Volgens een aantal bronnen zou Suez-topman Gerard Mestrallet hierover een schriftelijke mededeling hebben gestuurd aan de Franse premier François Fillon. Het project was een initiatief van Electricité de France (EdF), samen met GdF Suez en met Total. Electricité de France zou een belang hebben van 50 procent in het project, terwijl GdF Suez en Total samen 33,3 procent zouden controleren, maar enkel optreden als investeerders en niet als exploitanten. Volgens de bronnen bedraagt het belang van Total nu 8,33 procent. Ook het Duitse Eon en het Italiaanse Enel participeren in het project. De start van de bouw van de kerncentrale is voor volgend jaar gepland. De reactor zou over zeven jaar in gebruik worden genomen.


De Amerikaanse regering lijkt bij de beursgang van autoconcern General Motors met een financiële tegenvaller rekening te zullen moeten houden. In plaats van de verhoopte 16 miljard dollar, zouden in eerste instantie maar aandelen ter waarde van 8 miljard dollar tot 10 miljard dollar op de markt komen. Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Achterliggende gedachte is dat de prijs van een aandeel lijdt onder een overdreven grote beursintroductie. De Amerikaanse regering is voor 61 procent eigenaar van General Motors. De Amerikaanse staat moet uit individuele aandelen een opbrengst van 133,78 dollar halen, indien men zonder verlies de ongeveer 50 miljard dollar kostende reddingsoperatie voor General Motors wil afsluiten. Dat lijkt echter haast onmogelijk. Zelfs in de piekjaren was een aandeel van General Motors minder dan 100 dollar waard. De Amerikaanse staat wil zich terugtrekken uit General Motors. De beursgang wordt tegen eind dit jaar verwacht.


Mark Zuckerberg, de stichter van de sociale netwerksite Facebook, is vandaag rijker dan de baas van de Amerikaanse computergigant Apple, Steve Jobs. Dat blijkt uit de lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes die de vierhonderd rijkste mensen van de Verenigde Staten rangschikt. Microsoft-oprichter Bill Gates bezet nog steeds de eerste plek in de ranglijst van de rijkste mensen van de Verenigde Staten. Hij beschikt over een fortuin dat geschat wordt op 54 miljard dollar. Op ruime afstand volgt superbelegger Warren Buffett met 45 miljard dollar. Derde is Larry Ellison, de stichter en chief executive van Oracle, met 27 miljard dollar. Op de vijfendertigste plaats staat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg met een geraamd fortuin van 6,9 miljard dollar. Apple-topman Steve Jobs staat met 800 miljoen dollar zeven plaatsen lager.


De Duitse autobouwer Audi gaat zijn fabriek in Hongarije uitbouwen tot een volwaardige autofabriek. Dankzij de investering van 900 miljoen euro zullen er in de fabriek in Györ zowat 1.800 banen bijkomen. Dat heeft de Duitse autobouwer officieel bekend gemaakt. De Hongaarse fabriek zou een capaciteit van ongeveer 125.000 voertuigen per jaar moeten krijgen. De uitgebreide fabriek zou over drie jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. Op dit ogenblik worden er in Györ vooral motoren gebouwd en vindt er ook een eindmontage plaats. Daarnaast bevestigde Audi een tewerkstellingsgarantie voor vier zijn in zijn twee Duitse vestigingen in Ingolstadt en Neckarsulm. Audi wijst erop al zeventien jaar actief te zijn in Hongarije. Met een besteding van 4 miljard euro is de Duitse autobouwer ook de grootste buitenlandse investeerder op de Hongaarse markt.


Over drie jaar zal in de autofabriek in het Duitse Eisenach de Junior, de nieuwe kleine wagen van autobouwer Opel, worden geproduceerd. De autobouwer zal daarvoor ongeveer 90 miljoen euro investeren in Eisenach in de deelstaat Thüringen. Dat heeft Opel-topman Nick Reilly in Eisenach aangekondigd. De Junior wordt geplaatst in het marktsegment van de BMW Mini. De investering verzekert de activiteit van de meer dan 1.600 werknemers. In Eisenach wordt op dit ogenblik de driedeursversie van de Corsa gemonteerd. Door de afkalvende vraag moest in het verleden steeds weer beroep gedaan worden op arbeidsduurverkortingen. Moederbedrijf General Motors heeft voor de volgende vier jaar 11 miljard euro voorzien in de vestigingen van Opel-Vauxhall. Naarmate de Junior-productie in Eisenach op kruissnelheid komt, zal een gedeelte van de Corsa-productie overgeheveld worden naar het Spaanse Zaragoza.


De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair stopt vanaf begin november volgend jaar met passagiersvervoer. Dat heeft Ype de Haan, bestuurder van moederbedrijf KLM, gezegd. Volgens De Haan is Martinair te klein om de passagiersvluchten rendabel uit te voeren. Met een vloot van amper vier passagiersvliegtuigen kan Martinair volgens De Haan niet rendabel worden gemaakt. Het is volgens hem om daarvoor de nodige investeringen te doen. Volgens De Haan zal KLM zoveel mogelijk doen om de 320 personeelsleden te begeleiden naar een nieuwe baan. Veel cabinepersoneel kan volgens hem naar moedermaatschappij KLM overstappen, op voorwaarde dat het voldoende gekwalificeerd is. Martinair gaat onder eigen naam wel door met vrachtvervoer. Volgens De Haan is het behoud van die succesvolle tak één van de redenen om te stoppen met het passagiersvervoer. Er moet volgens hem gezorgd worden dat de vrachtdivisie levensvatbaar blijft.


Twaalf kilometer voor de kust van het Engelse Kent heeft het Zweedse energieconcern Vattenfall het Thanet Windpark, het grootste offshore-windpark ter wereld, geopend. Thanet Windpark produceert elektriciteit voor 240.000 gezinnen. Thanet-park telt vandaag honderd windturbines, elk met een vermogen van drie megawatt, verspreid over een oppervlakte van vijfendertig vierkante kilometer. De turbines zijn 115 meter hoog. Het project vergde een investering van 780 miljoen pond sterling. De bouw van het park begon twee jaar geleden. Over een periode van vier jaar zullen in totaal 341 turbines geplaatst worden. Tal van internationale energieconcerns plannen miljardeninvesteringen in het windrijke Groot-Brittannië. Dankzij dit nieuwe project produceert Groot-Brittannië nu al meer windenergie op zee dan alle andere landen ter wereld samen. In Groot-Brittannië zijn ongeveer 250 windparken en 12 offshore-parken operationeel, goed voor in totaal 2.909 turbines.


Michael Geoghegan, bestuursvoorzitter van de Britse bank HSBC Holdings, stapt eind dit jaar op. Dat hebben een aantal insiders bij HSBC Holdings gemeld. Geoghegan wordt opgevolgd door Stuart Gulliver, op dit ogenblik nog hoofd van de zakenbankdivisie bij HSBC Holdings. Geoghegan leek bij HSBC Holdings voorbestemd te zijn om het voorzitterschap van Stephen Green over te nemen. Bij de Britse groep is het de gewoonte dat de gedelegeerd bestuurder later voorzitter wordt. Maar de keuze viel dit keer verrassend op Douglas Flint, de financieel directeur van de Britse financiële instelling. Geoghegan had gedreigd op te stappen indien hij geen voorzitter werd, maar men zou hem verteld hebben dat de raad van bestuur er nog niet klaar voor was om hem het voorzitterschap van HSBC Holdings toe te vertrouwen.


De timing van de klacht van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële toezichthouder, tegen de zakenbank Goldman Sachs is verdacht. Dat heeft David Kotz, topman van de interne controle bij de financiële toezichthouder, gezegd. Goldman Sachs werd ervan beticht fraude gepleegd te hebben bij de constructie en verkoop van herverpakte kredieten. De toezichthouder diende in april een klacht in tegen Goldman Sachs, maar dat diende volgens Kotz vooral om de aandacht af te leiden van een rapport dat bijzonder kritisch was voor de Amerikaanse financiële waakhond. Tegelijk was immers een rapport verschenen waarbij Kotz zou aangetoond hebben dat de toezichthouder herhaaldelijk kansen had gemist om de oplichting door de fondsenbeheerder Robert Allen Stanford ten belope van 7 miljard dollar, aan het licht te brengen.


De Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways start begin december met een dagelijkse verbinding tussen New Delhi en Milaan. Tot nog toe was Brussels Airport de enige bestemming op het Europese continent voor Jet Airways, de grootste internationale luchtvaartmaatschappij van India. Jet Airways vliegt ook op Londen. De luchtvaartmaatschappij zegt voor Milaan geopteerd te hebben omdat er op de Italiaanse markt een groot aanbod is en het land geen directe verbinding met India heeft sinds Alitalia zijn diensten twee jaar geleden stopzette. Bovendien ligt Milaan volgens de maatschappij bijzonder strategisch in het hart van Centraal-Europa. Airways werkt nu aan een akkoord met Alitalia om zijn klanten van Milaan naar verschillende Europese bestemmingen te brengen. Milaan is de vierentwintigste internationale bestemming voor Jet Airways.


Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline zijn diabetesgeneesmiddel Avandia, van de Europese markt halen. In de Verenigde Staten moet het gebruik worden beperkt. Het geneesmiddel zou volgens bepaalde studies namelijk leiden tot een verhoogd risico op hartaanvallen en hersenbloedingen. Al drie jaar geleden werd gewezen op mogelijke risico's. Sindsdien gaat de verkoop van Avandia achteruit. De omzet bedroeg vier jaar geleden ongeveer 3 miljard dollar, maar dat was vorig jaar al gedaald tot 1,2 miljard dollar. Sinds de problemen met Avandia is Actos, een middel van Takeda Pharmaceuticals, het meest succesvolle diabetes-geneesmiddel. Volgens analisten zal de financiële impact voor GlaxoSmithKline echter beperkt. De omzet zou over twee jaar immers toch al geminimaliseerd worden door het vervallen van het patent en de komst van generische concurrentie.


De Amerikaanse sportartikelenfabrikant Nike heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 5,2 miljard dollar. Dat is een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 9 procent tot 559 miljoen dollar. Mark Parker, topman van Nike, maakte gewag van een schitterend eerste kwartaal. Het bedrijf voerde tijdens de economische crisis een grondige reorganisatie door en plukt daar nu de vruchten van. In Noord-Amerika werd een omzetgroei met 8 procent opgetekend, terwijl in China en andere groeimarkten een toename met 11 procent werd genoteerd. Met een daling van 12 procent werd alleen in Japan een duidelijke terugval gemeld. Nike profiteerde volgens Parker echter ook van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika en het World Basketball Festival in de Verenigde Staten. Het orderboek van Nike steeg met 13 procent.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home