Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 07, 2012

Omzet Chinese bioscopen met bijna 30 procent gestegen

De Chinese bioscopen hebben het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 13,1 miljard yuan. Dat komt overeen met een bedrag van 2,1 miljard dollar. Tegenover het jaar voordien werd een omzetgroei gerealiseerd van 29 procent. Ook voor dit jaar wordt een groei met ongeveer 20 procent in het vooruitzicht gesteld. Dat blijkt uit een rapport van filmconsulent Artisan Gateway uit Shanghai. De meest succesvolle film van het voorbije jaar in de Chinese bioscopen was The Dark Side of the Moon uit de Transformer-reeks.

The Dark Side of the Moon realiseerde in China een omzet van 170 miljoen dollar. De meest succesvolle binnenlandse productie was The Flowers of War, een film over het bloedbad in Nanjing met acteur Christian Bale. Volgens Artisan Gateway zal de Chinese bioscoopsector dit jaar een omzet van 2,5 miljard dollar optekenen. De groei van de voorbije periode is volgens de consulent vooral te danken aan de exponentiële uitbreiding van het aantal bioscopen. Eind vorig jaar telde China 10.500 bioscoopschermen. Tegen eind dit jaar zouden er 2.500 schermen moeten bijkomen.

In de Verenigde Staten worden 40.000 bioscoopschermen geteld. De gemiddelde ticketprijs in China bedraagt 40 yuan. China beperkt het aantal Hollywood-films dat in de binnenlandse bioscopen kan worden vertoond, maar de Amerikaanse succesproducties zijn bijzonder populair gebleken bij het Chinese filmpubliek. In de ranglijst met meest succesrijke films wordt The Dark Side of the Moon gevolgd door tweede film uit de reeks Kung Fu Panda (98 miljoen dollar) en On Stranger Tides uit de reeks Pirates of the Caribbean (76 miljoen dollar).

In China werden vorig jaar 791 bioscoopfilms gemaakt.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home