Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 01, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Hewlett-Packard, het grootste technologiebedrijf van de wereld, heeft Leo Apotheker aangewezen als opvolger voor Mark Hurd. Apotheker, de gewezen topman van het Duitse softwarebedrijf SAP, wordt als een software-veteraan bestempeld. Mark Hurd stapte begin september van Hewlett-Packard over naar concurrent Oracle. Hurd had ontslag genomen bij Hewlett-Packard nadat hij was beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Ook Apotheker stapte eerder dit jaar onverwacht op bij SAP, waar hij meer dan twintig jaar werkte. Analisten zeggen dat Hewlett-Packard met Apotheker een goede keuze heeft gemaakt. Het Amerikaanse concern boekt immers belangrijke successen bij de verkoop van computers, informatica-services en printers, maar op het gebied van software kan het bedrijf volgens de analisten nog gevoelige vooruitgang boeken.


Speelgoedfabrikant Fisher-Price heeft uit veiligheidsoverwegingen meer dan tien miljoen stuks speelgoed teruggeroepen. Het gaat alleen om artikelen die in de Verenigde Staten en in Canada worden verkocht. Fisher-Price haalt onder meer miljoenen driewielers uit de schappen. Ook heeft het bedrijf consumenten opgeroepen om artikelen die op de terugroeplijst staan, terug naar de winkel te brengen. Een bepaald type hoge kinderstoel zou onveilig zijn en ook bepaalde speelgoedautootjes zouden risico's inhouden voor kinderen. Fisher-Price is onderdeel van het Mattel-concern. Het bedrijf heeft zijn klanten een gratis herstelling of een vergoeding onder een andere vorm beloofd. Volgens de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission hebben de hoge stoelen en driewielers bij een aantal kinderen verwondingen veroorzaakt.


Bij het Duitse chemiebedrijf Bayer heeft de Nederlander Marijn Dekkers zijn taak als chief executive opgenomen. Dekkers is de opvolger van Werner Wenning. Het is de eerste keer dat Bayer een buitenlander en ook een buitenstaander aan het hoofd zet. Dekkers komt over van het Amerikaanse Thermo Fischer Scientific, producent van laboratoriumapparatuur. Hij was voordien nog aan de slag bij Allied Signal en General Electric, waar hij diverse onderzoeksactiviteiten leidde. Dekkers studeerde aan de universiteiten van Nijmegen en Eindhoven en is scheikundig ingenieur van opleiding. De nieuwe chief executive liet al verstaan dat Bayer een aantal grote overnames niet uitsluit. De nieuwe topman zegt vooral de farmaceutische en agriculturele activiteiten van het Duitse concern verder te willen uitbreiden. Dekkers ontkent ook dat Bayer zou overwegen om zijn chemische divisie van de hand te doen.


Verzekeraar American International Group (AIG) verkoopt AIG Star en AIG Edison, twee Japanse levensverzekeringstakken, voor een bedrag van 4,8 miljard dollar aan het Amerikaanse Prudential Financial. De verkoop wordt naar verwachting begin volgend jaar afgerond. De verzekeraar heeft de extra financiële middelen nodig. Het concern, dat tijdens de kredietcrisis in de problemen kwam, moet de Amerikaanse belastingbetaler nog 90 miljard dollar terugbetalen. In totaal ontving het concern ruim 180 miljard aan staatssteun. De verkoop van de Japanse divisies is naar eigen zeggen een nieuwe stap in het terugbetalingsprogramma van de verzekeraar. Prudential Financial heeft al diverse activiteiten in Japan en wil die graag uitbreiden. AIG Star en AIG Edison bieden onder meer levensverzekeringen aan. Bij de twee takken werken in totaal ruim tienduizend mensen. Prudential Financial is naar eigen zeggen niet van plan het beleid van de twee divisies te veranderen. De rechten van klanten blijven volgens het concern gewaarborgd.


Als er geen maatregelen getroffen worden, zal het nog vijf jaar duren alvorens de arbeidsmarkt in de industrielanden op het niveau van voor de crisis zit. Dat staat in een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Daarbij wordt gewag gemaakt van een lange arbeidsmarktrecessie. Door de economische en financiële crisis zijn volgens het rapport wereldwijd bijna 30 miljoen arbeidsplaatsen verloren gegaan. Hoewel de economie ondertussen in vele landen opnieuw groeit, herstelt de arbeidsmarkt zich langzamer dan tot nu toe gedacht. In Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen vertonen de arbeidsmarkten dankzij die economische groei opnieuw bemoedigende signalen, maar elders zijn de vooruitzichten volgens de organisatie beduidend gedaald. Eerder had de organisatie verwacht dat de arbeidsmarkten van de industrielanden over drie jaar opnieuw op het précrisis-niveau zouden zitten.


Rahm Emanuel, de stafchef van de Amerikaanse president Barack Obama, heeft zijn ontslag ingediend. Er circuleerden al een tijdje geruchten over het ontslag. Emanuel wil een gooi doen naar het burgemeesterschap van Chicago, de thuisbasis van Barack Obama. De stafchef van de Amerikaanse president maakt er al een hele tijd geen geheim van dat hij geïnteresseerd is in die functie. Tegelijk lag hij onder vuur. Onder meer werd hem onder meer verweten door zijn harde opstelling mee verantwoordelijk te zijn voor de niet al te beste relatie tussen president Obama en het Amerikaanse Congres. De stafchef is één van de machtigste personen in de omgeving van de Amerikaanse president. Vermoedelijk wordt Rahm Emanuel opgevolgd door Pete Rouse, een belangrijk adviseur in het Witte Huis en al stafchef van Obama toen die nog senator was.


Het Spaanse olieconcern Repsol gaat in Brazilië een samenwerkingsverband aan met het Chinese staatsoliebedrijf Sinopec ter waarde van 17,8 miljard dollar. De maatschappijen gaan in Brazilië gezamenlijk olievelden ontwikkelen. Sinopec investeert ruim 7,1 miljard dollar in het samenwerkingsproject, waarin het Chinese concern een belang krijgt van 40 procent. De overige 60 procent blijft in handen van Repsol. Dankzij de investering van Sinopec komen de benodigde financiële middelen vrij voor Repsol om olievelden in Brazilië te ontwikkelen. De joint venture wordt één van de grootste Latijns-Amerikaanse energie-projecten die door buitenlandse groepen worden gecontroleerd. Het project betekent één van de grootste investeringen van Sinopec. Vorig jaar werd het Zwitserse Addax Petroleum overgenomen voor een bedrag van 7,2 miljard dollar.


Het Nederlandse mediaconcern Thieme Group heeft voor zes van haar bedrijven uitstel van betaling aangevraagd. Zodra de rechtbank een bewindvoerder heeft aangesteld, zal volgens Thieme worden gekeken naar de mogelijkheden van een doorstart. Bij de zes betrokken bedrijven werken negenhonderd mensen. De activiteiten worden voorlopig verder gezet. De bewindvoerder zal ook kijken wat er met de andere bedrijven van de Thieme Groep moet gebeuren. Ook voor de zevenentwintig overige Thieme-ondernemingen zou de situatie immers niet rooskleurig zijn. Dat is onder meer het gevolg van moeilijke omstandigheden in de uitgeverijbranche en door opgebouwde schulden en verliezen uit het verleden. In februari van dit jaar gingen al vijf bedrijven van de Thieme Groep failliet. Drie andere ondernemingen werden verkocht.


Geir Haarde, de voormalige premier van IJsland, is de eerste politieke leider van de wereld die zich voor de rechtbank moet verantwoorden voor zijn aandeel in de bankencrisis. Het IJslandse parlement volgde met een nipte meerderheid het rapport van een onafhankelijke commissie. Die beschuldigde eerder dit jaar enkele politici, onder wie Haarde, van grove nalatigheden en inbreuken tegen de wetten van ministeriële verantwoordelijkheid. Haarde riskeert een geldboete of een celstraf van maximaal twee jaar. IJsland stortte twee jaar geleden in de afgrond, toen in de nasleep van het instorten van Lehman Brothers ook Kaupthing, Landsbanki en Glitnir, de drie grootste banken van IJsland over de kop gingen. Haarde zou zich eerst als minister van financiën en later als premier te laks hebben opgesteld bij de verregaande deregulering van de bankensector.


De Zweedse kledingretailer Hennes & Mauritz (H&M) gaat dit jaar minder winkels openen dan gepland, vooral omdat in het door economische perikelen getroffen zuiden van Europa verschillende geplande winkelcentra vertraging opliepen. Oorspronkelijk werd voorzien dat de keten dit jaar 240 winkels zou openen. Uiteindelijk zullen er twintig winkels minder openingen worden gerealiseerd. Dat is gebleken bij de bekendmaking van de resultaten van het derde kwartaal. Tijdens die periode steeg de omzet van de keten met 14 procent tot 2,9 miljard euro. De nettowinst steeg met 23 procent tot 459,7 miljoen euro. De keten deed de afgelopen maanden inspanningen om de zuinigere consument te blijven aantrekken. Dat leidde in augustus tot een vergelijkbare omzetgroei met 14 procent. De Zweedse kledinggroep merkte verder op dat de nieuwe herfstcollectie goed is onthaald en dat de vergelijkbare omzetgroei tijdens de maand september tot 15 procent is versneld.


Procter & Gamble zou mogelijk geïnteresseerd zijn om het cosmeticamerk Nivea van Beiersdorf over te kopen, mits de prijs en de voorwaarden kloppen en het initiatief van Beiersdorf zou komen. Dat heeft Robert McDonald, de topman van Procter & Gamble, gezegd in een kranteninterview. McDonald merkte op Nivea een schitterend wereldmerk te vinden. In een officiële reactie op de uitlatingen van zijn topman haastte Procter & Gamble zich om te ontkennen dat er sprake zou zijn van een vijandig bod. Procter & Gamble is door analisten eerder al gelinkt aan Beiersdorf. De analisten zien daarin voor Procter & Gamble immers een kans om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse thuismarkt. Beiersdorf zou Procter & Gamble de mogelijkheid bieden om zijn aanwezigheid in Latijns-Amerika en Azië te versterken. Een aantal van die gebieden kent een gevoelig grotere groei dan de Amerikaanse markt.


De Nederlandse ondernemer Victor Muller, topman van de automerken Spyker en Saab, is door Automotive News Europe verkozen tot ondernemer van het jaar. Daarbij wordt opgemerkt dat Muller buitengewone vasthoudendheid heeft getoond tijdens de langdurige onderhandelingen over de aankoop van Saab Automobile van General Motors. Muller heeft volgens het magazine Saab van de ondergang gered en wist het merk voor de toekomst te behouden. Saab heeft volgens Muller in korte tijd al veel bereikt. Hij wees er daarbij op dat de wereldwijde organisatie werd versterkt en met succes een nieuw model op de markt werd gebracht. Verder wees hij op de nieuwe parnterships die werden aangegaan. Muller voegde er aan toe dat Saab klaar is voor de ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën. Saab wil volgend jaar twee nieuwe modellen op de markt brengen.


De bedrijven achter The New York Times, The Washington Post en USA Today investeren samen 12 miljoen dollar in de Californische start-up Ongo. Het bedrijf werkt aan een dienst om digitaal nieuws van meerdere uitgevers te lezen en te delen. De dienst zou nog voor het einde van het jaar gelanceerd. Verdere details over het project werden niet bekend gemaakt. Ongo staat onder leiding van Alex Kazim, een voormalig lid van het topkader van veilingsite eBay. Waarnemers zien in het initiatief concurrentie voor de online nieuwsaggregator The Huffington Post. Vorige week beschuldigde een gewezen topman van The Washington Post de website van parasitisme. Het project wordt ook gezien als een poging van de krantensector om zijn content over digitale kanalen te verspreiden, waardoor ze de terugval in het aantal lezers hopen op te vangen.


De sociale netwerksite Facebook en internet-telefoondienst Skype onderhandelen over een samenwerking. Samen willen de twee communicatiediensten hun bereik uitbreiden. Het partnerschap tussen Facebook en Skype zal volgens een aantal insiders betekenen dat Facebook-gebruikers zich aan kunnen melden op Skype door middel van een Facebook Connect-account. Eenmaal aangemeld op Skype, kunnen gebruikers elkaar tekstberichten sturen en chatten met hun Facebook-vrienden. De nieuwe functies zullen worden verwerkt in de nieuwe Skype-versie, die over een aantal weken zou gelanceerd worden. De integratie van Skype in Facebook is volgens analisten een logische volgende stap. Skype zou door de samenwerking toegang krijgen tot een half miljard potentiële gebruikers. Het is nog niet bekend of de integratie ook zal worden doorgevoerd in de mobiele applicaties van Facebook en Skype.


De Franse hotelgroep Accor schrapt de verkoop van zijn belang van 49 procent in casino-uitbater Groupe Lucien Barrière. Er zouden onvoldoende investeerders bereid gevonden zijn om op de vraagprijs van Accor, de grootste hotelgroep van Europa, in te gaan. Gilles Pélisson, topman van Accor, benadrukte dat het concern zijn activa niet wenst te braderen. Pélisson zei wel van plan te blijven om het belang van 49 procent in de casino-uitbater voor juni volgend jaar van de hand te doen. De andere 51 procent in Groupe Lucien Barrière is in handen van de familie Desseigne-Barrière. Die was niet van plan te verkopen en wilde haar belang verhogen tot 53 procent. Accor maakte eerder bekend met de verkoop van activiteiten dit jaar 650 miljoen euro te willen besparen. Eerder al verkocht het Franse concern zijn belangen in de cateringgroep Compagnie des Wagon-Lits en het dienstenchequebedrijf Edenred.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home