Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 24, 2010

Britse openbare omroep mag zijn magazine-divisie verkopen

De Britse openbare omroep krijgt de toelating om een mogelijke verkoop van zijn magazine-divisie te overwegen. Dat heeft de BBC Trust bekend gemaakt. De divisie omvat onder meer het magazine Radio Times, dat in het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw voor het eerst op de markt kwam en op dit ogenblik een oplage heeft van 950.000 exemplaren. Op de tijdschriften Top Gear en Lonely Planet behoren tot de divisie BBC Magazines. De divisie, die vorig jaar een winst maakte van 18,4 miljoen pond sterling, vormt een onderdeel van BBC Worldwide, de commerciële tak van de Britse openbare omroep. De verkoop zou een onderdeel vormen van de herstructurering bij BBC Worldwide, die in november vorig jaar bekend werd gemaakt.

De BBC Trust had daarbij bepaald dat BBC Worldwide meer internationaal moest gericht zijn en een aantal van zijn binnenlandse operaties zou moeten afstoten. In eerste instantie werd de divisie BBC Audiobooks verkocht. Een nieuwe eigenaar van de magazines zou echter niet alleen moeten worden goedgekeurd door de Britse concurrentie-autoriteiten, maar ook door de BBC Trust. "Er is aan BBC Worldwide de toelating gegeven om de marktopties voor de toekomst van zijn magazine-divisie te bekijken, op voorwaarde dat op dit ogenblik geen bindende overeenkomsten worden gesloten," merkt de raad van bestuur van de Britse openbare omroep op.

De BBC Trust zegt vooral aandacht te zullen besteden aan de belangen van de betalende televisiekijker. Elk overname-voorstel zal een formele toestemming van de raad van bestuur van de openbare omroep moeten krijgen. Inmiddels zouden al ongeveer dertig partijen interesse hebben getoond om een belang te nemen in de magazines. Peter Phippen, managing director van BBC Magazines, stelde echter geen details vrij te kunnen geven over de geïnteresseerde kandidaten. Bij BBC Magazines werken op dit ogenblik ruim 650 mensen. Radio Times is de meest winstgevende titel van de divisie, maar is ook een belangrijke promotor van de BBC-uitzendingen. Een overnemer zou dan ook strikte voorwaarden over de content moeten respecteren.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home