Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 08, 2012

Iraanse regering verbiedt merchandising The Simpsons

De Iraanse regering heeft elke vorm van merchandising rond de populaire televisiereeks The Simpsons verboden. De waarden in de televisiereeks weerspiegelen volgens een woordvoerder van de Iraanse overheid alle negatieve elementen van de westerse cultuur, waarbij vooral gewezen wordt naar de talloze afleveringen waarin anti-religieuze en individualistische thema's aan bod zouden komen. Eerder werd ook de pop Barbie van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel al het doelwit van de Iraanse moraliteitspolitie.

De woordvoerder benadrukte dat de overheid de televisiereeks niet wenst te promoten door de invoer van de merchandising te tolereren. "Een aantal van de episodes van de televisiereeks worden zelfs in Europa en Amerika verboden," merkte hij op. Ook Barbie werd vorige maand al verbannen omdat de speelgoedpop destructieve culturele en sociale consequenties zou hebben. Volgens een aantal bronnen heeft de Iraanse moraliteitspolitie de jongste periode de inspanningen opgedreven om de zogenaamde westerse intoxicatie te bestrijden.

De woordvoerder van de regering benadrukt echter dat de Iraanse overheid niet gekant is tegen alle westers speelgoed, maar alleen negatieve waarden wil bestrijden. Onder meer wordt erop gewezen dat iconen van de Amerikaanse populaire cultuur, zoals Superman en Spiderman, in de Iraanse winkels nog altijd te koop zijn. Er wordt opgemerkt dat Superman en Spiderman de weerspiegeling vormen van helden die onderdrukte mensen helpen en op dit manier een positieve waarde naar buiten brengen.

Het voorbije jaar heeft Iran voor 57 miljoen dollar aan speelgoed ingevoerd. Volgens sommige bronnen werd echter tegelijkertijd voor 20 miljoen dollar speelgoed illegaal het land binnengesmokkeld.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home