Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 11, 2012

Nieuwsoverzicht

De Franse oliegroep Total heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 11,4 miljard euro. Dat betekent een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. De omzet nam met 16 procent toe tot 184,7 miljard euro. De groei is vooral te danken aan de stijgende petroleumprijzen, waardoor de stagnerende productie en de raffinageproblemen konden worden gecompenseerd. Tijdens het vierde kwartaal kende de winst een stijging met ruim 25 procent tot 2,73 miljard euro. De kwartaalomzet steeg met 18 procent tot 47,5 miljard euro. De prijs van een vat ruwe olie lag in het laatste kwartaal van vorig jaar gemiddeld op 109 dollar. Dat is ruim een kwart meer dan in dezelfde periode het jaar voordien. De prijs voor aardgas steeg met 21 procent.

De Braziliaanse energiegroep Petrobras, de grootste onderneming van Zuid-Amerika krijgt met Maria das Graças Foster (58) voor de eerste keer een vrouwelijke chief executive. Maria Foster werd door de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff voorgedragen als opvolgster van José Sérgio Gabrielli de Acevedo. Petrobras vertegenwoordigt een waarde van minstens 115 miljard euro en staat voor een mogelijk gouden tijdperk. Het bedrijf moet immers enorme voorraden hoogwaardige offshore-olie gaan exploiteren. Maria Foster heeft bijna haar hele leven voor het Braziliaanse olieconcern gewerkt. De Braziliaanse wordt de eerste vrouw ter wereld die een grote oliemaatschappij leidt.

De Chinese export heeft tijdens de maand januari van dit jaar een niveau bereikt van 149,9 miljard dollar. Dat betekent een daling met 0,5 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De terugval is te wijten aan het Chinese nieuwjaar, waardoor de maand januari één week vakantie telde. Ook de economische crisis in Europa, de belangrijkste afzetmarkt voor China, had echter een impact op de Chinese export. De import daalde met 15,3 procent tot 122,6 miljard dollar. Daardoor liet de Chinese economie tijdens de maand januari een handelsoverschot van 27,3 procent optekenen, tegenover 16,5 miljard dollar tijdens de maand december. China liet daarmee het hoogste handelsoverschot in een half jaar tijd optekenen.

De Griekse ministerraad heeft zoals verwacht het nieuwe hervormingsprogramma goedgekeurd. De extreemrechtse coalitiepartner LAOS heeft weliswaar bekend gemaakt tegen de nieuwe maatregelen te zullen stemmen, maar telt in het Griekse parlement te weinig zetels om het programma te kunnen kelderen. Ook zonder de zestien zetels van LAOS behouden de socialistische PASOK en de conservatieve Nieuwe Democratie dus een comfortabele meerderheid. Bovendien zouden ook niet alle ministers en parlementsleden van LAOS tegen het hervormingsprogramma stemmen. Inmiddels hebben al zes ministers aangekondigd uit de regering te stappen omdat ze zich niet akkoord kunnen verklaren met de nieuwe maatregelen.

Verwacht moet worden dat de Verenigde Staten dit jaar met een begrotingstekort van 1.330 miljard dollar zullen worden geconfronteerd. Daarmee zou het tekort 8,5 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product vertegenwoordigen. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama bekend gemaakt. Het cijfer van de Amerikaanse regering ligt hoger dan de ramingen van het Amerikaanse rekenhof, dat gewag had gemaakt van een tekort van 1.079 miljard dollar. Voor volgende jaar wordt door de Amerikaanse president een tekort van 901 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Bij het aantreden van de huidige Amerikaanse president kende de Amerikaanse economie een tekort van meer dan 1.400 miljard dollar.

Het ratingbureau Standard & Poor's heeft beslist om de rating van 34 Italiaanse banken te verlagen. De verlaging komt er na de verlaging van de kredietwaardigheid van Italië zelf vorige maand. De belangrijkste Italiaanse banken zijn door de ratingverlaging getroffen, waaronder UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banca Nazionale del Lavoro en Mediobanca. Aan de nieuwe rating zijn ook negatieve vooruitzichten gekoppeld, waardoor volgens het ratingbureau verdere verlagingen in de nabije toekomst niet kunnen worden uitgesloten. In een commentaar wijst het ratingbureau erop dat de winstgevendheid van de Italiaanse banken de volgende jaren zwak zal blijven.

De retailgroep Carrefour gaat zijn hypermarkten op de Franse thuismarkt in drie categorieën opsplitsen. De maatregel is een volgende poging van de keten om zijn positie op de Franse markt opnieuw te verbeteren. De drie categorieën zullen volgens Carrefour elk een aangepaste dienstverlening en assortiment bieden. Daarbij zal een onderscheidt worden gemaakt tussen buurthypermarkten, attractiehypermarkten en mega-hypermarkten. Elk van die afdelingen krijgt een aparte topman, die rapporteert aan Noël Prioux, topman van de Franse divisie van Carrefour. De nieuwe organisatie past volgens Prioux in het relanceplan van de Franse activiteiten dat de voorbije zomer werd voorgesteld.

Het concern Alcatel-Lucent, producent van telecomapparatuur, heeft tijdens het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Het jaar voordien werd nog een verlies geleden van 334 miljoen euro. Daarmee boekt het concern de eerste jaarwinst sinds Alcatel en Lucent zes jaar geleden fuseerden. De ommezwaai is grotendeels toe te schrijven aan een belastingmeevaller. De omzet daalde met 2,1 procent tot 15,3 miljard euro. In het vierde kwartaal verdubbelde de nettowinst tot 868 miljoen euro, maar de omzet daalde met 12,5 procent tot 4,25 miljard euro. Dat werd veroorzaakt door een afname van de investeringen door telecombedrijven.

De Beers, de grootste diamantproducent ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 7,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 26 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 72 procent tot 939 miljoen dollar. Het bedrijf voert aan dat de vraag naar diamant ondanks de crisis blijft toenemen. Vooral in China blijft er een grote vraag naar edelstenen. Door die hogere vraag, gekoppeld aan een lagere productie van de diamantmijnen, kon De Beers de prijzen het voorbije jaar met 29 procent opdrijven. De omzet kende vooral tijdens de eerste helft van het jaar een sterke groei, want tijdens de laatste zes maanden werd de impact van de crisis wel voelbaar.

De Verenigde Naties zal dit jaar 1 miljard dollar minder uitgeven aan vredesmissies. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. Gehoopt wordt onder meer dat dit jaar zal kunnen gestopt worden met de vredesmacht in Oost-Timor, terwijl de missies in Haïti en Liberia worden beperkt. Ook is gestart met een herziening van de missies in Darfur. Gelijkaardige evaluaties van andere missies staan eveneens op het programma. Op dit ogenblik zijn er bij de Verenigde Staten zestien vredesmissies actief, waarvoor in totaal 120.000 personeelsleden worden ingezet. Die missies vergden vorig jaar een kost van 8 miljard dollar. De Verenigde Naties staan onder druk van zijn lidstaten om het budget te beperken.

De Russische gasproducent Gazprom zal al in december dit jaar beginnen met de bouw van de SouthStream-pijpleiding, waardoor Russisch gas aan Europa geleverd zal worden. In de originele planning was pas voorzien dat volgend jaar met de bouw van de pijpleiding zou worden begonnen. De pijpleiding krijgt een lengte van 3.600 kilometer en moet via de Zwarte Zee en de Balkan gas leveren aan Griekenland en aan Italië. Het Russische gas moet dan niet langer via Oekraïne passeren, waarmee Rusland de voorbije jaren geregeld conflicten kende die voor tijdelijke onderbrekingen in de gasleveringen aan Europa zorgden. Met het project is een investering van ongeveer 15 miljard euro gemoeid.

Het staalconcern ArcelorMittal is voorlopig niet van plan zijn buiten gebruik gestelde hoogovens in Europa opnieuw op te starten. De staalsector in Europa doet het in het eerste kwartaal wel merkelijk beter dan in het vierde kwartaal vorig jaar maar volgens financieel directeur Aditya Mittal is de Europese staalmarkt nog onvoldoende hersteld. Er moet volgens de financieel directeur nog een hele weg worden afgelegd vooraleer het niveau van een vijftal jaar geleden opnieuw zou kunnen worden bereikt. ArcelorMittal heeft in Europa vijfentwintig hoogovens. Negen ovens in Frankrijk, Polen, Roemenië, Duitsland en Tsjechië draaien op een minimum-activiteiten. De hoogoven in Madrid werd voor onbepaalde duur gesloten. De twee hoogovens in Luik blijven volgens Mittal definitief dicht.

De Amerikaanse frisdrankenproducent Coca-Cola heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,65 miljard dollar. De goede cijfers zijn naar eigen zeggen vooral te danken aan een belangrijke volumegroei in Azië. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd weliswaar een winst geboekt van 5,77 miljard dollar, maar toen boekte Coca-Cola een eenmalige winst van 5 miljard dollar als gevolg van de overname van de Noord-Amerikaanse bottelactiviteiten van Coca-Cola Enterprises. De omzet steeg met 5 procent tot 11 miljard dollar. Over het hele jaar daalde de winst met 27 procent tot 8,6 miljard dollar. De jaaromzet steeg met 33 procent tot 46,5 miljard dollar.

Het Franse industriële concern Alstom heeft tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,9 miljard euro. Dat betekent een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De terugval is te wijten aan een gebrek aan grote bestellingen in de afdeling treinen en hernieuwbare energie. De omzet daalde met 9 procent tot 4,87 miljard euro. De orders stegen daarentegen met 20 procent tot 4,89 miljard euro. Eind vorig jaar had Alstom een orderboek van 48 miljard dollar. Patrick Kron, chief executive van Alstom, maakte echter gewag van een belangrijke instroom van orders tijdens het vierde kwartaal. De voorbije periode heeft het Franse concern zich vooral tot groeimarkten, zoals Rusland en India, gewend om nieuwe orders te realiseren.

De Nederlandse retailgroep Ahold heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 7,29 miljard euro. Dat betekent een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Op de Nederlandse thuismarkt werd een groei met 4,3 procent opgetekend tot 2,5 miljard euro. In de Verenigde Staten werd een groei met 5,5 procent gerealiseerd tot 4,37 miljard euro. In Europa genereerde de keten een stijging met 3,5 procent tot 413 miljoen euro. In Tsjechië en Slovakije vielen de verkopen met 2,1 procent terug. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 30,27 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 2,5 procent tegenover het jaar voordien.

Meer Nieuws

Europese bed-and-breakfast geniet steeds meer bijval

De overnachtingsformule bed-and-breakfast (B&B) kent in Europa een groeiende populariteit. De voorbije vijf jaar is er een grote reeks nieuwe initiatieven opgestart. Daardoor kent bed-and-breakfast in Europa op dit ogenblik meer dan 50.000 locaties. Dit blijkt uit cijfers van de gespecialiseerde website Bedandbreakfast.eu. Opgemerkt wordt dat de kleinschalige formule door zijn uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit steeds populairder wordt bij een breed publiek.

Opgemerkt dat de sector in Europa nog relatief jong is. Slechts 15 procent van de bestaande adressen was al voor de eeuwwisseling actief, terwijl 59 procent pas sinds het midden van het voorbije decennium van start is gegaan. ''Veel woningeigenaren hebben plannen om een bed-and-breakfast te starten," merkt de website op. "Mogelijk speelt de economische crisis daarin een rol. Een bed-and-breakfast kan immers een welkome extra bron van inkomsten zijn. Bovendien werkt het succes van andere initiatieven aanstekelijk."

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat ook zakenreizigers steeds vaker de voorkeur geven aan een bed-and-breakfast boven een hotel. Ongeveer één kwart van alle gasten zou bestaan uit zakenreizigers. Volgens de zakenreizigers doen de faciliteiten van de formule niet meer onder voor het aanbod van hotels. Bovendien wordt opgemerkt dat er op elk mogelijke locatie ergens in de buurt een bed-and-breakfast is te vinden. Daarnaast wordt ook de huiselijke sfeer en de persoonlijke ontvangst op prijs gesteld.

Labels: ,

Britse muziek haalt beste prestatie in vijftien jaar tijd

Binnenlandse muzikanten vertegenwoordigden vorig jaar 53 procent van de totale albumverkoop in Groot-Brittannië. Dat is het hoogste niveau in vijftien jaar, toen de Spice Girls de muziekverkoop domineerden. Dat blijkt uit cijfers van de British Phonographic Industry (BPI). Op de tweede plaats staan Amerikaanse muzikanten (33 procent), gevolgd door Canada en Barbados. Het jaar voordien had de binnenlandse muzieksector een aandeel van 47 procent in de albumverkoop.

"Het succes is in belangrijke mate te danken aan de populariteit van zangeres Adele," merkt de Britse krant The Guardian op. "Maar zelfs zonder de bijdrage van de zangeres zou de binnenlandse muzieksector het hoogste aandeel in de albumverkoop hebben in vijf jaar tijd, dankzij het werk van muzikanten zoals Coldplay, Jessie J, Ed Sheeran, Olly Murs en wijlen Amy Winehouse, die allemaal meer dan een half miljoen exemplaren verkochten."

Het succes van de binnenlandse muzieksector bevindt zich volgens de British Phonographic Industry opnieuw op het niveau van de hoogdagen van de Britpop en de Spice Girls. Britse muzikanten vertegenwoordigden 56 albums van de meest honderd meest succesvolle producties van het voorbije jaar. Het aandeel van de Amerikaanse muzikanten in de totale verkoop viel terug tot het laagste niveau in dertien jaar tijd. De vierde plaats van Barbados was uitsluitend te danken aan het succes van zangeres Rihanna.

Labels: ,

Russische wapenexport stijgt tot meer dan 10 miljard dollar

Rusland heeft het voorbije jaar voor een bedrag van 10,7 miljard dollar wapens geëxporteerd, tegenover 8,7 miljard dollar het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Russische wapenexportbureau Rosoboronexport. Opgemerkt wordt dat Rusland militair materiaal uitvoert naar 57 verschillende landen. De grootste afnemer van Russische wapens is India. Andere belangrijke klanten waren Venezuela, Soedan en Syrië. Voor dit jaar wordt ongeveer eenzelfde exportniveau verwacht.

Ongeveer de helft van de Russische wapenexport bestaat uit luchtafweertechnologie. Er wordt wel opgemerkt dat Rusland het voorbije jaar last ondervond van het wapenembaro dat voor Libië werd opgelegd. Ook wordt erop gewezen dat de uitvoer van Russische wapens naar China is afgenomen. Dat heeft te maken met de grotere binnenlandse productie in China. Onderzoekers van het Stockholm International Peace Research Institute wijzen erop dat Rusland tussen 20 procent en 25 procent van de wereldwijde wapenexport voor zijn rekening neemt.

Na de Verenigde Staten is Rusland de grootste wapenexporteur van de wereld. Russische wapens zijn volgens het Stockholm International Peace Research Institute dan ook bijzonder aantrekkelijk. "Russische wapens zijn relatief goedkoop in vergelijking met de concurrentie en halen ook een relatief hoog kwaliteitsniveau," wordt er opgemerkt. "Bovendien zijn er aan Russische wapens ook een aantal politieke voordelen. Rusland stelt immers niet al te hoge eisen aan de kopers van zijn wapens."

Labels: , ,

Amerikaans bergingsbedrijf moet gevonden schat teruggeven aan Spanje

Het Amerikaanse bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration moet een schat uit een Spaans scheepswrak afstaan. Dat heeft het federale hooggerechtshof in de Verenigde Staten beslist. Odyssey Marine Exploration had vijf jaar geleden bekend gemaakt in het wrak van het Spaanse galjoen Nuestra Señora de las Mercedes, dat in het begin van de negentiende eeuw in de buurt van Portugal in de Atlantische Oceaan was gezonken. Aan boord van het schip bevonden zich een half miljoen gouden en zilveren munten. De waarde van de schat wordt geraamd op ongeveer 350 miljoen euro.

Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde dat de schat moet worden teruggegeven aan Spanje in de geest van het vriendschapsverdrag dat tussen beide landen in het begin van de voorbije eeuw is afgesloten. De voorbije jaren werd een lange reeks processen gevoerd om de rechtmatige eigenaar van de schat te bepalen. Vorig jaar had een federale rechtbank in Atlanta al beslist dat het de munten moest teruggeven aan de Spaanse regering. De Amerikaanse onderneming werd er door de Spaanse overheid van beschuldigd Spaans erfgoed te plunderen.

Odyssey Marine Exploration had aangevoerd dat de muntstukken over een groot gebied werden teruggevonden, zodat het onmogelijk was om hun correcte herkomst te bepalen. Die thesis werd door het Amerikaanse hooggerechtshof echter verworpen, waarbij opgemerkt werd dat de munten waren geslagen in Peru en overeenkwamen met de cargo-manifesten van het Spaanse galjoen. Bovendien was volgens de Amerikaanse rechter aangetoond dat op de vindplaats ook kanonnen werden aangetroffen die duidelijk van het galjoen afkomstig waren.

Labels: , ,

Oglala Sioux dragen brouwers voor rechter wegens alcoholproblemen

De Amerikaanse Oglala Sioux hebben een aantal grote brouwers aangeklaagd wegens de ernstige alcoholproblemen in hun gemeenschap. De indianenstam eist een schadevergoeding van 500 miljoen dollar voor gezondheidszorg, welzijnsvoorzieningen en de rehabilitatie van kinderen. De stamouderen zeggen dat de rechtszaak een laatste redmiddel is, nadat andere pogingen om alcoholmisbruik aan banden te leggen, zoals regelgeving en demonstraties, faalden. Volgens hen hebben de brouwers bewust bijgedragen aan het alcoholprobleem.

In het reservaat van Pine Ridge is alcohol verboden en de dichtstbijzijnde drankverkopers zijn pas 32 kilometer verderop in het dorp Whiteclay te vinden. Daar werden twee jaar geleden in totaal bijna 5 miljoen blikjes bier verkocht, terwijl het dorp zelf maar ongeveer een dozijn inwoners telt. De alcohol wordt volgens de stamouderen naar het reservaat gesmokkeld en er wordt aangevoerd dat de bierbrouwers en verkopers zich daar heel goed van bewust zijn.

De smokkel is volgens de stamouderen de enige verklaring voor de grote voorraden bier die door de verkopers worden ingeslagen en die door de plaatselijke gemeenschap nooit zouden kunnen worden geconsumeerd. De raadsman van de indianen benadrukt dat de brouwers onmogelijk hun handen in onschuld kunnen wassen en niet kunnen aanvoeren dat ze na de verkoop van hun producten geen verantwoordelijkheid meer dragen.

John Yellow Bird Steele, de president van de indianenstam, zegt er alles te zullen aan doen om het welzijn van de indianenkinderen te beschermen, net zoals ook andere ouders zouden doen. In het reservaat heeft één op de vier kinderen een foetusaandoeningen door alcoholmisbruik. Bijna de helft van de bevolking leeft er onder de armoedegrens. De levensverwachting van de indianen in het gebied bedraagt slechts tussen 45 jaar en 52 jaar, terwijl dat voor de gemiddelde Amerikaan 77,5 jaar is.

Labels: , , ,

Snellere carrière met een gemakkelijke achternaam

Met een gemakkelijk uitspreekbare naam, loopt men meer kans een succesvolle carrière uit te bouwen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan Melbourne University en de New York University. Uit het onderzoek blijkt dat iemand met een gemakkelijke naam sneller een positieve indruk maakt en ook meer kans heeft op een hogere functie binnen bedrijven. Achternamen zoals Smith en Gant scoorden bijvoorbeeld veel beter dan Colquhon en Farquharson.

De allerbeste vooruitzichten zijn volgens de onderzoekers weggelegd voor mensen die kunnen terugvallen op zowel een gemakkelijke voornaam als achternaam. Onderzoeksleider Simon Laham, docent van de Melbourne University, wijst erop dat de lengte van de naam geen enkele rol speelt. Ook blijkt een buitenlands klinkende naam geen invloed te hebben op de perceptie. Daarmee kan de impact van raciale discriminatie volgens Laham dan ook uitgesloten worden. Alleen het gemak waarmee men de naam kan uitspreken, blijkt volgens Laham van belang.

"Mensen zijn zich eenvoudigweg niet bewust van de subtiele impact die een naam op het oordeel kan hebben," merkt onderzoeker Adam, professor aan de Stern School of Business van de New York University, op. "De studie zou mensen dan ook bewust moeten maken van de verborgen vooroordelen die ze hanteren." Onder meer stelden de wetenschappers vast dat politici met een gemakkelijk uit te spreken namen, vlotter verkozen bleken te geraken. Ook bleken juristen met een eenvoudige naam gemakkelijker promotie te maken.

Labels: ,

Recordaantal vrouwen in bestuursraden Britse ondernemingen

In Groot-Brittannië wordt een recordaantal vrouwen in bestuursraden opgetekend. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Professional Boards Forum. Daarbij wordt opgemerkt dat begin dit jaar 14,9 procent van de bestuursraden van Britse beursgenoteerde bedrijven uit vrouwen bestond, tegenover 12,5 procent begin vorig jaar. Eén jaar geleden had de Britse regering gevraagd om actie te ondernemen om de ongelijkheid tussen de geslachten in de top van het bedrijfsleven te corrigeren.

Het voorbije jaar werden volgens het onderzoek bij de 250 grootste beursgenoteerde bedrijven van Groot-Brittannië nagenoeg honderd vrouwelijke bestuurders benoemd. Er wordt aan toegevoegd dat vijftien bedrijven inmiddels een niveau van 25 procent vrouwelijke bestuurders heeft bereikt, zoals door de Britse overheid in februari vorig jaar, waarbij gewezen bankier en minister Mervyn Davies had opgeroepen tot een radicale verandering in de Britse bestuurskamers, als doelstelling naar voor werd geschoven.

De onderzoekers merken op dat er het voorbije jaar een gestage vooruitgang werd geboekt om de doelstellingen van Davies te bereiken. "Er is duidelijk sprake van een mentaliteitswijziging in het Britse zakenleven," voert Elin Hurvenes, oprichter van het Professional Boards Forum, aan. "Er is nooit sprake geweest van een gebrek aan talent, maar wel werd in het verleden onvoldoende erkend welke expertise en vaardigheden vrouwen voor bestuursraden te bieden kunnen hebben."

Er wordt wel opgemerkt dat nog altijd tien bedrijven uit de lijst met honderd grootste beursgenoteerde ondernemingen met een exclusief mannelijke bestuursraad werken. Het probleem is echter het grootste bij de kleinere bedrijven. Daar is slechts 9,2 procent van de bestuurders een vrouw, tegenover 7,8 procent het jaar voordien.

Labels: ,

Friday, February 10, 2012

Nieuwsoverzicht

Vijf Amerikaanse banken hebben een schikking bereikt met de federale overheid en negenenveertig staten over wanpraktijken tijdens de hypotheekcrisis. De deal is minstens 26 miljard dollar waard, meteen de grootste burgerrechtelijke schikking uit de Amerikaanse financiële geschiedenis. Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan Chase en Ally Financial hebben ingetekend op de schikking. Zij zouden kredietnemers tijdens de huizencrisis misleid hebben, onder meer met de documenten van inbeslagnames. Twee jaar geleden kwam het schandaal aan het licht. Documenten bleken ondertekend zonder gelezen te zijn of zonder de aanwezigheid van een notaris. Met de schikking vermijden de banken burgerlijke rechtszaken. Slachtoffers krijgen nu recht op compensaties.

Kodak, dat in de Verenigde Staten in een faillissementsprocedure is verwikkeld, gaat niet langer digitale camera's maken. Ook pocketvideocamera's en digitale fotolijsten verdwijnen uit het gamma. Volgens het bedrijf zal deze markt stapsgewijs worden verlaten en gaat het concern zich enkel nog richten op inkjet-printers, onlineafdrukken en afdrukken voor bedrijven. De garanties op de reeds verkochte producten blijven van kracht, net als technische ondersteuning en service. De naam Kodak verdwijnt echter niet. Het bedrijf gaat licentieovereenkomsten afsluiten met derden die onder de wereldberoemde merknaam zullen blijven produceren. Kodak zelf wil zich in de toekomst focussen op het afdrukken en zal ook batterijen camera-accessories blijven aanbieden.

Internetbedrijf Yahoo wil zijn belang in de Chinese online groep Alibaba verkopen. De Chinese groep wil de aandelen zelf terugkopen en is van plan om hiervoor drie miljard dollar te lenen bij een consortium van de New Zealand Banking Group, Credit Suisse, DBS Bank, Deutsche Bank, HSBC Holdings en de Mizuho Financial Group. Yahoo bezit een belang van 40 procent in Alibaba, maar zou het geld goed kunnen gebruiken om zijn slechte resultaten te verbeteren. Het bedrijf worstelt al jaren om te kunnen concurreren met rivalen als Facebook en Google op de advertentiemarkt. Yahoo verloor recent ook nog bestuursvoorzitter Roy Bostock en drie andere bestuursleden.

De Amerikaanse groep PepsiCo, producent van frisdranken en snacks, schrapt wereldwijd 8.700 banen. Dat is ongeveer 3 procent van het totale personeelsbestand. Het wereldwijde banenverlies zal volgens PepsiCo verspreid zijn over dertig landen. De maatregel moet het bedrijf over twee jaar 1,5 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren. PepsiCo wil wel de marketinguitgaven voor zijn merken dit jaar met 500 miljoen dollar tot 600 miljoen dollar verhogen, met vooral aandacht voor Noord-Amerika. PepsiCo boekte het voorbije jaar een omzet van 66,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 2 procent tot 6,4 miljard dollar.

De Franse energiegroep GdF Suez heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4 miljard euro. Dat betekent een daling met 13 procent tegenover het jaar voordien. De terugval is te wijten aan het zachte weer en de gastarieven die door de Franse overheid werden opgelegd. De omzet steeg met 7,3 procent tot 90,7 miljard euro. Gérard Mestrallet, bestuursvoorzitter van GdF Suez, merkte wel op dat alle industriële en financiële doelstellingen van het voorbije jaar werden gehaald. Het concern kon volgens hem zeer goede resultaten voorleggen in internationale markten zoals Azië, Latijns-Amerika en Noord-Amerika. GdF Suez maakte ook bekend tot het midden van het decennium 100.000 nieuwe medewerkers te willen aanwerven. Op dit ogenblik telt de groep 280.900 werknemers.

Griekenland krijgt voorlopig nog niet de tweede noodlening van 130 miljard euro. De beslissing om de lening uit te keren is met een week uitgesteld. Griekenland moet van de ministers van financiën van de eurolanden terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken. Het akkoord dat de politieke partijen in Griekenland en de geldschieters hebben afgesloten zou immers nog teveel hiaten vertonen en teveel vragen oproepen. Griekenland moet onder meer al aangekondigde en toegezegde hervormingen omzetten in wetgeving. Bovendien zullen de huidige maatregelen er niet kunnen voor zorgen dat de Griekse staatsschuld tegen het einde van het decennium zou terugvallen tot 120 procent van het bruto binnenlands product.

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft in de jaren negentig een onderzoek uitgevoerd naar wijlen Steve Jobs, oprichter van Apple. De ondernemer leidde toen het computerbedrijf NeXT en kon onder van George Bush mogelijk een presidentiële benoeming in de wacht slepen. Een studie naar de achtergrond van de ondernemer onthulde echter dat Jobs niet zo geliefd was. Het FBI-document bevestigde onder meer het druggebruik en de aparte levensstijl van Jobs. Uit de getuigenissen blijkt ook dat Jobs gedreven was door ambitie, maar veel mensen bleken zijn technische vaardigheden in vraag te stellen. Volgens bepaalde getuigen was Jobs vooral succesvol door taken aan anderen door te geven.

De orka's van de Amerikaanse SeaWorld-parken mogen hun werkgevers niet aanklagen voor slavernij. Het Amerikaans federaal gerecht heeft een verzoek van dierenrechtenorganisatie Peta daarover verworpen. Peta had in naam van de orka's Tilikum, Katina, Corky, Kasatka en Ulises een klacht ingediend bij de het federaal gerecht in San Diego. De organisatie vond dat de walvissen op basis van de Amerikaanse grondwet niet langer mochten behandeld als slaven die acrobatische kunstjes moesten uitvoeren in de waterparken in Orlando en San Diego. Maar de rechter oordeelde dat de klacht ontontvankelijk is. Het amendement in de grondwet heeft volgens de rechter enkele betrekking op mensen.

Argentinië is verontwaardigd over het machtsvertoon van Groot-Brittannië op de Falklands, een eilandengroep die door beide landen wordt geclaimd. De eilanden worden al 180 jaar door Britten bewoond, maar dertig jaar geleden werd rond de archipel tussen beide landen een oorlog uitgevochten. Naar aanleiding van die dertigste verjaardag is de spanning opnieuw opgelopen. Binnenkort stuurt Groot-Brittannië een torpedojager richting Falklands. Bovendien is onlangs ook prins William op de militaire basis van de Falklands aangekomen voor een extra opleiding als helikopterpiloot. Argentinië wordt in de discussie gesteund door zijn buren en ook de Verenigde Staten dringen aan op een diplomatieke oplossing. Maar van onderhandelen wil Groot-Brittannië niet weten.

De Spaanse rechter Baltasar Garzon mag elf jaar zijn beroep niet uitoefenen omdat hij zware fouten zou hebben gemaakt in een corruptiezaak waarbij de Spaanse conservatieve Partido Popular (PP) betrokken was. Dat heeft het hooggerechtshof beslist. Garzon zou opdracht hebben gegeven tot het afluisteren van telefoongesprekken tussen gedetineerden en hun advocaten. De verdachten werden beschuldigd van het betalen van smeergeld aan politici om lucratieve overheidscontracten binnen te halen. Afluisteren is expliciet toegestaan in terrorismezaken, maar de Spaanse wet is vager over misdrijven die niet aan terrorisme zijn gelinkt. Garzon zei ervan uitgegaan te zijn dat de advocaten van de gedetineerden instructies kregen om geld wit te wassen.

Deutsche Bank heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 147 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst geboekt van 601 miljoen euro. De terugval is te wijten aan verdere afschrijvingen op Grieks staatspapier, verliezen bij de grootzakelijke investment bank en juridische kosten niet konden worden gecompenseerd door de stabiele klassieke bankactiviteiten. Alleen dankzij een aantal positieve belastingeffecten slaagde de financiële instelling erin alsnog een nettowinst te laten optekenen. Josef Ackermann, chief executive van Deutsche Bank, merkte op dat de klassieke bankactiviteiten het voorbije jaar een recordwinst lieten optekenen, waarmee de zwakke investment banking-activiteiten gecompenseerd werd.

Het Chinese bedrijf Proview Technology heeft computerfabrikant Apple in Peking voor de rechter gedaagd vanwege de naam van de tabletcomputer iPad. Proview claimt de rechten op het gebruik van de naam in China. Volgens de website Apple Insider eist Proview een schadevergoeding van omgerekend bijna 30 miljoen euro. Ook wil het bedrijf dat Apple zich verontschuldigt vanwege inbreuk op het merkenrecht. Proview International liet de merknaam iPad elf jaar geleden registreren, maar verkocht die zes jaar geleden voor omgerekend ruim 42.000 euro aan Apple. Proview Technology bestrijdt de geldigheid van die overeenkomst in China. Het bedrijf verkoopt zelf producten onder de naam iPad. Apple wilde daarover in China een rechtszaak beginnen, maar dat verzoek werd afgewezen.

Touroperator Thomas Cook blijft de verliescijfers opstapelen. Om extra geld binnen te brengen, heeft het bedrijf nu zijn Indiase afdeling, die beursgenoteerd is, in de etalage gezet. Er zouden al enkele biedingen zijn binnengelopen. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar leed het Britse concern een verlies van 183 miljoen euro. De onrust in Noord-Afrika houdt aan en door de economische crisis wordt er bespaard op reizen. Het operationele verlies verdubbelde in vergelijking met het jaar voordien tot 109 miljoen euro. De omzet steeg met 3 procent tot 2,23 miljard euro. Vooral de wintermaanden dienen zich moeilijk aan, maar voor de zomer is de groep optimistischer.

De prijzen van voeding zijn wereldwijd voor de eerste keer in zes maanden gestegen. De slechte weersomstandigheden in belangrijke producerende regio's zoals Zuid-Amerika en Europa liggen aan de basis van de prijsstijging van januari. Dat blijkt uit een rapport van de Food and Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties (FAO). De index van de voedselprijzen steeg met 2 procent in vergelijking met december vorig jaar en komt nu uit op 214 punten. Dat is nog altijd lager dan het absoluut record van februari vorig jaar, toen de index tot 236 punten was geklommen. De prijsstijgingen gelden voor alle voedingsproducten. Oliën worden het zwaarst getroffen, gevolgd door suiker, granen, melkproducten en vlees.

De Amerikaanse overheid heeft zijn toestemming gegeven voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat was al sinds de tweede helft van de jaren zeventig niet meer gebeurd. Tijdens een hoorzitting gaf de Nucleaire Regulerende Commissie toestemming voor de bouw van een centrale met twee reactoren in de staat Georgia. De nieuwe installatie komt bij een bestaande kerncentrale in Vogtle te staan. De centrale gaat 10,5 miljard euro kosten en moet over vier jaar operationeel zijn. Gregory Jaczko, voorzitter van de nucleaire commissie, gaf aan niet tevreden te zijn met de beslissing, die volgens hem doet alsof de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima niet heeft plaatsgehad.

Meer Nieuws

Televisie en magazines meest opvallende reclame-media

Televisie en magazines blijven de meest opvallende reclame-media. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau BrandSpark International. De onderzoekers stelden vast dat 57 procent van de respondenten aangeeft televisie-reclame op te merken, terwijl 40 procent aangeeft zich soms bewust te zijn van de televisie-advertenties. Op de tweede plaats staan magazines, waar reclame door 30 procent van de lezers altijd en 56 procent anderen soms wordt opgemerkt

"Reclames vallen op televisie en in magazines gemakkelijker op dan op het internet," voeren de onderzoekers aan. "Slechts 25 procent van de internet-gebruikers zegt zich altijd bewust te zijn van online reclame, terwijl 17 procent aangeeft die advertenties nooit op te merken." Er wordt opgemerkt dat ook direct mail, buitenreclame en kranten op dat gebied beter scoren dan zoekmachines op het internet. De onderzoekers voegen er aan toe dat vrouwen zich sneller bewust zijn van reclame dan mannen, maar ook daar het duidelijkste verschil kan worden opgetekend in traditionele media.

Wel wordt opgemerkt dat 91 procent van de internet-gebruikers tussen achttien en vierentwintig jaar aangeeft online reclame op te merken. Bij vijfenzestigplussers is dat gedaalde tot 69 procent. Dat geldt ook voor zoekmachines met een verhouding van 76 procent tegen 52 procent, sociale netwerken met een verhouding van 80 procent tegen 41 procent en blogs met een verhouding van 70 procent tegen 32 procent. Opgemerkt wordt dat de leeftijdsgroep tussen vijftig en vierenzestig jaar het grootste engagement vertoont met reclames in magazines, direct mail en kranten.

Labels: ,

Toerisme wordt quasi helemaal online economie

Twee op drie consumenten zullen dit jaar de traditionele reisbureaus negeren en hun hoofdvakantie online uitzoeken en reserveren. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bedrijf TravelSupermarket. De onderzoekers merken op dat 31 procent van de consumenten zich tot een online reisagent zal wenden, terwijl 20 procent in zee zou gaan met een online touroperator en 15 procent naar prijsvergelijkingssites zou bekijken.

"De traditionele reservatie bij het reisbureau heeft veel van zijn populariteit verloren," voeren de onderzoekers aan. "Slechts 11 procent van de ondervraagden geeft aan persoonlijk in de winkel van een reiskantoor te zullen binnenstappen. Ook zullen nog weinig consumenten bij een reisagent informatie over een bestemming proberen op te zoeken. Slechts 12 procent wil voor die informatie nog een bezoek brengen aan een kantoor, maar gaat 52 procent naar zoekmachines, 40 procent naar besprekingssites en 37 procent naar de websites van de reisoperatoren."

"De verschuiving naar het internet voor de vakantieplanning is één van de grootste veranderingen in de toeristische sector van de voorbije jaren geweest," merkt Bob Atkinson, reisexpert van TravelSupermarket, op. "Die trend zet zich nog steeds verder door. Het internet maakt de organisatie van een vakantiereis gevoelig gemakkelijker. Besprekingssites kennen een groeiende populariteit, waaruit blijkt dat de consument vertrouwen heeft in de opinie van zijn collega's. Door de grotere vertrouwdheid met het internet, wordt het bovendien ook gemakkelijker de voordeligste prijs te vinden."

Labels: ,

Indiase farmasector vreest handelsakkoord met Europese Unie

De inspanningen van India en de Europese Unie om hun handelsbetrekkingen te versterken, bedreigen de mogelijkheden van India om aan de arme wereldbevolking levensreddende geneesmiddelen ter beschikking te stellen. Dat zegt Dilip Shah, voorzitter van de Indian Pharmaceutical Alliance. Gevreesd wordt dat het akkoord, dat volgens beide partijen nog dit jaar zou moeten worden afgesloten, India zal verplichten om de intellectuele eigendomsrechten strikt na te leven, wat volgens de sector een negatieve impact zou kunnen hebben op de wereldwijde voorraad generische middelen.

"De Indiase farmaceutische industrie heeft een omvang van 26 miljard dollar en levert bijzonder veel winsten op," aldus het persbureau Associated Press. "De sector kent een groei met 15 procent tot 25 procent per jaar, maar betekent ook een levenslijn voor miljoenen patiënten in arme landen, die onmogelijk de westerse prijzen voor de behandeling van ziektes zoals aids, malaria, astma of kanker kunnen betalen. Alleen al bij aids is India verantwoordelijk voor meer dan 80 procent van de beschikbare geneesmiddelen."

Hoewel in de voorstellen van het akkoord is opgenomen dat de Europese Unie geen enkele beperking zou opleggen aan de Indiase productie en export van levensreddende geneesmiddelen, maakt de sector zich volgens Associated Press bijzonder veel zorgen over de intellectuele eigendomsrechten en mogelijke juridische procedures van grote internationale farmagroepen tegen de Indiase regering, producenten en distributeurs van geneesmiddelen. Daardoor zou India volgens hen niet langer deze levensreddende geneesmiddelen kunnen produceren of de prijzen gevoelig moeten optrekken.

Labels: , ,

Steeds meer esthetische ingrepen bij babyboomer-generatie

Het voorbije jaar hebben chirurgen in de Verenigde Staten 13,8 miljoen esthetische ingrepen uitgevoerd. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de American Society of Plastic Surgeons. Er wordt opgemerkt dat het aantal chirurgische ingrepen voor het tweede jaar op rij een toename heeft gekend, ondanks de onzekerheid over het herstel van de Amerikaanse economie.

"Het consumentenvertrouwen is echter gestegen en ook de autoverkoop nam het voorbije jaar met 10 procent toe, zodat de stijgende vraag naar plastische chirurgie evenmin verbazing zou mogen wekken," merkt Malcolm Roth, voorzitter van de American Society of Plastic Surgeons, op. Er wordt aan toegevoegd dat borstvergrotingen de belangrijkste ingreep blijven en een stijging met 4 procent tot 307.000 ingrepen lieten optekenen. In het rapport wordt opgemerkt dat facelifts voor de eerste keer in zeven jaar opnieuw tot de top vijf van de esthetische ingrepen behoorden.

Facelifts komen na neuscorrecties, liposucties en ooglid-correcties. Door de toename van de facelifts vallen de buikcorrecties uit de top vijf weg. Bij de mannen werd een verdubbeling opgetekend van het wegwerken van de dubbele kin tot 21.000 ingrepen. De toename van de zwaardere chirurgische ingrepen met 2 procent tot 1,6 miljoen procedures wijst volgens de artsen op de groeiende vraag bij de verouderende babyboomer-generatie. Meestal betreft het echter beperkte ingrepen, waar een stijging met 6 procent tot bijna 12,2 miljoen procedures werd geregistreerd.

Labels: ,

Cannabis achter stuur verdubbelt risico op ongeval

Autobestuurders die in een periode van drie uur voor een verplaatsing cannabis consumeren, lopen twee keer zoveel risico op een ongeval dan collega's die niet onder de invloed van drugs of alcohol aan het verkeer deelnemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Dalhousie University. De Canadese onderzoekers merken op dat de consumptie van cannabis een negatieve impact heeft op de motorische taken die tijdens het autorijden moeten worden uitgevoerd, waardoor het risico op aanrijdingen wordt verhoogd.

"De negatieve impact van cannabis op de rijvaardigheid is minder zwaar dan het gebruik van alcohol, maar toch geven de resultaten aan dat aan het probleem een grotere aandacht zou moeten worden besteed," merkt onderzoeksleider Mark Asbridge op. De Canadese onderzoekers merken op dat nog verder zou moeten bestudeerd worden welke niveaus van tetrahydrocannabionol, het actieve bestanddeel van cannabis, tot een verhoogd risico zouden kunnen leiden. Vastgesteld werd dat bij slachtoffers van fatale ongevallen hogere concentraties van de actieve stof werden aangetroffen.

De onderzoekers zeggen dat ook zou moeten onderzocht worden of cannabis een rol speelt bij kleinere aanrijdingen. "Bij dergelijke aanrijdingen zijn mogelijk chauffeurs met lagere concentraties aan tetrahydrocannabionol betrokken," voeren ze aan. "Hoewel alcohol het meest betrokken is bij aanrijdingen, kan het onderzoek een element vormen om het beleid rond drugs en verkeer verder uit te werken." Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer 4 procent van de Canadese chauffeurs toegeeft cannabis gebruikt te hebben vooraleer ze in de wagen stapten.

Labels: , ,

Ruilt ExoMars-ruimteproject Amerikaanse voor Russische partner?

De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) denkt eraan om zijn gezamenlijke Mars-missies met het European Space Agency (ESA) stop te zetten. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau heeft aan zijn Europese partner gemeld waarschijnlijk niet meer te zullen kunnen bijdragen aan het project, dat een satelliet in een baan rond Mars zou moeten brengen en een grote robot op de planeet zou moeten zetten. De Nasa zou door budgetbeperkingen verplicht zijn om het project op te geven. De Europese organisatie zou nu uitkijken naar een mogelijke Russische partner.

Een officiële bekendmaking van de terugtrekking van de Nasa wordt verwacht wanneer de Amerikaanse president Barack Obama het federale budget voor het volgende jaar heeft voorgelegd. "De Nasa heeft echter al duidelijk gemaakt dat het heel onwaarschijnlijk is dat er nog verder zal kunnen worden deelgenomen aan het ExoMars-programma," merkte Alvaro Gimenez, wetenschappelijk directeur bij de Europese ruimtevaartorganisatie tegenover BBC News, op. "De Amerikaanse interesse blijft, maar ze kunnen de missies moeilijk in hun budget inpassen."

Normaal zou ExoMars over vier jaar een eerste satelliet naar de planeet Mars moeten sturen, twee jaar later gevolgd door een robot, die boringen zou moeten verrichten in de ondergrond van de planeet. De Nasa zou daarbij moeten zorgen voor een belangrijk gedeelte van de wetenschappelijke instrumenten en de communicatie-apparatuur. Omdat eerder al gevreesd werd voor een Amerikaans forfait, heeft Europese organisatie al bij zijn Russische collega Roscosmos gepeild naar een mogelijke interesse in het project.

Labels: ,

Gebrek aan nieuwe titels raakt verkoop videogames

De Amerikaanse retailverkoop van videogames heeft tijdens de maand januari van dit jaar een omzet gerealiseerd van 751 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 34 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau NPD Group. Die opmerkelijke terugval is volgens de onderzoekers te wijten aan het gebrek aan nieuwe gametitels. Dat trekt volgens de onderzoekers minder klanten naar de winkel, waardoor ook de impuls-aankoop voor andere titels terugvalt.

"Door een gebrek aan nieuwe titels had de consument de voorbije maand geen enkele reden om videogame-winkels binnen te stappen," merkt Liam Callahan, analist bij NPD Group, op tegenover het persbureau Associated Press. Andere analisten wijzen op de onzekerheid van de consument over de economie, wat volgens hen mogelijk ook een impact zou kunnen hebben op de lancering van de console PlayStation Vita van Sony.

Callahan merkt wel op dat ook de verkoop van de videogames die tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar werden gelanceerd, een daling van 31 procent kende tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Groot-Brittannië en Japan zouden de trends uit het rapport van NPD Group grotendeels worden bevestigd. Waarnemers stellen dat de consumenten wereldwijd minder geld hebben om aan videogames te besteden. Er wordt aan toegevoegd dat ook de verkoop voor kerstmis geen sterke prestaties had laten optekenen.

Labels:

Thursday, February 09, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Finse concern Stora Enso, de grootste producent van papier en karton ter wereld, heeft tijdens het vierde kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 100 miljoen euro. Dat betekent een daling van 66 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien, te wijten aan hogere kosten en een dalende vraag. De omzet kende een lichte daling van 2,685 miljard euro naar 2,681 miljard euro. Jouko Karvinen, chief executive Stora Enso, waarschuwde dat de economische omstandigheden ook tijdens de eerste periode van het nieuwe jaar moeilijk zouden blijven. Stora Enso wordt onder meer geconfronteerd met een overcapaciteit op de Europese markt. Het bedrijf heeft bekend gemaakt opnieuw 240 banen te zullen schrappen.

Het Franse concern Suez Environnement, na Veolia het grootste milieubedrijf ter wereld, heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 323 miljoen euro. Dat betekent een daling met 37 procent tegenover het jaar voordien. Dat is volgens het Franse concern te wijten aan de vertragingen bij de bouw van een ontziltingsinstallatie in Australië. De omzet steeg met 6,9 procent tot 14,83 miljard euro. Door de moeilijke economische omstandigheden in Europa zegt het milieubedrijf dit jaar een stabiele winst te verwachten. Eerder was nog gewag gemaakt van een mogelijke groei. Het bedrijf voegt er aan toe bij zijn investeringen in de toekomst vooral te zullen focussen op snelgroeiende markten en Australië. Ook zal Suez Environnement niet-essentiële activa blijven verkopen.

Het mijnbouwconcern BHP Billiton heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 9,94 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. BHP Billiton, het grootste mijnbouwbedrijf van de wereld, werd door stijgende kosten, productie-interrupties en dalende grondstofprijzen. De omzet steeg met 9,7 procent tot 37,48 miljard dollar. Het Brits-Australische concern blijft bij het standpunt dat de vraag naar zijn producten robuust zal blijven, maar stelt dat de prijsvolatiliteit mogelijk blijft aanhouden aangezien de schuldencrisis in de eurozone en algemene zwaktes in de industrie en de bouw in belangrijke markten op het sentiment blijven wegen.

Het mijnbouwconcern Rio Tinto heeft tijdens de tweede helft van het voorbije jaar een verlies geleden van 1,76 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een recordwinst van 8,5 miljard dollar opgetekend. De oorzaak van het verlies moet worden gezocht bij de aluminiumdivisie. Vijf jaar geleden nam Rio Tinto aluminiumproducent Alcan over voor 38 miljard dollar, op dat ogenblik de grootste overname uit de geschiedenis van de mijnbouwsector. De sector kampt echter al vijf jaar met overcapaciteit en de moeilijke situatie op de markt dwong Rio Tinto ertoe om een gevoelige afwaardering te boeken op zijn aluminiumactiviteiten. Over het hele jaar daalde daardoor de nettowinst met 59 procent tot 5,8 miljard euro. Topman Tom Albanese ziet daarom af van zijn bonus.

De Franse regering moet de staatsschuld versneld afbetalen. Dat heeft het Franse rekenhof gezegd. Het hof, dat de rekeningen van de republiek bewaakt, vraagt dat de overheidsuitgaven sneller worden beperkt en dat de fiscale controle beter georganiseerd wordt. De oproep valt op nauwelijks twee maanden voor de presidentsverkiezingen en zal volgens waarnemers onvermijdelijk wegen op de debatten die nog volgen. Volgens het hof moeten de overheidsuitgaven dit jaar al naar beneden gebracht worden, maar zal de belangrijkste inspanning de volgende twee jaar geleverd moeten worden. Het rekenhof waarschuwt ook dat het vooropgestelde begrotingstekort van 4,5 procent dit jaar moeilijk haalbaar zal zijn als de huidige of de volgende regering niet adequaat ingrijpt.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus moet alle exemplaren van zijn superjumbo A380 controleren op mogelijke scheuren in de vleugels. Dat heeft het European Aviation Safety Agency (EASA) bekend gemaakt. Airbus had eerder bezegd dat de miniscule haarscheuren geen onmiddellijke bedreiging vormden voor de veiligheid. Het bedrijf was van plan herstellingen uit te voeren indien bij de het normale nazicht problemen werden werden ontdekt. Vorige maand controleerde de vliegtuigbouwer al een twintigtal toestellen met de meeste vlieguren. De belangrijkste klanten van het toestel zijn Singapore Airlines, Emirates en Air France. In totaal zijn 68 toestellen van het type in gebruik.

Met duidelijke overwinningen in Colorado, Minnesota en Missouri heeft de Amerikaanse conservatief Rick Santorum de strijd om de republikeinse presidentskandidatuur een zoveelste nieuwe wending gegeven. Na acht voorverkiezingen in iets meer dan een maand blijft de schatrijke Mitt Romney de favoriet om in november de democraat Barack Obama uit te dagen. Maar de drievoudige overwinning van Santorum maakt duidelijk de conservatieve kiezers Romney wantrouwen. Santorum won in januari, tot grote verrassing, al nipt de eerste voorverkiezing in Iowa. Ook Colorado, Minnesota en Missouri liggen in het oerconservatieve, rurale Midwesten. Dat is heilige grond voor Santorum, die bekendstaat om zijn reactionaire ethische standpunten.

De Finse telecomgroep Nokia gaat 4.000 banen schrappen in zijn fabrieken in Hongarije, Mexico en Finland. De productie van smartphones zal verhuizen naar Azië. De herstructurering zou tegen het einde van het jaar moeten rond zijn. De herstructureringen zullen het meest gevoeld worden in Hongarije, waar 2.300 banen sneuvelen. In Finland worden 1.000 werkplaatsen geschrapt en in Mexico zouden 700 banen moeten verdwijnen. Een volledige sluiting van de drie vestigingen lijkt niet aan de orde. Verhuizen naar Azië heeft volgens het bedrijf veel voordelen. De meeste leveranciers van onderdelen zijn immers in die regio gevestigd en door een nauwere samenwerking kunnen nieuwe telefoons sneller op de markt komen.

General Motors (GM) zou overwegen om opnieuw belangrijke besparingen door te voeren bij zijn Europese dochter Opel-Vauxhall. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Maar de ondernemingsraad van Opel meent dat verdere bedrijfssluitingen niet op tafel liggen. Twee jaar geleden werd bij Opel al een belangrijke sanering doorgevoerd. Wolfgang Schäfer-Klug, voorzitter van de ondernemingsraad bij Opel-Vauxhall stelde geen enkele aanwijzing te hebben dat de moedermaatschappij de bestaande verdragen met Opel zou schenden. Bij de vorige sanering werd met de vakbonden een overeenkomst gesloten dat er gedurende vier jaar geen fabrieken meer zouden worden gesloten of bijkomende ontslagen zouden worden doorgevoerd.

Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië hebben aangekondigd om te zullen meewerken aan de uitvoering van een Amerikaanse wet om belastingontduiking te bestrijden. De Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act dateert van maart twee jaar geleden en verplicht buitenlandse financiële instellingen informatie over rekeningen van Amerikaanse onderdanen door te geven aan de belastingsdiensten van de Verenigde Staten. De vijf Europese landen zullen hun banken wettelijk verplichten om de door de Verenigde Staten gevraagde informatie door te geven aan de eigen overheid. Die zal de informatie vervolgens op automatische basis naar de Amerikaanse fiscus sturen.

Verontwaardigde Europese jongeren hebben de indruk dat hun maandenlange protest zijn vruchten begint af te werpen. Dat hebben woordvoerders van de Indignado-beweging gezegd in een reactie op het ambitieus banenplan dat de Europese Commissie eerder bekend heeft gemaakt. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, had daarbij aangevoerd dat niet aanvaard kan worden dat bijna een kwart van de Europese jongeren werkloos is. Barroso stuurde een brief naar de acht lidstaten met de hoogste jongerenwerkloosheid - Spanje, Griekenland, Slowakije, Litouwen, Italië, Portugal, Letland en Ierland - waarin hij verzoekt om een bijzondere samenwerking met de Europese Commissie. De Indignado-beweging zegt blij te zijn dat de crisis eindelijk wordt erkend.

Spanje, dat met een werkloosheidsgraad van bijna 23 procent kampt, verwacht dat de arbeidsmarkt dit jaar nog verder zal verslechteren. Dat heeft premier Mariano Rajoy gezegd bij de verdediging van zijn hervormingsplan. Dat plan moeten nog worden goedgekeurd door de ministerraad. Volgens Rajoy kijkt Spanje aan tegen een kritieke situatie, maar zullen de werkloosheidscijfers op korte termijn niet verbeteren. Vooral de jongerenwerkloosheid is een groot probleem in Spanje. In de leeftijdsgroep tot vijfentwintig jaar bedraagt de werkloosheid 48,6 procent. De Spaanse regering heeft een hervormingsplan klaar dat vooral focust op meer flexibiliteit. Ook de overheidssteun voor aanwervingen zal worden herzien, zodat het aantal tijdelijke contracten wordt beperkt.

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt heeft in een vraaggesprek met de krant Dagens Nyheter gepleit dat zijn landgenoten tot hun 75ste jaar zouden werken, desnoods door hun loopbaan een andere werking te geven. Hij heeft werkgevers alvast opgeroepen tweede carrières te bevorderen. In Zweden is de maximum-leeftijd voor pensioen op dit ogenblik nog 67 jaar. Ten vroegste kunnen Zweden op 61 jaar met rust gaan. De regeringsleider zei dat de gulle Zweedse verzorgingsstaat en het pensioenstelsel niet meer houdbaar zijn indien de Zweden niet langer aan het werk zouden blijven, gezien ook de stijging van de levensverwachting. Hij wees erop dat iemand van 55 jaar met het nieuwe voorstel nog kan uitzien op een carrière van twintig jaar.

Meer dan twee derde van de volksvertegenwoordigers in het Iraanse parlement wil de olieverkoop aan de Europese Unie stilleggen. De maatregel zou volgens hen moeten worden ingevoerd nog vooraleer de sancties van de Europese Unie tegen de Iraanse olie-export in werking treden. Iran noemt de Europese sancties een onlogisch beleid, dat het land desnoods zal doen uitkijken naar alternatieve klanten voordat het Europese olie-embargo volgende zomer van kracht zou worden. De sancties van de Europese Unie vormen een onderdeel van de westerse pogingen om de druk op Iran op te voeren om openheid van zaken te geven over zijn atoomprogramma.

Israëlische vakbonden hebben een algemene staking georganiseerd. Het was de eerste keer in vijf jaar dat in Israël op dergelijke grote schaal werd gestaakt. Door de acties bleven de overheidskantoren gesloten, evenals banken en de beurs. Ook het spoorwegverkeer en de havens werden stilgelegd. Ook medewerkers van Israël Radio legden het werk neer, waardoor de staatsradio alleen nog de nieuwsuitzendingen verzorgde. Vakbondsleiders wilden met de staking protesteren tegen de inzet van medewerkers op contractbasis in zowel de private als publieke sector. Medewerkers op contractbasis verdienen minder dan collega's in vaste dienst en hebben niet dezelfde rechten op uitkeringen. Overleg tussen de vakbond Histadrut en het Israëlische ministerie van financiën bracht geen oplossing.

Meer Nieuws

Mobiele platformen belangrijk platform voor bioscoopsector

Bezitters van smartphones en iPads steunen bijzonder zwaar op hun apparaten om film-gerelateerde informatie en reclame te vinden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het mobiele reclamenetwerk Greystripe. Daarbij wordt opgemerkt dat een meerderheid beide toestellen gebruikt om filmtrailers te bekijken. Er wordt echter opgemerkt dat ook 53 procent van de smartphones worden gebruikt om filmkalenders, uurregelingen en locaties te zoeken. Dat geldt ook voor 27 procent van de iPads.

De onderzoekers merken op dat vooral de bezitters van iPads en touchscreen-smartphones filmenthousiasten zijn. Respectievelijk 39 procent en 41 procent van die groepen gaat minsten vier keer per jaar naar de bioscoop. Ook wordt opgemerkt dat ongeveer twee op drie bezitters van smartphones en iPads aangeeft in reclame informatie over nieuwe films te vinden. Bovendien geeft 50 procent van de smartphone-bezitters en 44 procent van de iPad-eigenaars toe op basis van advertenties hun uiteindelijke filmkeuze te maken.

Ook wordt opgemerkt dat 15 procent van de smartphone-bezitters filmtickets hebben aangekocht op een mobiel platform. Datzelfde geldt voor 13 procent van de iPad-gebruikers. Ook blijken respectievelijk 10 procent en 13 procent hun apparaat gebruikt te hebben om dvd-versies van bioscoopfilms te kopen. De onderzoekers merken verder op dat de bioscoopliefhebbers voor hun research vaker beroep doen op applicaties dan op het mobiele internet.

Labels: ,

Frequente verhuizingen risico voor gezondheid kinderen

Frequente verhuizingen tijdens de kindertijd dreigen een gevaar op te leveren voor de gezondheid op latere leeftijd. Dat is de conclusie van een onderzoek in Groot-Brittannië, waarbij respondenten over een periode van twintig jaar werden gevolgd. Daarbij wordt gewag gemaakt van een algemeen zwakkere gezondheid, psychologische storingen, drankmisbruik en tabaksconsumptie tijdens de adolescentie en volwassenheid. De onderzoekers stellen dat er tussen het huiseigendom of sociale klasse en de frequentie van verhuizingen geen relatie kon worden opgemerkt.

"Een aantal van de effecten kan worden geweten aan de verandering van school, wat tot een grotere verstoring van het gezinsleven en de sociale netwerken zou kunnen leiden dan een loutere verhuis naar een nieuwe woonst," merken de onderzoekers op. "Maar dat is niet het geval voor het risico op het druggebruik. Dat probleem kan onafhankelijk worden gelinkt aan de frequentie van de verandering van woonst tijdens de kindertijd, zelfs wanneer de impact van de ouderlijke achtergrond en de welstand wordt weggefilterd."

Uit het onderzoek blijkt dat 20 procent van de respondenten tijdens de hele kindertijd op één adres hadden gewoond, terwijl 59 procent één tot twee keer was verhuisd, maar een groep van 21 procent was minstens drie keer van woonplaats veranderd. Er wordt aan toegevoegd dat kinderen uit eenouder-gezinnen vaker verhuizen, net zoals kinderen met twee of drie broers of zusters. Daarentegen blijken kinderen met minstens vier broers of zusters meer geneigd waren om tijdens hun jeugd in dezelfde woonplaats te blijven.

Labels:

Facebook moet omgaan met saturatie in traditionele markten

Nagenoeg 60 procent van de wereldwijde internetbevolking onderhoudt minstens één keer per maand zijn sociale netwerkprofiel. Tweeënhalf jaar geleden bereikte de penetratie van de sociale netwerken slechts een score van 36 procent. Dat is de conclusie van een rapport van GlobalWebIndex. De onderzoekers merken daarbij wel op dat deze resultaten gemengd nieuws inhouden voor Facebook, het grootste sociale netwerk van de wereld. Het aantal bezoekers aan Facebook blijft weliswaar stijgen, maar in een aantal markten heeft het netwerk nagenoeg een saturatiepunt bereikt.

"De toename blijft grotendeels beperkt tot groeiende internetmarkten zoals India, Indonesië en Brazilië," wordt er opgemerkt. "In het algemeen hebben de gebruikers het voorbije jaar de frequentie van sleutelactiviteiten, zoals de zoektocht naar nieuwe contacten en het verzenden van boodschappen naar vrienden, teruggeschroefd. Op tweeënhalf jaar tijd is in de Verenigde Staten het aantal boodschappen aan vrienden met 12 procent gedaald, terwijl de zoektocht naar nieuwe contacten met 17 procent is afgenomen en de instap in Facebook-groepen met 19 procent achteruit is gegaan."

Tom Smith, managing director van GlobalWebIndex, wijst er ook op dat duidelijk wordt aangetoond dat het internet niet tot een eenvormige wereldwijde cultuur leidt. "Merken en content-producenten zullen steeds meer lokale strategieën moeten hanteren," voert hij aan. Ook wordt opgemerkt dat 59 procent van de wereldwijde internet-bevolking de voorbije maand online een product heeft gekocht, terwijl 53 procent een product heeft besproken. In tegenstelling tot sociale media, zijn de gevestigde markten daarbij volgens Smith duidelijk marktleider.

In Zuid-Korea wordt bij de aankoop van online producten een score van 78 procent opgetekend, gevolgd door Duitsland en Groot-Brittannië met 72 procent. Daarentegen komt Saudi-Arabië slechts aan een score van 27 procent.

Labels: ,

Conventie over chemische wapens moet duidelijker worden

De regeringen moet meer duidelijkheid scheppen over het gebruik van chemische wapens. Dat hebben onderzoekers van de University of London gezegd. De wetenschappers voeren aan dat de internationale Chemical Weapons Convention, die bijna twintig jaar geleden van kracht werd, weliswaar de ontwikkeling, de opslag en het gebruik van chemische wapens verbiedt, maar een aantal uitzonderingen maken volgens hen verschillende interpretaties van de tekst mogelijk.

De onderzoekers wijzen er onder meer op dat in de tekst de productie en het gebruik van toxische chemicaliën toegestaan wordt om de openbare orde te handhaven, met inbegrip van de controle van binnenlandse rellen. Hoofdauteur Rod Flower, professor biochemische farmaceutica aan de University of London, geeft toe dat neurowetenschappelijk onderzoek een groot maatschappelijk voordeel kan opleveren, maar ook kan leiden tot nieuwe wapens.

Omwille van die vaagheden is het volgens Flower cruciaal dat de regeringen bij de herziening van de conventie volgend jaar duidelijkheid creëren over de legitieme inzet van chemische wapens. Aan de Britse regering vragen de onderzoekers dat er een maximale transparantie zou worden geboden over het onderzoek rond chemische wapens voor militaire en politionele doelstellingen. Professor Flower voegt er aan toe dat de toepassing van neurowetenschappelijk onderzoek voor militaire en politionele doelstellingen belangrijke ethische kwesties oproepen.

Labels: ,

Opnieuw recordjaar voor Amerikaanse online retail

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar kende de online retail in de Verenigde Staten een omzet van 49,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Er wordt op gewezen dat daarmee voor het negende kwartaal op rij een omzetgroei kon worden opgetekend. Bovendien is er sprake van vijf kwartalen op rij met een dubbelcijferige groei.

"Het vierde kwartaal heeft opnieuw een sterk jaar voor de online retail afgerond, waarbij in elk kwartaal een dubbelcijferige omzetgroei werd opgetekend tegenover dezelfde periode het jaar voordien," merkt Gian Fulgoni, voorzitter van ComScore, op tegenover het webmagazine Mediapost. Over het hele jaar realiseerde de online retail in de Verenigde Staten een recordomzet van 161,5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien.

"Rekening houdend met de blijvende onzekerheid rond de Amerikaanse economie, heeft de online retail een uitstekende periode achter de rug," voert Fulgoni nog aan. "De consument blijkt voor zijn shopping-behoeften steeds meer beroep te doen op het internet." De best presterende categorieën, die allemaal een groei van minstens 18 procent lieten optekenen, waren digitale content, juwelen en horloges, consumentenelektronica, speelgoed en hobby's en computer-software.

Labels: ,

Vele burgers schatten polarisatie maatschappij te erg in

Vele Amerikanen overschatten de polarisatie tussen democraten en republikeinen. Die verkeerde inschatting is geassocieerd met het stemgedrag van de burger en zijn betrokkenheid bij politieke activiteiten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Colorado. Volgens de onderzoekers proberen politieke kandidaten op die perceptie van grotere polarisatie in te spelen. Het is electoraal volgens de onderzoekers immers zinvol om de standpunten van de tegenpartij zo extreem mogelijk voor te stellen, zodat ze een bedreiging lijken te vormen voor de kiezer.

"Het is duidelijk dat de Amerikanen zelf van een scherpe polarisatie zijn overtuigd," merkt onderzoeksleider Leaf Van Boven op. "Die perceptie overschat echter schromelijk het echte niveau van polarisatie." De onderzoekers stelden vast dat burgers met een meer extreme politieke instelling de polarisatie binnen de maatschappij erger inschatten dan landgenoten met een meer gematigde opstelling. Er wordt aan toegevoegd dat de burgers met de grootste perceptie over polarisatie ook het meest geneigd zijn om aan de verkiezingen deel te nemen.

Bovendien werd vastgesteld dat er tussen republikeinen en democraten op een schaal van vijf punten op het gebied van doodstraf en abortus een verschil van ongeveer driekwart punt kon worden opgetekend. De respondenten zelf waren overtuigd dat het verschil minstens twee punten zou bedragen. "Hoe sterkere opinies de burger heeft, hoe groter de perceptie is over de polarisatie in de maatschappij," voeren de onderzoekers nog aan. "Wellicht zullen beide politieke partijen daarvan gebruik willen maken in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen."

Labels: , ,

Geen varkensvlees meer voor Chinese Olympische atleten

De Chinese atleten die deze zomer deelnemen aan de Olympische Spelen van Londen hebben het verbod gekregen om nog langer varkensvlees te eten. Daarmee wil de Chinese General Administration of Sport vermijden dat atleten door gecontamineerd vlees betrapt zouden kunnen worden op het verboden product clenbuterol. Het product was de aanleiding voor de veroordeling en schorsing van de Spaanse wielrenner Alberto Contador. Clenbuterol werd in het verleden in China al herhaaldelijk aangetroffen in varkensproducten.

"Clenbuterol wordt door atleten gebruikt om spieren op te bouwen en vetten te verbranden," aldus het webmagazine Foodnavigator. "Volgens de Olympische roeister Huang Wenyi hebben de Chinese atleten het verbod gekregen om nog vlees van varkens, runderen of schapen te eten. Volgens haar mogen de atleten alleen nog kip, vis en wit vlees consumeren. De roeister voegt er echter aan toe zich af te vragen of er in China nog wel veilig vlees kan worden gegeten."

De Chinese overheid heeft het gebruik van clenbuterol in de landbouw weliswaar verboden, maar het is algemeen bekend dat het product vaak illegaal door Chinese veehouders wordt gebruikt. Het product levert immers vlees van betere kwaliteit op. Ook de Chinese Olympische judokampioen Tong Wen noemt varkensvlees de oorzaak van de positieve clenbuterol-test waarop hij twee jaar geleden werd betrapt. De judokampioen liep een schorsing op van twee jaar.

Labels: , ,

Wednesday, February 08, 2012

Nieuwsoverzicht

Eugene Isenberg, gewezen chief executive van het Amerikaanse concern Nabors Industries, heeft onder druk van aandeelhouders afgezien van een contractueel vastgelegde vertrekpremie van 100 miljoen dollar en 7 miljard dollar aan bonussen. Isenberg werd eind oktober vorig jaar vervangen aan het hoofd van Nabors Industries, een bedrijf dat wereldwijd boringen naar olie en gas uitvoert. De vertrekpremie voor Isenberg was één van de hoogste in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven en woog zwaar op aandeel van de onderneming. Isenberg blijft wel voorzitter van de raad van bestuur tot het einde van zijn mandaat in juni. Ook krijgen zijn erfgenamen een tegemoetkoming van 6,6 miljoen dollar.

De BMW Group is niet in onderhandeling met NedCar over de productie van auto's van het merk Mini in de fabriek van NedCar in het Nederlandse Born. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf laten weten in reactie op een gerucht dat de ronde deed. De onderneming geeft naar eigen zeggen normaal geen commentaar op geruchten, maar zei het nu beter te vinden om met een verklaring te komen, omdat dit anders hoop zou geven voor veel mensen. BMW is naar eigen zeggen niet in onderhandeling geweest met NedCar en is dat ook niet van plan. Het enige contact tussen BMW en NedCar was volgens de Duitse autobouwer een bezoek in het kader van een Europese vergelijking van autofabrieken een paar maanden geleden.

Griekenland is en blijft onderdeel van de eurozone. Dat heeft de woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn verklaard in een reactie op een eerdere uitspraak van diens collega Neelie Kroes die van een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone gewag had gemaakt. De zegsman van Rehn benadrukte dat het standpunt van de Europese Commissie ongewijzigd blijft. Ook José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, wil dat Griekenland lid blijft van de eurozone. De kostprijs van een exit zou volgens Barroso veel hoger zijn dan het blijven steunen van Griekenland. Hij zei er ook op te vertrouwen dat Griekenland snel tot akkoorden kan komen over een schuldherschikking en een tweede steunpakket

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft tijdens een hoorzitting in de begrotingscommissie van de Amerikaanse Senaat gezegd eraan te twijfelen dat de eurozone in een recessie verkeert zoals algemeen wordt gesteld, al is die mogelijk volgens hem niet helemaal uitgesloten. Bernanke bevestigde dat een aantal Europese landen zich in een recessie bevinden, maar dat geldt volgens hem mogelijk niet voor de eurozone als geheel. Een aantal Zuid-Europese landen hebben volgens Bernanke hun economie zien inkrimpen, maar hij voegde er aan toe dat Europa in het algemeen tijdens het tweede semester van het afgelopen jaar een nulgroei kende. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) oordeelde eerder dat de eurozone in een milde recessie verkeerde.

Ondanks de onduidelijkheid over zijn toekomst in de eurozone, is Griekenland er toch in geslaagd om op de internationale markten geld op te halen. Het land betaalde zelfs een iets lagere rente dan bij een eerdere gelijkaardige operatie. Griekenland haalde 812,5 miljoen euro op via de uitgifte van obligaties met een looptijd van zes maanden. Het land betaalde hiervoor een rente van 4,86 procent. Dat was minder dan de 4,90 procent tijdens de eerste helft van de maand januari. Griekenland kan sinds twee jaar niet langer langetermijnobligaties uitgeven omdat de rente die het daarvoor moet betalen onhoudbaar hoog ligt. Het land krijgt voor de herfinanciering van zijn schulden dan ook internationale steun van de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Griekenland kan enkel een beroep doen op de internationale markten voor de korte termijn.

Europa heeft onaangekondigde inspecties doorgevoerd in de bedrijfskantoren van energiebeurzen in verschillende Europese landen. De Europese Commissie heeft naar eigen zeggen vermoedens van anti-concurrentiële activiteiten. De Europese Commissie gaf niet vrij over welke energiebeurzen in welke landen het gaat. De Europese Commissie verdenkt de geviseerde energiebeurzen ervan de Europese regels niet te hebben nageleefd met betrekking tot de concurrentie en het verbod op kartelvorming. De huiszoekingen zijn nog maar een eerste stap, vooraleer beslist wordt over een formeel antitrust-onderzoek. Dat zou kunnen uitmonden in zware boetes. De energiebeurs Epex-Spot bevestigde dat zijn kantoren in Parijs zijn onderzocht.

In Griekenland is betoogd om te protesteren tegen de nieuwe besparingsplannen van de regering. In Athene kwam het even tot rellen tussen de Griekse politie en rechtsgeoriënteerde betogers. Ongeveer 200 demonstranten probeerden de ingang van het parlement te bereiken. De oproerpolitie zette traangas in om hen van de trappen aan die ingang te verdrijven. De betogers eisten het aftreden van premier Lucas Papademos. De Griekse vakbonden protesteren tegen de plannen van de regering om dit jaar 15.000 banen te schrapen in de openbare sector. Ze betogen ook tegen andere onpopulaire besparingen die worden gevraagd door de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB).

Technologiebedrijf Apple heeft maar liefst 275 patentbreuken toegevoegd aan de Australische rechtszaak tegen concurrent Samsung. Daardoor komt Apple aan een totaal van 278 inbreuken die aan Samsung ten laste worden gelegd. Samsung en Apple zijn wereldwijd in rechtszaken met elkaar verwikkeld. Volgens verschillende bronnen was deze uitbreiding totaal tegen de verwachtingen van Samsung in. Zo zou het bedrijf al uitstel tot mei gevraagd hebben, aangezien het onmogelijk is om alle nieuwe veronderstelde inbreuken te bestuderen op een paar dagen tijd. Deze uitbreiding komt ook onverwacht omdat Apple oorspronkelijk enkel één toestel viseerde, maar nu zijn al tien apparaten in de dossiers opgenomen.

Het staalconcern ArcelorMittal heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geboekt van 1 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 659 miljoen dollar in het kwartaal voordien. Door de moeilijker economische omstandigheden in China en Europa daalde volgens het concern de vraag naar staal, waardoor de prijzen onder druk zijn gekomen. Over het hele jaar werd een winst geboekt van 2,3 miljard dollar, tegenover 2,9 miljard dollar het jaar voordien. Over het nieuwe jaar wenst Lakshmi Mittal, topman van het staalconcern, zich naar eigen voorzichtig uit te drukken. Ondanks een blijvende onzekerheid in de markt, zag hij naar eigen zeggen wel een verbetering in het sentiment.

Een Europese heffing op financiële transacties zou een positieve impact hebben op de economische groei. Dat moet blijken uit een nieuwe studie van de socialistische fractie in het Europees parlement. De auteurs van de studie menen dat de taks het potentieel van het bruto binnenlandse product met 0,25 procent zou kunnen doen stijgen. De studie plaatst vraagtekens bij de negatieve impact die de Europese Commissie vooropstelt. Nadat ze zich lange tijd had gekant tegen een Tobintaks, legde de Europese Commissie in september een voorstel op tafel voor een taks op transacties, waarover zwaar wordt gediscussieerd tussen de lidstaten. De tegenstanders van de heffing, vooral Groot-Brittannië, halen geregeld de negatieve impact op de groei aan.

Een aantal donaties voor de Amerikaanse president Barack Obama hebben een verdachte origine. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times gemeld. Onder meer wordt erop gewezen dat een donatie van 200.000 dollar afkomstig is van de familie van de voortvluchtige Mexicaanse casinomagnaat Juan José Rojas Cardona. De magnaat, die zelf geen geld stortte, wordt in de Verenigde Staten gezocht voor drugs en fraude. Achttien jaar geleden kwam hij in Iowa op borgtocht vrij en vluchtte naar Mexico, waar hij verwacht wordt van corruptie en moord op een zakenrivaal. Gesuggereerd wordt dat de familie erop hoopte dat de magnaat genade zou krijgen, zodat hij naar de Verenigde Staten zou kunnen terugkeren. Het campagneteam van Obama kondigde aan het geld terug te storten.

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, moet niet opnieuw de cel in, maar blijft onder huisarrest. Dat heeft een rechtbank in Firenze beslist. Een dag na de ramp met het cruiseschip voor de Italiaanse kust werd Schettino in de gevangenis opgesloten, maar dat werd door een onderzoeksrechter enkele dagen later omgezet in huisarrest. Het parket vreesde dat Schettino zou vluchten en wilde hem in hechtenis nemen, terwijl Schettino zelf vroeg dat het huisarrest werd opgeheven. De rechtbank is op geen van beide eisen ingegaan. Kapitein Schettino wordt beschuldigd van doodslag door nalatigheid, het veroorzaken van schipbreuk en het verlaten van het schip voor alle passagiers van boord waren.

Het Britse concern Glencore, de grootste grondstoffenhandelaar van de wereld, heeft een akkoord gesloten om de Brits-Zwitserse mijnbouwgroep Xstrata te kopen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 39,1 miljard pond. De operatie is de grootste overname uit de geschiedenis van de sector. Glencore had al 34 procent van Xstrata in handen. Als het plan goedkeuring krijgt van de autoriteiten, ontstaat een bedrijf met een omzet van 209,4 miljard dollar. Mick Davis, topman van Xstrata, zou chief executive worden van de fusiegroep. Ivan Glasenberg, chief executive van Glencore, wordt voorzitter van de nieuwe entiteit. Sommige grote aandeelhouders vinden het bod te laag. Verzekeraar Standard Life en fondsbeheerder Schroders zullen hun aandelen in elk geval niet inbrengen.

Het Britse olieconcern British Petroleum heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 23,9 miljard euro, ondanks de zware provisies die het bedrijf moest nemen voor de opruiming van de olieramp in de Golf van Mexico. Het jaar voordien, toen een ontploffing van het boorplatform Deepwater Horizon tot een grote natuurramp had geleid, werd een verlies van 4,9 miljard dollar geboekt. Het bedrijf profiteerde vorig jaar van de onrust in het Midden-Oosten, die de olieprijs opvoerde ondanks een afremmende groei van de wereldeconomie. In het laatste kwartaal lag de prijs van ruwe olie gemiddeld een kwart hoger dan in dezelfde periode het jaar voordien. Bob Dudley, chief executive van British Petroleum, zegt te hopen dat er dit jaar opnieuw ruimte zal zijn voor investeringen.

Bij het internetbedrijf Yahoo heeft Roy Bostock, voorzitter van de raad van bestuur, zijn vertrek aangekondigd. Ook drie andere bestuurders hebben gemeld dat ze geen kandidaat meer zijn voor een vernieuwing van hun mandaat. Bostock zegt in een brief dat een nieuwe lichting van bestuurders in combinatie met de nieuwe directeur Scott Thompson de transformatie van de groep kan versnellen. Amper enkele weken geleden trok oprichter Jerry Yang zich ook al terug als chief executive van het internetbedrijf. Yahoo, ooit één van de pijlers van het internet, heeft zwaar terrein moeten prijsgeven tegenover spelers zoals Google en Facebook. Yahoo is bezig met een strategische doorlichting en zoekt nieuwe investeerders.

Meer Nieuws

Wada wil financiering van diverse sporttakken

Het World Anti-Doping Agency (Wada) moet op zoek naar nieuwe financieringsbronnen. Daarbij moet gefocust worden op de hele sportindustrie in plaats van te steunen op zijn huidige bronnen bij het International Olympic Committee (IOC) en nationale regeringen. Dat heeft John Fahey, president van het Wada, gezegd. Op dit ogenblik ontvangt het internationale dopingagentschap 50 procent van zijn financiering van het Internationaal Olympisch Comité. Het saldo wordt aangebracht door een aantal nationale regeringen.

"De sportindustrie zelf moet echter een grotere verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen doping," voert John Fahey aan tegenover het persbureau Reuters. "Het Wada is niet immuun voor de economische problemen van de recente periode en moet zich aanpassen aan de budget-bevriezing die met de donoren is afgesproken. Het is echter mogelijk het ogenblik voor het Wada om naar andere bijdragen te zoeken. De sportindustrie heeft geen tekort aan geld en zou dan ook een grotere verantwoordelijkheid kunnen nemen om zichzelf tegen doping te beschermen."

Met een financiële bijdrage zouden de diverse sportsectoren volgens John Fahey een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen doping. Fahey stelde verder dat de sport zich door nieuwe bedreigingen niet mag laten afleiden van de strijd te doping, verwijzend naar berichten die de voorbije maanden over omkoperij en corruptie in de sport de ronde hebben gedaan. Die bedreigingen mogen er volgens Fahey niet toe leiden dat er een tolerantere positie wordt aangenomen tegenover doping.

Labels: ,

Californië kondigt mijlpaal aan voor windenergie

Windenergie vertegenwoordigt inmiddels ruim 5 procent van de energievoorziening van de Amerikaanse staat Californië. Dat heeft de California Wind Energy Association bekend gemaakt. Het grootste gedeelte van de energievoorziening was twee jaar geleden afkomstig van gas (42 procent), gevolgd door kernenergie en waterkracht. Windenergie had een aandeel van 4,7 procent, terwijl zonnepanelen 0,3 procent van de totale productie vertegenwoordigde. Het voorbije jaar slaagde windkracht er echter zijn aandeel tot meer dan 5 procent op te trekken.

De organisatie voert aan dat het voorbije jaar voor 912 megawatt windkracht is geïnstalleerd, wat overeen komt met het verbruik van meer dan 400.000 gezinnen. Daardoor werd het voorbije jaar de grens van 5 procent doorbroken, zoals al langer was gehoopt. Californië wil tegen het einde van het decennium 33 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. "Het voorbije jaar was een uitstekende periode voor de windkracht in Californië," voert Nancy Rader, executive director van de California Wind Energy Association, aan.

Er wordt aan toegevoegd dat steeds meer producenten contracten ondertekenen voor hernieuwbare projecten. Het grootste gedeelte van de windenergie is geclusterd in de regio's Altamont Pass, Tehachapi en de San Gorgonio Pass. Er wordt opgemerkt dat het grootste gedeelte van de turbineparken is weggestopt in bergpassen, waar ze nagenoeg volledig aan het oog van de bevolking zijn onttrokken. Onder meer in de Altamont Pass worden op dit ogenblik bestaande windturbines vervangen door krachtiger exemplaren.

Labels: ,

Webcast Super Bowl trekt 2,1 miljoen online kijkers

De allereerste webcast van de Super Bowl heeft meer dan 2,1 miljoen kijkers gelokt. Dat betekent ongeveer 2 procent van het traditionele televisiepubliek op het NBC-netwerk. Dat blijkt uit cijfers van de bureaus Omniture en mDialog. Volgens NBC is de Super Bowl de meestbekeken sport-webcast uit de geschiedenis. Tijdens de herfst registreerden de webcasts van Sunday Night Football van de Amerikaanse zender meer dan 200.000 kijkers, met pieken tot 300.000 gebruikers.

Tijdens de webcast van de Super Bowl zouden volgens NBC in totaal 78 miljoen minuten zijn gestreamd. Kevin Monaghan, managing director digitale media bij NBC Sports Group, merkt op dat het aantal kijkers van de webcast tijdens het verloop van de wedstrijd bleef toenemen. Het succes van de online streaming is volgens Monaghan een bewijs van de complementariteit van het kanaal met de traditionele televisie-verslaggeving. Monaghan benadrukte dat de webstream alle verwachtingen heeft overtroffen.

"De televisiezender heeft adverteerders 55 dollar per duizend kijkers aangerekend," merkt het webmagazine Mediapost op. "Daarmee zou de prijs van een commercial van dertig seconden on-demand 115.775 dollar bedragen." De webcast bood de gebruiker een aantal bijkomende camera-instellingen en Twitter-berichten van een aantal personaliteiten. Bij Verizon werd de webcast ook aangeboden voor mobiele telefoons. Het optreden van Madonna tijdens de rust van de wedstrijd was niet in het aanbod inbegrepen.

Labels: ,

Iraanse regering verbiedt merchandising The Simpsons

De Iraanse regering heeft elke vorm van merchandising rond de populaire televisiereeks The Simpsons verboden. De waarden in de televisiereeks weerspiegelen volgens een woordvoerder van de Iraanse overheid alle negatieve elementen van de westerse cultuur, waarbij vooral gewezen wordt naar de talloze afleveringen waarin anti-religieuze en individualistische thema's aan bod zouden komen. Eerder werd ook de pop Barbie van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel al het doelwit van de Iraanse moraliteitspolitie.

De woordvoerder benadrukte dat de overheid de televisiereeks niet wenst te promoten door de invoer van de merchandising te tolereren. "Een aantal van de episodes van de televisiereeks worden zelfs in Europa en Amerika verboden," merkte hij op. Ook Barbie werd vorige maand al verbannen omdat de speelgoedpop destructieve culturele en sociale consequenties zou hebben. Volgens een aantal bronnen heeft de Iraanse moraliteitspolitie de jongste periode de inspanningen opgedreven om de zogenaamde westerse intoxicatie te bestrijden.

De woordvoerder van de regering benadrukt echter dat de Iraanse overheid niet gekant is tegen alle westers speelgoed, maar alleen negatieve waarden wil bestrijden. Onder meer wordt erop gewezen dat iconen van de Amerikaanse populaire cultuur, zoals Superman en Spiderman, in de Iraanse winkels nog altijd te koop zijn. Er wordt opgemerkt dat Superman en Spiderman de weerspiegeling vormen van helden die onderdrukte mensen helpen en op dit manier een positieve waarde naar buiten brengen.

Het voorbije jaar heeft Iran voor 57 miljoen dollar aan speelgoed ingevoerd. Volgens sommige bronnen werd echter tegelijkertijd voor 20 miljoen dollar speelgoed illegaal het land binnengesmokkeld.

Labels: , ,

Bouwvakkers Braziliaanse voetbalstadions dreigen met acties

De Braziliaanse bouwvakkers hebben er opnieuw mee gedreigd om de werken aan de infrastructuur voor het wereldkampioenschap voetbal over twee jaar te saboteren. De werknemers eisen dat overal dezelfde lonen worden uitgekeerd. Indien aan de eisen niet wordt tegemoet gekomen, wordt er gedreigd met een nationale staking. Acties zouden problemen kunnen opleveren voor de Braziliaanse regering, die door de internationale voetbalfederatie al werd gewaarschuwd voor vertragingen bij de constructie van de voetbalstadions.

"Eerder al werden acties gevoerd in Brasilia, Belo Horizonte, Rio de Janeiro, Recife en Salvador," merkt het webmagazine Sportbusiness op. "De vakbonden van de bouwvakkers in de twaalf stadions proberen echter de krachten te bundelen en betere werkvoorwaarden te eisen over het hele land. Indien de werkgevers niet bereid zijn om alle werknemers over het hele land hetzelfde loon en voordelen toe te kennen, dreigt er volgens de vakbonden volgende maand een nationale staking."

"De bouwvakkers voeren overal hetzelfde werk uit, maar toch ontvangen ze niet hetzelfde loon," aldus vertegenwoordigers van de vakbonden. "In het zuiden van Brazilië verdienen bouwvakkers bijna dubbel zoveel als hun collega's in het noordoosten van het land." De werknemers eisen een gezamenlijk basissalaris van 580 dollar per maand, met dezelfde voordelen en verbeterde compensaties voor overwerk. De bouwvakkers zeggen de druk om de stadions tijdig klaar te krijgen als een wapen tijdens de onderhandelingen te zullen uitspelen.

Labels: , , ,

Malaria veroorzaakt dubbel zoveel doden dan geraamd

Malaria heeft twee jaar geleden wereldwijd 1,2 miljoen mensen gedood. Dat is bijna twee keer zoveel dan in de meeste ramingen naar voor wordt geschoven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute for Health Metrics and Evaluation aan de University of Washington. De onderzoekers merkten verder op dat de meeste fatale slachtoffers te vinden zijn bij heel kleine kinderen, maar toch blijken 42 procent van de slachtoffers zich te bevinden bij jongeren vanaf vijf jaar en volwassenen.

Volgens het rapport vielen in het begin van de jaren tachtig wereldwijd 1 miljoen doden door malaria. Dat was acht jaar geleden echter gestegen tot een piek van 1,8 miljoen slachtoffers. "Sindsdien is men er door grotere interventies in geslaagd om het aantal doden terug te dringen," merkt onderzoeksleider Christopher Murray op. De onderzoekers voegen er aan toe dat de risico-gebieden zich vooral bevinden in Afrika, waarbij vooral de centrale regio's van de Sub-Sahara grote haarden van malaria zouden kennen.

"Sinds de wereldwijde piek van acht jaar geleden is men er door snelle interventies en grotere controle in de Sub-Sahara in geslaagd om het aantal doden gevoelig terug te dringen," merken de onderzoekers nog op. "Dat geeft aan dat de investeringen door grote financiers zoals het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria erin slagen om de impact van zware problemen zoals malaria snel kunnen terugdringen."

Labels: ,

Ook Amazon denkt aan opening fysieke verkooppunten

Online retailer Amazon zal over enkele maanden in zijn thuisbasis Seattle een eerste fysieke winkel openen. Dat heeft de website Goodereader.com, gespecialiseerd in berichtgeving over elektronische readers zoals de populaire Kindle van Amazon, bekend gemaakt. Volgens een aantal bronnen zou die fysieke winkel worden opgebouwd rond boeken en de Kindle. Een woordvoerder van Amazon zegt in een reactie dat het bedrijf geen commentaar wenst te geven op geruchten en speculaties.

Volgens Goodereader zou de winkel digitale boeken tonen en gedrukte edities verkopen van de uitgeverij-divisie van Amazon. "Ook Apple kent een fenomenaal succes met zijn retailwinkels rond de iPads, iPhones, iPods en Macintosh-computers," merkt het persbureau AFP op. "De nieuwe tablet Kindle Fire van Amazon wordt bestempeld als een mogelijke uitdager van de iPad. Het is dan ook niet onmogelijk dat Amazon heeft beslist om het succesvolle winkel-concept van Apple te dupliceren."

Amazon realiseerde tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst van 177 miljoen dollar, tegenover 416 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 34,6 procent tot 17,4 miljard dollar. Er wordt echter opgemerkt dat een kostenstijging van 37,6 procent de winstmarges van de online retailer heeft uitgehold. De verkoop van Kindle-producten steeg tijdens de eindejaarsperiode weliswaar met 177 procent, maar het bedrijf wordt geconfronteerd door zware kortingen bij concurrenten.

Labels: , ,

Tuesday, February 07, 2012

Nieuwsoverzicht

De Franse president Nicolas Sarkozy kan in zijn strijd om een nieuw mandaat de volgende maanden rekenen op de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dat heeft de Duitse kanselier in een dubbelinterview met de Franse president op de Duitse en Franse televisie gezegd. Sarkozy rekent op Merkels populariteit in Frankrijk om de achterstand op zijn socialistische rivaal François Hollande weg te werken. In de peilingen hinkt Sarkozy nog altijd gevoelig achterop bij zijn socialistische concurrent François Hollande, wat bij de Duitse regering tot zenuwachtigheid leidt. Sarkozy staat ideologisch immers dichter bij Merkel dan de Hollande, die bovendien met een aantal uitspraken over het Europese begrotingspact niet geneigd lijkt tot toenadering met Duitsland.

Nigel Doughty, de medeoprichter van de Britse private-equitygroep Doughty Hanson, is overleden. Hij werd dood aangetroffen in de gymzaal van zijn huis. Doughty (54), geboren in een arbeidersgezin in het centrum van Engeland, werkte zich op tot een gerespecteerd private-equityprofessional in de Londense City. Zijn carrière in de sector begon in de jaren tachtig, toen hij bij de bank Standard Chartered kennismaakte met Richard Hanson. Richard Hanson kennen. Samen richtten ze de Europese private-equityafdeling van de bank op. In het midden van de jaren negentig besliste het duo voor eigen rekening te gaan werken en werd Doughty Hanson opgericht. Het fonds richtte sinds de oprichting 23 miljard euro in ruim honderd bedrijven.

De Japanse sigarettenmaker Japan Tobacco verwacht dit jaar bijna 190 miljard yen winst te zullen maken. Dat komt overeen met een bedrag van 2,5 miljard dollar. Eerder was gewag gemaakt van een bedrag van 161 miljard yen. Het bedrijf zegt dat de verkoop zich ondanks de aardbeving in Japan beter hersteld heeft dan werd verwacht. Japan Tobacco introduceerde twee nieuwe soorten sigaretten om het markverlies te compenseren. Na de aardbeving was de fabriek van het concern beschadigd en ontstond er een tekort aan bepaalde merken, waardoor de concurrentie aan terrein kon winnen. In een verklaring verduidelijkt het bedrijf op een markaandeel te mikken van 60 procent tegen eind maart. Ook de verkoopsprognose ging omhoog met maar liefst 108 miljard verkochte sigaretten.

Boeing heeft bekend gemaakt dat er een constructiefout zit in het laatste type van het nieuwe Dreamliner-model. Boeing probeerde het wantrouwen te herstellen door te verzekeren dat ze het probleem met hun toestel opvolgen en de constructiefout geen invloed zal hebben op de productie. De Boeing Dreamliner is het eerste civiele vliegtuig dat met speciale materialen het brandstofverbruik probeert te beperken. De Dreamliner werd vorig jaar gelanceerd, drie jaar na de geplande datum. In januari werden er twee toestellen afgeleverd. Het is de vraag of het zal lukken om eind volgend jaar tien toestellen per maand te produceren, zoals was voorzien. De Dreamliner kende met achthonderd bestellingen wel een commercieel succes.

Mogelijk zijn meer dan achthonderd mensen slachtoffer geworden van de afluisterpraktijken van de Britse boulevardkrant News of the World. Dat heeft de Britse politie bekend gemaakt. De politie trof in documenten van privédetective Glenn Mulcaire de namen van 829 personen aan. De politie heeft 581 mogelijke slachtoffers op de hoogte gesteld, maar 231 anderen konden niet worden opgespoord en nog eens zeventien personen konden nog niet op de hoogte worden gesteld omdat het onderzoek nog gaande is. De Britse premier David Cameron heeft een commissie opgericht die onderzoek doet naar de ethiek binnen de Britse media. Het onderzoek werd ingesteld nadat aan het licht was gekomen dat News of the World voicemails van mobiele telefoons had gekraakt op zoek naar scoops.

De bonus van topman Peter Voser van Shell over het voorbije jaar bedraagt 3,5 miljoen euro. Dat is gebleken uit een melding bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Voser wil de helft van zijn bonus in aandelen uitgekeerd krijgen, waardoor de transactie gemeld moest worden aan de Amerikaanse autoriteiten. De volledige details over de bonussen worden pas bekend bij de publicatie van het jaarverslag van het olieconcern. De bonussen geven volgens een woordvoerder van het concern weer dat Shell de doelstellingen voor het voorbije jaar heeft gehaald of overschreden. Peter Voser was twee jaar geleden de best betaalde bestuurder van alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, met een bonus van 3,75 miljoen euro en een basissalaris van 6,75 miljoen euro.

De Griekse regering wil nog dit jaar 15.000 ambtenaren ontslaan. Dat heeft Dimitris Reppas, de Griekse minister voor hervormingen, aangekondigd. De vermindering van het ambtenarenapparaat zou één van de eisen zijn van de controleurs van de Europese Unie, het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens minister Reppas wordt het onder een nieuwe wet mogelijk om ambtenaren te ontslaan. Tot voor kort werden de banen nog beschermd, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Volgens Reppas is er echter geen sprake van lukrake ontslagen. De vermindering van de arbeidsplaatsen wordt volgens hem gekoppeld aan de herstructurering van diensten en organisaties bij elk ministerie.

De schuldenlast van Portugal is houdbaar en de situatie van het land is niet te vergelijken met die van Griekenland. Dat heeft de Portugese premier Pedro Passos Coelho bekend gemaakt. Volgens de premier is het Portugese schuldenprofiel eerder vergelijkbaar met dat van Ierland. De verhouding tussen de schulden en het bruto binnenlands product ligt in Portugal op 105 procent, in vergelijking met 160 procent in Griekenland. Op de financiële markten speelden de afgelopen weken zorgen op dat Portugal nieuwe financiële steun zal zoeken bij de Europese Unie en het Internationale Monetaire Fonds. Eerder kreeg Portugal al een noodlening van 78 miljard euro.

Air France heeft ongeveer 20 procent van zijn vluchten schrappen omdat de piloten het werk neerlegden uit protest tegen een geplande maatregel van de Franse overheid om stakingen lastiger te maken. De Franse overheid heeft plannen in de maak dat stakingen minstens twee dagen vooraf moeten worden aangekondigd. Daardoor zouden maatschappijen hun dienstregeling beter kunnen plannen in het geval van een staking. De vakbonden vinden de plannen een inperking van het stakingsrecht. De Franse kamer van volksvertegenwoordigers heeft de plannen al goedgekeurd, maar het voorstel moet nog door de senaat worden behandeld. De werkonderbrekingen zouden verscheidene dagen aanslepen.

Europa is niet van plan terug te komen op de maatregel vanaf dit jaar ook de luchtvaart op te nemen in de handel van uitstootrechten. Dat heeft de Europese Commissie gezegd in een reactie op een aankondiging van de Chinese regering dat Chinese luchtvaartmaatschappijen de Europese taks niet mogen betalen. Met de emissiehandel wil Europa de uitstoot van koolstofdioxide in alle economische sectoren terugdringen. De bedrijven krijgen gratis rechten om een bepaalde hoeveelheid uit te stoten. Als ze meer nodig hebben, moeten ze de rechten kopen op de markt. Luchtvaartbedrijven krijgen 85 procent van hun uitstootrechten gratis, maar de rest moeten ze kopen. De regel geldt voor alle vliegtuigen die in Europa landen of opstijgen.

De Japanse autobouwer Mitsubishi is bereid om de fabriek van zijn filiaal NedCar in het Nederlandse Born voor een symbolisch euro van de hand doen indien daarmee de 1.500 jobs bij de vestiging gered kunnen worden. Dat heeft Osamu Masuko, chief executive van Mitsubishi, gezegd. Mitsubishi heeft aangekondigd dat de autoproductie in de fabriek in Born, in de omgeving van Maastricht, eind dit jaar wordt stopgezet. Het bedrijf haalt de slechte conjunctuur in Europa als reden aan. In Nederland hebben politici en vakbonden met ontzetting op het nieuws gereageerd. Om een sluiting van de fabriek te vermijden, zoeken Mitsubishi, de lokale autoriteiten, de directie van NedCar en de vakbonden een bedrijf dat de productie zou willen voortzetten voor andere autobouwers.

Een zwangere vrouw die aan boord was van de Costa Concordia, had enkele dagen na de scheepsramp een miskraam. Haar advocaten lieten weten dat ze van de maatschappij Costa Cruises een miljoen euro schadevergoeding eisen. De dertigjarige vrouw was vier maanden zwanger toen ze aan boord stapte van de Costa Concordia in de hoop een rustige cruise te beleven op de Middellandse Zee. Het schip leed echter kort na de afvaart schipbreuk voor de kust van Toscane. De vrouw raakte met een reddingssloep van boord, maar botste tegen de rotsen. Enkele dagen later kreeg ze een miskraam. Volgens de artsen is haar miskraam een gevolg van de stress bij de ramp met de Costa Concordia.

Metro International, de Zweedse uitgever van gratis kranten, heeft van het investeringsfonds Kinnevik Investment een overnamebod ontvangen. Kinnevik, de investeringsholding van de uitgeversfamilie Stenbeck, heeft een bod in contanten uitgebracht op de 53,4 procent van de aandelen Metro die nog niet in zijn bezit is. De totale waarde van het bod komt uit op ongeveer 1,15 miljard kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 131 miljoen euro. Metro geeft gratis kranten uit in tweeëntwintig landen. Metro werd twee jaar geleden opnieuw winstgevend dankzij een herstructurering en de herneming van de advertentiemarkt. Vorig jaar werd de nettowinst verachtvoudigd tot 31,5 miljoen euro. Het wereldwijde aantal lezers steeg jaar op jaar met 5 procent tot 17,6 miljoen eenheden.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) zal over het voorbije jaar een nettowinst van 8 miljard dollar realiseren. Dat hebben een aantal ingewijden gemeld tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dat betekent nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen een winst van 4,7 miljard euro werd gemeld. De recordwinst zou General Motors vooral te danken hebben aan een sterke groei in China en aan hogere winstmarges op de Noord-Amerikaanse markt, waar de autobouwer voor miljarden dollars kosten heeft gesnoeid en onlangs de prijzen kon optrekken. In Europa blijven de dochters Opel en Vauxhall wel nog altijd verlieslatend. Twee jaar geleden moest General Motors nog van het faillissement worden gered.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor 124 miljoen euro staatsobligaties van noodlijdende overheden opgekocht. Dat is dubbel zoveel als de week voordien, maar gevoelig minder dan de miljarden euro's die de periode voordien werden gespendeerd. Sinds mei twee jaar geleden, toen de instelling begon met het inkopen van crisispapier, is al voor meer dan 219 miljard euro ingeslagen. De Europese Centrale Bank maakt niet bekend van welke landen schuldpapieren wordt gekocht. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat het vooral gaat om obligaties van Italië en Spanje. Maar vorige week piekte de Portugese tienjaarsrente en dus wordt aangenomen dat de Europese Centrale Bank ter hulp is gekomen.

Meer Nieuws