Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 02, 2010

Nieuwsoverzicht

De Zweedse meubelconcern Ikea heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat is een stijging met 11 procent tegenover het boekjaar voordien. Ikea zorgt met de aankondiging voor een stijlbreuk. Sinds de oprichting van het bedrijf meer dan zestig jaar geleden werden immers nog nooit winstcijfers bekend gemaakt. De Zweedse groep, de grootste meubelretailer ter wereld, wil volgens Mikael Ohlsson echter transparanter zijn over zijn cijfers. Ohlsson werd vorig jaar aangesteld tot opvolger van Anders Dahlvig, die jarenlang chief executive van het concern is geweest. De omzet van het voorbije boekjaar steeg met 1,4 procent tot 21,8 miljard euro. Het concern merkt op dat de nettowinst de voorbije tien jaar constant tussen 10 procent en 13 procent van de omzet heeft vertegenwoordigd. Ingvar Kamprad, oprichter van Ikea, geldt als één van de rijkste ondernemers ter wereld.


De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Continental Airlines en United Airlines hebben hun fusie afgerond. Dat werd door beide ondernemingen officieel aangekondigd. Het aandeel van de nieuwe groep staat voortaan genoteerd op de beurs van New York. De nieuwe onderneming United Continental Holdings wordt wereldwijd marktleider van de luchtvaartsector. De aandeelhouders van de twee bedrijven hadden midden september ingestemd met de fusie, die in mei van dit jaar was aangekondigd. De operatie heeft ook de goedkeuring gekregen van de Europese en Amerikaanse concurrentieautoriteiten. De vliegtuigen zullen op termijn de naam van de fusiemaatschappij United op hun romp dragen, terwijl op de staart van het het toestel het logo van Continental zal prijken. De fusiegroep wordt geleid door Jeff Smisek, de gewezen chief executive van Continental Airlines.


Eik Banki, de belangrijkste bank van de Faröer Eilanden, zal worden overgenomen door de Deense staat. De Deense financiële autoriteiten merken op dat de bank er niet in geslaagd is het gewenste solvabiliteitsniveau te bereiken. Beslist werd dat het Deense overheidsbedrijf Financial Stability de activiteiten van Eik Banki overneemt, zowel in Denemarken als op de Faröer Eilanden. Eik Banki is ook een belangrijke Deense online bank. Met de overname wil Denemarken de bank herstructureren en opnieuw levensvatbaar maken, om de financiële instelling vervolgens weer in privéhanden te laten overgaan. Het is nog niet duidelijk binnen welke tijdspanne dat zou gebeuren. Eik Banki heeft meer dan de helft van de financiële markt in handen op de Faröer Eilanden, een autonoom Deens gebied dat 49.000 inwoner telt.


De Duitse autoconstructeur BMW roept wereldwijd 350.800 wagens terug voor een mogelijk probleem met het systeem van de rembekrachtiging. Voor de Verenigde Staten gaat het om 198.000 wagens. Tussen de teruggeroepen wagens zitten ook 5.800 exemplaren van dochtermerk Rolls Royce. Bij de getroffen voertuigen kan zich lekkage voordoen in het systeem voor de rembekrachtiging, waardoor de remkracht verminderd kan worden. Tot dusver zijn nog geen meldingen bekend van ongevallen te wijten aan het euvel. Ian Robertson, verkoopsdirecteur van de Duitse autoconstructeur, wees erop dat er desondanks werd voor gekozen om de wagens terug te roepen, zoals elke verantwoordelijke autobouwer zou doen. Er wordt aan toegevoegd dat niet noodzakelijk bij alle teruggeroepen wagens het defect zou worden vastgesteld, maar er wordt wel op gewezen dat de eigenaars hun auto toch voor een nazicht zouden moeten binnenbrengen.


De ministers van financiën van de Europese Unie zijn het erover eens dat de stresstests voor banken op geregelde tijdstippen georganiseerd moeten worden. De publicatie van de eerste stresstests in juli heeft volgens Belgisch minister van financiën Didier Reynders aangetoond dat de oefening nodig is om het vertrouwen in de banksector te herstellen. In Ierland werd nogmaals geïllustreerd dat sommige banken nog steeds met enorme problemen kampen. De Ierse regering kondigde astronomische bedragen aan om de bank Anglo Irish van de ondergang te redden. De interventie doet het Ierse begrotingstekort stijgen tot 32 procent en de staatsschuld tot bijna 100 procent. De Ierse regering benadrukte dat ze vasthoudt aan haar engagement om haar begrotingstekort over vier jaar teruggebracht te hebben tot 3 procent. Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, sprak van een belangrijke stap voor de stabiliteit van de eurozone.


Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft Motorola, fabrikant van mobiele telefoons, voor de rechter gedaagd. Motorola zou bij zijn nieuwste mobiele telefoon, die gebruik maakt van de Android-software van Google, octrooirechten van Microsoft hebben geschonden. De klachten van Microsoft gaan onder meer over de e-mailfunctie en de applicaties voor de agenda en het adresboek van de nieuwe smartphone van Motorola. Microsoft eist via een procedure bij de federale rechtbank in Washington en bij de International Trade Commission in de Verenigde Staten dat rivaal Motorola de schending van zijn patentrechten stopt. Horacio Gutierrez, bestuurder bij Microsoft, benadrukte dat het softwareconcern om verantwoordelijkheid heeft tegenover zijn klanten, zakelijke partners en aandeelhouders om te waken over de miljarden dollars die worden geïnvesteerd in innoverende producten.


Oliemaatschappij British Petroleum heeft tot nu toe 11,2 miljard dollar aan kosten gemaakt als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico. Dat heeft het Britse concern zelf bekendgemaakt. Door de ontploffing op het olieplatform Deep Horizon afgelopen april kwamen elf mensen om het leven. De explosie en ondergang van het boorplatform had de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg, waarbij honderden miljoenen liters olie in de Golf van Mexico stroomden. De geëxplodeerde oliebron is inmiddels definitief gedicht. De olie heeft zich over een gigantisch oppervlak verspreid. Uit een onderzoek van Greenpeace dat de olie zich tot 500 kilometer van het lek heeft verspreid. Toch worden steeds meer wateren opengesteld voor visserij. Amerikaanse autoriteiten meldden dat het gebied ten oosten van Louisiana schoon genoeg is om bevist te worden. In ongeveer 11 procent van de Golf van Mexico is vissen tot nader order verboden.


De Europese landen zijn bereid twee van hun negen zetels in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op te geven ten gunste van een aantal opkomende economische machten, vooral in Azië. Dat hebben de Europese minister van financiën tijdens een informeel beraad afgesproken. De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds telt op dit ogenblik vierentwintig zetels, waarvan er negen aan Europa zijn toegewezen. Belgisch minister van financiën benadrukte echter dat er over deze toegeving alleen zal kunnen onderhandeld worden indien de Verenigde Staten terugkomen op hun eis om het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds tot de statutaire twintig leden terug te brengen. Ook zouden de Verenigde Staten moeten afzien van hun recht om meerderheidsbeslissingen te blokkeren.


Het Franse luxeconcern heeft beslist om de prijzen voor zijn lederen tassen en accessoires te verhogen. Volgens een aantal bronnen zou het om een verhoging tot 9 procent kunnen gaan. Daarbij wordt opgemerkt dat de prijs voor grondstoffen zoals leder en katoen de voorbije periode duurder zijn geworden. De prijsverhoging geldt alleen voor Europa. Volgens analisten wil het Franse bedrijf met deze stap de prijzen op de Europese markt gelijktrekken met de bedragen die door Aziatische klanten moeten worden betaald. Het Franse modehuis had onlangs toegegeven met een prijskloof geconfronteerd te worden, waarbij het prijsniveau in Japan en China te hoog mag tegenover Europa. Het luxeconcern, dat de helft van de operationele winst van de groep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVHM) vertegenwoordigt, had ook in juli de prijzen al met 2 procent opgedreven.


De Japanse autofabrikant Toyota zal zich de volgende jaren richten op een aanzienlijke stijging van de verkoop van hybride wagens in Europa. Dat heeft Didier Leroy, topman van Toyota Europa, gezegd. Hij voegde er aan to dat het volume ten opzichte van benzinewagens over vijf jaar nog relatief klein zal zijn, maar zou op dat ogenblik in absolute aantallen al wel een belangrijke groei zijn gerealiseerd. Leroy merkte daarbij op dat het marktaandeel nog beperkt blijft, maar de trend in Europa is volgens hem bijzonder positief. Concrete doelstellingen over het marktaandeel wenste de topman van Toyota Europa niet te geven, maar dat zal volgens hem in ieder geval gevoelig hoger liggen dan het huidige niveau. Hybride wagens hebben op dit ogenblik een marktaandeel van ongeveer 1 procent. Belangrijk is volgens Leroy nu om de productiekosten verder omlaag te brengen in verhouding tot de benzinewagens.


Toeleveranciers van de auto-industrie gaan bijzonder moeilijke tijden tegemoet. Ondanks het herstel in de autosector bestaat de kans dat wereldwijd nog eens 20 procent van de leveranciers volgend jaar failliet gaat. Dat heeft het adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants gezegd. Ongeveer driehonderdvijftig toeleveranciers hebben de afgelopen jaren hun faillissement moeten aanvragen vanwege de wereldwijde financiële crisis. De auto-industrie kreeg tijdens de economische crisis zware klappen. Tijdens die periode is er volgens Roland Berger 200 miljard euro aan omzet en 75 miljard euro aan winst verdampt. Volgens het adviesbureau zullen het komende jaar vooral leveranciers worden getroffen die achterblijven op het gebied van innovatie. Roland Berger raadt leveranciers daarom aan meer aandacht te besteden aan winstgevende opdrachten.


De Griekse premier Georgos Papandreou heeft een parlementair onderzoek aangekondigd naar de omstandigheden van de Griekse financiële crisis en de rol die de Amerikaanse bank Goldman Sachs daarin heeft gespeeld. Volgens een aantal bronnen zullen de parlementaire onderzoeksgroepen tegen het einde van dit jaar hun werkzaamheden aanvatten. Het onderzoek zou tot negen jaar teruggaan in de tijd, tot het ogenblik dat Griekenland toetrad tot de eurozone. Negen jaar geleden, kort kort voordat Griekenland mocht toetreden tot de eurozone, zou de Amerikaanse bank Goldman Sachs de Griekse overheid geholpen hebben om in het geheim miljarden euro’s te lenen. Daardoor zou Griekenland een gedeelte van zijn schulden hebben verdoezelen, zodat er op papier voldaan werd aan de voorwaarden voor een toetreding tot de eurozone.


In een Zwitserse gevangenis is de tweeënveertigjarige Oostenrijkse informant, die Zwitserse bankgegevens over Duitse belastingontduikers aan de Duitse fiscus zou hebben verkocht, dood teruggevonden. Aangenomen wordt dat de man, wiens identiteit niet is vrijgegeven, zelfmoord heeft gepleegd. De Oostenrijker zat sinds half september in de gevangenis op verdenking van economische spionage. De man zou begin dit jaar gegevens van tweeduizend klanten van Zwitserse banken op een cd-rom hebben geperst en voor 2,5 miljoen euro aan de Duitse belastingsdienst hebben verkocht. Volgens de Zwitserse overheid had de man de Zwitserse bankgegevens gestolen. De affaire zorgde voor een behoorlijke vertroebeling van de relaties tussen Zwitserland en Duitsland. De informant was afkomstig uit het Oostenrijkse Tirol, maar woonde in de Zwitserse stad Winterthur.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft bekendgemaakt dat het de tweede schijf deblokkeert van een krediet dat in februari werd toegekend aan Irak. Het gaat om een bedrag van 741 miljoen dollar. Volgens het muntfonds heeft Irak voldoende vooruitgang geboekt bij de modernisering van het beheer van zijn overheidsfinanciën. Daarbij wordt opgemerkt dat de Iraakse overheid in bijzonder moeilijke omstandigheden toch in geslaagd is om een macro-economische stabiliteit te bewaren. In totaal werd voor Irak een leningprogramma van 3,7 miljard dollar gereserveerd. Inmiddels is al 1,2 miljard dollar ter beschikking gesteld van de Iraakse regering. Het muntfonds merkt op dat Irak over twee jaar wellicht weer een positieve balans zal kunnen voorleggen. Er werd aan toegevoegd dat de heropbouw van de openbare infrastructuur een stimulans zal vormen voor economische groei.


Het Franse farmabedrijf Sanofi-Aventis zou van plan zijn een hoger bod uit te brengen op het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Eerder bood de Franse groep 18,5 miljard dollar voor de overname, maar zou bereid zijn om dat bedrag op te trekken, op voorwaarde dat Genzyme het voorstel als een vriendelijke overname zou beschouwen. Sanofi zou voor de overname inmiddels al voor 10 miljard dollar aan leningen onderhandeld hebben bij een aantal banken. Genzyme is wereldleider in geneesmiddelen tegen genetische aandoeningen. Henri Termeer, oprichter en chief executive van Genzyme, maakte al bekend bereid te zijn om midden volgend jaar op te stappen indien dat de overname zou kunnen vergemakkelijken. Termeer had het eerdere aanbod van Sanofi-Aventis verworpen, maar zegt nu meer open te staan voor de toenaderingspoging.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home