Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, October 01, 2010

Yuri Luzhkov bood buitenlandse bedrijven zekerheid

Het vertrek van de Moskouse burgemeester Yury Luzhkov zal geen negatieve impact hebben op de Russische economie, maar dreigt wel onzekerheid te creëren in de Russische hoofdstad, wat mogelijk zal leiden tot een tijdelijke terugval, vooral in de immobiliënsector. Dat hebben een aantal buitenlandse bedrijfsleiders gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat Luzhkov en zijn bewindsploeg wel in verband werden gebracht met een uitgebreide corruptie, maar de politieke machine die ze hadden opgebouwd, had volgens de bedrijfsleiders aan buitenlandse ondernemingen jarenlang zekerheid geboden. Na het ontslag van Luzhkov door de Russische president Dmitry Medvedev zouden al die politieke contacten op losse schroeven zijn komen te staan.

"We hebben jaren inspanningen gedaan om tegemoet te komen aan de zware eisen van diverse autoriteiten," merkt een niet nader genoemde vertegenwoordiger van een Europees bedrijf op tegenover de krant The Moscow Times. "Nu moet er wellicht helemaal opnieuw worden begonnen. Dat zal helaas opnieuw veel geld en tijd kosten." Een vertegenwoordiger van een Amerikaans bedrijf zegde te vrezen dat er de volgende maanden wellicht geen vooruitgang meer zal geboekt worden en dat er mogelijk met een terugslag moet rekening worden gehouden. Hij voegde er aan toe dat de ambtenaren wellicht in de eerste plaats hun posities zullen willen veilig stellen en er dus niet al teveel productiviteit moet worden verwacht.

De Amerikaanse gesprekspartner van de krant merkte nog op te vrezen dat het ontslag van Luzhkov tot een open oorlog zou kunnen leiden. "Er is immers bijzonder veel geld in het spel en dat zou tot een lelijke strijd kunnen leiden," voerde hij nog aan. Moskou is niet alleen het politieke centrum, maar ook het financiële hart van Rusland. Ongeveer 80 procent van de Russische financiën stromen door Moskou, terwijl de hoofdstad ook verantwoordelijk is voor één vijfde van het Russische bruto binnenlandse product. Dat betekent dat de controle over Moskou voor Rusland een dossier van nationaal belang is. Vooral op het gebied van vastgoed wordt een belangrijke veldslag verwacht. Die sector was immers grotendeels in handen van Inteko, het vastgoedbedrijf van de echtgenote van Luzhkov.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home