Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 25, 2010

Extra bewijs voor fatale invloed tekstberichten op verkeer

Het aantal dodelijke ongevallen door het gebruik van de mobiele telefoon is in de Verenigde Staten de voorbije drie jaar gevoelig gestegen. Daarbij wordt opgemerkt dat de mobiele telefoon twee jaar geleden op de Amerikaanse wegen verantwoordelijk was voor 5.870 fatale slachtoffers. Dat is een stijging met 28 procent tegenover drie jaar voordien. Onderzoeksleider Fernando Wilson, professor aan de School of Public Health aan de University of North Texas in Fort Worth, merkt daarbij op dat het totale gebruik van de mobiele telefoon de voorbije jaren nagenoeg constant is gebleven, maar de voorbije jaren is er volgens hem wel een opmerkelijke toename in het verzenden van tekstberichten.

"De onderzoekers kwamen onder meer tot de vaststelling dat dronken chauffeurs zich minder bekommeren over het gevaar van het gebruik van de mobiele telefoon," aldus het magazine HealthDay News. "Bovendien bleken de voorbije jaren meer crashes tegen bomen, verlichtingspalen en andere obstakels opgetekend te worden. Dat geeft volgens de onderzoekers duidelijk aan dat de chauffeurs verstrooid achter het stuur zaten." Wilson benadrukte dat een oplossing van het probleem niet voor de hand ligt, maar hij suggereerde dat er technologieën zouden moeten ontwikkeld worden om het gebruik van de mobiele telefoon in de wagen onmogelijk te maken.

Frank Drews, professor psychologie aan de University of Utah, wees erop dat het door de studie opnieuw moeilijker is geworden om te ontkennen dat het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer een belangrijke negatieve impact heeft op de openbare veiligheid. "Het is alleen de vraag hoeveel wetenschappelijk bewijs de politiek nog moet hebben vooraleer er een degelijke wetgeving komt die het publiek beschermt tegen het gevaar van de mobiele telefoon in het verkeer," merkt Drews op. Jennifer Smith, bestuurslid van de belangenorganisatie FocusDriven, staat het aantal doden in het verkeer door het gebruik van mobiele telefoons gelijk met één groot vliegtuigongeval per week. Dat zou volgens haar alle vliegtuigverkeer aan de grond hebben gehouden tot het probleem was geholpen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home