Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 30, 2010

Voorwaarden op Chinese markt minder gunstig

De winstmarges en de prijszetting van bedrijven op de Chinese markt komen onder druk. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bank Morgan Stanley. Daarbij wordt opgemerkt dat de verwachtingsbarometer van bedrijven op de Chinese markt voor de volgende zes maanden op dit ogenblik op 64,8 punten staat. Er wordt weliswaar toegegeven dat dit nog behoorlijk boven de neutrale grens van 50 punten staat, maar toch betekent het een gevoelige daling tegenover de score van 68,2 procent tijdens de maand augustus. De voorwaarden op de Chinese markt worden volgens Morgan Stanley dan ook minder gunstig, hoewel die trend minder zwaar is dan in landen die zwaar werden getroffen door de economische crisis.

Uit het onderzoek blijkt volgens Morgan Stanley dat grote bedrijven, die meestal rationeler worden geleid en in staat zijn om onder verschillende vraagcycli te blijven presteren, beter gewapend zijn tegen deze druk. Daarbij wordt opgemerkt dat de helft van de bedrijven beter presteren dan ze eerder hadden vooropgesteld, terwijl 41 procent zijn doelstellingen haalt en slechts 9 procent onder de verwachtingen presteert. Desondanks zegt slechts 25 procent van de bedrijven te verwachten dat hun uitbreiding op de Chinese markt verder zal kunnen worden opgedreven, terwijl 9 procent gewag maakt van een waarschijnlijke terugval.

De groeibarometer voor de maand september bedroeg 89 punten, maar naar de toekomst wordt een terugval tot 78 punten in het vooruitzicht gesteld. Vooral de prijsbepaling zou volgens het rapport onder druk komen te staan. Die barometer bedroeg tijdens de maand september 67 punten, maar zou terugvallen tot 58 punten. De barometer rond de winstmarges stond tijdens de maand september op 70 punten, maar zou dalen tot 58 procent. Er wordt aan toegevoegd dat 57 procent van de bedrijven de voorbije zes maand extra personeel heeft ingehuurd voor zijn Chinese activiteiten, maar de volgende maanden zou dat terugvallen tot 45 procent. Onder meer de hogere loonkosten zouden een rol spelen in de grotere druk op de bedrijven.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home