Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 04, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Chinese Youngman Lotus Automobile heeft een bod uitgebracht op het failliete Saab. Youngman was al voor het faillissement van Saab bereid in de Zweedse autobouwer te investeren, maar General Motors (GM), de vroegere eigenaar van Saab, had daar toen bedenkingen bij. De deal ging niet door omdat General Motors vond dat de Saab-technologie niet in Chinese handen mocht komen. Volgens Zweedse bronnen is Youngman opnieuw bereid verschillende miljarden Zweedse kronen te betalen voor de autobouwer. Hoe deze keer de weerstand van General Motors zou kunnen worden ontweken, is niet duidelijk. De voorbije weken doken al meermaals mediaberichten op over de hernieuwde interesse van Youngman.

Het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennesy (LVMH) heeft vorig jaar ondanks de economische crisis een nettowinst gerealiseerd van ruim 3 miljard euro. Dat betekent een stijging met 34 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 16 procent tot 23 miljard euro. Meer dan een derde van de inkomsten kwam uit Azië. Daarmee is Azië als afzetmarkt voor het Franse concern belangrijker geworden dan Europa. De Verenigde Staten vertegenwoordigden een vijfde van de omzet. Louis Vuitton zelf, bekend van de handtassen en de reis-koffers, is nog altijd het best verkochte merk. Andere merken van de groep zijn onder meer Guerlain, Givenchy, Hermès, Ruinart en Dom Pérignon.

De Europese Unie zal het toezicht op medische hulpmiddelen aanscherpen. Op diverse manieren worden lessen getrokken uit de problemen met de borstimplantaten van het Franse bedrijf Poly Implant Prothèse (PIP). Kwaliteitscontroles werden tot nu toe altijd vooraf gemeld, maar dat zal door de nieuwe Europese regels voortaan ook onaangekondigd kunnen gebeuren. De laboratoria die nu de kwaliteitscertifiëring doen, worden ook beter gecontroleerd. Producten die al op de markt zijn, worden regelmatiger getest. John Dalli, Europees Commissaris voor gezondheid, onderhandelt met de lidstaten over een herziening van de richtlijn over medische hulpmiddelen.

Luis De Guindos, de Spaanse minister voor economie, wil de Spaanse banksector versneld gezond maken. De Spaanse regering eist dat de financiële sector 50 miljard euro opzijzet om zijn vastgoedportefeuilles te saneren. Van dat bedrag moet 25 miljard euro gaan naar specifieke provisies voor de vastgoedproblemen, 15 miljard euro naar een kapitaalkussen voor de sector en nog eens 10 miljard euro naar algemene provisies. De Spaanse banken kampen nog steeds met de nasleep van de vastgoedcrisis die vier jaar geleden openbarstte. De voorbije jaren hadden de banken al de kredieten voor 30 procent aangezuiverd, maar dat vonden de autoriteiten te weinig. De probleemkredieten moeten nu voor 80 procent aangezuiverd worden.

De Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt veel sneller dan werd verwacht. Dat blijkt uit het Amerikaanse banenrapport over de maand januari. De werkloosheid daalde tot het laagste peil in drie jaar en de jobcreatie versnelt. De Verenigde Staten creëerden vorige maand 243.000 banen. Dat is het hoogste aantal in negen maanden. De werkloosheidsgraad daalde onverwacht met 0,2 procentpunt tot 8,3 procent. Ook andere indicatoren van de Amerikaanse arbeidsmarkt evolueren gunstig. Zowel de industrie als de dienstensector creëren veel banen, de gemiddelde werkloosheidsduur daalt en de toename van het uurloon versnelt. Het sterke banenrapport is goed nieuws voor de Amerikaanse president Barack Obama.

Het Amerikaanse bedrijf Apple heeft voor de Duitse rechtbank twee patentzaken verloren van Motorola. Een eerste uitspraak besliste dat Motorola het recht heeft om de verkoop van bepaalde Apple-toestellen te verbieden, als die gebruik maken van een bepaald onderdeel van de iCloud-technologie, die zou gebaseerd zijn op een ontwikkeling van Motorola. Daarnaast werd bepaald dat nog een tweede mobiel patent van Motorola werd geschonden, waardoor een aantal modellen van de iPhone en iPad uit de Duitse online winkel van Apple diende te worden verwijderd. Apple lijkt het patent van Motorola niet te betwisten, maar gaat toch in beroep. Motorola zou immers weigeren om het patent onder redelijke voorwaarden in licentie te geven.

Luchtvaartmaatschappij Malev, gecontroleerd door de Hongaarse overheid, heeft zijn activiteiten stopgezet. Het bedrijf stapelde de schulden op en de overheid heeft de geldkraan dichtgedraaid. Malev had eerder bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. Lorant Limburger, topman van Malev, benadrukte in een mededeling weten dat de kasstromen van Malev onhoudbaar waren geworden nadat dienstverleners hun vertrouwen opzegden en de Europese Commissie verdere staatssteun heeft afgeblokt. De Hongaarse regering staat onder zware internationale druk om zijn overheidsfinanciën te saneren. De Europese Commissie had eerder bepaald dat Malev 390 miljoen dollar steun diende terug te storten aan de Hongaarse overheid.

Europese landen krijgen al het geld terug dat zij aan Griekenland hebben geleend. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, in een Nederlands televisie-interview gezegd. De noodsteun voor Griekenland is volgens Rehn van groot belang om een financiële catastrofe in het land te voorkomen. Eerder had Wouter Bos, gewezen Nederlands minister van financiën, nog gezegd dat het illusie was dat de Europese landen al het geld van Griekenland zouden terugkrijgen. Volgens Bos moeten de landen hun verliezen op de leningen snel nemen, om Griekenland te helpen bij het herstel van de economie.

De Nederlandse financiële sector wacht een derde crisis. Na de kredietcrisis en de Europese schuldencrisis dreigt vastgoed de bedrijfstak te destabiliseren. Dat heeft Jan Sijbrand, de nieuwe directeur toezicht bij de Nederlandsche Bank (DNB) in een Nederlands kranteninterview gezegd. In Nederland staat 14 procent van de kantoren leeg. Volgens Sijbrand is vastgoed een groot probleem door het structurele overaanbod aan kantoren en winkelpanden. Er is bovendien minder behoefte aan vastgoed vanwege de nieuwe manier van werken en het internetwinkelen. Dat vastgoed is niet alleen een probleem voor de banken. Verzekeraars en pensioenfondsen hebben ook vele miljarden uitstaan in de markt van het commercieel vastgoed.

Tien ondernemingen zijn in de running voor de berging van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia voor de Italiaanse kust. Het gaat onder meer om de Nederlandse bergingsbedrijven Smit Salvage en Mammoet. De biedingen moeten begin maart binnen zijn. Aan het eind van die maand zal worden beslist welk bedrijf de klus mag klaren. Het gaat om een contract van miljoenen euro. Maar waarnemers waarschuwen voor de moeilijkheidsgraad van de klus. De omvang van het schip is immers ongezien. Het cruiseschip is 290 meter lang en 35 meter breed en ligt volledig op zijn zijkant. Aan boord van het schip bevindt zich bovendien ongeveer 45.000 ton staal.

Zwitserland heeft een formeel gerechtelijk onderzoek naar fraude bij de bank UBS geopend. De financiële instelling verloor 1,7 miljard euro door ongeoorloofde transacties van de trader Kweku Adoboli. Het vooronderzoek is afgesloten, waardoor er in het najaar een proces kan komen. In september werd in Groot-Brittannië en Zwitserland een vooronderzoek geopend naar de fraude in het Londense filiaal van de bank. Kweku Adoboli handelde in effecten en verloor het geld met een transactie waarvoor hij geen toestemming had. Hij werd half september aangehouden, maar pleit sindsdien onschuldig. Naast Adoboli zelf riskeren ook de toplui van de bank boetes of een verbod om nog bij een bank in Groot-Brittannië te werken.

Egypte heeft bij de Wereldbank om een lening gevraagd van 1 miljard dollar om de ontwikkeling van het land te ondersteunen. Dergelijke lening komt rechtstreeks in de begroting, in ruil voor hervormingen in het economische beleid en de instellingen. De Wereldbank zal nu onderhandelingen opstarten met vertegenwoordigers van de Egyptische regering om de details uit te werken. In juni had Egypte nog gezegd dat het niet van plan was bij de Wereldbank of het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan te kloppen. In november veranderde de Egyptische regering van mening en sinds januari wordt er met het Internationaal Monetair Fonds gepraat. Daar hoopt de Egyptische regering op een bedrag van 3,2 miljard dollar.

De Grieken haalden sinds het begin van de schuldencrisis drie jaar geleden al 65 miljard euro weg bij de Griekse banken. Daarvan verhuisde 16 miljard euro op legale wijze naar banken in het buitenland. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Vénizélos bekend gemaakt. Volgens de minister staat bijna een derde van de 16 miljard euro in het buitenland bij banken in Groot-Brittannië en minder dan 10 procent bij Zwitserse banken. Evangelos Vénizélos kreeg in het parlement vragen over de herschikking van de Griekse schuld. Het land is daarover nog steeds aan het onderhandelen met zijn private schuldeisers.

De Japanse autoconstructeur Toyota heeft aangekondigd te verwachten dit jaar wereldwijd een recordaantal van 9,58 miljoen wagens te kunnen verkopen. De autobouwer hoopt de activiteiten in de groeilanden en de Verenigde Staten te stimuleren. De omstandigheden zaten vorig jaar niet mee voor Toyota. De aardbeving en tsunami die Japan in maart troffen, vertraagden de productie, net zoals de overstromingen in Thailand op het einde van de zomer. Daarnaast drukte de koersstijging van de yen de winstmarges. Uiteindelijk verkocht de groep slechts 7,95 miljoen voertuigen, inclusief de exemplaren van zijn dochters Daihatsu en Hino. Toyota verloor daardoor ook zijn status van grootste autobouwer ter wereld.

Het Japanse elektronicaconcern Panasonic voorspelt dat het in maart zijn boekjaar zal afsluiten met een nettoverlies van 780 miljard yen. Dat komt overeen met een verlies van. Daarmee zou het concern een recordverlies uit zijn geschiedenis laten optekenen. Dat is een gevolg van herstructureringskosten en verstoringen in de leveringen door de overstromingen in Thailand. Het verlies zou gevoelig zwaarder uitvallen dan de 420 miljard yen die het bedrijf drie maanden geleden vooropstelde. Panasonic verwacht operationeel nog een winst te boeken van 30 miljard yen, terwijl in oktober nog werd uitgegaan van 130 miljard yen. De omzet zou uitkomen op 8.000 miljard yen.

Meer Nieuws

Paarden werden verschillende keren gedomesticeerd

Paarden zijn in de geschiedenis verschillende keren gedomesticeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Pavia in Italië aan de hand van genetisch materiaal van ruim tachtig paarden uit de hele wereld. Aan de hand van dat genetisch materiaal zijn wetenschappers in staat om terug te gaan tot de oermerrie die aan de basis stond van de huidige populatie tamme paarden. Omdat wilde en tamme paarden genetisch van elkaar verschillen, hoopten de onderzoekers de exacte periode van de domesticatie te kunnen bepalen.

De Italiaanse onderzoekers kwamen echter niet tot één oermerrie, maar vonden in totaal achttien clusters. Dat betekende dat er meerdere oermerries moesten zijn geweest en het paard dus verschillende keren is gedomesticeerd. Uit de analyse bleek ook dat oermerries ongeveer 140.00 jaar geleden moeten worden gesitueerd. Meerdere groepen mensen kwamen blijkbaar rond hetzelfde tijdstip op het idee om paarden te gaan houden en ze in te zetten voor transport, in gevechten en als voedselbron.

De wetenschappers stellen dat de resultaten aantonen hoe belangrijk het paard is geweest voor de menselijke ontwikkeling. De onderzoekers wijzen op de opvallende ouderdom van paarddomesticatie. Andere dieren, zoals de koe en het schaap, zijn pas 10.000 jaar geleden tam gemaakt. De eerste archeologische bewijzen van de domesticatie van het paard werd enkele jaren geleden gevonden op een site in Kazachstan, die gelinkt werd aan de voorhistorische Botai-cultuur en teruggaat tot ongeveer 3.500 jaar voor christus.

Labels: ,

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen gedachtenlezende computer

Het is mogelijk om met een telepathische computer hersengolven af te lezen en daaruit de gedachten van het individu af te leiden, om ze vervolgens door een robot opnieuw te laten voorlezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Berkeley. Het vertalen van de hersengolven naar geluid of verstaanbare woorden, moet volgens de onderzoekers weliswaar nog wel verder worden ontwikkeld, maar de eerste stap is volgens hen al gezet.

"Hersenen breken tijdens een gesprek de woorden op in diverse tonen of frequenties en verwerken die los van elkaar," verduidelijkt onderzoeksleider Brian Pasley. "Op basis daarvan kon een hersenkaart worden opgesteld, waarop aangegeven wordt welke frequenties op welke locaties voor een grotere activiteit zorgen. Speciaal software kan nu, puur door naar deze patronen van activiteit te kijken, afleiden wat er is gezegd." Pasley vergelijkt zijn telepathische machine met een professionele pianist die een piano-uitvoering bekijkt zonder geluid.

Een pianist kan volgens de Amerikaanse onderzoeker daarbij immers zien welke toetsen er worden aangeslagen en weet daarbij uit ervaring welke tonen er worden geproduceerd. "Op die manier is de muzikant in staat om het muziekstuk ook te horen," voert Brian Pasley aan. Als de machine uiteindelijk wordt ingezet, zal de robot volgens de onderzoeker ook steeds duidelijker gaan praten omdat hij ook steeds meer gewend zal raken aan de hersengolven van zijn persoon.

Labels: , ,

Mannen hebben andere verslaving dan vrouwen

De hersenen van mannen en vrouwen gaan anders om met verslaving. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Yale School of Medicine bij dertig cocaïneverslaafden. Uit een hersenscan bleek dat bij vrouwen het verlangen naar cocaïne vooral werd geactiveerd door stress, terwijl bij mannen de drug zelf het verlangen stimuleerde. De vaststelling van de Amerikaanse wetenschappers zou naar eigen zeggen kunnen betekenen dat verslaafde mannen gebaat zijn bij een andere therapie dan vrouwen.

"Zoals verwacht vertoonden de cocaïne-verslaafden een grotere activering in bredere regionen van het brein die gelinkt zijn met afhankelijkheid en motivatie dan de controlegroep, die slechts occasioneel alcohol consumeerden," voeren de onderzoekers aan. "De patronen van de activering kenden echter bij mannen en vrouwen opmerkelijke en significante verschillen wanneer ze geconfronteerd werden met enerzijds stress-situaties en anderzijds druggerelateerde onderwerpen."

"De behandeling van de verslaving is heel anders bij verslaafden die bij stress verlangens ervaren dan wanneer de hunkering ontstaat uit drugstekenen," benadrukt onderzoeksleider Marc Potenza. "Het is belangrijk om de onderliggende biologische mechanismen van deze verlangens te begrijpen." Volgens Potenza hebben verslaafde vrouwen meer baat bij behandeling gericht op stressvermindering. Voor mannen zou volgens hem daarentegen een cognitieve gedragstherapie meer geschikt zijn.

Labels: ,

Hoogopgeleiden bijzonder enthousiast over mogelijkheden thuiswerk

Hoogopgeleide werknemers die een deel van hun werk thuis verrichten, zijn in grote meerderheid bijzonder positief over hun werksysteem. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Intermediair bij hoogopgeleide medewerkers van Nederlandse bedrijven. Meer dan 40 procent van de betrokken medewerkers blijkt gedeeltelijk thuis te werken. Daarbij geeft 77 procent aan zich thuis beter te kunnen concentreren, terwijl 78 procent aangeeft thuis efficiënter te kunnen werken.

Ook blijkt 78 procent door die oplossing een betere balans tussen werk en privé gevonden te hebben. Slechts 16 procent laat zich thuis wel eens afleiden door privézaken. Hoogopgeleide werknemers uit de sectoren informatica en consultancy blijken het meest positief te reageren op thuiswerken en de bereidheid van het management om een dergelijke oplossing mogelijk te maken. Opvallend is dat werknemers van bedrijven met een positieve thuiswerkcultuur, doorgaans ook erg tevreden zijn met de werksfeer in het algemeen.

Medewerkers van commerciële bedrijven zijn doorgaans positiever over de thuiswerkmogelijkheden dan hoogopgeleiden bij de overheid en aanverwante sectoren. Vooral de Nederlandse gemeentebesturen krijgen een slechte score op het gebied van thuiswerk. Uit het onderzoek blijkt verder dat 52 procent van de respondenten door het thuiswerk meer overuren presteert. De onderzoekers merken ook op dat slechts een kleine minderheid vreest door thuiswerk minder zichtbaar te zijn op het werk en daarmee het gevaar te lopen minder waardering te krijgen.

Labels: ,

Organisaties en media schetsen te simplistisch beeld over armoede

Zowel hoge als lage voedselprijzen leiden tot winnaars en verliezers. Sommige theorieën voerden in het verleden aan dat de armoede te wijten was aan de lage voedselprijzen, waarna een tegenbeweging de hoge voedselprijzen de schuld gaf. Beide theorieën zijn echter te simplistisch en lokken verkeerde beleidsbeslissingen uit. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de universiteiten van Leuven en Stanford. Ook media en maatschappelijke organisaties gaan volgens de wetenschappers te vaak mee in een eenzijdig verhaal.

In de gangbare theorieën wordt volgens de Amerikaans-Belgische studie onder meer landbouwers kunnen profiteren van de hoge voedselprijzen, terwijl stadsbewoners daarvan een negatieve impact zouden ondervinden. Ook dit stelling is volgens hen te simplistisch, aangezien kleine boeren ook het slachtoffer kunnen zijn van de hoge voedselprijzen, aangezien de aankoopprijs van voedingsproducten veel sterker stijgt dan de winst op de eigen productie. De onderzoekers stellen dat onder meer maatschappelijke organisaties de conclusies van ingewikkelde rapporten simplificeren om geld op te halen.

Ook de massamedia versimpelen volgens de onderzoekers het beeld door te focussen op emoties en schokkende gebeurtenissen. "Hierdoor ontstaat een vertekend beeld en lijkt bovendien de armoede en honger toe te nemen, terwijl er duidelijke aanwijzingen zijn dat die gevoelig is afgenomen," voeren ze aan. "De wetenschap is dankzij modellen beter in staat de invloeden van verschillende factoren op voedselprijzen en armoede te berekenen, maar daar wordt in de praktijk weinig mee gedaan."

Simplistische voorstellingen kunnen volgens de onderzoekers averechtse effecten hebben op de maatregelen die getroffen worden door overheden en maatschappelijke organisaties. "Landbouwontwikkeling is een goed initiatief, maar veel organisaties pleiten nog altijd voor het opheffen van handelsbarrières om de arme boeren te ondersteunen," wordt er nog aangevoerd. "De stijgende prijzen als gevolg van die maatregel zouden echter nadelig kunnen uitpakken voor die doelgroep."

Labels: ,

Vrouwen liggen sneller wakker van negatief banksaldo

Vrouwen maken zich drukker over een negatief saldo op hun bankrekening dan mannen. Vrouwen krijgen bij een schuld van vijftig euro al een vervelend gevoel, terwijl mannen zich pas bij een negatief saldo van meer dan vijfhonderd euro ongemakkelijk beginnen te voelen. Dat is de conclusie van de Nederlands onderzoek in opdracht van SNS Bank. De onderzoekers stelden ook vast dat mannen vaker hun partner aanwijzen als de oorzaak van het geldgebrek op de gemeenschappelijke bankrekening.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de bevolking af en toe met een negatief saldo op de bankrekening wordt geconfronteerd. Tegelijkertijd blijkt dat 85 procent van de ondervraagden tegelijkertijd ook spaart, hoewel de inkomsten uit de spaarrekening gevoelig lager ligt dan de rente die op het negatieve saldo moet worden betaald. Tenslotte gaven de respondenten aan dat ze door bezuiningen op dagelijkse boodschappen wel proberen te vermijden dat ze vaak tot een negatief banksaldo, dat een dure vorm is van lenen, moeten overgaan.

Zowel mannen als vrouwen bleken van mening dat een negatief saldo voor de dagelijkse boodschappen en uitgaven voor de kinderen perfect verdedigbaar is. Daarnaast blijken mannen het echter ook geen probleem te vinden om voor de aankoop van een auto met een negatief banksaldo geconfronteerd te worden. In Nederland loopt het gezamenlijke negatieve banksaldo op tot ongeveer 10 miljard euro. Dat heeft voor SNS Bank gedeeltelijk te maken met onverwachte grote uitgaven, maar ook met het feit dat er eenvoudigweg te veel geld wordt uitgegeven en het leven duurder is geworden.

Labels: ,

Europeanen en Aziaten kozen in Arabië elk hun eigen weg

Er kunnen sterke genetische bewijzen gevonden worden voor de theorie dat de vroegere mens vanuit Afrika de Rode Zee is overgestoken en via het Arabisch schiereiland de rest van de wereld heeft bevolkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van Portugese en Britse genetici. De onderzoekers vermoeden dat de voorouders van Europeanen en Aziaten gezamenlijk het Arabische schiereiland heeft bereikt en zich daar hebben opgesplitst. Die splitsing zou ten vroegste 55.000 jaar geleden en ten laatste 24.000 jaar geleden hebben plaatsgevonden.

De onderzoekers maakten bij hun studie gebruik van genetisch materiaal van vijfentachtig mensen uit Oost-Afrika, het Arabisch schiereiland en India en vergeleken dat met stalen van driehonderd Europeanen. "Omdat in het genetisch materiaal in de loop van de tijd langzaam mutaties optreden, kan men bepalen hoever de onderlinge verwantschap van mensen teruggaat en wanneer hun laatste gemeenschappelijke voorouder zou kunnen worden gesitueerd," voert het Brits-Portugese onderzoek aan.

"Eén van de fundamentele vragen over de verspreiding van de mens over de hele wereld, draait rond de geografische locatie van de eerste stappen van de mensheid buiten Afrika," merkt Luisa Pereira, onderzoeker aan de Universiteit van Porto, op. "Volgens bepaalde theorieën begon die verspreiding na een oversteek van de Rode Zee naar het Arabische schiereiland. Voor die theorie konden tot nu toe echter geen doorslaggevende bewijzen worden aangebracht."

Labels: , ,

Friday, February 03, 2012

Nieuwsoverzicht

De Zwitserse uurwerkindustrie heeft vorig jaar de export tot een nieuwe recordhoogte zien stijgen, vooral dankzij de vraag vanuit Azië. Dat heeft de Zwitserse Horlogefederatie (FH) bekend gemaakt. Er werden 29,8 miljoen uurwerken uitgevoerd, goed voor een omzet van 19,3 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 16 miljard euro. Dat is bijna een vijfde meer dan het jaar ervoor. De grootste groei was er bij de luxe-uurwerken van meer dan 2.500 euro. Daar steeg de export met meer dan 20 procent. Polshorloges vertegenwoordigden 94 procent van de uitvoer. Vooral in de Aziatische landen steeg de vraag sterk. In China was er sprake van een verdubbeling.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens een staatsbezoek aan China gevraagd dat de Chinese regering zijn invloed zou gebruiken om Iran aan te zetten tot een transparant nucleair programma. Merkel zei dat ze een lange discussie heeft gehad over Iran met de Chinese president Hu Jintao en met premier Wen Jiabao. De vraag is volgens Merkel hoe China zijn invloed beter kan gebruiken om Iran te doen inzien dat de wereld er geen kernmacht meer bij wil. De Duitse bondskanselier voegde er aan toe te hopen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een unanieme resolutie over de zaak zal aannemen. De goede relaties tussen China en Iran hebben veel te maken met de Chinese behoefte aan aardolie.

De online concertticketdienst Ticketfly denkt aan een beursgang. De dienst, die concurreert met Ticketmaster van concertpromotor Live Nation, laat concertzalen en artiesten toe om rechtstreeks via hun site of via Facebook concerttickets te verkopen. Amper vier jaar na de oprichting van zijn bedrijf acht topman Andrew Dreskin de tijd rijp voor een beursgang. Ticketfly boekte recent een overwinning in de concurrentiestrijd met Ticketmaster, dat nog steeds de online ticketmarkt domineert in de Verenigde Staten. Een zeventigtal concertzalen, die op zoek waren naar een alternatief, stapten onlangs over naar Ticketfly. Het voorbije jaar verdubbelde de omzet en het aantal verkochte tickets van het bedrijf ten opzichte vorig jaar.

De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux gaat zijn Europese activiteiten gevoelig herschikken. Het hoofdkwartier van de divisie Europe, Midden-Oosten en Africa, dat op dit ogenblik nog in Brussel is gevestigd, verhuist mogelijk naar Stockholm. Ook elders in Europa zouden 160 banen naar Stockholm verhuizen. Die banen vertegenwoordigen het gros van het Europese personeelsbestand van Electrolux. Het management heeft de intentie tot herstructurering voorgelegd aan de werknemers van de grotehuishoudtoestellendivisies in Europa. Met de ingreep wil het bedrijf naar eigen zeggen meer synergieën creëren om de operationele efficiëntie te verbeteren en de groei te versnellen.

De mijnbouwgroep Xstrata heeft bevestigd voor een fusie benaderd te zijn door zijn concurrent Glencore International. Beide bedrijven zijn volgens Xstrata gesprekken aan het voeren. Er werd al een tijdlang gespeculeerd over een samengaan van beide bedrijven. Xstrata heeft nu formeel bevestigd dat er gesproken wordt, maar het zegt erbij dat het niet zeker is dat die gesprekken effectief tot een fusie zullen leiden. Het fusiebedrijf zou een gecombineerde waarde hebben van 52 miljard pond. Beide mijnbouwgroepen hebben hun hoofdzetel in Zwitserland, op amper drie kilometer van elkaar. Glencore heeft al een belang van 34 procent in Xstrata. Volgens waarnemers zou een fusie een synergiewinst van 700 miljoen euro opleveren.

De Brits-Zweedse farmagroep AstraZeneca heeft aangekondigd nog eens 7.300 werknemers te zullen ontslaan in de komende twee jaar. Met een nieuw herstructureringsprogramma wil het bedrijf tot 1,6 miljard dollar per jaar besparen. Het is de derde herstructurering van het bedrijf in vijf jaar tijd. Bij een eerste ronde gingen al 12.600 banen verloren, gevolgd door 9.000 afvloeiingen tijdens een afslankingsprogramma twee jaar geleden. AstraZeneca is de tweede grootste Britse geneesmiddelenfabrikant en telt wereldwijd 61.000 werknemers, waarvan 8.000 in Groot-Brittannië. Het bedrijf begint met een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 4,5 miljard dollar en gaat zijn dividend optrekken met 10 procent.

Het olieconcern Royal Dutch Shell heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,5 miljard dollar, tegenover 6,79 miljard dollar tegenover dezelfde periode vorig jaar. De zwakke resultaten zijn mee het gevolg van de kelderende aardgasprijzen. Tegenover de top van begin november zijn de prijzen in Groot-Brittannië met ongeveer 20 procent gedaald. Ook het milde weer, onderhoudswerken en een lagere vraag door de economische crisis eisten hun tol. Shell kende een minderproductie van ongeveer 100.000 vaten. Chief executive wil de productie dit jaar opschroeven tot 3,5 miljoen vaten. Het concern investeert ook 100 miljard dollar in projecten in onder meer Qatar en Canada.

Deutsche Bank heeft over het vierde kwartaal een onverwacht verlies voor belastingen geboekt van 351 miljoen euro, doordat verdere afschrijvingen op Grieks staatspapier, verliezen bij de grootzakelijke investment bank en juridische kosten niet konden worden gecompenseerd door de stabiele klassieke bankactiviteiten. Dankzij positieve belastingeffecten behaalde de bank nog wel een nettowinst van 186 miljoen euro, maar ook dat is driekwart minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Bij de zakenbankdivisie werd een inkomstendaling met 25 procent tot 3,4 miljard euro opgetekend. De retailbank boekte wel een winst van 392 miljoen euro, maar dat werd door de verliezen van de zakenbank teniet gedaan.

De Japanse elektronicagroep Sony verwacht voor het volledige boekjaar een nettoverlies van 220 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2,2 miljard euro. In november werd nog een verlies van 90 miljard yen in het vooruitzicht gesteld. Sony stevent af op het vierde jaarverlies op rij. Dat is nog nooit gebeurd sinds het bedrijf tijdens de tweede helft van de jaren vijfti naar de beurs trok. Tijdens het derde kwartaal boekte het bedrijf nog een nettoverlies van 159 miljard yen. Sony haalt verschillende redenen aan voor de verslechterende cijfers. Het bedrijf verwijst naar de dure yen, de overstromingen in Thailand en een minwaarde als gevolg van het beëindigen van een joint venture voor lcd-schermen met Samsung Electronics.

De Zuid-Afrikaanse mijngroep Impala Platinum (Implats), wereldwijd de tweede grootste producent van platina, heeft aangekondigd 13.000 werknemers te ontslaan die aan een staking in de mijn van Rustenburg hebben deelgenomen. Het ging volgens het bedrijf om een illegale staking en hebben de betrokken geweigerd om gevolg te geven aan het bevel om opnieuw aan het werk te gaan. De voorbije maanden zette het bedrijf in Rustenburg daarmee al ongeveer 17.200 werknemers aan de deur. Het gaat bijna om het volledige personeelsbestand van de site. De mijnwerkers eisten hogere lonen. De mijnwerkersvakbond beschuldigt Implats ervan zijn beloftes tot onderhandelen niet na te komen.

Ook na de beursgang van Facebook zal oprichter Mark Zuckerberg het sociale netwerkbedrijf blijven leiden. Dat blijkt uit een begeleidend commentaar bij de bekendmaking van de beursintroductie. Zuckerberg zal de meerderheid van de stemrechten behouden, net zoals de controle over de belangrijke beslissingen in handen houden. Ook wordt opgemerkt dat Zuckerberg de mogelijkheid behoudt om het resultaat te controleren van alle vragen over onder meer de goedkeuring van de aandeelhouders, waaronder de verkiezing van de bestuurders, de fusies en de verkoop van activa. Uit het dossier blijkt dat het bedrijf vorig jaar een omzet boekte van 3,7 miljard dollar. De nettowinst steeg met 65 procent tot 1 miljard dollar.

Eind januari telde Spanje net geen 4,6 miljoen werklozen. Daarmee wordt een nieuw record gevestigd. Dat heeft het Spaanse ministerie van arbeid bekend gemaakt. Bovendien kwamen er in januari 177.470 werklozen bij. Dat is de sterkste stijging in drie jaar. In die context is een hervorming van de arbeidsmarkt zoals voorbereid door de regering volgens het ministerie meer dan gerechtvaardigd. De Spaanse economie kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar in een recessie terecht en zou dit jaar volgens schattingen van de Spaanse centrale bank met 1,5 procent krimpen. De regering wil de arbeidswetgeving deze maand herzien om aanwervingen aan te moedigen en de hoge werkloosheidsgraad van 22,9 procent te verkleinen.

De Australische busondernemer Ken Grenda heeft zijn werknemers mee laten profiteren van de verkoop van zijn bedrijf en deelde omgerekend zowat 12,2 miljoen euro uit. Een ondernemer is volgens Grenda maar zo goed als zijn medewerkers. Grenda deelde de bonussen uit zonder dat het personeel daar vooraf weet van had. Bovendien kon hij van de nieuwe eigenaars van zijn bedrijf afdwingen dat alle werknemers na de overname aan de slag konden blijven. Gemiddeld kregen de 1.800 werknemers een bonus van 8.300 Australische dollar. Dat komt overeen met een bedrag van 6.740 euro. De hoogte van de premie hing af van de anciënniteit. Grenda wordt in de Australische media tot beste baas van het land gekroond.

De internationale gemeenschap is de afgelopen twee jaar uit de bocht gegaan bij de aanpak van de Griekse crisis. Dat heeft Poul Thomsen, de delegatieleider van het Internationaal Monetair Fonds in Griekenland, gezegd. Bij de sanering van de overheidsfinanciën is er volgens hem teveel gefocust op belastingverhogingen, terwijl meer de nadruk had moeten liggen op een verlaging van de overheidsuitgaven. Volgens hem verandert het Internationaal Monetair Fonds dan ook best het geweer van schouder. Thomsen hield een pleidooi voor een verlaging van de lonen in de privésector. Die maatregel moet de concurrentiekracht van de Griekse economie opvijzelen. De Grieken huiveren echter bij de gedachte aan loonsverminderingen.

De familie Benetton gaat een bod doen om het gelijknamige Italiaanse modebedrijf van de Milanese beurs te halen. De familiale groep zou meer dan 275 miljoen euro willen betalen om van Benetton een privébedrijf te maken. De grootste aandeelhouder van de Benetton Group is het bedrijf Edizione, eigendom van de familie Benetton, met een aandeel van 67,08 procent. Volgens Benetton is het in de huidige economische situatie aangewezen om het bedrijf van de beurs te halen. Volgens sommigen zou Alessandro Benetton, zoon van oprichter Luciano Benetton, het roer bij het bedrijf volledig om willen gooien bij het modebedrijf. Dat is gemakkelijker wanneer het bedrijf niet meer beursgenoteerd is.

Meer Nieuws

Amerikaanse mannen nemen zich voor harder te werken

Mannen en vrouwen maken zich heel uiteenlopende goede voornemens. Dat blijkt uit een onderzoek van van de Amerikaanse nieuwssite The Huffington Post naar aanleiding van de goede voornemens die naar aanleiding van de start van het nieuwe jaar naar buiten werden gebracht. De onderzoekers stellen dat mannen onder meer vaker de nadruk leggen harder te willen werken. Bij de mannelijke respondenten gaf 73 procent zich harder te willen inzetten in zijn professionele carrière, tegenover 67 procent bij vrouwen.

Ook blijken mannen zich volgens de onderzoekers vaker het voornemen te koesteren om te stoppen met roken en minder te drinken. Daarentegen wil 61 procent van de vrouwelijke respondenten meer tijd doorbrengen met vrienden, tegenover 49 procent bij de mannen. Ook wil 69 procent van de vrouwen meer plezier maken, tegenover 64 procent bij de mannen. Ook geeft 74 procent van de vrouwen aan meer georganiseerd te willen zijn, tegenover 66 procent bij de mannen.

De onderzoekers merken op dat veel Amerikanen zich voornemen om iets aan hun lichaamsgewicht te doen. Daarbij bleek 57 procent van de vrouwen aan te geven gewicht te willen verliezen, maar dat geldt ook voor 54 procent van de mannen. Ook bij andere voornemens kunnen er gelijkenissen worden getrokken tussen beide geslachten. Onder meer wil men meer tijd doorbrengen met de kinderen en met de partner. Ook neemt 73 procent van beide geslachten zich voor om in de toekomst geduldiger te zijn.

Labels:

Werknemer wil graag externe coach voor persoonlijke ontwikkeling

Werknemers willen graag begeleiding door een externe coach voor hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is de conclusie van een onderzoek van het rekruteringsbedrijf Unique. De onderzoekers stelden vast dat 52 procent van de werknemers aangeeft dat het aanbod van een externe coach een potentiële werkgever aantrekkelijk maakt. Daarnaast zegt 38 procent begeleiding door een interne coach te willen. Coaching blijkt volgens het onderzoek belangrijker dan de mogelijkheid voor het volgen van een opleiding.

Het voordeel van een externe coach moet volgens Unique worden gezocht dat werknemers vanuit een veilige en onafhankelijke relatie hulp aangeboden krijgen. Slechts 6 procent zou volgens de onderzoekers daarentegen graag een externe opleiding volgen, terwijl 3 procent een grote interesse toont in een interne opleiding. Een vijfde van de werknemers laat de aanwezigheid van een gestructureerd beoordelingssysteem zwaar meewegen in de aantrekkelijkheid van een werkgever. Tot slot vindt 12 procent regelmatige één-op-één gesprekken met leidinggevenden heel belangrijk.

"De overweldigende belangstelling voor begeleiding van een externe loopbaancoach is opvallend," merkt Raymond Puts, algemeen directeur van Unique op. "Persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk voor de huidige generatie werknemers. De beschikbaarheid van een motivator of coach op de werkvloer geeft mensen vaak net een extra stimulans om stappen te zetten in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook zijn tegenwoordig vaardigheden van een persoon vaak belangrijker dan de genoten opleiding, waardoor deze in belang kan dalen."

Labels:

Nederland meest actieve land in Twitter

Nederlanders zijn de meest actieve twitteraars van de wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Franse bureau Semiocast over het gebruik van de microblogginsite tijdens de maand november van vorig jaar. Het grootste aantal Twitter-accounts is echter nog altijd terug te vinden in de Verenigde Staten. Nederland telde tijdens de maand november 5,2 Twitter-accounts, maar 33 procent daarvan had minstens één openbaar bericht geplaatst. In geen enkel ander land werd dat niveau bereikt.

Wereldwijd is volgens Semiocast maar 27 procent van de Twitter-accounts actief. De rest van de accounts wordt alleen maar gebruikt om andermans tweets te lezen of is helemaal niet meer actief. In de rangschikking van Semiocast staat Japan met 30 procent actieve accounts op de tweede plaats, gevolgd door Spanje (29 procent) en de Verenigde Staten (28 procent). Daarna volgen Indonesië, Venezuela, Canada, Groot-Brittannië, Mexico en Colombia en Rusland.

Met 107,7 miljoen accounts zijn de Verenigde Staten het best vertegenwoordigd in de microbloggingsite, gevolgd door Brazilië (33,3 miljoen) en Japan (29,9 miljoen). Daarna volgens Groot-Brittannië, Indonesië, India, Mexico, Filipijnen, Spanje en Canada. Daar staat Nederland op de zeventiende plaats, waarmee het land onder meer Duitsland en Rusland achter zich laat. Op één jaar tijd kende Nederland bijna een verdubbeling, want één jaar voordien werden er slechts 2,7 miljoen Twitter-accounts geteld.

Labels:

Kopen van ervaringen levert meer tevredenheid op

Het kopen van ervaringen maakt gelukkiger dan de aanschaf van producten. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de San Francisco State University. De onderzoekers stellen ook dat extraverte mensen sneller geneigd zijn geld te besteden aan activiteiten en voeren aan dat ook mensen die zich meer openstellen voor ervaringen, hun geld sneller zullen besteden aan activiteiten zoals onder meer concerten of citytrips. Er wordt aan toegevoegd dat deze ervaringsshoppers op lange termijn meer voordeel halen uit hun bestedingen, ook al lijkt dat aanvankelijk niet het geval.

"Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat de ervaringsshopper zich vaak gelukkiger blijkt te voelen," merkt onderzoeksleider Ryan Howell op. "Het was echter nog niet duidelijk waarom sommige consumenten vaker ervaringen kopen dan anderen." Het onderzoek toonde aan dat de kopers van ervaringen ook hoge scores haalden op extraverte persoonlijkheidskarakteristieken en de openheid naar nieuwe ervaringen. Volgens Howell is dat een logische combinatie, aangezien deze groep inherent ook meer sociaal is en niet afkerig is van risico's.

De onderzoekers ontdekten bovendien dat men het patroon van uitgaven gemakkelijker kan veranderen dan het persoonlijke karakter. "Zelfs voor mensen die verslaafd zijn aan materiële aabkopen, zou het goed zijn om meer evenwicht te vinden tussen het kopen van producten en ervaringen," stipt Ryan Howell aan. "Dat leidt tot een grotere tevredenheid en een beter welbevinden." Het zou voor mensen volgens de onderzoekers nuttig zijn om te beseffen dat de voldoening over het leven en het geluk kan worden beïnvloed door bestedingsgewoonten.

Labels:

Merkartikelen staan steeds meer onder druk

Op de markt van de consumptiegoederen staan merkartikelen onder zware druk door de opmars van huismerkproducten en de stijgende grondstofprijzen. Die daling zal zich ook de volgende jaren verder doorzetten. Dat is de conclusie van een onderzoek op de Nederlandse markt van het strategisch adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants. Hoewel de hele sector van de merkartikelen de impact voelt, blijken volgens de onderzoekers vooral nationale en lokale merken marktaandeel te verliezen. Multinationals bundelen immers hun nationale merken tot wereldwijde namen.

"Het marktaandeel van merkartikelen krimpt steeds verder in," aldus het magazine Adformatie. "Merkartikelen namen vijf jaar geleden nog 62 procent van de Nederlandse retailmarkt voor hun rekening, maar inmiddels is hun aandeel geslonken tot 58 procent. Het verlies aan marktaandeel leidde twee jaar geleden voor de sector tot 740 miljoen euro aan gemiste inkomsten. De opmars van huismerken zet daarmee gestaag door. Huismerkproducten drukken merkproducten langzaam uit de markt. De komende jaren zal naar verwachting het aandeel merkartikelen verder dalen tot rond de 50 procent."

De traditionele aanpak om meer waarde te creëren, biedt volgens het onderzoek evenmin een oplossing. "Initiatieven zoals acties en kostenbesparingen leveren vaak een averechts resultaat op," voeren de onderzoekers aan. "Aanbiedingen vergroten weliswaar de omzet op korte termijn, maar leiden vaak tot structurele prijsverlagingen, waardoor op langere tijd de totale winstmarge onder druk komt te staan. Ook hogere reclame-bestedingen leiden niet vanzelfsprekend tot een hogere omzetgroei. In Nederland hadden de nationale merken twee jaar geleden de hoogste mediabestedingen, maar kenden wel de laagste omzetgroei."

Labels: ,

Helft mobiele shoppers gaat in winkel online

Meer dan de helft van de bezitters van mobiele telefoons gebruikt het apparaat om op de fysieke winkelvloer externe hulp te zoeken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Internet and American Life Project. De onderzoekers merken op dat 38 procent van de eigenaars van mobiele telefoons contact opnemen met vrienden of familie om overleg te plegen over een potentiële aankoop. Daarnaast blijkt 24 procent de mobiele telefoon te gebruiken om online productbesprekingen te kunnen raadplegen. Ook raadpleegt 25 procent productvergelijkingen.

De onderzoekers stellen dat consumenten tussen achttien en negenenveertig jaar meer geneigd zullen zijn om online productbesprekingen te raadplegen dan oudere mobiele gebruikers. "In stedelijke gebieden zijn online besprekingen bovendien populairder dan op het platteland," merkt het Pew Research Center nog op. "Anderzijds blijken hoger opgeleide consumenten meer geneigd zijn om hun telefoon te gebruiken voor onderzoek op de winkelvloer." Uiteindelijk bleek 35 procent het product toch nog in de winkel te kopen, terwijl 19 procent koos voor een online aankoop.

De onderzoekers voeren verder aan dat 8 procent van de betrokkenen besluit om naar een andere winkel te stappen, terwijl 37 procent beslist om helemaal van een aankoop af te zien. Het Pew Research Center merkt op dat de retailers ongeveer 5 procent van de transacties verliezen die beginnen met een online prijsonderzoek, zelfs wanneer de consument al tot op de winkelvloer is geraakt. "Maar de retailers kunnen ook terugvechten door hun prijzen aan het online niveau aan te passen of online reclame te voeren," wordt er opgemerkt.

Labels: ,

Nieuw record voor Nederlandse toeristische sector

Het voorbije jaar heeft Nederland 11,3 miljoen toeristen ontvangen. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), dat gewag maakt van een absoluut record. Jos Vranken, algemeen directeur van het Nederlands toeristisch bureau, zegt te verwachten dat het aantal toeristen dit jaar nog zal toenemen. Hij wijst erop dat Duitse en Belgische consumenten in economisch onzekere tijden voor vakantiebestemmingen dichter bij huis kiezen en daarbij vaak op zoek gaan naar een Nederlandse bestemming.

Het Nederlands toeristisch bureau verwijst ook naar de relatief zwakkere euro. Daardoor wordt Nederland aantrekkelijker voor buitenlandse bezoekers. Ook blijft het aantal bezoekers uit groeimarkten volgens het bureau nog steeds toenemen. In totaal besteedden buitenlandse bezoekers vorig jaar 4,5 miljard euro tijdens hun verblijf in Nederland. Dat betekende een stijging met 160 miljoen euro tegenover het jaar voordien. De groei werd vooral gedragen door Duitse en Belgische toeristen, maar er zouden ook meer Amerikaanse bezoekers zijn opgetekend.

Daarentegen werd een daling opgetekend bij toeristen uit onder meer Italië en Spanje, waar de bevolking door de zware economische problemen zijn bestedingen moet terugschroeven. Ook bij de toeristen uit Groot-Brittannië en Japan zou een daling zijn opgetekend. "Met een groei van 3 procent zat Nederland vorig jaar op het Europese gemiddelde," aldus het persbureau ANP. "Van de buurlanden zou volgens het Nederlands toeristisch bureau alleen Duitsland iets betere cijfers hebben kunnen voorleggen."

Labels: ,

Thursday, February 02, 2012

Nieuwsoverzicht

De sociale netwerksite Facebook heeft officieel aangekondigd binnen drie tot vier maanden zijn beursintroductie te willen maken. Het bedrijf hoopt daarmee een bedrag van 5 miljard dollar te kunnen ophalen. Daarmee wordt Facebook één van de grootste beursintroducties uit de financiële geschiedenis. Google haalde acht jaar geleden met een beursintroductie een bedrag van 1,9 miljard dollar op. De vraag blijft wel of beleggers enthousiast zullen zijn om aandelen van Facebook te kopen. Hoewel naar schatting iets minder dan 800 miljoen gebruikers zich op het platform hebben aangemeld, blijft het moeilijk om een waarde te kleven op sociaalnetwerksites. De omzet van het bedrijf wordt geschat op ongeveer 4 miljard dollar.

De Europese Commissie heeft de fusie van NYSE Euronext en Deutsche Börse, die samen de grootste beursgroep van de wereld zouden hebben gevormd, geblokkeerd. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid had aan de fusiegroep gevraagd om onderdelen in de derivatenhandel af te stoten om te vermijden dat zich een concurrentieprobleem zou stellen. De beurzen wezen die vraag af, want ze ontkennen dat de fusiegroep wereldwijd een oppermachtige positie zou innemen. De twee beurshuizen zijn het met de analyse van de Europese Commissie fundamenteel oneens, maar laten hun fusieplannen varen. Momenteel onderhandelen ze hoe ze de samensmelting kunnen afbreken.

Ongeveer 6.000 banen zijn in gevaar bij de staalgroep ArcelorMittal in Europa. Dat hebben de vakbonden in de aanloop naar een Europese vergadering gezegd. Er wordt opgemerkt dat het proces vorig jaar werd opgestart met de tijdelijke stopzetting van activiteiten in onder meer Luik en het Franse Florange. Jacques Laplanche, algemeen secretaris van de Europese ondernemingsraad bij ArcelorMittal, stelde dat die strategie tot eind dit jaar zal worden verder gezet, waardoor er volgens hem 6.000 directe banen in gevaar zijn. De staalgroep, die in Europa zijn productie-apparaat herstructureert wegens een afgenomen vraag, drong zijn wereldwijde personeelsbestand al met enkele duizenden mensen terug sinds de crisis van drie jaar geleden.

Portugal is erin geslaagd 1,5 miljard euro op te halen via een uitgifte van staatspapier met een korte looptijd. De rentevoeten die het land daarbij moet betalen liggen lager dan bij de vorige veiling. De Portugese schatkist plaatste 750 miljoen euro staatspapier met een looptijd van drie maanden tegen een rente van 4,068 procent, tegenover 4,346 procent op half januari van dit jaar. Daarnaast veilde Portugal voor 750 miljoen euro papier op zes maanden tegen een rente van 4,463 procent, tegenover 4,740 procent de vorige keer. Op de secundaire markt, waar al uitgegeven papier verhandeld wordt, ligt Portugal echter onder druk. Beleggers zijn ongerust dat het land zich vanaf volgend jaar nog niet normaal zal kunnen herfinancieren.

De alliantie tussen de Franse autobouwer Renault en het Japanse Nissan heeft het voorbije jaar een recordaantal van 8,03 miljoen wagens verkocht. Tegenover het jaar voordien werd een groei met 10 procent gerealiseerd. Charlos Ghosn, topman van de twee autobouwers, stelde tevreden te zijn met de cijfers. De groei was volgens Ghosn solide, ondanks de aardbeving in Japan, de ongewoon sterke yen en de financiële crisis in Europa. De belangrijkste markt voor Renault-Nissan is ondertussen China, waar de combinatie vorig jaar 1,27 miljoen voertuigen verkocht. Daarna volgen Noord-Amerika, Rusland, Frankrijk en Japan.

De Amerikaanse autobouwer Chrysler heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 183 miljoen dollar. Het jaar daarvoor moest Chrysler nog een verlies van 652 miljoen dollar noteren. Drie jaar geleden moest Chrysler nog door de Amerikaanse staat van een faillissement worden gered. Het was ook voor het eerst in veertien jaar tijd dat Chrysler nog een volledig jaar winstgevend kon afsluiten. Door de stijgende autoverkoop, vooral op de belangrijke Amerikaanse thuismarkt, gaat het sinds enkele maanden weer beter met Chrysler. De omzet steeg met 31 procent tot 55 miljard dollar. De autobouwer slaagde er het voorbije jaar in 2 miljoen exemplaren te verkopen. Dat betekent een stijging met 0,4 miljoen tegenover het jaar voordien.

American Airlines wil de volgende jaren 20 procent snijden in de kosten en denkt er daarom aan 13.000 werknemers te ontslaan. Dat komt neer op bijna 15 procent van het totale aantal werknemers. Het zou gaan om 4.600 mecaniciens, 4.200 grondwerknemers, 2.300 vluchtbegeleiders en 400 piloten. Ook zouden er 1.400 managers ontslagen worden. Het bericht is nog niet officieel, maar een ontslagronde zit er al langer aan te komen. In november vroegen American Airlines en moederbedrijf AMR Corporation nog bescherming tegen een faillisement. Chief executive Thomas Horton wil het bedrijf weer winstgevend maken, onder meer door een besparingsronde van 2 miljard dollar.

De Amerikaanse informaticagroep International Business Machines (IBM) wil in Duitsland mogelijk 8.000 schrappen. Het bedrijf zou volgens de Duitse krant Handelsblatt meer activiteiten willen laten uitbesteden om de rendabiliteit te verhogen. De Duitse krant zegt het nieuws ontvangen te hebben van verschillende onafhankelijke bronnen bij de directie. Vooral voor het adviseren van klanten zou men meer op onderaannemers beroep willen doen. Een woordvoerder van het concern benadrukt dat IBM geen commentaar geeft op geruchten en speculaties. Bij IBM in Duitsland werken op dit ogenblik nog ongeveer 20.000 mensen.

Fred Goodwin, de gewezen topman van Royal Bank of Scotland (RBS), heeft zijn riddertitel opnieuw moeten inleveren. Die erg uitzonderlijke beslissing van de Britse overheid heeft alles te maken met zijn rol in de ondergang van Royal Bank of Scotland, die de Britse overheid omgerekend 55 miljard euro kostte en het land mee in een crisis stortte. Goodwin is één van de architecten van de dure overname van ABN AMRO die de bann ten gronde richtte. De bankier, die inmiddels de bijnaam Fred the Shred had gekregen, werd weliswaar tot opstappen verplicht, maar weigerde zijn pensioenregeling van ongeveer 800.000 euro per jaar op te geven. Goodwin groeide daardoor uit tot zowat de meest gehate man van Groot-Brittannië.

Veilinghuis Christie's heeft het voorbije jaar voor 3,6 miljard pond aan kunst, antiek, juwelen, wijn en bijzondere voorwerpen verkocht. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. Christie's, wereldwijd marktleider in kunstveilingen, verkocht vorig jaar voor een recordbedrag van 552,9 miljoen pond aan Aziatische kunst. De verkoop van naoorlogse kunst haalde een omzet van 884 miljoen euro, wat een toename van 22 procent betekende tegenover het jaar voordien. In totaal werden 719 werken geveild voor een bedrag van meer dan 1 miljoen pond. Topstuk was het voorbije jaar een werk van Roy Lichtenstein, dat voor 43,2 miljoen pond van eigenaar verwisselde.

Het internationale passagiersvervoer in de luchtvaart is het voorbije jaar met 6,9 procent gestegen in vergelijking met het jaar voordien. Dat heeft de International Air Transport Association (IATA) bekend gemaakt. Vooral in Zuid-Amerika was een sterke groei van het passagiersvervoer te zien (10,2 procent). In het Midden-Oosten steeg het vervoer met 8,9 procent en in Azië met 4,1 procent. In Europa nam het vervoer met 9,5 procent toe en in Noord-Amerika met 4 procent. Inclusief binnenlandse vluchten steeg het passagiersvervoer het voorbije jaar met 5,9 procent. Het internationale vrachtvervoer kromp met 0,6 procent. Inclusief binnenlandse vrachtvluchten was sprake van een krimp van 0,7 procent.

De verkoop van nieuwe auto's is in Frankrijk in januari met ruim 20 procent gedaald vergeleken met diezelfde maand een jaar eerder. Vooral de Franse autofabrikanten Renault en PSA Peugeot-Citroen zagen de verkopen fors teruglopen. Dat blijkt uit cijfers van de Comité des Constructeurs Français d'Automobiles (CCFA). Bij Renault daalde de verkoop met 32,7 procent, terwijl PSA Peugeot-Citroën een achteruitgang met 27,4 procent moest laten optekenen. Eén jaar geleden werden er echter wel extra veel auto's verkocht door maatregelen van de Franse overheid om de auto-industrie en de economie als geheel te stimuleren. Dat verklaart een gedeelte van de zware terugval die nu werd opgetekend.

De verklaring over economische groei en werkgelegenheid die werd goedgekeurd op de Europese top, is te bescheiden en komt te laat. Dat heeft Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor binnenlandse zaken, gemeld in een bericht op het sociale netwerk Twitter. Eindelijk werd volgens Malmström een top georganiseerd waar er sprake is van groei en werkgelegenheid, maar het ingrijpen kwam volgens haar te laat en bleef te beperkt in omvang. De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, landgenoot van Malmström, was de enige regeringsleider die de verklaring van de Europese top niet goedkeurde. In een voetnoot staat dat Reinfeldt vanwege parlementaire redenen niet in de positie is om de tekst goed te keuren.

De voormalige Roemeense premier Adrian Nastase is door het hooggerechtshof in Boekarest veroordeeld tot twee jaar cel wegens illegale partijfinanciering. Nastase, die in het begin van deze eeuw vier jaar lang premier was van Roemenië, vecht het vonnis aan. Volgens de aanklacht heeft Nastase acht jaar geleden 1,6 miljoen euro aan campagnegeld verduisterd door het bedrag over te schrijven op rekeningen van door hem gecontroleerde bedrijven. Tegen Nastase loopt nog een andere zaak, waarin hij beschuldigd wordt van corruptie bij de aankoop van vastgoed. Van een derde aanklacht - het niet kunnen rechtvaardigen van een som van 400.000 dollar in zijn bezit - was hij in december vrijgesproken.

De Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) onderzoekt of Deutsche Bank fraude heeft gepleegd toen het een fonds met herverpakte kredieten verkocht. Deutsche Bank zou haar klanten hebben verzwegen dat de hefboomfondslegende John Paulson gokte op een crash van die producten. Paulson zou aan Deutsche Bank gevraagd een beleggingsproduct met herverpakte rommelhypotheken samen te stellen waarop hij short zou gaan. Deutsche Bank verkocht dat product zonder de positie van Paulson bekend te maken aan zijn klanten. Die strategie is een beproefde methode voor Paulson, die vijf jaar geleden de geschiedenis inging door te gokken op de implosie van de Amerikaanse huizenmarkt.

Meer Nieuws

Manager gaat slapen en staat op met smartphone

Managers hebben op hun smartphone of tablet de meeste behoefte aan informatie over kosten, omzet en klanttevredenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van het informaticabedrijf Kadenza bij driehonderd Nederlandse managers. Opgemerkt wordt dat 51 procent van de respondenten een mobiel inzicht wil in de kostenstructuur en 42 procent gebruikt zijn mobiele apparaat voor inzicht in omzet en klanttevredenheid. Kadenza merkt verder op dat managers en hun smartphone nagenoeg onafscheidelijk zijn.

Informatie over medewerkerstevredenheid vindt de manager het minst interessant om via een mobiel apparaat te ontvangen. Slechts één op de vijf managers zegt hieraan behoefte te hebben. Ook aan onderwerpen zoals de marges (21 procent) en de klantprestaties (25 procent) is minder behoefte. Managers ontvangen de informatie op hun smartphone en tablet het liefst in de vorm van een grafiek (36 procent) of tabel (33 procent) met doorklikmogelijkheden voor meer detail. Minst in trek zijn dashboards (21 procent) en pushberichten (22 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat 20 procent van de managers binnen de vijf minuten na het opstaan 's ochtends zijn e-mail op de smartphone controleert. Na een half uur heeft meer dan een kwart zijn e-mail gecontroleerd. Binnen het uur heeft driekwart van de managers zijn smartphone gebruikt om zijn e-mail te controleren. Er wordt aan toegevoegd dat ook 's avonds ruim 20 procent nog net voor het slapengaan zijn e-mail controleert. Binnen het uur voor het slapengaan geldt dat voor bijna 70 procent van de managers.

Labels: ,

Opnieuw recordinvestering in hernieuwbare bronnen

Het voorbije jaar werd wereldwijd een recordbedrag van 260 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare bronnen. Tegenover het jaar voordien, toen ook al een record werd gevestigd, werd een groei met 5 procent opgetekend. Dat blijkt uit berekeningen van het persbureau Bloomberg. De onderzoekers noemen de groei van de investeringen in hernieuwbare bronnen opmerkelijk, rekening houdend met de turbulente periode die de wereldeconomie en de sector het voorbije jaar hebben meegemaakt.

Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar vooral werd geïnvesteerd in zonne-energie. De investeringen in die sector stegen het voorbije jaar met bijna 40 procent tot 136 miljard dollar. Daarentegen zijn de investeringen in windenergie met 17 procent gedaald tot ongeveer 75 miljard dollar. Dat heeft belangrijke implicaties gehad voor de sector, die zich verplicht ziet om zijn kosten terug ter schroeven. Daardoor zag onder meer het Deense concenr Vestas zich verplicht om ruim 2.300 banen te schrappen.

Bloomberg wijst erop dat de Verenigde Staten het voorbije jaar 56 miljard dollar in hernieuwbare bronnen heeft geïnvesteerd. Daarmee nemen de Verenigde Staten ook opnieuw het marktleiderschap over van China, dat het voorbije jaar een bedrag van 47,4 miljard dollar investeerde. Het was al vier jaar geleden dat de Verenigde Staten nog eens meer in hernieuwbare bronnen investeerde dan China. Er wordt echter opgemerkt dat het grootste gedeelte van de investeringen afkomstig is uit de privésector.

Labels:

Werksfeer Europese bedrijven haalt slechts matig cijfer

Slechts 21 procent van de Europese werknemers vindt dat zijn bedrijf gekenmerkt wordt door een goede en motiverende sfeer. Dat is de conclusie van een rapport van de vacaturesite StepoStone. Daarentegen zegt 42 procent van de ondervraagden dat de werksfeer in hun bedrijf slecht is en hen teleur stelt. De rest van de Europese werknemers verklaart in het algemeen tevreden te zijn met de werksfeer, ondanks een aantal negatieve elementen. StepStone benadrukt dat werkgevers de nodige inspanningen zouden moeten doen om een goede werksfeer te stimuleren.

De onderzoekers merken op dat er tussen de verschillende Europese landen belangrijke verschillen kunnen worden opgemerkt. De werknemers in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken laten volgens Stepstone de grootste ontevredenheid over de werksfeer blijken. In Duitsland zegt bijna één van de twee werknemers zich ongelukkig te voelen met de werksfeer op het bedrijf. Daarentegen laat in Noorwegen slechts 19 procent zich negatief uit over de werksfeer.

Ook in Frankrijk blijken de werknemers positief te staan tegenover de relaties met hun collega's. Eén op de drie Franse werknemers zegt tevreden te zijn met de werksfeer binnen het bedrijf. Slechts 24 procent laat zich negatief uit. De onderzoekers benadrukken dat een goed werkklimaat zowel een positieve impact heeft op de werknemer als op de werkgever. Een goede werksfeer is volgens StepStone immers één van de belangrijkste factoren om werknemers voor een langere tijd aan het bedrijf te binden.

Labels:

Volledig thuiswerken lijkt niet ideale oplossing

Volledig thuiswerken lijkt op korte termijn gunstig te zijn voor de productiviteit, maar de productiviteit neemt na enige tijd weer af en kan zelfs minder worden vergeleken met het traditionele kantoorwerk. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau TNO, waarbij vooral het verlies aan binding met het bedrijf en de samenwerking met collega's als reden voor de dalende productiviteit wordt aangegeven. Gedeeltelijk thuiswerken geeft volgens de onderzoekers wel een blijvend positief effect op de productiviteit omdat binding en samenwerking behouden blijven.

"Steeds meer organisaties gaan over een werksysteem dat onafhankelijk is van tijd of plaats," voeren de onderzoekers aan. "Toch is er nog veel onduidelijkheid over de effecten van flexibel werken op de productiviteit en vitaliteit van werknemers. Wetenschappelijke literatuur is nog schaars en gaat slechts in op enkele maatregelen en is niet altijd eenduidig. Inzicht in de effecten kan voor organisaties houvast geven bij het maken van keuzes en het doen van investeringen voordat men overgaat op het nieuwe werken."

"Het nieuwe werken sluit als visie goed aan bij de behoefte van de kenniswerker," wordt er opgemerkt. "Dat leidt tot het creëren van een productieve, duurzame, inspirerende en prestatiebevorderende werkomgeving. Dat vraagt ook om een verandering in de gedragscultuur en een stijl van leidinggeven die zich richt op resultaatafspraken. Mits goed doorgevoerd, kan flexibel werken daarbij een positief en blijvend effect hebben op de productiviteit. Toch blijkt dat in de praktijk mismatches ontstaan tussen behoefte en aanbod."

Labels:

Monogame samenleving welvarenden en geweldlozer

Samenlevingen die polygamie toestaan hebben meer last van criminaliteit, geweld, armoede en sekse-ongelijkheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van British Colombia. Monogamie leidt volgens de onderzoekers tot een hogere economische productiviteit, een betere lange termijnplanning en een grotere veiligheid. De institutionalisering van het monogame huwelijk gaat volgens hen daarom in veel landen vooraf aan hun spurt naar welvaart en democratie.

De wetenschappers wijzen erop dat monogamie in een ontwikkeld land vaker de norm is dan in een minder ontwikkeld land. In het verleden was polygamie daarentegen veel vaker de normale samenlevingsvorm. De onderzoekers stelden echter vast dat een maatschappij met polygamie gevoelig meer geconfronteerd wordt met verkrachting, ontvoering, moord en diefstal. Die misdrijven worden volgens de onderzoekers vooral gepleegd door ongetrouwde mannen, die in overschot zijn doordat andere mannen meerdere vrouwen hebben.

De grotere competitie om vrouwen in polygame samenleving maakt dat mannen volgens de onderzoekers vaker hun toevlucht nemen tot criminaliteit. Een samenleving die zich toelegt op monogamie, creëert volgens hen een meer egalitaire samenleving. Daarbij wordt opgemerkt dat mannen zich in die situatie niet meer hoeven toe te leggen op het zoeken van vrouwen, maar kunnen investeren in het vaderschap. Monogame samenlevingen kennen daardoor volgens hen minder kinderverwaarlozing, misbruik en huiselijke conflicten.

Volgens de onderzoekers is er een evolutionair groepsvoordeel om als samenleving te transformeren naar een monogame samenleving. Dat verklaart volgens hen de toename van de monogame samenlevingen door de afgelopen eeuwen heen.

Labels: ,

Bedrijven hebben geen overzicht over sociale media-accounts

Bedrijven met meer dan duizend werknemers moeten werken met gemiddeld 178 corporate sociale media–accounts. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Amerikaanse Altimeter Group. De onderzoekers berekenden dat een gemiddeld bedrijf met meer dan duizend werknemers moet werken met 38 Twitter-accounts, 32 weblogs, 30 Facebook-profielen en 29 corporate Linkedin-profielen. Daarnaast tellen bedrijven gemiddeld 23,4 forumprikborden of community-accounts, naast 9,4 Youtube-kanalen, 6,3 Foursquare-accounts en 3,8 Flickr-kanalen.

Ondanks die massale activiteit, waarbij de accounts van de werknemers niet werden geteld, blijkt volgens het rapport dat slechts 48 procent van de onderzochte bedrijven op een gecoördineerde manier met sociale media omgaat. Volgens 49 procent worden alle sociale media-accounts centraal bijgehouden. Ondanks dit relatief lage cijfer, zegt 70 procent van de bedrijven toch aan dat de sociale media-acties voldoen aan de doelstellingen die door de onderneming naar voor is geschoven.

Altimeter noemt het noodzakelijk dat de bedrijven goede software zouden gebruiken om hun verzameling sociale media-accounts te kunnen beheren. Er wordt opgemerkt dat veel bedrijven daarbij nog altijd gebruik maken van gratis software, die echter niet tot optimale resultaten zou leiden. Waarnemers stellen dat achter deze veelheid van accounts een aantal gevaren schuilgaan. Vooral bij het stopzetten van een account loopt men het gevaar een onbeheerd geheel op het internet achter te laten, wat tot reputatieschade kan leiden of een basis voor spam en andere ongewenste aspecten zou kunnen zorgen.

Labels:

Millennials hebben voorkeur voor digitale reclame

Het comfortabele gevoel dat millennials hebben bij het internet en technologie in het algemeen, zorgt ervoor dat het digitale medium een ideaal platform vertegenwoordigt om deze groep consumenten te bereiken. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Er wordt echter aan toegevoegd dat deze groep moeilijke met reclame is te overtuigen, waardoor het voor marketeers volgens ComScore belangrijker wordt om de aandacht te trekken met een creatieve en geoptimaliseerde boodschap.

Uit de onderzoek blijkt dat differentiatie het optimale element is om bij millennials een merkvoorkeur te creëren. Door differentiatie zou de merkvoorkeur in deze groep met 1,3 procentpunten stijgen, gevolgd door een competitieve vergelijking (1,1 procentpunt), informatie over een nieuw product (0.9 procent) en superioriteitclaims (0,8 procent). De onderzoekers merken wel op dat het gemeten engagement bij de millennials hoger ligt dan bij de andere leeftijdscategorieën. Dat geldt volgens ComScore voor alle kanalen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat millennials minder geïnteresseerd zijn in televisiereclame dan oudere kijkers en slechts 42 procent kan zich een kwartier later nog veel herinneren over een commercial, tegenover 54 procent bij de babyboomers. Anderzijds blijkt dat boeiende reclame hen langer bijblijft dan bij andere leeftijdsgroepen. Bij de millennials weet 24 procent zich nog een campagne van drie dagen voordien te herinneren, tegenover 18 procent bij de senioren.

Er wordt echter ook gewaarschuwd dat 16 procent van de millennials geneigd is om televisiereclame irritant te vinden, tegenover 10 procent bij de babyboomers.

Labels: , ,

Wednesday, February 01, 2012

Nieuwsoverzicht

De sociale netwerksite Facebook zou een beursgang suggereren van 5 miljard dollar. Dat heeft de Amerikaanse krant The York Times gezegd op basis van een aantal interne bronnen bij de sociaalnetwerksite. Eerder al had de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen over een transactie van 10 miljard dollar, wat het bedrijf een geschatte waarde van 75 miljard dollar tot 100 miljard dollar zou opleveren. De beursgang van het Amerikaanse Facebook, dat wereldwijd inmiddels ruim 800 miljoen gebruikers telt, is een evenement waar de beurssector over de hele wereld met spanning naar uitkijkt.

De Zwitserse autoriteiten staan klaar om duizenden gecodeerde bankgegevens over te maken aan de Verenigde Staten. De data zouden slechts leesbaar worden op het moment dat er een akkoord is tussen de twee regeringen rond het dossier van belastingontduiking. De Zwitserse media meldden dat er miljoenen bankgegevens zouden worden overgemaakt, maar dat werd door het Zwitserse ministerie van financiën ontkend. Het gaat volgens het ministerie niet om klantengegevens, maar om gegevens van de Zwitserse bankenactiviteit in de Verenigde Staten. Onder meer zouden e-mails, interne post, documenten van werknemers en klantenprofielen worden overgemaakt.

Schlecker, de grote Duitse keten van drogisterijen, is failliet en de gelijknamige familie van de oprichter geruïneerd. Het lot van het levenswerk van de 67-jarige Anton Schlecker ligt in de handen van een bewindvoerder. Dat heeft Meike Schlecker, dochter van de oprichter, benadrukt. Over de omvang van het verlies werden geen mededelingen gedaan. De drogisterijketen telt in Duitsland ongeveer 6.000 filialen, maar die worden gehuurd en zijn niet het eigendom van de familie. Schlecker gold lang als één van de rijkste families van Duitsland. Het voorbije jaar stond Anton Schlecker met een geschat vermogen van bijna 2 miljard euro op de 56ste plaats op de ranglijst van vermogende Duitsers.

Op de Europese top in Brussel zijn de regeringsleiders het eens geworden over de aanpak van de werkloosheid, vooral onder jongeren. In de hele Europese Unie zijn 23 miljoen jongeren werkloos. Het moet volgens de regeringsleiders voor jongeren makkelijker worden een baan te krijgen, onder meer via werkervaringsplekken. Daarnaast moeten ongebruikte gelden van de Europese Unie worden ingezet in landen met de grootste jeugdwerkloosheid. Dat zijn Spanje, Griekenland, Italië en Portugal, niet toevallig ook de landen die het zwaarst hebben te lijden van de schuldencrisis. Ook wordt opgemerkt dat de financiering van de kleine ondernemingen moet worden gestimuleerd, terwijl het ook gemakkelijker zou moeten worden om in het buitenland werk te vinden.

Het vertrouwen bij consumenten en producenten in de eurozone is in januari voor het sinds maart vorig jaar toegenomen. Dat is gebleken uit cijfers van de Europese Commissie. De vertrouwensindex steeg van 92,8 punten in december tot 93,4 punten in januari. Vooral ondernemers in de dienstensectoren werden de voorbije maand minder somber. Consumenten lieten hun negativisme in minder grote mate varen. Het sentiment verbeterde het sterkst in Duitsland en Spanje, terwijl het vertrouwen afnam in Frankrijk, Italië en Nederland. Producenten werden voor de tweede achtereenvolgende maand positiever over het ondernemingsklimaat in de eurozone. De eurozone-index ging van min 0,32 punten in december naar min 0,21 punten in januari.

Aan Checkpoint Charlie, de beroemdste plek aan de gewezen Berlijnse Muur, komt een museum over de Koude Oorlog. Dat heeft André Schmitz, de Berlijnse minister van cultuur, bekend gemaakt. In eerste instantie komt er een voorlopige opstelling op een braakliggend stuk grond. Over drie jaar zou het eigenlijke museum in gebruik genomen moeten kunnen worden. Het museum toont met plannen en projecties de situatie in Berlijn voor de val van de muur op het einde van de jaren tachtig. Checkpoint Charlie, dat symbool staat voor de Koude Oorlog, is vooral geëvolueerd tot een commercieel gebied waar hoofdzakelijk prullaria worden verkocht en als museum worden gepresenteerd. Een historisch documentair centrum was er tot nu toe niet.

Het Duitse bouwconcern Hochtief, in handen van de Spaanse groep ACS, heeft gewaarschuwd dat de verliezen over het voorbije jaar veel hoger zullen blijken te zijn dan eerder was vooropgesteld. Het negatieve resultaat zal volgens het bouwconcern uitkomen op 160 miljoen euro. Eerder ging het bedrijf uit van een nettoverlies van 100 miljoen euro. Dat het bedrijf dieper in het rood duikt, heeft te maken met bijzondere afschrijvingsposten en verliezen bij de Australische dochter Leighton. Het Australische bedrijf diende een verlies van 89 miljoen euro te moeten afschrijven op zijn dochtermaatschappij in Dubai en projectonderneming BrisConnections. Operationeel zet Hochtief volgens topman Frank Stieler echter uitstekende prestaties neer.

De risico's voor vliegtuigpassagiers nemen toe omdat de luchtvaart door de crisis wordt gedwongen drastisch te besparen. Dat kan leiden tot een toename van onveilige situaties. Dat heeft Evert van Zwol, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) tegenover de krant De Telegraaf gezegd. Van Zwol merkte daarbij op dat de commerciële belangen van vliegtuigmaatschappijen de bovenhand krijgen. Onder meer heeft hij het over onveilig lange nachtvluchten, oververmoeidheid in de cockpit en krappe vliegschema's. Ook zou er sneller moeten worden gevlogen om de rusttijden tot een minimum te beperken. De luchtvaartmaatschappijen willen volgens hem ten alle prijze vermijden dat er extra personeel moet worden ingeschakeld.

Het Britse golfkartonbedrijf BC Smith heeft de verpakkingsafdeling van de Zweedse groep SCA Packaging overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,6 miljard euro. Door de overname wordt BC Smith de Europese marktleider in golfkarton. In die markt was SCA Packaging tot nu toe het tweede grootste bedrijf. BC Smith stond op een vijfde plaats. Om de overname te financieren, wil BC Smith voor 561 miljoen euro extra kapitaal aantrekken. Bovendien zou het bedrijf nog een aantal extra leningen afsluiten. De verpakkingsdivisie van SCA Packaging realiseerde het voorbije jaar een omzet van 2,74 miljard euro en een bedrijfswinst van 125 miljoen euro.

Het voorbije jaar zijn er wereldwijd 162,9 miljoen flessen cognac verkocht. Dat betekent een stijging met 6,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) bekend gemaakt. De cognacverkoop heeft volgens de sectororganisatie het voorbije jaar een nieuw record gevestigd. Daarbij wordt opgemerkt dat er elke seconde wereldwijd vijf flessen worden verkocht. Vooral in het Verre Oosten werd volgens de sectororganisatie een grote groei opgetekend. De regio vertegenwoordigt inmiddels meer dan een derde van de totale verkoop. In China werd het voorbije jaar een stijging met 20 procent opgetekend. In Europa was er een groei met 0,4 procent tot 46,9 miljoen flessen.

In Vietnam zouden nog vijftig wilde tijgers leven. Dat betekent een halvering op tien jaar tijd. Dat heeft Le Xuan Canh, directeur van het Ecologisch Instituut in Hanoi, bekend gemaakt. De grote oorzaak voor de daling van het tijgerbestand moet volgens Canh worden gezocht in de activiteiten van stropers. Bovendien heeft ontbossing ook de biotoop van de dieren aangetast. Le Xuan Canh schat dat de wilde tijgers nog in een gebied van 9.300 vierkante kilometer, verdeeld over zeven provincies, leven. In Vietnamese reservaten leven 76 tijgers. Vietnam engageerde zich anderhalf jaar geleden in Sint-Petersburg, samen met andere landen, om voldoende levensruimte te creëren voor tijgers.

Schoenenontwerper Christian Louboutin, bekend om zijn rode zolen, gaat opnieuw samenwerken met het Parijse cabaretgezelschap The Crazy Horse. Louboutin ontwierp eerder al schoenen voor de danseressen, maar zal nu ook bijdragen aan de show zelf. Louboutin zal vier nieuwe tableaux creëren voor de nieuwe Désirs-show, die van begin maart tot eind mei in het Parijse cabaret zal lopen. Daarbij zal hij samenwerken met choreografe en danseres Patricia Folly. De schoenenontwerper heeft ook een Europese webshop geopend. Het initiatief valt samen met het twintigjarig jubileum van het Franse design-merk. Twee jaar geleden werd al een webshop in de Verenigde Staten geopend. De ontwerper heeft ook plannen voor online verkopen in Azië en Japan.

De stad San Pedro Sulo uit Honduras is de meest gevaarlijke plek van de wereld. Dat heeft de Mexicaanse organisatie Citizen Council for Public Safety and Criminal Justice bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat San Pedro Sulo vorig jaar 158 doden per 100.000 inwoners liet optekenen. Dat is minder veilig dan New Orleans in de Verenigde Staten of Mosul in Irak. De meeste slachtoffers vallen onder rivaliserende jeugdbendes. Met Tegucigalpa heeft Honduras nog een vertegenwoordiger in de top tien van de gevaarlijkste steden. Mexico heeft vijf vertegenwoordigers in de top tien, met onder meer Ciudad Juarez, dat de vorige drie jaar de ranglijst aanvoerde. Latijns-Amerika vertegenwoordigt veertig van de vijftig gevaarlijkste steden ter wereld.

Een diepe stem wordt al lang gezien als een teken van pure mannelijkheid, maar kan ook een aanwijzing zijn voor een beperkte productie van spermacellen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Western Australia. De resultaten komt als een verrassing, omdat algemeen aangenomen wordt dat vrouwen kenmerken zoals een diepe stem, lichaamsbeharing en spiermassa gebruiken om de vruchtbaarheid van een man te bepalen. De onderzoekers stellen echter dat de natuur ervoor gezorgd heeft dat het individu slechts op één terrein kan winnen. De aantrekkingskracht van een stem en spieren wordt volgens hen dan ook afgeremd door een gebrek aan viriliteit. Er wordt wel opgemerkt dat ook bij mannen met een zware stem het aantal spermacellen binnen de vereiste grenzen blijft.

Bijna twee op drie werknemers laat zijn baas niet toe als vriend op Facebook. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van JobTrack.nl over het gebruik van Facebook, Twitter, Hyves en LinkedIn. Vooral vrouwen en werknemers met kinderen trekken een strikte lijn. Op blijkt men met het ouder worden steeds minder geneigd te zijn om een baas als vriend op sociale netwerken te aanvaarden. Het merendeel van de ondervraagden was echter wel van mening dat de baas zijn werknemers mag aanspreken over hun presentatie op de sociale media. Er wordt wel aan toegevoegd dat nog een veel grotere groep van de ondervraagden van mening is dat de baas medewerkers mag aanspreken over hun persoonlijke hygiëne en zichtbare tatoeages of piercings op de werkvloer.

Meer Nieuws

Tuesday, January 31, 2012

Euroopese m-commerce met 85 procent gegroeid

Mobiele commerce kende het voorbije jaar in Europa een groei met 85 procent. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau ComScore in de vijf grootste markten van Europa. De onderzoekers wijzen erop dat de sector nog bijzonder jong is, aangezien slechts een relatief klein gedeelte van de Europeanen al in het bezit is van een smartphone. In totaal telde de m-commerce in de betrokken landen het voorbije jaar 13,6 miljoen klanten.

Volgens ComScore kant m-commerce vooral in Noord-Europa een snelle evolutie. De zuidelijke grote landen laten duidelijk kleinere groeicijfers optekenen. Ook wordt opgemerkt dat mannen 25 procent meer geneigd zijn om aankopen met m-commerce te doen dan vrouwen. De onderzoekers voegen er aan toe dat de smartphone ook voor een belangrijke verschuiving zorgt voor het gedrag van de consument in de fysieke winkel.

Onder meer blijkt dat één op vijf consumenten in de winkel een foto neemt van een product dat men overweegt te kopen. De onderzoekers stellen dat de smartphone op de winkelvloer gebruikt wordt om informatie vast te leggen en aanvullende informatie op te halen. Anderzijds is de smartphone ook een platform dat de potentiële koper moet toelaten om met zijn achterban van familie en vrienden te overleggen over de aankoopbeslissing.

Labels:

Interesse in nieuw televisietoestel blijft dalen

Consumenten zijn dit jaar van plan om minder televisietoestellen te kopen. Daarnaast gebruiken steeds minder mensen televisietoestellen om content te bekijken. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van consulent Accenture. De consument maakt volgens het rapport steeds meer gebruik van digitale alternatieven om media te bekijken, zoals smartphones en tabletcomputers. Bovendien worden ook online services en applicaties, onder meer voor entertainment, steeds populairder.

De onderzoekers stelden vast dat nog slechts 32 procent van de consumenten van plan is om binnen twaalf maanden een nieuw televisietoestel te kopen. Het jaar voordien was dat nog 35 procent. Accenture benadrukt dat de consument televisietoestellen zal blijven kopen, maar zegt toch een snelle verschuiving in de behoeften te kunnen opmerken. Onder meer blijkt dat het bezit van een smartphone is toegenomen van 28 procent naar 53 procent. Bij tablets werd een stijging opgetekend van 8 procent naar 12 procent.

Bovendien zegt 27 procent van de ondervraagden van plan te zijn om een smartphone te kopen, tegenover 24 procent vorig jaar. Bij tablets werd daarbij een stijging van 8 procent naar 16 procent opgetekend. Er wordt aan toegevoegd dat deze elektronische consumentenproducten steeds meer voor entertainment worden aangewend. Accenture merkt op dat 44 procent van de tablet-bezitters mediacontent streamt, terwijl 43 procent minstens één keer per week een applicatie downloadt.

Labels: ,

Grote retailketens boeken omzetgroei met 5 procent

De grote retailers van de wereld hebben tijdens het fiscale jaar 2010 een omzetgroei met ruim 5 procent gerealiseerd. Dat is de conclusie van een analyse van de cijfers van de 250 grootste retailers van de wereld door consulent Deloitte. Het jaar voordien werd slechts een omzetgroei met 1,2 procent opgetekend. Deloitte voegt er aan toe dat ook de winst van 3,1 procent naar 3,8 procent is gestegen. De consulent zegt dit jaar een moeilijke periode te verwachten voor de sector, maar op langere termijn wel groeimogelijkheden te zien.

De sterkste omzetgroei werd gerealiseerd door retailers uit Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Deloitte wijst erop dat 195 onderzochte retailbedrijven hun winstcijfers hebben gepubliceerd, waarbij 183 ketens winstgevend bleken te zijn geweest. Bovendien kon meer dan tweederde zijn netto winstmarge verbeteren. In het rapport wordt echter opgemerkt dat deze cijfers weliswaar positief zijn, maar volgens Deloitte zullen de retailers zich zorgen maken over de achteruitgang van de wereldeconomie tijdens de tweede helft van het voorbije jaar.

Deloitte verwacht dit jaar in de belangrijkste markten een vertraging van de groei tegenover vorig jaar, maar zegt op lange termijn positief te zijn over de economie. Daarbij wordt opgemerkt dat China zal blijven groei en andere opkomende markten zoals India, Brazilië, Turkije, Indonesië en delen van Latijns-Amerika en Afrika mogelijk een sterkere groei zullen realiseren door de opkomst van de middenklasse, die nieuwe kansen zou bieden aan de retailorganisaties. De grootste retailers zijn het Amerikaanse Walmart, het Franse Carrefour en het Britse Tesco.

Labels:

Bezoek aan Europese krantensites met 9 procent gestegen

De websites van Europese kranten hebben tijdens het voorbije najaar 181,5 miljoen bezoekers opgetekend. Dat betekent een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ComScore over het Europese internetgebruik tijdens de maand november van vorig jaar. Met 20,1 miljoen unieke bezoekers is de Britse krant The Daily Mail, die ook wereldwijd de eerste plaats claimt, Europees marktleider. Op de tweede plaats staat het Britse dagblad The Guardian met 15,7 miljoen unieke bezoekers.

De Turkse kranten Hürriyet en Milliyet en de Duitse publicatie Bild vullen de top vijf met ruim 10 miljoen bezoeker verder aan. De websites van Google genereren 12 procent van het Europese online krantenbezoek. Bij The Daily Mail en The Guardian loopt dat op tot meer dan 23 procent. Ook het sociale netwerk Facebook genereert minstens 10 procent van het Europese online krantenbezoek. Bij de Turkse krant Milliyet stijgt dat tot 18,9 procent. Facebook zorgde ook voor een belangrijke trafiek naar de Daily Mail, de Guardian en Bild.

ComScore voert aan dat Google met 347,5 miljoen unieke bezoekers de populairste online bestemming bij het Europese publiek blijft. Google boekt binnen Europa een bereik van 91,5 procent. De snelstgroeiende online bestemming was de website van Kingfisher, aanbieder van home improvement. Die liet tijdens de maand november een groei van 21 procent optekenen tegenover de maand voordien. Ook de Franse filmsite AlloCiné liet een groei met 19 procent noteren. Andere snelle groeiers zijn LinkedIn (6 procent) en Groupon (4 procent).

Labels: , ,

Eenzaamheid op werkvloer bedreiging voor productiviteit

Eenzaamheid op de werkvloer heeft een negatief effect op de productiviteit van werknemers en daarmee op de hele organisatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de California State University. De onderzoekers merken op dat eenzaamheid vaak gezien wordt als een persoonlijk probleem, maar ze merken op dat managers het evenzeer als een probleem van de organisatie als geheel moeten beschouwen.

Uit het onderzoek blijkt dat eenzaamheid volgens de slachtoffers en hun collega's een negatieve impact heeft op de productiviteit. Zowel individuele opdrachten als teamgerelateerde taken zouden worden getroffen. Om eenzaamheid aan te pakken hoeft een bedrijf niet meer feesten te organiseren, want ook daar kan het slachtoffer met zijn eenzaamheid geconfronteerd blijven. Opgemerkt wordt dat eenzaamheid te midden van een groep bijzonder uitputtend kan werken, zodat het organiseren van feesten geen oplossing biedt.

De onderzoekers merken op dat één persoonlijke band met een collega echter al het verschil maken, gaande van een eenvoudig gesprek tot het vragen van input voor een project of een uitnodiging voor een drank of een lunch. De onderzoekers merken op dat managers niet geïrriteerd mogen raken wanneer de werknemers met elkaar praten over onderwerpen die niets met het werk te maken hebben. Die ogenblikken zorgen er volgens hen immers voor dat het gevoel van verbondenheid wordt gestimuleerd, waardoor de productiviteit wordt gestimuleerd.

De economische crisis zou tot een groter risico op eenzaamheid op de werkvloer kunnen leiden. Opgemerkt wordt dat werknemers door ontslagen immers mogelijk goede collega's en vrienden verliezen.

Labels:

Deeltijdse arbeid leidt tot verdringing op arbeidsmarkt

Deeltijdse banen zorgen voor verdringing op de arbeidsmarkt. Door de grote hoeveelheid deeltijdse banen wordt het voor lager opgeleiden steeds moeilijker om nog werkgelegenheid op hun niveau te vinden. Dat zegt Wiemer Salverda, bijzonder hoogleraar arbeidsmarkt en ongelijkheid aan de Universiteit van Amsterdam. Vooral het voltijdse werk van laagopgeleiden zou volgens Salverda onder druk staan van evoluties waardoor hoger opgeleiden in een tewerkstelling onder hun niveau terecht komen.

"Bepaalde groepen, vooral jongeren en vrouwen, werken massaal op lagere niveaus," voert Salverda aan. "Hierdoor wordt 80 procent van het werk voor lagere opleidingsniveaus uitgevoerd door mensen met een hogere opleiding en vallen de laagst opgeleiden buiten de boot." De Nederlandse hoogleraar voegt er aan toe dat deeltijdse arbeid de kans op laagbetaalde tewerkstelling verhoogt en bovendien het risico verhoogt dat de werknemers uiteindelijk niet meer uit die situatie geraakt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt volgens hem bovendien dat er altijd een achterstand in salaris blijft.

Ook voert de hoogleraar aan dat mensen hun opleiding en capaciteiten in een deeltijdbaan onder hun niveau niet volledig benutten. Bovendien betekent het tweeverdiener-model dat de partner met het laagste inkomen bij een scheiding in financiële problemen komt. "Vrouwen zou meer gewezen moeten worden op het feit dat ze onder hun niveau functioneren en weinig pensioen opbouwen," merkt Salverda op in het webmagazine Nu.nl.

Labels:

Snelgroeiende wereldbevolking heeft extra grondstoffen nodig

Er moet worden gezorgd dat er voldoende voedsel, water en energie is voor de snelgroeiende wereldbevolking voor het te laat is. Anders dreigen drie miljard mensen in armoede te verzeilen. Dat is de boodschap van een rapport van de Verenigde Naties. Groeiende ongelijkheid, recessies en klimaatverandering laten volgens het rapport zien dat er een nieuwe manier moet worden gevonden om handel te voeren. Het huidige model is volgens de Verenigde Naties immers onhoudbaar.

"Er is een transformatie nodig van de wereldeconomie," wordt in het rapport opgemerkt. "Kleine wijzigingen zijn niet genoeg. De wereldwijde economische crisis biedt de kans om belangrijke hervormingen door te voeren." De Verenigde Naties maken zich zorgen over de behoeftes van een snel groeiende wereldbevolking. Over dertig jaar telt de wereld naar verwachting bijna 9 miljard mensen. Dat betekent een stijging met 2 miljard mensen tegenover het huidig niveau. De hoeveelheid consumenten in de middenklasse groeit met 3 miljard. Hierdoor stijgt de vraag exponentieel.

Uit schattingen van de Verenigde Naties blijkt dat de wereld over twintig jaar de helft meer voedsel nodig heeft, 45 procent meer energie en 30 procent meer water. "Het veranderend klimaat stelt echter grenzen grenzen aan de groei," wordt eraan toegevoegd. "Als het niet lukt om aan de behoeften te voorzien, worden wellicht drie miljard mensen veroordeeld tot armoede." In de aanbevelingen van het rapport staat onder meer dat er gestreefd moet worden naar een nieuwe politieke economie en een grotere aandacht voor het belang van vrouwen voor de maatschappij.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair heeft het faillissement aangevraagd. Dat heeft een rechtbank in Barcelona bevestigd. De noodlijdende maatschappij had plots haar activiteiten stilgelegd, waardoor in het weekend zowat 23.000 reizigers strandden op luchthavens. Volgens een bron bij het gerecht zegt Spanair voor meer dan 300 miljoen euro schulden opgebouwd te hebben. De activiteiten werden stilgelegd nadat Qatar Airways overnamegesprekken had stopgezet en de Catalaanse regionale overheid niet langer met geld over de brug wilde komen. Volgens Spanair-topman Ferran Soriano was de maatschappij geen bodemloze put, maar kon ze nog gered worden als er meer tijd was geweest.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies geleden van 160 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst van 465 miljoen euro gerealiseerd. De omzet steeg met 3 procent tot 6,7 miljard euro. Philips had kort na nieuwjaar al een winstwaarschuwing gegeven vanwege de zwakke Europese markt. Frans van Houten, topman van Philips, benadrukte dat het concern zich bijzonder voorzichtig wenste op te stellen voor het nieuwe jaar, gezien de onzekerheid in Europa en in de wereldwijde economie. Maar met de eerder dit jaar ingezette reorganisatie zijn de doelstellingen voor volgend jaar voor de topman nog altijd haalbaar.

De Franse supermarktketen Carrefour heeft Georges Plassat officieel aangesteld tot nieuwe chief executive. Huidig topman Lars Olofsson heeft volgens Carrefour geen vernieuwing van zijn mandaat gevraagd. De wissel vindt half juni dit jaar plaats. Georges Plassat is 62 jaar. Hij staat momenteel aan het hoofd van de Franse kledingketengroep Vivarte, die hij nieuw leven wist in te blazen. Eerder bouwde hij een carrière op bij Casino. Begin april zal hij aan de slag gaan bij Carrefour. Na een korte overgangstijd als chief operating officer zal hij half juni tijdens de algemene vergadering benoemd worden tot topman. Een verandering aan de top bij Carrefour werd al langer verwacht. Ologsson slaagde er maar niet in de slechte financiële prestaties van het bedrijf te doen keren.

De Nederlandse bank Van Lanschot heeft een reorganisatie aangekondigd. De financiële instelling wil daarmee naar eigen zeggen inspelen op de aanhoudende onzekere economische omstandigheden. Van Lanschot mikt met zijn reorganisatie op structurele kostenbesparingen van 60 miljoen euro per jaar vanaf het midden van het decennium. Tegelijk wil de bank 30 miljoen euro investeren in de kwaliteit van de organisatie, met name in medewerkers en systemen, opdat de dienstverlening aan de klanten verbetert. De maatregelen gaan gepaard met een reductie van het aantal arbeidsplaatsen met 10 procent tot 15 procent. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Bestuursvoorzitter Floris Deckers maakte bekend tegen het einde van het jaar zijn functie te zullen neerleggen.

De aanslepende onderhandelingen over de Griekse schuldherschikking veroorzaken problemen bij de fusie van de twee grote Griekse financiële instellingen Eurobank en Alpha Bank. Die laatste zegt nu dat ze geen tijdslijn kan vastleggen voor de fusie. Eurobank merkte in een aparte mededeling op dat met Alpha wordt onderhandeld om de fusie zo snel mogelijk af te ronden. De bank zegt geen reden te zien voor een vertraging van de deal. In augustus vorig jaar kondigden de banken de fusie aan om samen door de recessie en de schuldencrisis te geraken. Op die manier zou de grootste bank van Griekenland gevormd worden. Het aandeel van Alpha Bank verloor de jongste twaalf maanden 70 procent van zijn waarde. Bij Eurobank is er sprake van een verlies met 81 procent.

De gewezen effectenhandelaar Kweku Adoboli, die ervan wordt beschuldigd de Zwitserse bank UBS 1,7 miljard euro afhandig te hebben gemaakt, heeft voor een rechtbank in Londen zijn onschuld gepleit. Het proces tegen Adoboli zal begin september dit jaar van start gaan en zou tot acht weken kunnen duren. Adoboli werd in september vorig jaar gearresteerd. Het proces kan ook een licht werpen op de gebrekkige controle bij de Zwitserse bank. Het verlies, als gevolg van transacties waarvoor geen toestemming zou zijn gegeven, leidde al tot het vertrek van topman Oswald Grübel. De verdediging heeft aangekondigd binnenkort een verzoek tot voorlopige vrijstelling tegen borgtocht te zullen indienen.

Op de Europese top in Brussel hebben vijfentwintig lidstaten van de Europese Unie. Zoals eerder al was bekend, stapt Groot-Brittannië niet meer in het akkoord, maar ook Tsjechië zal zijn deelname aan een referendum onderwerpen. Het begrotingsverdrag verbindt de ondertekenende landen ertoe een schuldenrem in hun nationale wetgeving in te bouwen. Die stelt dat het tekort op de begroting niet meer dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen. Knelpunt bij de besprekingen was de vraag of de niet-eurolanden die het verdrag ondertekenen ook mogen deelnemen aan Europese toppen die enkel aan de eurozone gewijd zijn. Over dat punt is een compromis bereikt, maar de concrete inhoud is nog niet duidelijk.

Griekenland moet uit de ketenen van de euro en de eurozone verlaten. Anders blijft het land constant om financiële steun vragen van andere Europese landen. Dat heeft Klaus-Peter Müller, president-commissaris van de Duitse Commerzbank, op een bankenevenement in Frankfurt gezegd. Tenzij Griekenland echte structurele hervormingen doorvoert, zal het land volgens Müller geen twee of drie jaar, maar wel twintig tot veertig jaar hulp blijven vragen. De topman van Commerzbank stelde dat de Grieken een eigen munt nodig hebben die ze kunnen devalueren. Door in de euro te blijven, wordt het land volgens hem geketend aan bezuinigingen en lagere lonen en dat zal volgens Müller niet voldoende blijken om de crisis te overwinnen.

Met het akkoord over het Europese begrotingsverdrag ligt de weg open voor meer solidariteit onder de eurolanden, onder meer via de invoering van gemeenschappelijke Europese obligaties. Dat heeft premier Elio Di Rupo bepleit na afloop van de Europese top. Het begrotingsverdrag verplicht de deelnemende landen om een schuldenrem en een automatisch correctiemechanisme op nationaal niveau te verankeren. Dat stelt dat het structurele tekort op de begroting niet meer dan 0,5 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen. Budgettaire discipline is volgens Di Rupo nodig voor het voortbestaan van de euro en hij voegde er aan toe dat het verdrag ervoor moet zorgen dat er geen ontsporingen meer volgen.

Bill Gates doneert 750 miljoen dollar aan een fonds voor de bestrijding van de drie dodelijkste ziektes op aarde. Deze gift komt nog bovenop de 650 miljoen dollar die Gates de afgelopen 10 jaar al aan het fonds doneerde. De oprichter van Microsoft hoopt dat zijn donatie een aanmoediging is voor andere donoren om ook te geven. Gates geeft toe dat de wereld economisch zware tijden doormaakt, maar dat is volgens hem geen excuus om geen hulp meer te bieden aan de allerarmsten op deze wereld. Het geld komt uit Bill & Melinda Gates Foundation, die de zakenman samen met zijn vrouw bijna twintig jaar geleden heeft opgericht. Door sterk teruggelopen inkomsten kon het fonds vorig jaar 1 miljard dollar minder besteden aan de bestrijding van de ziektes.

De Spaanse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gekrompen in vergelijking met het kwartaal voordien. Dat is gebleken uit voorlopige cijfers van het Spaanse nationale bureau voor de statistiekbureau. Over het hele jaar kende Spanje een groei met 0,7 procent. Het is de eerste keer sinds het laatste kwartaal van 2009 dat de Spaanse economie erop achteruit gaat. De economische inkrimping is vooral te wijten aan de dalende binnenlandse vraag. De cijfers bevestigen wat de Spaanse centrale bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al zagen. Zij verwachten dat Spanje dit jaar in een recessie zal tuimelen. Vorige week bleek al dat de Spaanse werkloosheid piekt op bijna 23 procent en voor het eerst boven 5 miljoen werklozen uitkomt.

De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair heeft de winstverwachting voor het huidige boekjaar, dat loopt tot eind maart, naar boven bijgesteld. Hogere ticketprijzen moeten de gestegen brandstofkosten en lagere vliegcapaciteit goedmaken. Ook het aan de grond houden van tachtig toestellen tijdens het laagseizoen in de winter moet de kosten drukken. Ryanair verwacht dat de winst dit jaar uitkomt op 480 miljoen euro. Dat is 9 procent meer dan bij een vorige prognose. De maatschappij realiseerde tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 844 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Topman Michael O'Leary waarschuwde dat een hogere brandstofrekening van 35 miljoen euro het komende jaar een aanzienlijke uitdaging vormt.

Italië heeft een bedrag van 7,5 miljard euro opgehaald met de veiling van langlopende staatsleningen aan gunstiger rentes dan bij gelijkaardige eerdere veilingen. De Italiaanse staat had bij deze uitgifte maar op een totale opbrengst van 5,5 miljard euro tot 8 miljard euro gerekend. De Italiaanse schatkist betaalt op de obligaties op tien jaar een rente van 6,08 procent, tegenover bijna 6,98 procent eind december. Op het papier op vijf jaar wordt een gemiddeld rendement betaald van 5,39 procent, tegenover 6,47 procent vorige maand. De succesvolle uitgifte kon de actuele Italiaanse tienjaarrente op de obligatiemarkten echter niet doen dalen. De rente steeg met 24 basispunten tot 6,097 procent, nadat voor het eerst sinds begin december nog kortstondig onder de grens van 6 procent was gezakt.

Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 844,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien. Er werden vorig jaar 2,26 miljoen personenwagens per trein vervoerd door de Kanaaltunnel. Dat betekent een stijging met 6 procent. Het aantal vervoerde vrachtwagens steeg met 16 procent tot 1,26 miljoen eenheden. Het aantal vervoerde bussen daalde met 1 procent tot 56.095 eenheden. Eurotunnel geeft aan dat de moeilijkheden bij ferrymaatschappij Sea France tijdens het vierde kwartaal voor een stevige stijging van het aantal per trein vervoerde wagens en vrachtwagens zorgde. In de bijna achttien jaar Kanaaltunnel werden 284 miljoen reizigers en 57 miljoen voertuigen doorheen de tunnel vervoerd.

De Finse producent van roestvrijstaal Outokumpu koopt voor 2,7 miljard euro de roestvrijstaaldivisie Inoxum van het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Duitse krant Die Welt gezegd. Volgens de krant wordt Inoxum in Outokumpu geïntegreerd, waarbij een nieuwe wereldmarktleider voor de productie van roestvrijstaal met een jaaromzet van ruim 10 miljard euro ontstaat. ThyssenKrupp zou een minderheidsbelang in het fusieconcern krijgen. Ook zou de Duitse groep contant geld ontvangen voor de verkoop. De twee bedrijven voeren al enige tijd gesprekken over Inoxum, maar dat had tot dusver niks concreets opgeleverd. ThyssenKrupp wil met de verkoop van de roestvrijstaalactiviteiten zijn schuld reduceren.

Meer Nieuws

Monday, January 30, 2012

Frans mobiel internet op één jaar met een kwart gegroeid

Tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werden in Frankrijk 19 miljoen gebruikers van het mobiele internet geteld. Dat betekent een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Médiamétrie. Er wordt aan toegevoegd dat Google, YouTube en Facebook de populairste mobiele websites op de Franse markt zijn. Nagenoeg de helft van de mobiele internet-gebruikers bleek jonger dan vijfendertig jaar, hoewel die groep slechts ongeveer 25 procent van de Franse bevolking uitmaakt.

De onderzoekers stelden verder vast dat mannen 57 procent van de Franse mobiele internetpopulatie vertegenwoordigen, maar het aandeel van de vrouwelijke gebruikers is op twaalf maand wel van 40 procent tot 43 procent gestegen. Verder wordt opgemerkt dat 91 procent van de abonnees gebruik gemaakt heeft van een netwerk van de derde generatie. Dat betekent een stijging met 1,3 procentpunt tegenover het laatste kwartaal van het jaar voordien.

Ook wordt opgemerkt dat 60,6 procent beroep heeft gedaan op minstens één applicatie. Dat betekende een stijging met 8 procentpunten tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. Tijdens het vierde kwartaal besteedde de gemiddelde abonnee zes uur en vierentwintig minuten aan het mobiele internet. Dat betekent een stijging met meer dan één uur tegenover het eerste kwartaal van het jaar. Gemiddeld werden 1.248 pagina's bezocht. Dat betekent een stijging met 350 eenheden.

Labels: ,