Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 28, 2010

Onenigheid over eigendom merknaam Lotus-raceteam

De racegroep Team Lotus Ventures zal volgend jaar aan het wereldkampioenschap Formule Eén onder eigen naam kunnen deelnemen. Dat heeft Tony Fernandes, eigenaar van Lotus Racing, gezegd. Eerder had het bedrijf Proton, eigenaar van Lotus Cars, nochtans gezegd dat Fernandes geen recht had om de naam te gebruiken en dat alle mogelijke middelen zouden worden aangewend om het merk te beschermen. Daarmee reageerde Proton op een aankondiging van Fernandes, die naar eigen zeggen de naamrechten had gekocht van David Hunt, broer van gewezen wereldkampioen James Hunt. Proton zegt dat David Hunt nooit eigenaar is geweest van de rechten.

Het team van Tony Fernandes heeft op dit ogenblik van Proton een licentie om onder de naam van Lotus in de Formule Eén uit te komen. Door het kopen van Team Lotus Ventures kan volgens Riad Asmat, directeur van het team, vanaf volgend jaar de naam Team Lotus worden gebruikt. Riad Asmat zegt het nieuwe seizoen in te gaan met het volste vertrouwen de rechtmatige eigenaar van de naam te zijn. Omdat die rechten door Group Lotus worden betwist, besliste het team van Riad Asmat een rechtszaak aan te spannen bij een Engelse rechtbank. Er wordt daarbij onder meer gewezen dat Group Lotus onlangs nog probeerde om de naam Team Lotus te registreren, maar daar niet in is geslaagd.

Riad Asmat voegt er aan toe dat bij de overeenkomst voor het huidige seizoen Group Lotus duidelijk had gemaakt dat de naam Team Lotus niet mocht gebruikt worden omdat het bedrijf daar zelf de rechten niet op had. "Dat hebben we ook nooit proberen te veranderen, tot dit op de juiste manier kon gebeuren met het kopen van Team Lotus Ventures," merkt de teamdirecteur op. Lotus is één van de iconen van de Formule Eén. Oprichter was Colin Chapman en het team werd wereldkampioen met Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi en Mario Andretti. De autoconstructeur en het raceteam gingen hun eigen weg. Het automerk Lotus kwam zestien jaar geleden in handen van Proton, na het faillissement van Bugatti, dat eerder de Britse constructeur had overgenomen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home