Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 30, 2010

Nieuwe transfersysteem moet witwassen misdaadgeld bemoeilijken

Het nieuwe systeem van voetbaltransfers moet bijdragen tot de strijd tegen het witwassen van misdaadgeld. Dat heeft de Federation Internationale de Football Association (FIFA) gezegd. Het nieuwe systeem, dat begin oktober van kracht wordt, zal de twee clubs die bij een voetbaltransfer zijn betrokken, verplichten om gedetailleerde informatie te verstrekken over de betalingen en de betrokken partijen. In een rapport van de Financial Action Task Force, een inter-gouvernementele commissie die opgezet werd om witwas-praktijken tegen te gaan, was vorig jaar benadrukt dat het voetbal onder meer door zijn speler-transfers kwetsbaar was voor financiƫle misdrijven. Het nieuwe systeem geldt niet voor nationale transfers.

Sepp Blatter, voorzitter van de Federation Internationale de Football Association (FIFA), had het over een historisch ogenblik voor de voetbalsport. De internationale voetbalfederatie zal een nieuw online controlesysteem hanteren voor internationale voetbaltransfers. Op die manier hoopt men de transfermarkt, die een waarde van ongeveer 1 miljard dollar heeft, te zuiveren van witwaspraktijken en corruptie. Het nieuwe systeem wordt verplicht opgelegd aan 3.500 professionele voetbalclubs uit bijna honderdvijftig landen. Door een gebrek aan controle, konden de voorbije decennia malafide managers spelers manipuleren, konden tussen clubs en bedrijven illegale betalingen worden uitgewisseld en kon met de transfer van fictieve spelers geld witgewassen worden.

Clubs moeten de gegevens van elke internationale spelerstransactie doorgeven en een betalingsbewijs, de identificatie van managers en documenten over de nieuwe werkgever van de betrokken speler uploaden. Er werd niet bekend gemaakt hoeveel controleurs er zouden worden ingeschakeld, maar wel werd opgemerkt dat overtredingen zwaar zouden bestraft worden. Het zou daarbij kunnen gaan van waarschuwingen en boetes tot een verlies van punten en zelfs een transferverbod. Volgens juristen van de internationale voetbalfederatie is het onmogelijk om online te bedriegen. Wanneer de gegevens van de twee betrokken clubs verschillen, kan de speler geen overstap realiseren. Bovendien moeten alle formaliteiten zijn vervuld vooraleer het transferseizoen is afgesloten.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home