Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 30, 2010

Wayne Rooney kan consument niets meer verkopen

Voetballer Wayne Rooney is de beroemdheid die de Britse consument het minst zal kunnen aanzetten om een product te kopen. Het vertrouwen in de voetballer van Manchester United en de Engelse nationale ploeg heeft een grote klap gekregen door geruchten over zijn buitenechtelijke relaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau UTalkMarketing.com. De Engelse voetballer heeft op dit ogenblik sponsorcontracten met onder meer Nike, Nokia, Ford, Asda, Coca-Cola en Electronic Arts. Televisiekok Jamie Oliver is volgens de Britse consumenten de beroemdheid die hen het meest zou kunnen aanzetten om een product te kopen. Op de tweede plaats staat zangeres Cheryl Cole, gevolgd door onder meer voetballer David Beckham en gewezen voetballer Gary Lineker.

Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de Britten aangeeft een product af te zullen wijzen dat met Wayne Rooney is gelinkt. Slechts 2 procent gaf aan zich aangezet te voelen om een dergelijk product te kopen. "Dat is bijzonder slecht nieuws voor merken zoals Nike, Nokia en Coca-Cola, die zich mogelijk gedwongen zouden kunnen voelen om de samenwerking met de voetballer stop te zetten," merken de onderzoekers op. "De resultaten tonen duidelijk aan hoe gevoelig de relatie ligt tussen merken en beroemdheden. Een beroemde naam kan de verkoop opdrijven, maar indien hun reputatie wordt besmeurd, dreigt de consument snel af te haken."

Na Wayne Rooney volgde collega-voetballer Ashley Cole als Britse beroemdheid met een bedenkelijke overtuigingskracht. De derde plaats wordt gedeeld door de modellen Naomi Campbell en Kate Price. Daarentegen zegt 26 procent van de ondervraagden vertrouwen te hebben in een product dat door televisiekok Jamie Olivier, die onder meer sponsoringcontracten heeft met Sainsbury's en Tefal, wordt gepromoot. Bovendien zei 17 procent geneigd te zijn een product te kopen dat door Olivier wordt aanbevolen. Olivier veroverde daarmee opnieuw de eerste plaats die hij vorig jaar aan autopiloot Lewis Hamilton had moeten afstaan.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home