Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 02, 2010

Moermansk moet nieuwe transport-draaischijf worden

De Russische regering overweegt om in Moermansk een nieuwe zeehaven te bouwen. Dat moet van Moermansk een nieuwe transport-draaischijf maken. Dat heeft Sergei Ivanov, vice-premier van Rusland, gezegd. Ivanov voegde er aan toe dat Moermansk één van de meest veelbelovende transport-regio's wordt, aangezien er geen gevaar bestaat dat de haven tijdens de winter dichtvriest en schepen er bovendien een rechtstreekse toegang hebben tot de oceaan. Ivanov voegde er aan toe dat in Moermansk een moderne haven met een grote goederenoverslag zou kunnen worden gecreëerd. Onder meer wordt een overslag van één miljoen containers per jaar in het vooruitzicht gesteld.

Analisten zeggen dat Moermansk als zeehaven een aantal troeven kan voorleggen. "De haven ligt op relatief korte afstand van Europa en Sint-Petersburg is al overbelast," merkt Mikhail Ganelin, transport-analist bij Troika Dialog, op. "Rusland heeft nood aan meer diepwater-havens die winterbestendig zijn en toegang bieden tot Europa." Er werd niet bekend gemaakt hoeveel er geïnvesteerd zou moeten worden in de uitbouw van een nieuwe haven in Moermansk Bay. Ganelin heeft het over miljarden dollars. Hij voegt er echter aan toe dat de noodzakelijke bijkomende infrastructuur die kosten wellicht nog gevoelig zal opdrijven.

De uitbouw van Moermansk als transport-draaischijf zal volgens Viktor Olersky, Russisch onderminister van transport, pas echter kunnen beginnen wanneer de regering beslist heeft om voor het gebied een bijzonder economische zone te creëren. Het project zou vooral door private investeerders moeten worden gefinancierd. Het mijnbedrijf Kuzbasrazrezugol en het conglomeraat Sibir zouden volgens Olersky bereid zijn om in het project te investeren. In de plannen wordt onder meer gewag gemaakt van een steenkoolterminal met een capaciteit van meer dan twintig miljoen ton per jaar, terwijl ook een petroleumterminal van minstens 12 miljoen ton per jaar is voorzien.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home