Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 07, 2012

Nicolas Sarkozy geeft jaarlijks 16.000 dollar uit aan voeding

De Franse president Nicolas Sarkozy besteedt met zijn officieel budget jaarlijks meer dan 150 miljoen dollar, ondanks de beloftes die in de aanloop naar de verkiezingen worden gedaan om de uitgaven te beperken. Dat blijkt uit een boek van het Franse socialistische parlementslid René Dosière, die volhoudt dat Sarkozy een extravagante levensstijl blijft hanteren. Onder meer zou de president dagelijks 16.000 dollar besteden aan voeding en zou hij 160.000 dollar per jaar uitgeven aan verzekeringen voor een vloot van 121 wagens.

Ook wordt opgemerkt dat het presidentieel budget jaarlijks 435.000 dollar uitgeeft aan brandstof, terwijl 300.000 dollar zou worden besteed aan de aankoop van bloemen. Ook zou de president onlangs met een staatsvliegtuig naar Oekraïne zijn gevlogen om zijn zoon Pierre een gezondheidscontrole te laten ondergaan. "Sarkozy negeert de meest elementaire grenzen tussen openbare budgetten en persoonlijke uitgaven," voert René Dosière aan.

Dosière hekelt ook de voorliefde van Sarkozy voor vliegtuigreizen. "De president neemt bijna voor elke verplaatsing een vliegtuig, met inbegrip van een verplaatsing van 120 kilometer van Parijs naar Saint-Quentin," merkt het socialistisch parlementslid op. "Ook vloog hij met zijn vrouw Carla Bruni naar de grotten van Lascaux, wat de belastingbetaler uiteindelijk 726.000 dollar zou kosten. Zelfs de Britse koningin reist soms met de trein, maar dat doet Sarkozy nooit. Frankrijk lijkt wel een grotere monarchie dan Groot-Brittannië."

De Franse president schrapte onlangs wel het jaarlijkse tuinfeest op het presidentieel paleis. Dat zou normaal een bedrag van 790.000 dollar hebben gekost. Volgens Dosière is het jaarlijkse presidentieel budget sinds het aantreden van Sarkozy met 5,8 procent gestegen. Ook wijst het socialist parlementslid erop dat de president zichzelf drie jaar geleden een loonsverhoging van 140 procent heeft toegekend.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home