Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 28, 2010

Aandacht voor pensioen laatste holocaust-generatie

De holocaust laat bij de slachtoffers nog altijd psychologische littekens na, maar blijkt weinig effect te hebben op hun cognitief functioneren en fysieke gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van Nederlandse en Israëlische wetenschappers. De onderzoekers kwamen ook tot de vaststelling dat holocaust-overlevenden in Israël een betere psychologische gezondheid kenden dan slachtoffers die in andere landen leven. Er wordt uit afgeleid dat het leven in Israël voor de betrokkenen een beschermende factor is. De onderzoekers voegen er aan toe dat de resultaten vooral relevant zijn voor slachtoffers die tijdens de holocaust nog kinderen waren.

"De tweede wereldoorlog is al zes decennia afgelopen, maar toch leren we nog altijd welke impact een genocide zoals de holocaust heeft op de slachtoffers," merkt onderzoeksleider Efrat Barel, professor psychologie aan het Max Stern Academic College van Emek Yezreel, op tegenover het magazine HealtDay News. "Het onderzoek toont aan dat de slachtoffers de mogelijkheid hebben om over hun traumatsiche ervaringen heen te komen en zelfs psychologisch te groeien, maar voor velen is dat niet zo gemakkelijk als het lijkt." Uit het onderzoek bleek dat holocaust-slachtoffers zich psychologisch minder goed voelen dan de gemiddelde bevolking en meer symptomen vertonen van post-traumatische stress en mentale ziektes.

De onderzoekers merken op dat een aantal slachtoffers wellicht in staat is geweest om een groot gedeelte van deze traumatische herinneringen kort na de oorlog te verdrukken en zich te richten op de heropbouw van hun leven en nieuwe families. De onderzoekers vragen wel aandacht voor slachtoffers die als kind de holocaust meegemaakt hebben, aangezien die met het ouder worden met een aantal nieuwe uitdagingen worden geconfronteerd, zoals een pensioen, een verslechterende gezondheid of het verlies van een levenspartner. Die gebeurtenissen zouden volgens de onderzoekers de extreme stress van vroeger kunnen reactiveren.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home