Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 01, 2010

Oahu Amerikaans voorloper met klimaatvriendelijk transport

Het Hawaiiaanse eiland Oahu is een Amerikaans pionier op het gebied van klimaatvriendelijk transport en duurzame energie-infrastructuur. Het lokale gasbedrijf Hawaii Gas Company heeft een samenwerking tot stand gebracht met autobouwer General Motors om tegen het midden van het decennium een uitgebreide infrastructuur voor brandstofcellen op basis van waterstof uit te bouwen. Daarbij wordt opgemerkt dat Hawaii de ideale omgeving is om de technologie uit te testen. Een grote drempel voor de implementering van de technologie zijn de zware investeringen in infrastructuur. Oahu heeft echter een beperkte oppervlakte, waardoor wagens geen grote afstanden moeten afleggen en daarbij in gebieden zonder voldoende infrastructuur zouden komen.

"Oaha is een klein en geïsoleerd eiland, maar heeft bovendien al een constante bevoorrading van waterstof," merkt de Amerikaanse krant Los Angeles Times op. "Waterstof is immers een bijproduct van de lokale gasproductie en wordt al gepompt in een pijpleiding van ruim duizend kilometer. Hawaii Gas Company heeft op dit ogenblik al een waterstof-productie die overeenkomt met 7.000 gallons olie per dag. Dat is voldoende om 15.000 voertuigen met brandstofcellen te voeden. Het verdubbelen van die productie zou bovendien slechts een minimale inspanning vergen." Door de beschikbaarheid van het waterstof zouden de installatiekosten van een netwerk van enkele miljoenen dollar te herleiden tot een investering van 300.000 dollar tot 500.000 dollar.

De bedoeling is om een aantal oplaadstations te bouwen langs een wegennetwerk van vijfentwintig kilometer rond de hoofdstad Honolulu. De stations zouden hun waterstof uit de bestaande pijpleiding kunnen onttrekken en dan protonen en elektronen van elkaar gescheiden. Geïsoleerd creëren de elektronen elektriciteit. Autobouwer General Motors heeft op dit ogenblik al zijn testprogramma Project Driveway lopen. Daarbij werden bijna honderdtwintig exemplaren van het model Chevy Equinox uitgerust met brandstofcellen en uitgeleend aan consumenten. Vijftig wagens zouden naar Hawaii worden overgebracht. De autobouwer hoopt tegen het midden van het decennium meer exemplaren op de markt te kunnen brengen.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home