Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 24, 2010

Europese gemeenschappelijke rechtszaken van de baan

Consumentengroepen hebben kritisch gereageerd op uitspraken van Viviane Reding, Europees Commissaris van justitie, over de mogelijkheid om in de toekomst collectieve rechtszaken op te starten. In een interview met de zakenkrant Financial Times Deutschland, bevestigde Reding dat die plannen definitief werden opgeborgen, hoewel die al lang in de pijpleiding zaten. Volgens Reding werden de plannen opgeborgen opgeborgen om te garanderen dat het Europese economisch herstel niet in gevaar zou kunnen worden gebracht door onnodige aanvallen op het bedrijfsleven. Reding dat deze collectieve rechtszaken in de Verenigde Staten bewezen hebben grote schade te kunnen toebrengen aan de economie.

De collectieve rechtszaken moesten ervoor zorgen dat consumenten beroep zouden kunnen doen op compensaties voor illegale commerciƫle praktijken. Het voorstel stuitte op bijzonder grote bezwaren van het bedrijfsleven. Het Bureau EuropƩen des Unions de Consommateurs (BEUC), de koepelorganisatie van Europese consumentengroepen, zei in een reactie zwaar teleurgesteld te zijn in de beslissing van de Europese Commissie, die volgens de organisatie duidelijk een koerswijziging heeft doorgevoerd. In april van dit jaar had John Dalli, Europees Commissaris voor consumentenzaken, nog duidelijk laten blijken een voorstander te zijn van de maatregel.

Het systeem van het zogenaamde collectieve redress zou slachtoffers van concurrentie-vervalsende paraktijken moeten kunnen vergoeden. De Europese Commissie had plannen om de voorstellen in de volgende weken te bespreken. Volgens de Europese consumentenorganisatie dreigt de stelling van Reding de geloofwaardigheid van de Europese Commissie te ondermijnen op een gebied dat bijzonder belangrijk is voor de Europese consumenten. Reding zegt echter gepraat te hebben met vertegenwoordigers van de Amerikaanse industrie, die haar gewaarschuwd zouden hebben tegen de invoering van een dergelijke maatregel. De consumentenfederatie zegt echter dat er geen vergelijkingen mogelijk zijn, aangezien het Europese systeem gedekt zou zijn tegen mogelijke uitwassen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home