Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 25, 2010

Nieuwsoverzicht

Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, daagt het Amerikaanse financiële concern Citigroup voor de rechter wegens zware verliezen op beleggingen. Norges Bank verwijt Citigroup verkeerde informatie te hebben verschaft over zijn financiële toestand. Daardoor zou de Noorse centrale bank als beheerder van het staatsinvesteringsfonds Global tussen januari drie jaar geleden en januari vorig jaar aandelen en obligaties van Citigroup aan veel te hoge prijzen hebben gekocht. Het verlies zou opgelopen zijn tot 835 miljoen dollar. Naast Citibank zelf werden ook huidig voorzitter Richard Parsons en zijn voorganger Chuck Prince voor de rechter gedaald. Ook Vikram Pandit, gedelegeerd bestuurder van Citigroup, moet volgens Norges Bank voor de rechter verschijnen. Citigroup moest twee jaar geleden gered worden door de Amerikaanse overheid. Volgens Norges Bank had Citigroup die problemen helemaal aan zichzelf te wijten.


De Zweedse autoconstructeur Saab, dochter van de Nederlanse groep Spyker Cars, richt samen met American Axle Manufacturing (AAM) een bedrijf op om elektrische en hybride aandrijvingen te ontwikkelen. Het samenwerkingsverband gaat begin oktober in en zal de naam E-AAM Driveline Systems krijgen. Saab wordt klant van het nieuwe bedrijf en zal de ingekochte onderdelen over twee jaar beginnen te implementeren in zijn eigen modellen. Jan Ake Jonsson, bestuursvoorzitter van Saab, zei bij de onthulling van de eerste elektrisch aangedreven Saab, onlangs nog dat het bedrijf een prominente rol wil spelen in dit marktsegment. Volgens een aantal ramingen zouden er tegen het midden van het decennium wereldwijd een half miljoen elektrische wagens worden verkocht. De elektrische Saab heeft een actieradius van tweehonderd kilometer en heeft een maximumsnelheid van 150 kilometer per uur.


Het softwareconcern Oracle kijkt voor overnames vooral naar bedrijven met aantrekkelijke technologieën, zoals chipbedrijven. Dat heeft Larry Ellison, topman van Oracle, tijdens een bijeenkomst met analisten en beleggers benadrukt. Sinds de overname van het technologieconcern Sun Microsystems eerder dit jaar, concurreert Oracle steeds meer met hardwarespelers, onder meer op het gebied van hooggekwalificeerde servers. Ellison benadrukte dat het concern zijn portfolio verder wil uitbreiden. Volgens waarnemers zouden onder meer Advanced Micro Devises (AMD), Nvidia Corp en de chipdevisie van IBM mogelijke overnamedoelwitten zijn voor Oracle. Larry Ellison merkte ook op de benadering van Steve Jobs, chief executive van Apple, te willen volgen en meer intellectuele eigendom achter de computerchips te verwerven. Oracle herhaalde het plan om volgend jaar 4 miljard dollar te besteden aan onderzoek en ontwikkeling.


De Franse grondstoffenhandelaar Louis Dreyfus en zijn concurrent Olam International uit Singapore praten over samenwerking. De onderhandelingen, die nog in een pril stadium verkeren, zouden eventueel in een fusie kunnen uitmonden. De fusiegroep zou de derde grootste grondstoffentrader van de wereld worden, na Cargill en Archer Daniels Midland. Louis Dreyfus is nog steeds een privégroep, die voor de meerderheid is handen is van Margarita Louis-Dreyfus en haar drie kinderen. Margarita Louis-Dreyfus is de weduwe van Robert Louis-Dreyfus, de vroegere topman van Adidas en Saatchi & Saatchi. De marktwaarde van de Franse groep wordt geraamd op 10 miljard dollar tot 11 miljard dollar. De waarde van Olam wordt geraamd op ongeveer 5 miljard dollar. De combinatie zou ook de grootste trader zijn in katoen, rijst en koffie en daarnaast sterke posities hebben in in cacao, tarwe, maïs en oliezaden.


De Europese Commissie maakt geld vrij om vooral kleinere bioscopen in Europa te helpen de stap naar digitale projectie te zetten. Dat heeft Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor cultuur, aangekondigd. Een nieuwe digitale projector en server kosten ongeveer 75.000 euro. Vooral voor uitbaters van kleinere arthousebioscopen vormen die kosten een hinderpaal om de omschakeling te maken naar digitale projectie. De Europese Commissie lanceert eind dit jaar een nieuw programma dat 4 miljoen euro extra steun zal verlenen voor de digitalisering van bioscopen die vooral Europese films vertonen. De Europese bioscopen tellen ongeveer 30.000 projectieschermen, maar tot nu toe is daarvan slechts 15 procent gedigitaliseerd. Vassiliou erkende dat de steun beperkt blijft, maar merkte op dat er op dit ogenblik niet meer financiële middelen beschikbaar zijn.


De technologiegiganten Oracle en Hewlett-Packard hebben hun ruzie over Mark Hurd bijgelegd. Hurd werd bij Hewlett-Packard tot een vertrek gedwongen en ging nadien aan de slag bij Oracle. Over de inhoud van het akkoord werden geen details bekend gemaakt, maar volgens een aantal documenten bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission zou Hurd een gedeelte van zijn vertrekpremie hebben laten vallen. Hurd trad bij Hewlett-Packard af nadat er bij een onderzoek onregelmatigheden met declaraties bekend waren geworden. De zaak kwam naar voren bij een onderzoek dat was ingesteld naar seksuele intimidatie door de topman, waarvan echter geen bewijs kon worden gevonden. Hewlett-Packard protesteerde tegen het feit dat Hurd na zijn vertrek een hoge positie bij een concurrent in de technologiesector had aangenomen. Dat was volgens het bedrijf tegen de afspraken die Hewlett-Packard en Hurd hadden lopen.


De Europese Commissie gaat voorlopig akkoord met extra staatssteun voor de Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate. De Europese Commissie stemde ermee in dat de Duitse verheid een borgstelling heeft afgegeven van maximaal 40 miljard euro om de bank overeind te houden. Hypo Real Estate kwam vorig jaar bij een reddingsoperatie in handen van de Duitse overheid. Hypo Real Estate moest met miljardensteun van de ondergang worden gered. De Europese Commissie vindt het ook goed dat voor ongeveer 200 miljard euro aan problematisch en niet-strategisch vermogen naar een afwikkelingsinstantie wordt overgeheveld. De Europese Commissie hoopt dat de maatregelen bijdragen tot een definitieve stabilisering van de bank. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor mededinging, stelde echter nog twijfels te hebben over de levensvatbaarheid van de bank op de lange termijn. Voor een definitief besluit wordt gewacht op een rapport van deskundigen.


De Duitse chemiegroep BASF vernietigt alle pootgoed van de transgene zetmeelaardappel Amflora dat in Zweden vermengd is geraakt met de transgene aardappel Amadea. Het gaat om zestien hectare van de tachtig hectare Amflora-pootgoed die BASF in Zweden verbouwt. Eind augustus bleek dat op een perceel van het proefproject tussen 680.000 Amflora-planten ook 47 Amadea-planten werden aangetroffen. Beide transgene zetmeelrassen zijn ontwikkeld door het Duitse concern. Amflora kreeg in maart een toelating van de Europese Unie. Eind augustus werd ook een teelttoelating aangevraagd voor Amadea. Volgens BASF zijn de twee rassen vermengd geraakt tijdens de opslag van het pootgoed. Beloofd werd dat de transgene rassen voortaan volledig gescheiden op te kweken en te bewaren. De Amflora, die geteeld wordt voor industrieel verbruik, werd ook geplant in Tsjechië en Duitsland.


De Franse vakbonden hebben beslist dat er in de eerste helft van volgende maand nieuwe acties komen tegen de pensioenplannen van president Nicolas Sarkozy. Ook deze maand is al twee keer gedemonstreerd tegen de plannen, met onder meer belangrijke hinder voor het treinverkeer en de luchtvaart, maar ook in het onderwijs legden vele leerkrachten het werk neer. De Franse vakbonden zeggen vastberaden te zijn hun acties voort te zetten. Met de acties willen de vakbonden protesteren tegen de plannen van de regering-Sarkozy om de pensioenleeftijd op te trekken van zestig naar tweeënzestig jaar. De plannen van Nicolas Sarkozy moeten nog wel door de Franse senaat worden goedgekeurd. De Franse regering heeft daar slechts een krappe meerderheid. De socialistische oppositie wil de pensioenleeftijd op zestig jaar houden.


Microsoft wil zijn Windows Live-diensten beter laten samenwerken met andere diensten. Daarom voegt het een koppeling met LinkedIn en Facebook toe aan Hotmail en Messenger. In een blogpost zegt Microsoft dat de LinkedIn-verbinding gebruikers van beide diensten de mogelijkheid biedt om makkelijker op de hoogte te blijven van wat er op beide netwerken gebeurt. Eén van de functies die worden toegevoegd, is het automatisch linken van contacten. Hierdoor kan de gebruiker via Messenger updates krijgen over wat er op LinkedIn gebeurt en kan men zelf ook updates naar het zakelijke netwerk sturen. Het zal ook mogelijk worden om via Hotmail te chatten met Facebook-vrienden. Die dienst wordt op dit ogenblik uitgeprobeerd in Messenger. Microsoft zegt dat ongeveer 50 procent van de gebruikers actief is op meerdere sociale netwerken, wat tot grote verwarring zou kunnen leiden bij het samenvoegen van netwerken.


Griekse vrachtwagenchauffeurs, die al weken protesteren tegen de liberalisering van hun beroep, hebben honderden tonnen goederen geblokkeerd in de haven van Piraeus. Door de blokkade van honderden vrachtwagens konden meer dan vijfduizend containers niet behandeld worden. Vooral het transportverkeer met de Griekse eilanden werd getroffen. Volgens de vakbonden zou de staking uiteindelijk kunnen leiden tot een gevaarlijk tekort aan voeding voor de eilanden. Truckchauffeurs blokkeren al enkele tijd wegen en snelwegen in Griekenland uit protest tegen de vrijmaking van hun sector voor concurrentie die woensdag in wet gegoten werd. Vrachtwagenchauffeur was lang één van de meest gesloten beroepen in Griekenland, maar nu zullen voor het eerst in veertig jaar nieuwe licenties uitgegeven worden.


De Europese Commissie heeft een consultatieronde opgestart over de herziening van de richtlijn over tabaksproducten. Daarbij zullen onder meer de elektronische sigaret, de nicotinebonbons en de neutrale sigarettenpakjes worden bekeken. De Europese tabaksproductenrichtlijn bepaalt maximale gehaltes voor nicotine, teer en koolmonoxide, verplicht de producenten gezondheidswaarschuwingen aan te brengen en verbiedt claims rond zogenaamde lichte of milde sigaretten. Over anderhalf jaar wil de Europese Commissie een update van de richtlijn presenteren. Die moet naast het goede functioneren van de interne markt, ook de ontmoediging van de tabaksconsumptie tot doel hebben. Momenteel staat nog steeds 30 procent van de Europeanen en 35 procent van de Europese jongeren als roker genoteerd.


Regisseur James Cameron is de meest invloedrijke figuur in de Britse filmwereld. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse krant The Guardian. Met de driedimensionale film Avatar oogstte Cameron bijzonder veel succes, nadat hij eerder ook al met Titanic een voltreffer had gecreëerd. Op de tweede plaats staat regisseur Steven Spielberg, gevolgd door acteur Leonardo DiCaprio. De top vijf wordt rondgemaakt door producent John Lassater en acteur Brad Pitt. In de top tien staan verder regisseur Christopher Nolan, producer Scott Rudin, regisseur Quentin Tarantino en Ed Vaizey, de Britse minister van cultuur, communicatie en creatieve industrieën. Op de honderdste plaats staan de lezers van de krant, volgens de jury voor hun participatie in de aanbevelingen en reacties op de bioscoopfilms op sociale netwerksites.


De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft de Europese Unie dringend gevraagd de sector van de luchtverkeersleiding te hervormen om de herhaaldelijke stakingen die de vluchten in verschillende landen verstoren, te doen ophouden. Desnoods moeten volgens Michael O'Leary, topman van Ryanair, militairen ingezet worden om de luchtverkeersleiding te garanderen. O'Leary wees erop dat de luchtvaartmaatschappijen en de passagiers de hele zomer geconfronteerd werden met vertragingen door acties van onder meer Duitse, Franse en Spaanse luchtverkeersleiders. O'Leary riep Europa op zich te laten inspireren door de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan, die in de jaren tachtig stakende luchtverkeersleiders wegstuurde en verving. Ook eiste O'Leary dat de verschillende Europese nationale luchtverkeersleidingen, die volgens hem inefficiënte bureaucratieën zijn, in concurrentie zouden kunnen treden.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ongeveer 900 miljoen euro van zijn lening aan Roemenië vrijgemaakt. De raad van bestuur van het muntfonds stemde voor het storten van de zesde schijf van de lening die in mei vorig jaar aan Roemenië was toegekend. Roemenië kreeg toen een hulpplan van 20 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Wereldbank, maar moest als tegenprestatie zijn overheidstekort drastisch verminderen. De stemming kwam er een dag na de aankondiging door de Europese Commissie van de storting van een derde schijf van zijn lening voor een bedrag van 1,15 miljard euro. Roemenië werd vorig jaar met een zware recessie geconfronteerd, waarbij de economie met 7,1 procent inkromp. De Roemeense regering had eerder laten weten aan het Internationaal Monetair Fonds een nieuwe lening te willen vragen om volgend jaar de huidige regeling te vervangen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home