Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 25, 2010

Hongerije wil prioriteit voor Europese kernafvalproblematiek

Tijdens de eerste helft van volgend jaar moeten er belangrijke stappen genomen kunnen worden in de Europese aanpak van de kernafval-problematiek. Dat heeft Tamas Fellegi, Hongaars minister voor nationale ontwikkeling, gezegd. Hongarije wordt tijdens de eerste helft van volgend jaar voorzitter van de Europese Unie. In oktober zou de Europese Commissie een voorstel over de problematiek van het kernafval willen voorleggen. De onderhandelingen rond deze materie worden volgens Felligi één van de prioriteiten van het Hongaarse voorzitterschap. Een eerste voorstel, dat door de Europese Commissie zeven jaar geleden werd voorgelegd, werd door de lidstaten van de Europese Unie afgewezen.

In het nieuwe voorstel zou de Europese Commissie aan alle installaties die nucleair afval produceren, de verplichting opleggen om een afvalbeheersplan op lange termijn op te stellen. "Radioactief afval komt niet alleen van kerncentrales, maar onder meer ook uit de medische sector," merkt de website Euractiv.com op. "Op dit ogenblik bestaat de enige oplossing erin om het afval ondergronds op te slaan. Volgens woordvoerders van de Europese Commissie vormen geïsoleerde betonnen bunkers de beste oplossing van het probleem. Günther Öettinger, Europees Commissaris voor energie, benadrukt echter dat tot nu toe alleen Zweden, Finland en in mindere mate Frankrijk, daarbij een degelijk beleid hebben uitgewerkt. Hun projecten zullen echter pas over vijftien jaar klaar zijn."

Tamas Fellegi merkt op dat Hongarije met een gelijkaardig project bezig is. Dat project zou over twee jaar afgewerkt zijn. "De recente ontwikkelingen in het Hongaarse nucleaire energieprogramma, de verlenging van de levensduur van de kerncentrales en de uitbreiding van de bestaande capaciteit, toont aan hoe belangrijk het is om het kernafval te beheren," voert hij aan. Hij voegt er aan toe dat 70 procent van Europese milieuvriendelijke economie afkomstig is van kerncentrales. Vijftien lidstaten van de Europese Unie maken gebruik van kernenergie. In totaal telt de Europese Unie 148 kerncentrales. Fellegi voegt er aan toe dat kernenergie bijdragen tot energieveiligheid en een compensatie vormen voor prijsschommelingen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home