Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 28, 2010

Nieuwsoverzicht

De voormalige Nederlandse minister van financiën Wouter Bos heeft een nieuwe baan. Begin oktober gaat Bos aan de slag als partner bij het adviesbureau KPMG. Bos maakte in maart van dit jaar bekend zich terug te trekken uit de actieve politiek, om meer tijd aan zijn gezin te besteden. Wouter Bos heeft naar eigen zeggen de voorbije tijd met meerdere partijen gesproken over een nieuwe baan. Maar de functie bij KPMG is de enige optie die hij naar eigen zeggen met volle overtuiging kiest. De gewezen minister zegt nu weer gewoon aan het werk te willen. Een functie bij De Nederlandsche Bank als opvolger van Nout Wellink, waarvoor de naam Bos ook de ronde deed, was volgens hem nu niet aan de orde. Bos verwacht lange tijd te zullen wegblijven uit de politiek, hoewel hij een terugkeer niet uitsluit. Bij KPMG gaat de voormalige politicus meer verdienen dan de Balkenendenorm van 181.000 euro per jaar.


Wal-Mart, de grootste supermarktketen ter wereld, wil zijn eerste stappen zetten op de Afrikaanse markt. De Amerikaanse onderneming heeft een bod uitgebracht van 4,6 miljard dollar op zijn Zuid-Afrikaanse sectorgenoot Massmart Holdings. Wal-Mart is actief in veertien landen buiten de Verenigde Staten, maar nog niet in Afrika. Massmart heeft bijna 270 winkels in Zuid-Afrika en nog 24 vestigingen in twaalf andere Afrikaanse landen. Wal-Mart voert het tempo van zijn internationale expansie op om de vertragende groei in de Verenigde Staten te compenseren. Zuid-Afrika, de grootste economie van het continent, vormt volgens de Amerikaanse groep een platform voor uitbreiding naar zuidelijk Afrika. De transactie met Massmart Holdings zou de grootste overname zijn die Wal-Mart in meer dan tien jaar heeft gedaan.


Het ruimteschip SpaceShipTwo moet binnen achttien maanden zijn eerste vluchten maken. Dat heeft de Britse miljardair Richard Branson, topman van het ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic, gezegd. Op een vergadering met investeerders in Kuala Lumpur zei Branson dat de bouw van het ruimtevliegtuig klaar is. Virgin Galactic heeft al voor 45 miljoen dollar reserveringen van 330 toekomstige ruimtereizigers ontvangen. Iedere gegadigde moet zowat 200.000 dollar betalen om aan boord van het SpaceShipTwo enkele minuten gewichtloosheid te ervaren. In maart maakte het ruimtevliegtuig een eerste testvlucht boven Californië, gedragen door zijn moederschip WhiteKnightTwo. Dit moet het SpaceShip Two op 16 kilometer hoogte loslaten. Richard Branson stelde voor de toekomst ook luxehotels in de ruimte in het vooruitzicht.


Miljonair James Heselden, eigenaar was Segway, is om het leven gekomen toen hij met zijn tweewieler van een klif reed. Het ongeval werd meegedeeld door de politie van het Britse district West-Yorkshire. De tweeënzestigjarige Heselden reed met een Segway in de rivier Wharfe terwijl hij een ritje maakte op zijn landgoed. De politie heeft naar eigen zeggen geen aanwijzingen gevonden van kwaad opzet. Heselden is de oprichter van het bedrijf Hesco Bastion uit Leeds. Hij kocht Segway eerder dit jaar. Het vervoermiddel werd tien jaar geleden gelanceerd, maar brak nooit echt op grote schaal door. Toch namen een aantal doelgroepen het toestel af. Vooral Amerikaanse politiediensten, posterijen en golfclubs testten de Segway met succes. Maar voor de andere beoogde gebruikers, zoals voetgangers en automobilisten in drukke steden, bleek de Segway te duur.


Unilever, de Brits-Nederlandse producent van huishoudproducten, gaat zijn Amerikaanse sectorgenoot Alberto Culver overnemen. Met de transactie is een bedrag van 3,7 miljard dollar gemoeid. Door de overname wordt Unilever de grootste fabrikant van haarverzorgingsproducten ter wereld. Alberto Culver is bekend van de merken Tresemmé, VO5, Nexxus en Simple. Het Amerikaanse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet 1,6 miljard dollar. De overname draagt volgens Unilever al in het eerste volledige jaar bij aan de winst van de groep. De aandeelhouders van Alberto Culver en de mededingingsautoriteiten moeten wel nog instemmen met de overname. Ook vorig jaar deed Unilever al een aantal overnames in de verzorgingssector. In de overeenkomst is een annuleringsclausule van 125 miljoen dollar opgenomen. Dat bedrag moet Unilever betalen indien alsnog van de overname zou worden afgezien.


In Monaco is de PlanetSolar, het grootste door zonne-energie aangedreven schip ter wereld, vertrokken voor een reis om de wereld. De reis zal ongeveer 140 dagen duren. PlanetSolar zal het eerste schip zijn dat geheel op zonne-energie een reis rond de wereld maakt. Het doel is zonne-energie en varen op milieubewuste alternatieve brandstof te promoten. PlanetSolar vaart met een gemiddelde snelheid van 8 knopen. Dat komt overeen met een snelheid van 15 kilometer per uur. De topsnelheid bedraagt 14 knopen. Het schip weegt 85 ton met een lengte van 31 meter en een breedte van 15 meter. De PlanetSolar is bedekt met 537 vierkante meter zonnepanelen. Het schip wordt voortgestuwd door twee elektromotoren met een vermogen van 10 kilowatt. In totaal kan de PlanetSolar 1.000 kilometer zonder zon varen. Het schip kan 40 passagiers vervoeren.


Extreme weersomstandigheden hebben dit jaar in de hele wereld tot duizenden doden geleid en miljardenschade veroorzaakt. Dat heeft Munich Re, de grootste herverzekeraar van de wereld, gezegd. Munich Re ziet een verband met de klimaatsverandering en dringt opnieuw aan op het terugdringen van de broeikasgassen. Tussen januari en september registreerde de herverzekeraar 725 catastrofen die verband houden met extreme weersomstandigheden. Het gaat volgens Munich Re om het op tweede grootste aantal rampen in dertig jaar tijd. Alleen al bij de zware overstromingen in Pakistan verloren meer dan 1.700 mensen het leven. Ook de gevolgen van de wekenlange bosbranden in Rusland waren volgens Munich Re catastrofaal. De herverzekeraar stelt dat de gevolgen van een warmere atmosfeer en hogere temperaturen in de oceanen ondertussen duidelijk merkbaar zijn.


De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën overweegt om zijn samenwerking met het Duitse BMW nog verder op te voeren. Dat heeft Philippe Varin, topman van Peugeot-Citroën, gezegd in een Duits kranteninterview. Volgens de krant zou de Franse groep vooral geïnteresseerd zijn in koolstofvezel. Dat is een bijzonder licht en sterk materiaal, maar tegelijk ook zeer duur. BMW verrichtte de afgelopen jaren heel wat pionierswerk rond koolstofvezel. Het materiaal wordt tot nu toe vooral in de luchtvaartindustrie en bij racewagens gebruikt, maar het heeft veel potentieel voor bijvoorbeeld elektrische stadswagentjes. Varin wilde niet bevestigen dat de samenwerking hierrond draait. Varin zegt op zoek te zijn naar technische oplossingen die men zowel bij luxewagens kan toepassen als bij een modale gezinsauto. Peugeot en BMW werken al samen rond de ontwikkeling van bepaalde motoren. Peugeot werkt ook samen met Mitsubishi.


De Europese Commissie gaat proberen met IJsland en de Faeröer Eilanden, onderdeel van Denemarken, afspraken te maken over de vangst van makreel. De Europese ministers van landbouw hebben de Europese Commissie daartoe een mandaat gegeven. De Europese Unie beschuldigt IJsland en de Faeröer Eilanden er al geruime tijd van dat ze zich schuldig maken aan de overbevissing van makreel. Doordat het zeewater warmer is dan gebruikelijk, zoekt deze vis zijn toevlucht in de koelere noordelijke delen van de Atlantische Oceaan. IJsland is kandidaat om lid te worden van de Europese Unie. Maria Damanaki, Europees Commissaris voor visserij, waarschuwde eerder al dat het conflict over makreel schadelijk kan zijn voor de onderhandelingen rond die toetreding. IJsland en de Faeröer Eilanden verhoogden eerder dit jaar hun quota voor makreel tot respectievelijk 130.000 ton en 85.000 ton.


De autofabrikanten Saab en BMW zijn in gesprek over samenwerking. Dat heeft de Nederlandse autogroep Spyker, eigenaar van het Zweedse Saab, bevestigd. Verdere details over de mogelijke samenwerking werden niet bekend gemaakt. De samenwerking moet vooral Saab, dat begin dit jaar tot verdwijnen gedoemd leek, vooruit helpen. Spyker, dat het Zweedse bedrijf begin dit jaar overnam nadat de Amerikaanse eigenaar General Motors van het merk af wilde, verwacht dat Saab op zijn vroegst over twee jaar weer winstgevend zal zijn. Volgens een aantal bronnen gaat Saab technologie en onderdelen van BMW kopen. De overeenkomst zou bovendien het begin zijn van een langdurige relatie. Eerder deze zomer werd al gespeculeerd over samenwerking tussen Saab en BMW bij de ontwikkeling van een nieuw model, gebaseerd op een ontwerp uit de jaren vijftig.


Het verzekeringsconcern American International Group (AIG) verwacht dat zijn Aziatische tak AIA aan het einde van het gebroken boekjaar een operationele winst van minstens 2 miljard dollar zal boeken. De Aziatische divisie zag de inkomsten uit premies in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat liep van juni tot en met augustus, met 11,3 procent stijgen tot 9,32 miljard dollar. De Aziatische verzekeringstak profiteerde vooral van de sterke groei in Thailand en Zuid-Korea. Het Amerikaanse verzekeringsconcern kreeg onlangs toelating om zijn Aziatische dochter naar de beurs in Hongkong te brengen. Het verzekering zou 50 procent van zijn Aziatische dochter naar de beurs willen brengen, maar een definitieve beslissing daarover is nog niet genomen. De beursgang zou American International Group een bedrag van tussen 10 miljard dollar en 15 miljard dollar opleveren.


Het Chinese voedingsmiddelenbedrijf Bright Food voert exclusieve overnamegesprekken met het Britse bedrijf United Biscuits. Dat hebben een aantal insiders bekend gemaakt. Bright Food zou de Britse onderneming voor meer dan 3,1 miljard dollar over willen nemen. United Biscuits is in handen van de private investeerders Blackstone en PAI Partners. In juli werd al gemeld dat de investeerders United Biscuits in de etalage hadden gezet. Destijds zou het Amerikaanse Campbell Soup een bod hebben overwogen. Ook Nestlé werd toen genoemd als een potentiële koper. Het Amerikaanse Blackstone en het Franse PAI Partners kochten United Biscuits vier jaar geleden voor 3 miljard dollar. De onderneming ontstond tweeënzestig jaar geleden na de samenvoeging van de twee Schotse bedrijven McVitie & Price en MacFarlane Lang. Bekende producten van het bedrijf zijn onder andere Hula Hoops Snacks, McVitie's biscuits en Jaffa-cakes.


Michael Geoghegan, de huidige topman van de Britse bank HSBC Holdings, krijgt bij zijn vertrek eind dit jaar meer dan 23 miljoen pond sterling mee. Dat heeft de Britse krant Sunday Times berekend op basis van het huidige salaris van Geoghegan en de bonussen en aandelenpakketten die hij eerder al bij HSBC Holdings heeft bedongen. Ook heeft hij recht op een vertrekpremie van 1,4 miljoen pond. Geoghegan werkte zevenendertig jaar bij HSBC Holdings. De Sunday Times merkte wel op dat het bedrag veel lager uit kan vallen, aangezien een groot deel van zijn beloning is gebaseerd op de prestaties van de bank. De bankier zelf staat er overigens om bekend jaarlijks veel geld te schenken aan goede doelen. Eerder werd bekend dat Geoghegan eind dit jaar wordt opgevolgd door Stuart Gulliver. Zijn vertrek volgde na een machtsstrijd, waarbij de bank niet boog voor de dreiging van Geoghegan dat hij zou opstappen wanneer hij geen promotie zou maken tot voorzitter.


De overname van Sovereign Bank, onderdeel van de Spaanse bank Santander, door de Amerikaanse M&T Bank lijkt niet door te gaan. Volgens een aantal bronnen zijn de gesprekken tussen Santander en M&T Bank stopgezet. Volgens de bronnen zou Santander zijn onderdeel Sovereign Bank verkopen aan M&T Bank, waarbij de Spaanse bank ook een groot belang zou krijgen in de twee samengevoegde banken. In een volgende stap zou Santander het belang van 22,5 procent van Allied Irish Bank in M&T Bank overnemen. De partijen zouden het volgens de insiders echter niet eens worden over het uiteindelijke dagelijkse bestuur van de bank. Een overeenkomst met de Amerikaanse partij is belangrijk voor Santander. Daarmee zou de Spaanse groep een stevige voet aan de grond krijgen in het noordoosten van de Verenigde Staten. De gesprekken werden begin dit jaar opgestart, maar zijn al vaker stopgezet.


De Stuxnet-worm, die onder meer de Iraanse kerncentrale heeft aangevallen, is het begin van een nieuw tijdperk van cyber-oorlogsvoering. Dat zegt de Russische internetbeveiliger Eugene Kaspersky. Het kwaadaardige programma is volgens hem niet bedoeld om geld te stelen, spam te versturen of persoonlijke gegevens te ontfutselen, maar wel ontworpen om fabrieken te saboteren en industriële systemen te beschadigen. Volgens Kaspersky is er onvoldoende bewijs om de aanvallers of het beoogde doelwit te identificeren. Kaspersky is ervan overtuigd dat een dergelijke aanval alleen uitgevoerd kan worden met de steun van een land of staat. Hij denkt dat de worm zelfs tot een nieuwe wereldwijde cyber-wapenwedloop zal leiden. De jaren negentig waren volgens hem een decennium van cybervandalen, de eerste tien jaar van de éénentwintigste eeuw was een decennium van cybercriminelen, maar nu zou een nieuw tijdperk van cyberoorlogen en cyberterrorisme zijn aangebroken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home