Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 27, 2010

Nieuwsoverzicht

De Chinese budget-hotelketen Home Inns wil de volgende drie jaar nieuwe vestigingen openen in honderdtachtig Chinese steden. Op dit ogenblik heeft de keten 638 vestigingen in 121 Chinese steden. De keten zegt te verwachten dat ongeveer 75 procent van zijn toekomstige groei zal worden gerealiseerd in Chinese steden van de tweede en derde categorie. De keten zegt daarbij het voordeel van de pionier te willen uitbouwen. Home Inns zegt zich op de Chinese markt met zijn bijzondere karakteristieken te zullen toeleggen. Yan Huiping, chief financial officer van Home Inns, benadrukt daarbij dat het bedrijf naar de toekomst moet kijken. Daarbij mag volgens hem niet alleen gekeken worden naar het China van vandaag, maar vooral naar de ontwikkelingen gedurende de volgende vijf tot tien jaar. Home Inns opende op drie jaar tijd vierhonderd hotels. De omzet steeg vorig jaar met 29,4 procent.


De Schotse olieproducent Dana Petroleum heeft een overnamebod van concurrent Korea National Oil Corporation (KNOC) aanvaard. Met de transactie is een bedrag van 1,87 miljard pond sterling gemoeid. De Zuid-Koreaanse oliemaatschappij verwerft een aandeel van 64,26 procent in Dana Petroleum. Oorspronkelijk had het Zuid-Koreaanse bedrijf een belang van 90 procent willen verwerven in Dana Petroleum, maar die doelstelling werd teruggeschroefd. Het aanbod blijft naar eigen echter wel gelden voor geïnteresseerde aandeelhouders. Dana Petroleum exploiteert een twintigtal gasvelden en oliebronnen in de Noordzee. Het Schotse concern heeft ook activiteiten in Egypte. De raad van bestuur van Dana Petroleum heeft zijn aandeelhouders aangeraden op het aanbod van het Zuid-Koreaanse bedrijf in te gaan.


Caravanproducent Kip Nederland heeft het faillissement aangevraagd. Daarmee verdwijnt de laatste grote Nederlandse fabrikant van caravans. Drie jaar geleden, zes decennia na de oprichting van het bedrijf, werd een eerste keer een faillissement aangevraagd. De onderneming kon een doorstart maken, nadat de directie de boedel van de fabriek in Hoogeveen overnam. Daarbij werd ze gesteund door twee investeringsmaatschappijen. Uiteindelijk moest het bedrijf, met ongeveer zestig werknemers, opnieuw faillissement aanvragen wegens nieuwe financiële problemen en moeilijke marktomstandigheden. Het bedrijf werd kort na de tweede wereldoorlog opgericht door Jan Kip, die eerst een caravan voor eigen gebruik bouwde, maar nadien een commerciële productie opstartte. In de jaren zestig werd het bedrijf verkocht aan een Amerikaanse groep en kwam later in handen van Tirus, dat echter failliet ging.


Het Duitse industriële conglomeraat Siemens boekt een afwaardering van 1,4 miljard euro op zijn gezondheidsdivisie. Die divisie is ontstaan door talloze overnames vooral in de diagnostica, maar ze haalt niet de vooropgestelde groeiramingen. De afschrijving gebeurt in het vierde kwartaal van dit boekjaar. Door de snelle veranderingen in de gezondheidsmarkt is Siemens volgens Peter Löscher, gedelegeerd bestuurder van het concern, verplicht zijn groeiramingen te herzien. Siemens nam in korte tijd drie grote diagnosticabedrijven over. Vier jaar geleden werd Diagnostic Products overgenomen voor een bedrag van 1,86 miljard dollar. Datzelfde jaar werd ook de diagnostica-afdeling van Bayer overgenomen voor een bedrag van 4,2 miljard euro. Eén jaar later werd Dade Behring Holdings overgenomen voor een bedrag van 7 miljard dollar.


Autobouwer Mini, dochter van het Duitse concern BMW, brengt een exclusieve elektrisch aangedreven scooter op de markt. Het is de eerste tweewieler die Mini op de markt brengt. De scooter wordt aangedreven door een compacte elektromotor die zit verwerkt in het achterwiel. De hippe heeft volgens de constructeur veel herkenbare ontwerpkenmerken van de meer dan vijftig jaar klassieke Mini en van de huidige Mini. Daarbij wordt gewezen naar de grote verchroomde koplamprand, de drukknoppen, de kilometerteller en de achterlichten. Technische gegevens, zoals de actieradius en de topsnelheid, werden nog niet bekend gemaakt. De Mini Scooter E-Concept wordt op het Autosalon van Parijs officieel voorgesteld. Het gaat volgens BMW weliswaar om een conceptmodel, maar de constructeur voegt er aan toe dat het quasi zeker is dat de scooter daadwerkelijk op de markt zal komen.


Op een veiling van emblematische objecten van de Amerikaanse cultuur en geschiedenis in New York zijn zowel de rode mantel van Superman, de polsband van Elvis als een halsketting van Lady Diana er niet in geslaagd een nieuwe eigenaar te vinden. Volgens het veilinghuis Guernsey is dat het gevolg van de economisch moeilijke periode. Maar de verkopers hadden volgens het veilinghuis bovendien de vraagprijs te hoog ingesteld. Onder meer werd een bedrag van 1,5 miljoen dollar tot 2,5 miljoen dollar gevraagd voor de Queen of Hearts, een halsketting die Lady Diana twee maanden voor haar dood nog had gedragen. Verder dan een bod van 700.000 dollar kwam het veilinghuis echter niet. De grootste koper van de veiling was de farma-miljardair Stewart Rahr, die onder meer 305.000 dollar betaalde voor het beroemde beeldje uit de film 'The Maltese Falcon'.


De Britse autobouwer Bentley, dochter van het Duitse autoconcern Volkswagen, roept in de Verenigde Staten bijna zeshonderd wagens terug wegens een mogelijk veiligheidsprobleem met het logo op de motorkap. Het gaat om de modellen Arnage, Brooklands en Azure die tussen drie jaar geleden en vorig jaar werden gefabriceerd. Normaal klapt het opstaande logo in bij een aanrijding. Maar door mogelijke roestvorming aan het mechanisme gebeurt dat in extreme gevallen niet altijd. Voetgangers zouden zich op die manier kunnen verwonden. In Europa is er geen gevaar, aangezien het embleem niet door de Europese homologatie is gekomen. Er wordt wel opgemerkt dat het om een preventieve actie gaat. De Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) zegt geen kennis van incidenten met het embleem te hebben.


In Argentinië heeft Mercedes Marco del Pont een nieuwe ambtstermijn gekregen als voorzitter van de Argentijnse centrale bank. Dat heeft de Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner bekend gemaakt. Mercedes Marco del Pont nam haar functie in februari van dit jaar op nadat haar voorganger Martin Redrado was ontslagen omdat die zich verzet had tegen de plannen van de president om voor 6,6 miljard dollar aan valuta-reserves aan te wenden voor het betalen van schuldeisers. Mercedes Marco del Pont studeerde aan de Amerikaanse Yale-universiteit. Aldo Abram, topman van het onderzoeksbureau Exante, stelt dat Mercedes Marco del Pont bewees voldoende volgzaam te zijn om haar post te kunnen behouden. Argentinië heeft op dit ogenblik een schuld van 51,2 miljard dollar. Dit jaar zou al 4,7 miljard dollar zijn terugbetaald.


Nederland gaat een moeilijk wijnjaar tegemoet. Het late begin van de zomer en de overvloedige regenval spelen de druiventelers parten. Dat heeft Theo Mellenbergh, bestuurslid van de Nederlandse Wijngaardeniersgilde, gezegd. Mellenbergh merkte daarbij op dat er al rot zit in de vroege rassen. Dat zou een zware tegenslag zijn van de telers van het solaris-ras voor de productie van witte wijn. Het blijft relatief moeilijk om de Nederlandse wijn op de markt te lanceren. Mellenbergh merkt dat de Nederlandse wijn tussen acht en twaalf euro per fles kocht, terwijl de Nederlandse consument in de supermarkt gemiddeld slechts drie euro wenst te betalen voor een fles buitenlandse wijn. Officieel telt Nederland 87 wijnboeren, maar volgens Mellenbergh zijn er ongeveer 170 Nederlandse commerciële wijnboeren actief met een bedrijf van enige omvang.


De Griekse regering heeft met de Qatar Investment Authority een investeringsovereenkomst getekend ter waarde van 5 miljard dollar. In het contract is voorzien dat Qatar onder meer een ongebruikt sportcomplex op de oude luchthaven van Hellenikon, ten zuiden van Athene, zal overnemen. Het sportcomplex werd tijdens de Olympische Spelen van zes jaar geleden gebruikt. De verkoop moet de Griekse regering de mogelijkheid bieden om zijn financiën verder aan te zuiveren. Een woordvoerder van de Griekse regering zegt dat in de overeenkomst is bepaald dat de eerder gestelde milieu-objectieven gegarandeerd zullen blijven. Onder meer de plannen voor de aanleg van een groot stadspark zouden behouden blijven. De linkse oppositie in het Griekse parlement verzet zich echter tegen de verkoop, dat Hellenikon volgens hen zal omvormen tot een Arabisch casino.


Software-ontwikkelaar Adobe Systems heeft tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een winst gerealiseerd van 230,1 miljoen dollar. Dat is een stijging met 69 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 42 procent tot 990 miljoen dollar. Shantanu Narayen, chief executive van Adobe, voerde aan dat alle belangrijke divisies van het concern tijdens het derde kwartaal goede prestaties hebben laten optekenen, dankzij de grote vraag naar de software-pakketten voor grote bedrijven het aanbod op het gebied van web-analyses. De software-ontwikkelaar waarschuwde wel dat de resultaten tijdens het lopende kwartaal lager zouden liggen dan algemeen in het vooruitzicht wordt gesteld. Dat is volgens het bedrijf te wijten aan een terugval in Japan en de Amerikaanse onderwijs-divisie. Beide sectoren werden volgens Adobe getroffen door de zwakke economie.


De Amerikaanse autoverhuurder Avis Budget Group heeft zijn bod op sectorgenoot Dollar Thrifty Automotive Group opgedreven. Avis Budget Group zou 1,52 miljard dollar willen bieden. Dat is een stijging met 12 procent tegenover het vorige bod. Avis Budget voegt er aan toe te blijven geloven in het samengaan van beide bedrijven. Het optrekken van het overnamebod is volgens Avis Budget te verantwoorden wegens de verbeterde basis in de sector en bij Dollar Thrifty in het bijzonder. Concurrent Hertz Global, dat eerder een bod van 1,44 miljard dollar had gedaan op Dollar Thrifty, zegt bij zijn oorspronkelijke bieding te zullen blijven. Mark Frissora, voorzitter van Hertz Global, benadrukte nog altijd te verwachten de overeenkomst met Dollar Thrifty tegen het einde van het jaar te kunnen afsluiten. Hij voegde er aan toe dat een overeenkomst met Avis op bezwaren van de anti-kartelautoriteiten zou kunnen stuiten.


De holding Berkshire Hathaway van de Amerikaanse belegger Warren Buffett, heeft zijn belang in het ratingbureau Moody's verder afgebouwd. Met de verkoop zou een bedrag van meer dan 14 miljoen dollar zijn gemoeid. Berkshire Hathaway houdt nu nog een belang van 12 procent over in het ratingbureau. De holding begon met de verkoop van de aandelen in maart vorig jaar. Toen had Berkshire Hathaway een belang van ongeveer 15 procent in het ratingbureau. Buffett startte de afbouw omdat volgens hem het concurrentiële voordeel van Moody’s door de financiële crisis is verminderd. Volgens een aantal critici bleek tijdens de kredietcrisis dat Moody's en een aantal collega's te hoge waarderingen hadden gehanteerd voor bedrijven die nadien slechter bleken te presteren dan eerder was vooropgesteld. Berkshire Hathaway blijft de belangrijkste investeerder in het ratingbureau.


De Amerikaanse fastfoodketen McDonald’s heeft zijn kwartaaldividend 11 procent verhoogd. In totaal zal het bedrijf dit jaar 5 miljard dollar aan dividenden uitkeren. Analisten beschouwen dat als een teken van vertrouwen. McDonald’s slaagde er de voorbije achtentachtig maanden in telkens groei te realiseren, ondanks de economische crisis. Er worden nieuwe restaurants geopend in Azië en in Europa en de Verenigde Staten worden de bestaande vestigingen gemoderniseerd. McDonald's keerde vierendertig jaar geleden voor de eerste keer een dividend uit. Sindsdien is dat dividend elk jaar verhoogd. Geraamd wordt dat de McDonald's, de grootste fastfoodketen van de wereld, dit jaar voor ongeveer 1,2 miljard dollar eigen aandelen zal terugkopen. De voorbije drie jaar heeft McDonald's ongeveer 19 miljard dollar terugbetaald aan aandeelhouders.


De Amerikaanse restaurantketen Kentucky Fried Chicken (KFC) is door een aantal franchise-nemers voor de rechter gedaagd. De franchise-nemers klagen erover dat Yum Brands, de groep boven de restaurantketen, in zijn reclame-campagnes teveel de nadrukt zou leggen op gegrilde kip, terwijl de oorsprong en het typische karakter van de keten gericht zou zijn op de gefrituurde kip. Yum Brands zegt de actie van de franchise-houders te betreuren. De franchise-houders proberen volgens de groep de controle over Kentucky Fried Chicken over te nemen. De KFC National Council and Advertising Cooperative, die door franchise-houders wordt gedomineerd, heeft aan een rechtbank in Delaware gevraagd om te bepalen wie het recht heeft om te beslissen over de marketing-campagnes die worden gevoerd. Kentucky Fried Chicken heeft dat recht voor zich opgeëist en stelt dat de coöperatieve geen rechten heeft om amendementen door te voeren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home