Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 24, 2010

Landbouwer wil opnieuw door markt worden betaald

Landbouwers moeten hun onderhandelingspositie in de voedselketen versterken en hun marktinkomsten opdrijven. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Commissie. Het inkomen van landbouwers bestaat steeds minder uit de verkoop van voedingsproducten en wordt steeds meer afhankelijk van subsidies. Uit het rapport van de Europese Commissie blijkt dat landbouw-ingrediƫnten slechts 5 procent bedragen van de uiteindelijke kostprijs van brood. Die kostprijs wordt immers steeds meer bepaald door energie, transport, verwerking en lonen. Er wordt aan toegevoegd dat de recente evoluties de overlevingskansen van de Europese landbouwers bedreigen, maar ook de consument geen goedkoper voedsel heeft opgeleverd.

Copa-Cogeca, de lobbygroep van de Europese landbouwers, stelt dat de ongunstige marktvoorwaarden en de stijgende productiekosten er de voorbije tien jaar toe geleid hebben dat het gemiddelde inkomen van de Europese landbouwers tot nagenoeg de helft is teruggevallen tegenover andere sectoren. De Europese Commissie onderzoekt op dit ogenblik of de groeiende concentratie in de voedingsverwerking en retail leidt tot misbruik door dominante spelers dat een impact zou hebben op de inkomsten van de landbouwers. De Europese Commissie verwijst ook naar een zwakke transparantie en een prijstransmissie doorheen de voedingsketen.

Eerder had het Europees Parlement de Europese Commissie opgeroepen om ervoor te zorgen dat marktmisbruik zou worden aangepakt. Volgens Copa-Cogeca zouden subsidies op dit ogenblik ongeveer twee derde van het landbouwers-inkomen vertegenwoordigen. "Landbouwers zijn echter in eerste plaats ondernemers en zouden dan ook liever zien dat een groter gedeelte van hun inkomen op de markt zou kunnen gegenereerd worden," merkt Copa-Cogeca op. "Er moet daarbij dan ook prioriteit verleend worden aan de versterking van de rol van de landbouwer in de economische productie, zodat zij een eerlijke vergoeding van de markt zouden kunnen krijgen." In het rapport wordt onder meer voorzien in een controle en gedragscode, met strafprocedures en een klachten-mechanisme.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home